Vor să plece din țară din cauza Evaluării naționale. „Acum ar trebui să ne hotărâm dacă intrăm în nebunia meditațiilor sau ne facem bagajele”

3

Dimensiune font:

| 15-02-2023 21:35

Carmen Paraschiveanu, 42 de ani, este mama a doi copii de clasa a cincea și a șaptea. Dezamăgirea cu privire la sistemul educațional a făcut-o să se gândească tot mai serios la o soluție radicală - emigrarea. „Acum nu se mai pleacă din țară din cauza salariilor, a joburilor sau caselor. Posibila noastră plecare e motivată de educație”, a explicat pentru Școala 9. În plus, are exemplul și altor prieteni împrăștiați prin Europa care îi încurajează.

2023 este pentru Carmen Paraschiveanu anul unei alegeri importante: să plece sau nu din țară. Cum fiul ei mai mare este în clasa a șaptea, crede că acum este momentul să lase România, chiar înainte de a intra în anul cu Evaluarea Națională. „Nu vreau să-i încarc cu mai multe ore de învățat decât ar fi normal la vârsta lor, nu vreau să-i stresez cu meditații și nu prea văd rostul examenelor. Știu că există alternative în alte țări unde copiii nu au examenul ăsta și au rezultate bune până la sfârșit de liceu, până la bacalaureat”, spune mama.

În Europa, doar cinci țări mai susțin evaluări la intrarea la liceu, după cum a arăta cercetătoarea în educație Andreea Eșanu, în Școala 9.

„Nu mi se pare că merită tot efortul de a învăța în clasa a opta pentru Evaluare gândindu-te că apoi vor avea o super experiență în liceu. Am văzut la alți copii că liceul a devenit o dezamăgire mare după ce au prins un loc chiar la colegiile bune. Așa că, pentru experiența lor școlară, unde petrec șapte ore pe zi, cred că merită efortul de a pleca din țară”, mai spune Carmen.

Potrivit noii legi a educației propusă de ministrul Ligia Deca, intrarea la liceu va însemna un examen în plus: elevii ar putea susține, după Evaluarea Națională, și un examen de admitere la liceu. Dacă legea ar fi adoptată anul acesta, copiii care intră la toamnă în clasa a cincea ar trece prin această dublă evaluare. Practic, copiii lui Carmen nu ar fi afectați de schimbare, dar decizia radicală de a pleca are legătură cu tot ce se întâmplă în școala românească, susține aceasta.

„Copiii mei vin plictisiți de la școală”

„Toate țările vestice au rezultate mai bune, copiii merg de plăcere la școală, povestesc lucruri interesante, ai mei vin plictisiți de la școală. De obicei, cea mai mare bucurie este dacă nu fac vreo oră și merg la sala de sport. Nu e o bucurie să meargă la școală, se bucură că-și văd colegii, dar nu că descoperă lucruri noi”, spune mama.

Apoi, crede că sistemul centrat exclusiv pe note nu-i ajută pe copii să-și descopere pasiunile. „Chiar ei îmi spun: de ce trebuie să învăț pentru note? Eu nu le-am cerut să învețe pentru note, dar sunt afectați de ce văd în jur. Mi-au mai spus: de ce să învăț lucruri pe care le uit imediat? Așa e școala la noi, și eu am învățat lucruri pe care le-am uitat imediat.”

Au prieteni care locuiesc în Spania, Marea Britanie, Franța, Luxemburg și de la care au aflat cum funcționează sistemele de acolo. „Copiii vorbesc cu prietenii lor, foști colegi, care povestesc lucruri frumoase de la școlile lor și se gândesc și pentru ei cum ar fi, ar vrea și ei să se mute să vadă cum este în alte școli.”

„Copiii mă întreabă: de ce ne trezim așa de devreme ca să scriem la muzică?”

Deși are un job bun în România, ca specialist în comunicare și marketing la o organizație de mediu, a început să caute opțiuni de locuri de muncă prin Europa și locuința potrivită. „Eu mă gândesc mai mult în funcție de chirii și ce am putea lucra acolo, cât de ușoară ne-ar fi mutarea. Ne-am gândit la sistemul spaniol și la comunitățile de români de acolo, la Luxemburg pentru că am văzut niște oportunități de joburi. Ne gândeam să revedem Irlanda pentru că știm că e foarte bună școala acolo, să facem o vacanță acolo împreună cu copiii ca să vedem dacă ne potrivim cu acel loc.”

A văzut, datorită copiilor ei, că schimbările față de cum a făcut ea școala, nu sunt foarte mari. „Nu mi-a plăcut memoratul inutil la multe materii și faptul că nu mi s-au explicat clar multe materii, doar am trecut prin ele. Dacă nu aveai profesori buni, pur și simplu învățai pentru note și atât. Din punctul ăsta de vedere văd că nu s-a schimbat nimic”, dă un exemplu.

Tot la capitolul „așa nu” pune programul efectiv și lipsa de atractivitate a predării: „Ei mă întreabă: de ce ne trezim așa de devreme ca să scriem la muzică și la desen sau ca să facem proiect scris la sport? Nici astea nu se fac mai ca lumea decât pe vremea noastră, noi măcar ascultam muzică clasică la muzică și desenam la desen, ei scriu. Sunt cumva făcute birocratic, să bifeze niște puncte din programă, dar dezinteresați de talentul copilului la acel obiect sau ce poat face.”

Exemplul celor care au plecat deja: „Dacă vrei o calitate a învățării, mai bine schimbi țara”

Familia Paraschiveanu este motivată în alegerea plecării din țară de îndemnul multor altor părinți: cei care au plecat sunt fericiți cu alegerea lor, cei care au rămas le spun să nu repete greșeala lor: „Prietenii cu copii mai mari mi-au spus că le pare rău că n-au plecat la timp și asta m-a motivat și mai tare. Unii sunt oameni care activează în zona învățământului, care se implică cum pot, unii dintre ei au plătit școli private bune și concluzia a fost că mai bine plecau. Cam asta e părerea generală și a celor care au plecat și a celor care au rămas: dacă vrei să oferi o calitate a învățării, mai bine schimbi țara, din păcate.”

Din România pleacă în fiecare an 100.000 de români, potrivit Eurostat, țara noastră fiind pe primul loc în Europa cu cea mai numeroasă diasporă - 2,5 milioane, din datele oficiale. Numărul efectiv este estimat de specialiști la peste 4 milioane.

„Acum nu se mai pleacă din țară din cauza salariilor, a joburilor sau caselor. Posibila noastră plecare e motivată de educație. Noi ne închiriem casele și ne căutăm chirie în altă parte sau vindem casele și închiriem în altă parte. Nu mai e nevoia de bază, e doar nevoia de educație mai bună”, spune Carmen Paraschiveanu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Grigore Leșe: Melodia „Așa-i românul” este ungurească
03/12/2023 01:11

Artistul Grigore Leşe susţine că melodia „Aşa-i romanul”, cantată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. Totodată, Grigore Leşe afirmă că melodia ...

Raluca Turcan, discuții în Washington cu președintele Motion Pictures Association despre investițiile străine în producția de film din România
02/12/2023 20:12

MInistra Culturii Raluca Turcan a discutat, sambătă la Washington, cu Charles H. Rivkin, preşedinte şi CEO al Motion Pictures Association, despre investiţiile străine in producţia de film din ţara noast ...

Moartea misterioasă a poetului Nicolae Labiș, călcat de tramvaiul 13: „Am văzut clar cum l-a îmbrâncit”
02/12/2023 19:09

Moartea lui Nicolae Labis rămane un mister după mai bine de 6 decenii. Poetul a trecut in nefiinţă in urma unui accident de tramvai, la numai 21 de ani, iar unii au avansat ideea unui asasinat. „Mort pre ...

Baritonul care a cântat Imnul României la parada militară este fiul unui lăutar celebru. O carieră de poveste
02/12/2023 00:32

Invitat surpriză la parada militară de la 1 decembrie. Baritonul care a interpretat fabulos Imnul Romaniei este este nimeni altul decat fiul lui Nicu Gigantu. Acesta era un celebru lăutar pentru care bucures ...

Cine este actorul român care va juca rolul lui Donald Trump în tinerețe
01/12/2023 07:51

Sebastian Stan este cel mai popular actor roman care a reusit să se impună in industria americană de film, conform Antena 3. Marii regizori i-au remarcat sarmul si talentul si l-au cooptat in productii de O ...

Doi actori români au scris istorie împreună, dar s-au urât în viața reală. De ce nu s-au văzut timp de 32 de ani
30/11/2023 13:14

Teodora Mares si Adrian Păduraru au jucat rolurile principale intr-o poveste de dragoste memorabilă in filmul "Declaratie de dragoste", iar intreaga lume credea că cei doi formau un cuplu minunat si in afara ...

Ziua naţională a tezaurului uman viu
30/11/2023 10:13

La 30 noiembrie 2023, este celebrată la nivel naţional Ziua naţională a tezaurului uman viu, instituită prin Legea 120/2023. Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul PNL de Alba Florin-Claudiu Roman ...

Sicriul cu trupul Ronei Hartner ajunge azi în țară. Regretata artistă va fi înmormântată de 1 decembrie
29/11/2023 15:12

Sicriul cu trupul Ronei Hartner ajunge azi in tară, adus din Franta. Anuntul a fost făcut de sora regretatei artiste. Rona Hartner s-a stins din viată la doar 50 de ani, răpusă de un cancer cu care s-a lup ...

Regula celor 4 cadouri de Crăciun, întocmită de un sociolog. Un studiu arată că cei mici primesc de zece ori mai multe daruri decât au nevoie
29/11/2023 08:02

Scrisoarea către Mos Crăciun nu poate fi infinită. O incărcătură de jucării nu este benefică pentru copii. Expertii ne sfătuiesc să urmăm regula celor patru cadouri! Copiii asteaptă cu nerăbdare s ...

Calendarul zilei 28 noiembrie: 146 de ani de la cucerirea Plevnei de către Armata Română. Generalul Osman Pașa s-a predat colonelului Cerchez
28/11/2023 17:32

La 30 august/11 septembrie 1877, armata romană participă la cel de al treilea atac asupra Plevnei, după o luptă sangeroasă, cu grele pierderi, cucerind reduta Griviţa I, apoi, peste o săptămană, ducand ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei