Zburătorii nopţii – George R. R. Martin

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 17:05

 

zburatorii noptiiDescrierea facuta acestei carti de catre “Asimov’s Science FictionMagazine” este, cred eu, una cat se poate de concisa, corecta si atragatoare pentru cititorii de SF: “Nave spatiale posedate de spirite, cadavre animate pentru a fi exploatate la munci necalificate, extraterestri care paraziteaza oamenii aflati in cautarea divinitatii – un volum care emana atmosfera primului film “Alien” regizat de Ridley Scott.”.   Pentru multi dintre iubitorii literaturii fantasy numele de “George R. R. Martin” reprezinta garantia calitatii, iar faptul ca el a obtinut numeroase premii (“Locus”, “Hugo”, “Nebula”, “World Fantasy” etc.) atat pentru romanele sale, cat si pentru nuvele, povestiri sau nuvelete, alaturi de statutul de best-seller al unora din cartile sale, intaresc ideea ca a fost prezent nu doar talentul, ci si o buna orientare pe piata literara, ‘formandu-se’ adevarati fani pe nisa respectiva. Pe langa scrierile sale fantasy – emblematica este seria “Cantec de gheata si foc”-, “Martin” s-a dovedit prolific si in sectiuni precum (hard) SF-ul, horrorul, misteryul sau thrillerul cu accent policier.

Volumul “Zburatorii noptii” cuprinde 6 texte care impresioneaza cititorul prin vastitatea si profunzimea temelor, iar intriga din fiecare povestire este bine elaborata, cu o desfasurare fluida, fara a se lasa senzatia vreunei poticneli in constructia subiectului, evidentiindu-se iarasi, in caz ca ar fi nevoie, valoarea si soliditatea artei narative pe care o etaleaza George R. R. Martin cu orice ocazie, mai ales prin intermediul prozei scurte. Nuvela pe care o descoperim la debut este cea intitulata “Zburatorii noptii”, care da chiar titlul colectiei. Aceasta nuvela, distinsa cu”Premiul Locus”, a fost ecranizata la relativ putin timp dupa aparitie, si se incadreaza in subgenuri precum SF, hard SF, horror, mister, fantezie si epopee mitica, avand tusele slabe ale unui jurnal de bord. Povestea ne prezinta o expeditie stranie efectuata de un grup de specialisti in diverse stiinte, de la cele socio-umane pana la cele informatice, tehnologice si informationale. Astfel, avem de-a face cu 9 experti coordonati de Karoly d’Branin, initiatorul misiunii de cautare a unor extraterestri misteriosi, numiti “volcryni”. “Zburatorul noptii”, nava pe care s-au imbarcat cei 9, este condusa de un om (sau personaj) enigmatic, pe nume Royd Eris. Nava, depozitara unor insusiri si taine macabre ce se vor dezlega pe parcursul fiecarei pagini lecturate, va fi capabila sa destrame relativa liniste si putere de concentrare a membrilor echipei lui d’Branin. Din echipa fac parte: un telepat, o psipsiha, doi lingvisti, o ciberneticiana, un xenobiolog, o xenoteha, si nu mai putin importanta Melantha Jhirl. Desfasurarea actiunii se caracterizeaza prin pura tensiune, rasturnari de situatie alerte, scene de lupta ireale, crime si evenimente inexplicabile, pana la un anumit punct, aparitii fantomatice si intunecate, plus multe altele. Pierderile suferite de echipa lui Karoly d’Branin si imprejurarile bizare te vor lasa mut de uimire, iar pentru a descoperi numarul si numele personajelor ramase la final, precum si deznodamantul partial neasteptat, trebuie sa nu ratezi aceasta nuvela, una din primele2-3 scrieri, ca valoare, ale colectiei, cel putin in opinia mea. Se vad in textul acesta si unele influente exercitate de opera lui “Philip K. Dick”, dar mai ales de cea a lui “Alfred Bester” (in speta “Omul demolat”, roman aparut la “Nemira”). Elementele respective tin de schitarea telepatilor, impartiti pe trei categorii si denumiti uneori esperi, si crearea unui stimulent al puterilor telepatice – esperon.

Urmatorul text, “Comanda prioritara”, nareaza o poveste SF cu nuante horror si dark fantasy, actiunea desfasurandu-se pe Grotto, o planeta asemanatoare Pamantului, si descrisa drept un bazin vast de extragere si prelucrare a unor pietre pretioase numite voylburi. Personajul principal este Kabaraijian, angajat ca manipulator de cadavre la Compania care se ocupa cu extractia voylburilor. Motivatia angajarii unor cadavre la muncile respective tine de eficienta economica si de lipsa batailor de cap suplimentare in cazul angajarii oamenilor, care pot forma sindicate, asociatii sau ligi. Directorul lui Kabaraijian si al lui Ed Cochran (un alt manipulator, coleg cu Matt), este Munson, cel insarcinat cu administrarea afacerii, de la salarizare pana la evaluarea si inregistrarea rezultatelor pe care manipulatorii de cadavre le-au obtinut in decursul uneiperioade. In intriga intervine, ca declansator al tensiunilor, un afacerist pe nume Bartling, hotarat sa inlocuiasca manipulatorii de cadavre de pe Grotto, dupa ce compania sa va prelua afacerea cu voylburi de la precedenta, fapt care-l nemultumeste pe Kabaraijian si majoritatea colegilor sai. De aici nu ramane decat un pas pana la acte de tradare, urzeli meschine si fapte reprobabile, totul culminand cu o tentativa de asasinare. Modalitatea mefistofelica si machiavellica de utilizare a cadavrelor pentru o crima ascunsa este inlesnita de o telecomanda speciala, capabila sa contramandeze ordinele transmise prin controlerul manipulatorului (unele cu o vaga natura telepatica), cadavrele raspunzand la altele, contrarii primelor.

“Weekend intr-o zona de razboi” este o povestire care aminteste, oarecum, de razboiul din Vietnam sau de altele asemanatoare, iar accentele definitorii ale textului sunt elementele desprinse din thrillerul psihologic, SF-ul distopic, horrorul specific razboaielor irationale, cu trupuri mutilate, sfartecate si cadavre hidoase, care trezesc repulsiaunora dintre personaje. Naratiunea are loc la persoana I, personajul central,Andy Birch, luptand pentru un numar cat mai mare de killpuncte contraconcomilor, adversarii trupei in care este membru. Printre coechipieri se numara Stancato, Burtoiu’ si altii, iar unii dintre ei simt un dispret adanc si dezgust la temerile si lipsa de control asupra emotiilor aratate de Birch. Pentru a afla cati membri ai trupei vor supravietui, daca starea de spirit a lui Andrew se va schimba, dar si alte detalii, solutia estecitirea textului de fata, desi el poate fi considerat unul din cele mai slabe ale volumului.

Textul urmator, “De om nu te-atinge!” , spune povestea unei specii extraterestre, jaenshii, acestia fiind persecutati si executati ca niste animale de Ingerii de Otel, colonistii umani care au descendenta dintr-un copil balai, Bakkalon. Eroul povestirii, Arik NeKrol, un negutator, realizeaza schimburi comerciale diverse cu reprezentantii jaenshi, si, desi pasiv mult timp in ‘lupta’ dintre Ingerii de Otel si jaenshi, va dovedi oarecare simpatie, compasiune si mila fata de extraterestri. Desfasurarea actiunii este plina de sentimente contradictorii, rasturnari de situatie, pericole de necrezut, zei mai mult sau mai putin falsi, planuri de revolta contra colonistilor cotropitori, arme variate – de la sabii pana la blastere, raze laser, nave comerciale pline de munitie si armament, si tancuri devastatoare. Profunzimea temei si a subiectului actiunii este dublata de speculatiile ori analizele de natura sociala, religioasa si filosofica. Finalul este unul imprevizibil, inefabil si poate avea sensuri obscure.  In nuvela “Nici flacarile multicolore ale unui inel stelar” gasim elemente specifice hard-SFului, precum: existenta unei statii orbitale in spatiul cosmic, aproape de un inel stelar, denumit Inelul StelarNiciunde; o echipa de tehnicieni si oameni de stiinta complexa, care studiaza posibilitatea crearii unui vortex care sa ofere permanent energie, siputand sa creeze un culoar spre alt colt al Universului; proiectii holografice; incaperi care ofera privelisti unice ale cosmosului si multe alte detalii sau teorii stiintifice legate de calatoriile interstelare, gaurile devierme etc.. Eroul povestii este Kerin, unul din oamenii de stiinta prezenti pe statia spatiala, personaje importante fiind si Jennifer, prietena lui, sau Al Swiderski, liderul echipei de cercetare. Dupa numeroase calcule siteorii privitoare la vortexul cel mai eficient, tehnicienii se vor confrunta cu pericolul iminent al unei explozii, in eventualitatea strecurarii unor erori. Apar denumiri desprinse parca din filmele SF, precum ‘vortexul nulspatiu’, si pe parcursul nuvelei se intensifica emotiile, tensiunile, eroii dezbatand chiar probleme de ordin filosofic, religios si spiritual.

“Un cantec pentru Lya”, nuvela care incheie volumul, a fost premiata cu “Hugo” in 1975, si este, foarte probabil, cel mai bun text sau unul din top 2 al cartii prezentate. Naratiunea la persoana I il aduce in multe momente pe cititor la o implicare si captivare completa. Societatea extraterestra a shkeenilor este bine schitata de autor, iar pe parcursul nuvelei sunt destainuite in buna masura atat deosebirile, cat si asemanarile dintre societatea si orasul care definesc fiecarecivilizatie in parte, cea umana si cea shkeeana. Orasul oamenilor este evidentiat, daca ar mai fi fost nevoie, de Turnul Administratiei, cladirea inalta in care isi are birourile grupul celor care detin controlul politic al regiunii. Administratorul planetar, Dino Valcarenghi, alaturi de adjunctul sau,Nelson Gourlay, vor intampina un duet de telepati veniti de pe Baldur,Talentati cu puteri psi, care au misiunea de a dezlega misterul alegerilor stranii pe care le fac diversi oameni. Robb si Lyanna, oaspetii angajati de Valcarenghi, au o relatie aparent puternica si de nezdruncinat, insa intamplarile de pe noua planeta ii vor conduce la sentimentecontradictorii. O alta specie extraterestra, greeshka, un fel de viermi care paraziteaza si se hranesc cu gazda lor, au un rol important in religia shkeenilor, constituind oarecum o cale de revelare a divinitatii. Surprinzator esteinsa ca si unii oameni, tot mai multi, adera la ‘cultul’ respectiv, intrand in orasul shkeean, pentru a deveni Membri si a lua parte la ReunireaFinala, un ritual religios mistic si ocult. Printre acei oameni sunt si fosti administratori ai coloniei umane si ai planetei. Alte personaje importante in poveste sunt Gustaffson, un director care a suferit pierderi tragice pe planeta Cosmar, Laurie Blackburn, o secretara si prietena de-a lui Valcarenghi, etc. Sunt prezente elemente definitorii ale scrierilor SF, precum mijloacele de transport futuriste (aerocarul), capacitatile psionice si telepatice (dialogurile de la nivelul mintii si al subconstientului), navele, calatoriile si transportoarele interstelare. Nu lipsesc insa trasaturile unui thriller psihologic de calitate, cu reflectii filosofice, religioase si sociale. Astfel, se analizeaza sentimente precum iubirea, apartenta la un grup, si altele care-l descriu pe om. Deznodamantul este unul care iti lasa un gust dulce-amar, cu semnificatii subtile si profunde, si cititorul ramane realmente impresionat dupa finalizarea lecturii. Cei de la “Interzone” au rezumat simplu :”…un text superb despre singuratate si reactia inaintea religiei, despre tristete si iubire pierduta. Cu certitudine, unul dintre cele mai bune scrise vreodata de Martin!”

Sunt de acord cu afirmatiile prezentate mai sus, ale celor dela”Asimov’s Science Fiction Magazine “ si “Interzone”, precum si cu cele facute de revista “Locus”: “Un volum de povestiri SF cu tusa horror a maestrului mondial al literaturii fantasy, G. R.R. Martin.”   Concluzia dupa lectura acestei colectii este ca povestirile culese formeaza un tot plin de teme si semnificatii subtile, care deschid si raspund partial anumitor intrebari din domenii diferite. Cititorii de science-fiction, horror si fantasy vor fi cu siguranta incantati de”Zburatorii noptii”, o realizare demna de talentul si renumele lui “George R. R. Martin”!

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei