Vladimir Tismaneanu & Cristian Vasile, Perfectul acrobat. Leonte Rautu, mastile raului

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 18:09

Vladimir Tismaneanu & Cristian Vasile, Perfectul acrobat. Leonte Rautu, mastile raului, Editura Humanitas, 2008, 464 pagini

 

 

 

Leonte Rautu este un subiect atat de bun incat pare neverosimil ca abia in 2008 se publica prima carte nonfiction pe acest subiect.

In schimb, Vladimir Tismaneanu e un autor logic al acestei carti– solida istorie politica a PCR Stalinism pentru eternitate era cea mai buna recomandare.

 

 

In chip cat se poate de nimerit, Vladimir Tismaneanu si asociatul lui, Cristian Vasile, au inclus in carte o ampla sectiune antologica Leonte Rautu: interventii, expuneri, informari. Este aici, as indrazni sa spun, principalul centru de interes al volumului: daca legenda (caracterul intermediat al) lui Rautu razbatuse in mai multe zeci de pagini fictionale si nefictionale, caracterul lui nemediat de „autor” era mult mai putin cunoscut publicului larg caruia i se adreseaza Tismaneanu & Vasile.

 

Din pacate, cele 26 de documente privindu-l pe Rautu nu au anexate prea multe explicatii sau interventii ale editorilor (cu exceptia unor utile dar insuficiente note de subsol). Editorii nu au gasit de cuviinta sa includa un argument al selectiei (antologia nefiind exhaustiva) si o bibliografie cat de cat completa. Cateva glose contextualizante ar fi fost necesare. Apoi, lista documentelor nu are un desfasurator in cadrul sumarului: spre deosebire de dialogul de 70 de pagini dintre Tismaneanu si Vasile (37 de intertitluri specificate in sumar) sau de dialogul de 20 de pagini intre Mihai Sora, Tismaneanu si Vasile (11 intertitluri, toate detaliate in sumar), lista de documente (aproape 300 de pagini) beneficiaza in sumar de o unica intrare: „Documente”.

 

Fie si asa, reproduse intr-o stare la a carei genuinitate editorii n-au prea atentat, documentele au meritul de a-l arata pe Rautu la lucru: un ideolog serios si dur, care interfateaza in campul cultural linia partidului. Cum linia partidului nu este rectilinie si uniforma, nici pozitia lui Rautu nu este omogena diacronic: in ’48 este un ultras stalinist si moscovit, in ’62 pledeaza pentru un revizionism prudent si pentru o autohtonizare/ desovietizare a campului stiintific si cultural, in numele unei specificitati intraductibile.

Sunt mai multe pasaje antologice. Reproduc doar doua.

Unul priveste valorificarea mosteniri culturale: „Noi cunoastem mostenirea pe care am capatat-o in domeniul ideologiei. Este o mostenire cu un caracter extrem de contradictoriu. Alaturi de o parte pretioasa, valoroasa in literatura, in gandirea filozofica, istorie, am mostenit si un balast urias si acesta nu se afla in biblioteci, in muzee, ci se afla in mintile oamenilor.” (p. 352).

Altul priveste rolul propagandei: „Societatea socialista nu poate fi decat rodul activitatii constiente a maselor. Noua, lucratorilor pe taramul ideologic, ne revine un rol exceptional de important in pregatirea acestor mase de oameni ai muncii in vederea realizarii sarcinilor istorice, in inarmarea lor cu cunostinte necesare realizarii sarcinilor concrete. Se spune, cateodata in gluma, ca propaganda nu poate asigura, cel putin in mod nemijlocit, sporirea productiei de porumb sau sporirea productiei de lapte. Intrun mod direct e asa. Oricat de multa propaganda am face pe langa o vaca, ea nu ar da mai mult lapte.” (p. 385).

 

Trecand la contributia originala a lui Vladimir Tismaneanu si Cristian Vasile la biografia lui Leonte Rautu, primul lucru care se obseva e ca aceasta contributie nu prea este originala. Volumul canibalizeaza, intr-o prima secventa, „textul (revazut si adaugit) al eseului … transmis in doua emisiuni la Radio Europa Libera la mijlocul anilor 1989”, „Perfectul acrobat: Leonte Rautu si mastile stalinismului romanesc”. Desi „revazut si adaugit”, eseul (meritoriu in anii 80) izbeste acum prin caracterul lui juvenil, dezordonat si divagant. In plus, pretinsa revizie a textului nu a indepartat contrazicerile din cadrul aceluiasi paragraf ( „Suficient de rafinat pentru a degusta o poezie de Ion Barbu, el a asteptat interventia lui Miron Constantinescu pentru a tolera supravietuirea spirituala a autorului «Jocului secund».” vs. „Poezia ermetica sau experimentele suprarealiste l-au socat si l-a intimidat intotdeauna.”: amandoua citatele sunt culese de la p. 33). Raman si afirmatii a caror ratiune a ramas la nivelul anilor 80, acum ele aparand pur si simplu ca ilare: „Rautu nu a putut niciodata suporta demnitatea si verticalitatea, si tocmai din acest motiv nu a ezitat sa loveasca in oameni ca Eugen Jebeleanu, (…), Miron Radu Paraschivescu.”

 

 

O a doua secventa a volumului, semnata la dublu (Tismaneanu/ Vasile), poarta titlul „Un Jdanov roman: Leonte Rautu, arhitectul Sectiei de Propaganda” si nu se ridica mult peste nivelul (revazut) al conferintei radio din anii 80. Surprinde perspectiva prea anecdotica si defocalizata. Cuplul Tismaneanu/ Vasile manifesta o mare predilectie pentru metaforele debutonate si o mare disponibilitate fata de contaminarea, in regim stilistic, cu limbajul demascator al anilor 50 (vezi si usurinta cu care folosesc superlativele sau paralelismele cu vocabularul teologic: „mastile raului”, „Nicolae Moraru, impostura suprema”, „Leonte Rautu a fost un posedat cinic, un supravietuitor demonic, un acrobat perfect al unei ideologii nihiliste.” – subl. mele, M. I.). O astfel de percutanta strict verbala ascunde lipsa de subtilitate a analizei: sa transformi un birocrat in diavol e calea cea mai simpla de a te eschiva de la o perpectiva rece, stiintifica. Tismaneanu/ Vasile joaca de fapt mult prea aproape de categoria resentimentara Mihai Ungheanu (din Holocaustul culturii romane): cu exceptia fleacului ca Ungheanu era protocronist si oarecum antisemit (prin unilateralitatea montajului conspirationist), pe cand Tismaneanu este, se pare, pedelist, corespondentele sunt numeroase.

 

Pe de alta parte, cuplul Tismaneanu/ Vasile arata prea putin interes pentru teorie. Teoria apare, in cel mai pur stil Tismaneanu, strict ca incidenta bibliografica neprelucrata: „problema x, despre care a scris y (de preferinta: prietenul meu y)”, si urmeaza o anecdota sau o amintire de familie (fara indoiala utile, dar nu suficiente in starea lor genuina, nestructurata). „Asemenea stapanilor celui de-al III-lea Reich despre care a scris candva Joachim Fest, nici magnatii stalinisti (din URSS ori din „democratiile populare”) nu au biografii spectaculoase.” (p. 39): cat de mult adora Tismaneanu un astfel de inceput scolaresc, de etalare a unor referinte fara nici o consecinta ulterioara!

 

 

Primele doua secvente ale cartii sunt totusi briliante in comparatie cu interviul pe care Tismneanu i-l acorda, in calitate de sursa, lui Cristian Vasile. Aici incontinenta verbala neredactata a lui Tismaneanu isi tranteste replicile ca un informator needucat. La intrebarea lui Cristian Vasile („Exista mai multe descrieri ale lui Leonte Rautu, i s-a spus dictatorul culturii romane, Malvolio, groparul culturii etc. Ti se par acoperitoare definitiile/ sintagmele acestea? Il descriu in buna masura, sau mai trebuie aduse si unele nuante?”), Tismaneanu raspunde: „In primul rand, as pleca de la o formula pe care i-o datorez lui Mircea Mihaies, care cred ca a publicat mai de mult o serie de asemenea portrete in revista «Orizont». El vorbea acolo despre galeria monstrilor pe care am creat-o prin descrierea acestor personagii ce si-au pus amprenta asupra istoriei politice a comunismului romanesc. Despre astfel de personaje pomeneste recent si Florin Constantiniu in cartea sa de memorii, care este intitulata De la Rautu si Roller la Musat si Ardeleanu, citind titlul, am putea spune, reluand o faimoasa formula a lui Marx din 18 Brumar al lui Louis Bonaparte, «prima data tragedie, o doua oara farsa», pentru ca intr-adevar distanta este de la tragedie la farsa si chiar din punctul de vedere al amplitudinii faptului anticultural, al intensitatii si al fanatismului formula pe care o propun pare corecta. In plus, Leonte Rautu si Iosif Chisinevschi erau niste fanatici, niste true believers, in timp ce ceilalti – Mircea Musat, Ion Ardeleanu, Gheorghe Ionita si Ioan Scurtu – au fost niste oportunisti ideologici. Ultimul, domnul Scurtu, parea cel mai rafinat, dar a revenit recent cu o nemasurata violenta de limbaj, inclusiv impotriva mea si a Raportului final.” (pp. 60-61).

 

 

Incercati sa puneti delirul asociativ de mai sus intr-o schema logica: eu unul am dat gres. Razbate doar obsesia lui Tismaneanu cu privire la Raport: Raportul e de fapt adevaratul subiect. Iata de pilda lunga justificare de la pp. 77-78 fata de Florin Constantiniu, care l-a „acuzat pe nedrept” ca in Raport si-a tradat tatal precum Pavlik Morozov: „cred ca Florin Constantiniu nici nu citise Raportul final atunci cand ma invinuia ca am savarsit un gest «monstruos» cand l-as fi «osandit» pe Leonte Tismaneanu, condamnandu-mi tatal in mod inutil, numai din considerente de pura publicitate si de falsa obiectivitate.”, scrie Vladimir Tismaneanu, amintind ca Pavel Campeanu fusese primul care „a pus numele lui Leonte Tismaneanu tatal meu, pe o lista. (…) Probabil, in conceptia domnului Constantiniu, ar fi trebuit sa ignor literatura de specialitate din pietate filiala”. Vladimir Tismaneanu mistifica aici cu un talent care nu-i vine probabil de la Maryland. In primul rand, comparatia Vladimir-Pavlik nu ii apartine lui Florin Constantiniu, care doar a preluat-o, ci lui Cristian Tudor Popescu („Un Pavlik al timpului nostru”, Gandul, 18 decembrie 2006: http://www.gandul.info/actual/pavlik-timpului-nostru.html?3927;274916). Iar Cristian Tudor Popescu se baza pe declaratiile lui Vladimir Tismaneanu insusi: „Tocmai ca sa pun capat oricaror speculatii privind dorinta mea de a acoperi nume din propria mea biografie de familie am coborat stacheta atat de jos la nivelul nomenclaturii si numirea membrilor ei, incat am ajuns la nivelul directorilor adjuncti ai editurilor politice. Am numit cinci sau sase directori ai editurilor de-a lungul regimului, printre care apare si numele tatalui meu.“ (Cotidianul, sambata, 16 Decembrie 2006).

 

 

 

 

 

In mod evident, volumul nu a fost redactat. Altfel nu se explica numeroasele erori de informare sau de corelare. Articolul lui Nicolae Dragos despre romanul Cunoastere de noapte al lui Ivasiuc este atribuit Romaniei literare, la pag. 34, si ziarului Scanteia, la pag. 116. Articolul din ’63 al lui Liviu Rusu de reabilitare a lui Maiorescu, despre care orice student mediocru stie ca a aparut in Viata romaneasca, in viziunea lui Tismaneanu a aparut „cred ca in Contemporanul” (p. 112). „Ion Gheorghe (…) debuteaza tot asa, prin 1961-1962.” (p. 119), isi „aminteste” Tismaneanu, gresind cu 4-5 ani (debutul lui Gheorghe e din ’57). E imprudent ca, dupa ce il citezi pe Ivasiuc apropo de Rautu („fata lui se asemana cu a unei mari pisici somnoroase, bine hranite, care nu vaneaza din foame sau din datorie, ci din vechi deprinderi devenite lux.”, p. 49), sa spui nonsalant ca „Rautu avea un comportament de felina aflata mereu la panda” (p. 130).

Sa nu mai amintesc de formulari agramate de tipul „Dumitrescu era atunci acuzat ca a colaborat la reviste fasciste in perioada 1941-1942, care insa a fost unul dintre foarte putinii intelectuali si poeti autentici care erau de orientare marxizanta, de orientare de stanga.” (p. 116). Cat despre cuvantul „trialog”, folosit de Tismaneanu la p. 134, imi amintesc cum profesorul Hristea radea de semidoctii care credeau ca „dialog” inseamna „conversatie in doi”.

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:14

BANCUL ZILEI

01:23

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
JUNIMEA a primit premiul național „Editura anului 2019”
21/09/2020 13:34

JUNIMEA a primit premiul national „Editura anului 2019”, acordat de Asociatia Revistelor, Imprimeriilor si Editurilor Literare. Juriul pentru decernarea premiilor A.R.I.E.L., pe anul 2019, ...

 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

Horațiu Mălăele va fi omagiat la Iași, la Serile Filmului Românesc
15/09/2020 20:35

 În perioada 30 septembrie - 4 octombrie, la Iasi va avea loc cea de-a XI-a editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) si va fi dedicată actorului si regizorului Horatiu Mălăele. Gala d ...

Atelier de lectură pentru copii, la Palatul Culturii
15/09/2020 20:34

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Sectia Relatii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi, Universitatea Natională de Arte &b ...

Cât de importante sunt poveștile pentru copii
14/09/2020 20:30

 Copiii adoră timpul in care părintii, bunica sau bunicul le citesc ceva dintr-o carte. Lectura creează fantezii, are un efect calmant si promovează cunoasterea generală si vocabularul. Timp ...

Românii, codași și la consumul de cafea
14/09/2020 20:27

Desi consumul de cafea este in Romania printre cele mai slabe din Uniunea Europeană, se poate observa o dinamică pozitivă in ultimii ani pe piată, mai ales in ceea ce priveste preferinta pentru calitate mai ...

Ateneul Naţional din Iaşi, instituţie culturală de importanţă naţională
08/09/2020 21:13

 La conferinţa de presă desfăşurată sambătă, 5 septembrie 2020, la Palatul Culturii, Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu a declarat că, in urma multiplelor discuţii avute de domnia sa cu M ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei