Zburatorii noptii – volum de povestiri SF scrise de George R.R. Martin

default

Dimensiune font:

| 31-10-2012 18:01

„Zburătorii nopții” este o antologie de 6 povestiri SF scurte, scrise de George R.R. Martin (cunoscut cel mai bine pentru seria „Cântec de gheață și foc”) la începutul carierei sale de scriitor, între anii ’70 și începutul anilor ’80. Povestirile par să se desfășoare în același univers, unele rase extraterestre fiind menționate în mai multe povestiri, altfel neexistând o continuitate între ele.

Prima povestire, ce dă titlul colecției, prezintă un grup de cercetători, tehnicieni și „psihici” ce urmăresc o rasă extraterestră misterioasă, volcrynii. Conducătorul grupului, Karoly d’Branin, complet fascinat de această rasă, dorește contactul cu navele lor, ce traversează universul de mii de ani. Pentru aceasta, a angajat o navă, „Zburătorul nopții”, ce îi va duce cât mai aproape de navele volcrynilor. Situația echipei se complică însă când căpitanul navei se dovedește a fi un individ misterios, neapărând niciodată în persoană, doar în holograme, neavând nici un contact fizic cu echipa, fiind închis într-o parte inaccesibilă lor. Când telepatul foarte sensibil al echipajului începe să simtă o prezență slabă, necunoscută, dar periculoasă în mintea sa, devine clar faptul că nava nu este ceea ce pare. Dar este această prezență legată de „Zburătorul nopții” și de căpitanul acesteia, sau de volcrynii spre care se îndreaptă echipajul?

Cititorii vor avea de dezlegat mai multe mistere, atât ale navei și căpitanului său, cât și a rasei extraterestre misterioase, volcrynii, totul într-o atmosferă ce amintește mai ales de filmul Event Horizon.

A doua povestire, „Comandă prioritară”, are ca personaj principal un manipulator de cadavre, Kabaraijian. Manipulatorii controlează de la distanță cadavre cărora creierul le-a fost înlocuit cu așa numitele sintecreiere, permițându-le manipulatorilor să controleze orice mișcare a morților, și chiar să vadă prin ochii lor, deși Kabaraijian descrie aceste senzații ca „niciodată plăcute”. Cadavrele sunt folosite mai ales la extragerea pietrelor prețioase numite voylburi de pe planeta Grotto.

Dar manipulatorii încep să aibă probleme când Lowell Bartling și compania acestuia anunță preluarea controlului exploatării voylburilor, având de gând să scape de manipulatori și mai ales de cadavrele lor. Auzind aceasta, Kabaraijian îi spune lui Bartling că va găsi altceva de lucru cu morții, refuzând să plece forțat de pe planetă. Furios, Bartling îl amenință pe Kabaraijian că îi va părea foarte rău dacă rămâne. Kabaraijian i-o întoarce spunându-i că în fiecare noapte își va trimite morții „să se strâmbe la ferestre și să scoată zgomote ciudate”. Bartling este forțat să iasă din localul în care făcuse anunțul, învins și umilit de râsetele generale ale manipulatorilor adunați acolo.

A doua zi, însoțit și de un alt manipulator ce îl rugase să meargă împreună, Cochran, Kabaraijian merge din nou la extrasul voylburilor. Ajungând în caverna bogată în aceste pietre prețioase, găsită de Kabaraijian, cei doi manipulatori se apucă de lucru. Kabaraijian găsește o piatră de o mărime și deci valoare extraordinară, ca „un ou de ceață cristalină, fumegos și misterios, cu văluri de ceață acoperind culori pe jumătate estompate”. Întorcându-se să îi arate și lui Cochran descoperirea, reușește să evite târnăcopul ce este acum înfipt în locul unde fusese capul său. Lucrul cel mai alarmant este că târnăcopul este mânuit de unul dintre cadavrele sale. Comenzile lui Kabaraijian sunt inutile, iar ceilalți morți ai săi se îndreaptă și ei spre el.

Volumul continuă cu „Weekend intr-o zonă de război”, o povestire în care războiul a devenit o formă de sport extrem, practicată când oamenii se satură de tenis, golf sau alte distracții plictisitoare. Plătești o sumă, bineînțeles exorbitantă, primești echipament și o armă, și lupți contra echipei adverse pentru killpuncte. Diferența față de tenis sau golf este că de aici nu toată lumea se întoarce nevătămată, „sportul” jucându-se cu arme încărcate cu gloanțe adevărate.

Deși este cea mai scurtă povestire a volumului, aceasta reușește să trateze teme ca implicațiile războiului, ușurința cu care unii oameni pot ucide și trivializa consecințele.

„De om nu te-atinge!” este povestea a două rase, războinicii Copii ai lui Bakkalon, care au invadat o planetă ocupată de Jaenshi, o rasă inteligentă, dar mai primitivă și pașnică. Copiii lui Bakkalon, reprezentați de Îngerii de Oțel, soldații fanatici ai acestei secte, tratează rasa Jaenshi ca pe niște animale, persecutându-i și omorându-i fără milă. Totul din cauza religiilor diferite ale acestor două rase. Un negustor, neKrol, neutru față de religiile celor două rase, începe să se atașeze tot mai mult de Jaenshi, încercând să-i ajute să lupte împotriva Îngerilor de Oțel. Deși încercările de militarizare ale prea pașnicilor Jaenshi eșuează, religia acestora începe să corupă Copiii lui Bakkalon.

Povestea este puțin mai ciudată, iar firul narativ greu de urmărit câteodată, dar descrierile interesante ale celor două culturi și religii diferite compensează celelalte probleme ale povestirii.

În următoarea povestire, „Nici flăcările multicolore ale unui inel stelar”, oamenii au descoperit fenomenul numit anomalie nulspațiu, un punct mic din care materia se revarsă în spațiu, venind aparent de nicăieri. Aceste anomalii pot fi lărgite cu ajutorul inelelor stelare, permițând trecerea unei nave, aceasta ajungând în cu totul alt loc. Una dintre aceste anomalii se pare că nu duce spre nici un loc anume, deschizându-se spre un vid negru, lipsit de stele sau planete, numit Niciunde. Pe inelul stelar al acestei anomalii se află un echipaj de savanți ce studiază anomalia, printre aceștia fiind și personajele principale, Jennifer și iubitul ei, Kerin. Jennifer crede că energia inelului stelar va menține anomalia deschisă pentru totdeauna. Își dedică întreg timpul experimentelor cu anomalia și inelul său stelar. Între timp, Kerin devine tot mai obsedat de vidul de dincolo de anomalie, imensitatea și întunecimea sa apăsându-l tot mai mult.

Povestirea abundă în descrieri tehnice ale universului și a echipamentelor inelului stelar, putând fi considerată hard SF din acest punct de vedere. Merită citită pentru încheierea fantastică, o victorie a echipajului inelului asupra imensității și vidului cosmosului.

Povestirea cea mai bună, „Un cântec pentru Lya”, a fost lăsată pentru final. Personajele principale sunt Robb și Lyanna, doi psihici, primul putând citi doar emoțiile, iar Lyanna chiar și gândurile acestora. Cei doi sunt îndrăgostiți unul de altul, lucrând împreună la orice misiune pe care o primesc. Cea mai recentă este investigarea unei planete numite Shkeea, și a rasei acesteia, shkeenii. Religia acestora îi determină la un ritual ciudat și morbid, Reunirea, în care, atingând vârsta de patruzeci de ani, fiecare shkeean devine Membru , lăsând o creatură parazitară nativă planetei, greeshka, să li se atașeze. Urmează Reunirea Finală, în care membrii intră în cavernele în care trăiesc greeshka și se întind pe un exemplar imens, lăsându-se cu încetul complet devorați. Cei doi psihici au fost chemați pentru că unii din oamenii de pe planetă au început să se convertească și să accepte de bunăvoie acest ritual macabru, iar administrația nu își poate da seama exact de ce.

Povestea reprezintă un substrat SF pentru reflecțiile lui Martin asupra a ceea ce înseamnă iubirea adevărată și totală, înțelegerea completă între oameni, apartenența adevărată la un grup, fericirea găsită în religie, dar și singurătatea asociată cu lipsa acestor lucruri. O povestire uneori tristă, dar care cu siguranță va da de gândit multora.

Deoarece povestirile au fost scrise la începutul carierei lui Martin, poate că nu au maturitatea lucrărilor sale ulterioare. Cu toate acestea, volumul merită citit, fiecare povestire având elementele sale interesante, ce te fac să citești în continuare. Pentru fanii scrierilor sale fantasy mai recente, antologia este interesantă ca un studiu asupra calităților timpurii de scriitor, SF de această dată, ale lui George R.R. Martin.

Sursa: http://www.cartidecitit.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

01:23

Vin ploile!

18:30

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
JUNIMEA a primit premiul național „Editura anului 2019”
21/09/2020 13:34

JUNIMEA a primit premiul national „Editura anului 2019”, acordat de Asociatia Revistelor, Imprimeriilor si Editurilor Literare. Juriul pentru decernarea premiilor A.R.I.E.L., pe anul 2019, ...

 Două filme în premieră, pe terasa acoperiș a Ateneului Național din Iași
16/09/2020 19:27

  Filmele in aer liber pot fi văzute si săptămana aceasta in cele trei spatii de proiectie: terasa acoperis a Ateneului National din Iasi, Casa Ghica-Callimachi si Centrul de evenimente Agora. Cinefili ...

 Doliu în lumea artistică - a murit cel mai vârstnic actor al teatrului din Constanța
16/09/2020 14:42

  Alexandru Mereuţă, cel mai in varstă actor al Teatrului de Stat din Constanţa, a murit.Cunoscut ca Nea Alecu, actorul care ajunsese la 93 de ani, a realizat o impresionantă galerie de personaje pli ...

 S-au pus în vânzare primele bilete pentru Festivalul de Teatru pentru Tineri
16/09/2020 13:16

  Primul set de bilete pentru cateva din spectacolele editiei cu numărul XIII a Festivalului International de Teatru Pentru Publicul Tanăr (FITPT) tocmai s-au pus in vanzare. Genericul FITPTI 2020 est ...

 Instalație multimedia dedicată lui Rembrandt, expusă la Muzeul Ermitaj
16/09/2020 12:59

  Regizorul rus Aleksandr Sokurov, laureat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia in 2011, a prezentat la celebrul Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg o instalaţie multimedia consacrată tabl ...

Horațiu Mălăele va fi omagiat la Iași, la Serile Filmului Românesc
15/09/2020 20:35

 În perioada 30 septembrie - 4 octombrie, la Iasi va avea loc cea de-a XI-a editie a Festivalului Serile Filmului Romanesc (SFR) si va fi dedicată actorului si regizorului Horatiu Mălăele. Gala d ...

Atelier de lectură pentru copii, la Palatul Culturii
15/09/2020 20:34

 Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Sectia Relatii Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe, in parteneriat cu Primăria Municipiului Iasi, Universitatea Natională de Arte &b ...

Cât de importante sunt poveștile pentru copii
14/09/2020 20:30

 Copiii adoră timpul in care părintii, bunica sau bunicul le citesc ceva dintr-o carte. Lectura creează fantezii, are un efect calmant si promovează cunoasterea generală si vocabularul. Timp ...

Românii, codași și la consumul de cafea
14/09/2020 20:27

Desi consumul de cafea este in Romania printre cele mai slabe din Uniunea Europeană, se poate observa o dinamică pozitivă in ultimii ani pe piată, mai ales in ceea ce priveste preferinta pentru calitate mai ...

Ateneul Naţional din Iaşi, instituţie culturală de importanţă naţională
08/09/2020 21:13

 La conferinţa de presă desfăşurată sambătă, 5 septembrie 2020, la Palatul Culturii, Ministrul Culturii, domnul Bogdan Gheorghiu a declarat că, in urma multiplelor discuţii avute de domnia sa cu M ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei