Un pas mic pentru Clarke, un pas urias pentru omenire

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 16:12

 

0Cand am vazut pentru prima oara “2001: A Space Odyssey” in regia celui pe care il numim geniul cinematografiei, si anume Stanley Kubrik, am fost complet derutat. Am inteles cu siguranta intriga de baza, insa nu si diferitele mistere nuantate. Fiind un mare fan Kubrik, eram constient ca acest filosof , sa-i zicem asa, al artei cinematografice se joaca cu perceptia puerila a bietului spectator si creeaza pe fundalul oricarei povestiri un nou univers paralel si independent fata de cel initial. Pentru a-mi intelege afirmatiile va recomand sa urmariti filmul “The Shining” in regia aceluiasi artist. O sa fiti loviti de o groaza de teorii mascate. Kubrik s-a detasat excelent de povestea lui Stephen King, a creat o noua imagine a raului si a binelui cu Portocala Mecanica si uimeste cu Odiseea Spatiala.

Unii vor spune ca filmul este extrem de confuz si prea deschis diferitelor interpretari. Altii vor zice ca opera lui Arthur C. Clarke, de la care a pornit acest ghem urias de contraziceri, va lumina chiar si colturile cele mai intunecate ale universului creat de Kubrik.

Dar, dupa mine, cu totii se inseala. Kubrik, dupa cum afirmam si in randurile de mai sus, creeaza un univers independent de cel initial. Kubrik si-a atins scopul si a aruncat spectatorul intr-un colt intunecat in care la randul sau poate da nastere unui nou univers.

Acum, ca am vorbit destul de mult despre un titan al cinematografiei, propun sa vedem ce se gaseste in spatele sau poate chiar in fata peliculei pline de savoare a lui Kubrik.

Arthur C. Clarke, este imposibil sa nu fi auzit despre acest nume chiar si in anii “fericitii” dinainte de eficienta revolutie de la 1989 si sa nu mai vorbim de savuroasele SF-uri sub semnatura acestuia ce au umplut tarabele de ziare in anii ce au urmat. Nu a scris mult (in comparatie cu alti pionieri ai genului), insa il putem urca pe podiumul celor mai cititi si cu siguranta a celor mai controversati creatori de SF.

2001: Odiseea Spatiala, fara nici o indoiala a vindecat unele parti canceroase ale peliculei cinematografice si pe langa aceasta a catapultat in acest univers chiar si unele teorii neintalnite in opera lui Kubrik.

Premisa cartii este una extraordinara. Intalnirile fata in fata cu extraterestrii des curtati de alti creatori de SF sunt inlocuite cu descoperirea unui monolit negru. Clarke il aduce in centrul atentiei pe Priveste-Luna, un om-maimuta care o sa descopere Noua Stanca.

„Apoi se facu auzit un sunet pe care Priveste-Luna n-avea cum sa-l identifice, caci se rostogolea intiia oara pe intinderile Terrei: impactul dintre piatra si metal.”

Cu cat se incearca a se descoperi originile monolitului raspunsurile sar ca din palaria unui magician si sa nu uitam ca un magician are intotdeauna un as in maneca. Pe masura ce raspunsurile apar, alte intrebari se contureaza.

„Rotile incepura sa se contopeasca, spitele fuzionara, micsorindu-se incet in departare.”

Intriga este unica si chiar daca personajele sunt subdezvoltate, acestea sunt foarte credibile. Imaginile conturate de cuvintele aliniate pe paginile marginite de coperti sunt de exceptie.

„Chiar de la treizeci de milioane de kilometri departare, Jupiter era deja obiectul cel mai proeminent de pe cer. Planeta prezenta un disc palid, roz-portocaliu, cam de jumatatea marimii Lunii vazuta de pe Pamint, cu benzile paralele si intunecate ale formatiunilor noroase clar vizibile.”

Jupiter, Saturn si satelitii planetelor ne sunt propagate in spatele retinei cu o adevarata grandoare in timp ce citim.

„Prin telescop, Jupiter oferea o priveliste glorioasa: un glob patat si multicolor ce umplea intreaga bolta.”

Descrieri grozave cu o acuratete de geniu, multe teorii si ipoteze care se gasesc astazi pe mesele astronomilor le intalnim  si in cartea lui Clarke si sa nu uitam sa luam in considerare clipa in care a luat nastere romanul si momentul viitorului care pluteste in jurul nostru chiar acum, “2001: Odiseea Spatiala” ramane in inimile cititorilor pururea tanara. Este plina de speranta, are un o frumusete si o stralucire interioara de neuitat si revarsa abundent din paginile sale teme care ne definesc ca umanitate.

Evolutia este probabil cea mai puternica si importanta tema exploatata de Clarke de la bun inceput cand primitivii gasesc monolitul, invata conceputul de unealta si infiltreaza subtil ideea ca evolutia acestor creaturi a fost probabil ghidata de o interventie extraterestra. Apoi, cand umanitatea capata puterea de a-si autodistruge planeta, aceeasi extraterestri hotarasc sa-i ajute pe urmasii acelor creaturi primitive sa faca un salt urias catre urmatorul pas.

De o intelepciune profunda, Clarke, strecoara in mintile cititorului o idee socanta. Tehnologia noastra, care dealfel o consideram de varf, poate fi privita de “altii” asa cum privim noi simpla idee a supravietuirii cu ajutorul focului imbratisata de primitivi.

Aproape toate actiunile ce apar dupa fiecare intalnire a maimutelor cu monolitul sunt brodate cu ceva ca: “Acesta este un lucru ce nu va fi vazut pentru inca un milion de ani” sau “Aceasta este prima dovada din toata istoria omenirii”. Cateodata poate deveni putin suparator infiltrarea acestor mici fraze terminale deoarece noi deja stim ca lucrurile se petrec cu mult timp in urma, insa Clarke vrea totusi sa se faca inteles si sa fluture in fata ochilor nostri importanta timpului.

In 2001, echipajul imbarcat pe Discovery este format din cinci membri plus computerul care detine controlul intregului sistem. Un computer fara sentimente sau ganduri specifice rasei umane si care urmeaze comenzile cu exactitate. Sau cel putin asa credeam cu totii.

„Avansatul computer HAL 9000 constituia creierul si sistemul nervos al vasului.”

Rutina locuitorilor imbarcati pe Discovery este una discordanta si seamana mult cu programul unei santinele. Un om sta treaz pe durata unei zile in timp ce altii dorm, apoi altii se trezesc, iar el se duce la culcare. Nu exista dimineata, nu exista zi, nu exista seara si cu fara nici o indoiala nu o sa te intalnesti cu o un program intalnit sau notat pe un jurnal aruncat pe sub pat.

„Ofiterul de serviciu raminea pe puntea de control, in vreme ce ajutorul sau se ocupa de menajul general, inspecta nava, rezolva problemele neasteptate ce se iveau continuu, ori se relaxa in cuseta sa.”

Si, sa mentionez cateva incompatibilitati dintre filmul lui Kubrik si carte lui Clarke. De exemplu, romanul fixeaza misiunea Discovery in drum spre Saturn, iar Kubrik o redirectioneaza spre Jupiter.

„Discovery avea sa mearga in continuare catre Jupiter, insa nu se va mai opri acolo. Nici macar nu avea sa incetineasca in sistemul jupiterian, ci din contra, urma sa foloseasca campul gravitational al gigantului pentru a-si face vant si mai departe de Soare. Asemeni unei comete, va atinge marginile Sistemului Solar catre tinta ei finala, gloria inelata a lui Saturn. Si fara a se mai intoarce vreodata.”

Mesajul care mi-a fost transmis de Clarke prin intermediul acestei carti este acela ca gandirea noastra este inca foarte limitata si pana cand nu o sa mai depasim o noua etapa a evolutiei o sa ne sfarmam capetele de o bariera invizibila a creativitatii.

Cartea este excelent scrisa si foarte captivanta, dar trebuie, din pacate, sa indure titlul de “roman al deslusirii misterului lui Kubrik”.

Filmul cat si cartea sunt doua opere de exceptie a unor granzi ai cinematografiei si literaturii. Insa ceea ce ma determina sa aleg cartea sa-mi acopere bratele in timp ce alunec usor in alt univers este prezenta unei explicatii mai solide si mai revelatoare a adevaratului scop al pasului evolutionar ce o sa-l faca omul.

Recomand aceasta carte fanilor SF care nu prezinta interes pentru violenta razboaielor si ciocnirilor spatiale des intalnita in alte romane ale genului. Si pot sa afirm cu mana pe inima ca este o carte potrivita, daca nu chiar cea mai potrivita, pentru cei interesati de partea tehnica a stiintei si care doresc sa descopere adevarata astronomie din spatele eclipsei.

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:45

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
Ultima piesa de teatru scrisa de William Shakespeare, descoperita din greseala in biblioteca unui colegiu
26/09/2020 11:18

John Stone, profesor de filologie si comunicare la Universitatea din Barcelona, cerceta lucrari de filozofie din secolul al XVIII-lea, la Colegiul Regal Scotian din Salamanca, Spania, cand a dat peste un volum ...

 Valoarea Premiului Nobel, majorată cu 110.000 de dolari
24/09/2020 12:38

  Laureaţii prestigioaselor premii Nobel din acest an vor primi o sumă suplimentară de 1 milion de coroane suedeze (110.000 de dolari), a anunţat directorul fundaţiei care atribuie aceste trofee. Pr ...

Expoziția temporară „Treceri”, la Muzeul Etnografic al Moldovei
24/09/2020 09:45

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iaşi - Muzeul Etnografic al Moldovei organizează, in parteneriat cu Departamentul de Etnologie (Arhiva de Folclor a Moldovei si Bucovinei) din cadrul Inst ...

 Un artist apreciat de Casa Christie’s expune la Iași
24/09/2020 07:01

  Complexul Muzeal National „Moldova” Iaşi, Casa de licitatii Vikart si Uniunea Artistilor Plastici din Romania invită iubitorii de artă, in perioada 23 septembrie-11 octombrie, la expoziti ...

 „Bărbatul cu trei picioare”, spectacol-lectură la Teatrul Național Iași
23/09/2020 12:00

  Proiectul teatral LECTURI³ continuă in noua stagiune cu spectacolul-lectură „Bărbatul cu trei picioare”, de Mircea M. Ionescu, in regia lui Ion Sapdaru. Reprezentatia va benefic ...

JUNIMEA a primit premiul național „Editura anului 2019”
21/09/2020 13:34

JUNIMEA a primit premiul national „Editura anului 2019”, acordat de Asociatia Revistelor, Imprimeriilor si Editurilor Literare. Juriul pentru decernarea premiilor A.R.I.E.L., pe anul 2019, ...

 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei