Zburătorii nopţii – George R. R. Martin

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 17:05

 

zburatorii noptiiDescrierea facuta acestei carti de catre “Asimov’s Science FictionMagazine” este, cred eu, una cat se poate de concisa, corecta si atragatoare pentru cititorii de SF: “Nave spatiale posedate de spirite, cadavre animate pentru a fi exploatate la munci necalificate, extraterestri care paraziteaza oamenii aflati in cautarea divinitatii – un volum care emana atmosfera primului film “Alien” regizat de Ridley Scott.”.   Pentru multi dintre iubitorii literaturii fantasy numele de “George R. R. Martin” reprezinta garantia calitatii, iar faptul ca el a obtinut numeroase premii (“Locus”, “Hugo”, “Nebula”, “World Fantasy” etc.) atat pentru romanele sale, cat si pentru nuvele, povestiri sau nuvelete, alaturi de statutul de best-seller al unora din cartile sale, intaresc ideea ca a fost prezent nu doar talentul, ci si o buna orientare pe piata literara, ‘formandu-se’ adevarati fani pe nisa respectiva. Pe langa scrierile sale fantasy – emblematica este seria “Cantec de gheata si foc”-, “Martin” s-a dovedit prolific si in sectiuni precum (hard) SF-ul, horrorul, misteryul sau thrillerul cu accent policier.

Volumul “Zburatorii noptii” cuprinde 6 texte care impresioneaza cititorul prin vastitatea si profunzimea temelor, iar intriga din fiecare povestire este bine elaborata, cu o desfasurare fluida, fara a se lasa senzatia vreunei poticneli in constructia subiectului, evidentiindu-se iarasi, in caz ca ar fi nevoie, valoarea si soliditatea artei narative pe care o etaleaza George R. R. Martin cu orice ocazie, mai ales prin intermediul prozei scurte. Nuvela pe care o descoperim la debut este cea intitulata “Zburatorii noptii”, care da chiar titlul colectiei. Aceasta nuvela, distinsa cu”Premiul Locus”, a fost ecranizata la relativ putin timp dupa aparitie, si se incadreaza in subgenuri precum SF, hard SF, horror, mister, fantezie si epopee mitica, avand tusele slabe ale unui jurnal de bord. Povestea ne prezinta o expeditie stranie efectuata de un grup de specialisti in diverse stiinte, de la cele socio-umane pana la cele informatice, tehnologice si informationale. Astfel, avem de-a face cu 9 experti coordonati de Karoly d’Branin, initiatorul misiunii de cautare a unor extraterestri misteriosi, numiti “volcryni”. “Zburatorul noptii”, nava pe care s-au imbarcat cei 9, este condusa de un om (sau personaj) enigmatic, pe nume Royd Eris. Nava, depozitara unor insusiri si taine macabre ce se vor dezlega pe parcursul fiecarei pagini lecturate, va fi capabila sa destrame relativa liniste si putere de concentrare a membrilor echipei lui d’Branin. Din echipa fac parte: un telepat, o psipsiha, doi lingvisti, o ciberneticiana, un xenobiolog, o xenoteha, si nu mai putin importanta Melantha Jhirl. Desfasurarea actiunii se caracterizeaza prin pura tensiune, rasturnari de situatie alerte, scene de lupta ireale, crime si evenimente inexplicabile, pana la un anumit punct, aparitii fantomatice si intunecate, plus multe altele. Pierderile suferite de echipa lui Karoly d’Branin si imprejurarile bizare te vor lasa mut de uimire, iar pentru a descoperi numarul si numele personajelor ramase la final, precum si deznodamantul partial neasteptat, trebuie sa nu ratezi aceasta nuvela, una din primele2-3 scrieri, ca valoare, ale colectiei, cel putin in opinia mea. Se vad in textul acesta si unele influente exercitate de opera lui “Philip K. Dick”, dar mai ales de cea a lui “Alfred Bester” (in speta “Omul demolat”, roman aparut la “Nemira”). Elementele respective tin de schitarea telepatilor, impartiti pe trei categorii si denumiti uneori esperi, si crearea unui stimulent al puterilor telepatice – esperon.

Urmatorul text, “Comanda prioritara”, nareaza o poveste SF cu nuante horror si dark fantasy, actiunea desfasurandu-se pe Grotto, o planeta asemanatoare Pamantului, si descrisa drept un bazin vast de extragere si prelucrare a unor pietre pretioase numite voylburi. Personajul principal este Kabaraijian, angajat ca manipulator de cadavre la Compania care se ocupa cu extractia voylburilor. Motivatia angajarii unor cadavre la muncile respective tine de eficienta economica si de lipsa batailor de cap suplimentare in cazul angajarii oamenilor, care pot forma sindicate, asociatii sau ligi. Directorul lui Kabaraijian si al lui Ed Cochran (un alt manipulator, coleg cu Matt), este Munson, cel insarcinat cu administrarea afacerii, de la salarizare pana la evaluarea si inregistrarea rezultatelor pe care manipulatorii de cadavre le-au obtinut in decursul uneiperioade. In intriga intervine, ca declansator al tensiunilor, un afacerist pe nume Bartling, hotarat sa inlocuiasca manipulatorii de cadavre de pe Grotto, dupa ce compania sa va prelua afacerea cu voylburi de la precedenta, fapt care-l nemultumeste pe Kabaraijian si majoritatea colegilor sai. De aici nu ramane decat un pas pana la acte de tradare, urzeli meschine si fapte reprobabile, totul culminand cu o tentativa de asasinare. Modalitatea mefistofelica si machiavellica de utilizare a cadavrelor pentru o crima ascunsa este inlesnita de o telecomanda speciala, capabila sa contramandeze ordinele transmise prin controlerul manipulatorului (unele cu o vaga natura telepatica), cadavrele raspunzand la altele, contrarii primelor.

“Weekend intr-o zona de razboi” este o povestire care aminteste, oarecum, de razboiul din Vietnam sau de altele asemanatoare, iar accentele definitorii ale textului sunt elementele desprinse din thrillerul psihologic, SF-ul distopic, horrorul specific razboaielor irationale, cu trupuri mutilate, sfartecate si cadavre hidoase, care trezesc repulsiaunora dintre personaje. Naratiunea are loc la persoana I, personajul central,Andy Birch, luptand pentru un numar cat mai mare de killpuncte contraconcomilor, adversarii trupei in care este membru. Printre coechipieri se numara Stancato, Burtoiu’ si altii, iar unii dintre ei simt un dispret adanc si dezgust la temerile si lipsa de control asupra emotiilor aratate de Birch. Pentru a afla cati membri ai trupei vor supravietui, daca starea de spirit a lui Andrew se va schimba, dar si alte detalii, solutia estecitirea textului de fata, desi el poate fi considerat unul din cele mai slabe ale volumului.

Textul urmator, “De om nu te-atinge!” , spune povestea unei specii extraterestre, jaenshii, acestia fiind persecutati si executati ca niste animale de Ingerii de Otel, colonistii umani care au descendenta dintr-un copil balai, Bakkalon. Eroul povestirii, Arik NeKrol, un negutator, realizeaza schimburi comerciale diverse cu reprezentantii jaenshi, si, desi pasiv mult timp in ‘lupta’ dintre Ingerii de Otel si jaenshi, va dovedi oarecare simpatie, compasiune si mila fata de extraterestri. Desfasurarea actiunii este plina de sentimente contradictorii, rasturnari de situatie, pericole de necrezut, zei mai mult sau mai putin falsi, planuri de revolta contra colonistilor cotropitori, arme variate – de la sabii pana la blastere, raze laser, nave comerciale pline de munitie si armament, si tancuri devastatoare. Profunzimea temei si a subiectului actiunii este dublata de speculatiile ori analizele de natura sociala, religioasa si filosofica. Finalul este unul imprevizibil, inefabil si poate avea sensuri obscure.  In nuvela “Nici flacarile multicolore ale unui inel stelar” gasim elemente specifice hard-SFului, precum: existenta unei statii orbitale in spatiul cosmic, aproape de un inel stelar, denumit Inelul StelarNiciunde; o echipa de tehnicieni si oameni de stiinta complexa, care studiaza posibilitatea crearii unui vortex care sa ofere permanent energie, siputand sa creeze un culoar spre alt colt al Universului; proiectii holografice; incaperi care ofera privelisti unice ale cosmosului si multe alte detalii sau teorii stiintifice legate de calatoriile interstelare, gaurile devierme etc.. Eroul povestii este Kerin, unul din oamenii de stiinta prezenti pe statia spatiala, personaje importante fiind si Jennifer, prietena lui, sau Al Swiderski, liderul echipei de cercetare. Dupa numeroase calcule siteorii privitoare la vortexul cel mai eficient, tehnicienii se vor confrunta cu pericolul iminent al unei explozii, in eventualitatea strecurarii unor erori. Apar denumiri desprinse parca din filmele SF, precum ‘vortexul nulspatiu’, si pe parcursul nuvelei se intensifica emotiile, tensiunile, eroii dezbatand chiar probleme de ordin filosofic, religios si spiritual.

“Un cantec pentru Lya”, nuvela care incheie volumul, a fost premiata cu “Hugo” in 1975, si este, foarte probabil, cel mai bun text sau unul din top 2 al cartii prezentate. Naratiunea la persoana I il aduce in multe momente pe cititor la o implicare si captivare completa. Societatea extraterestra a shkeenilor este bine schitata de autor, iar pe parcursul nuvelei sunt destainuite in buna masura atat deosebirile, cat si asemanarile dintre societatea si orasul care definesc fiecarecivilizatie in parte, cea umana si cea shkeeana. Orasul oamenilor este evidentiat, daca ar mai fi fost nevoie, de Turnul Administratiei, cladirea inalta in care isi are birourile grupul celor care detin controlul politic al regiunii. Administratorul planetar, Dino Valcarenghi, alaturi de adjunctul sau,Nelson Gourlay, vor intampina un duet de telepati veniti de pe Baldur,Talentati cu puteri psi, care au misiunea de a dezlega misterul alegerilor stranii pe care le fac diversi oameni. Robb si Lyanna, oaspetii angajati de Valcarenghi, au o relatie aparent puternica si de nezdruncinat, insa intamplarile de pe noua planeta ii vor conduce la sentimentecontradictorii. O alta specie extraterestra, greeshka, un fel de viermi care paraziteaza si se hranesc cu gazda lor, au un rol important in religia shkeenilor, constituind oarecum o cale de revelare a divinitatii. Surprinzator esteinsa ca si unii oameni, tot mai multi, adera la ‘cultul’ respectiv, intrand in orasul shkeean, pentru a deveni Membri si a lua parte la ReunireaFinala, un ritual religios mistic si ocult. Printre acei oameni sunt si fosti administratori ai coloniei umane si ai planetei. Alte personaje importante in poveste sunt Gustaffson, un director care a suferit pierderi tragice pe planeta Cosmar, Laurie Blackburn, o secretara si prietena de-a lui Valcarenghi, etc. Sunt prezente elemente definitorii ale scrierilor SF, precum mijloacele de transport futuriste (aerocarul), capacitatile psionice si telepatice (dialogurile de la nivelul mintii si al subconstientului), navele, calatoriile si transportoarele interstelare. Nu lipsesc insa trasaturile unui thriller psihologic de calitate, cu reflectii filosofice, religioase si sociale. Astfel, se analizeaza sentimente precum iubirea, apartenta la un grup, si altele care-l descriu pe om. Deznodamantul este unul care iti lasa un gust dulce-amar, cu semnificatii subtile si profunde, si cititorul ramane realmente impresionat dupa finalizarea lecturii. Cei de la “Interzone” au rezumat simplu :”…un text superb despre singuratate si reactia inaintea religiei, despre tristete si iubire pierduta. Cu certitudine, unul dintre cele mai bune scrise vreodata de Martin!”

Sunt de acord cu afirmatiile prezentate mai sus, ale celor dela”Asimov’s Science Fiction Magazine “ si “Interzone”, precum si cu cele facute de revista “Locus”: “Un volum de povestiri SF cu tusa horror a maestrului mondial al literaturii fantasy, G. R.R. Martin.”   Concluzia dupa lectura acestei colectii este ca povestirile culese formeaza un tot plin de teme si semnificatii subtile, care deschid si raspund partial anumitor intrebari din domenii diferite. Cititorii de science-fiction, horror si fantasy vor fi cu siguranta incantati de”Zburatorii noptii”, o realizare demna de talentul si renumele lui “George R. R. Martin”!

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:45

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
Ultima piesa de teatru scrisa de William Shakespeare, descoperita din greseala in biblioteca unui colegiu
26/09/2020 11:18

John Stone, profesor de filologie si comunicare la Universitatea din Barcelona, cerceta lucrari de filozofie din secolul al XVIII-lea, la Colegiul Regal Scotian din Salamanca, Spania, cand a dat peste un volum ...

 Valoarea Premiului Nobel, majorată cu 110.000 de dolari
24/09/2020 12:38

  Laureaţii prestigioaselor premii Nobel din acest an vor primi o sumă suplimentară de 1 milion de coroane suedeze (110.000 de dolari), a anunţat directorul fundaţiei care atribuie aceste trofee. Pr ...

Expoziția temporară „Treceri”, la Muzeul Etnografic al Moldovei
24/09/2020 09:45

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iaşi - Muzeul Etnografic al Moldovei organizează, in parteneriat cu Departamentul de Etnologie (Arhiva de Folclor a Moldovei si Bucovinei) din cadrul Inst ...

 Un artist apreciat de Casa Christie’s expune la Iași
24/09/2020 07:01

  Complexul Muzeal National „Moldova” Iaşi, Casa de licitatii Vikart si Uniunea Artistilor Plastici din Romania invită iubitorii de artă, in perioada 23 septembrie-11 octombrie, la expoziti ...

 „Bărbatul cu trei picioare”, spectacol-lectură la Teatrul Național Iași
23/09/2020 12:00

  Proiectul teatral LECTURI³ continuă in noua stagiune cu spectacolul-lectură „Bărbatul cu trei picioare”, de Mircea M. Ionescu, in regia lui Ion Sapdaru. Reprezentatia va benefic ...

JUNIMEA a primit premiul național „Editura anului 2019”
21/09/2020 13:34

JUNIMEA a primit premiul national „Editura anului 2019”, acordat de Asociatia Revistelor, Imprimeriilor si Editurilor Literare. Juriul pentru decernarea premiilor A.R.I.E.L., pe anul 2019, ...

 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei