Daniel Banulescu, Cel mai bun roman al tuturor timpurilor

default

Dimensiune font:

| 29-10-2012 17:53

 

Daniel Banulescu, Cel mai bun roman al tuturor timpurilor, Editura Cartea Romaneasca, 2008, 574 pagini

 

De ce-o fi mocait Daniel Banulescu 10 ani la Cel mai bun roman al tuturor timpurilor, cu atat mai mult cu cat acesta nu doar ca nu este cel mai bun roman al tuturor timpurilor, dar nu e nici cel mai bun roman scos in septembrie-noiembrie in Romania, dupa cum nu e nici cel mai bun roman al lui Daniel Banulescu? Cel mai bun roman… e a treia carte dintr-o serie din care mai fac parte Te pup in fund, Conducator iubit! si Cei sapte regi ai orasului Bucuresti si care, dupa cum se pare, va continua prin unul sau mai multe volume; nu e mai bun decat, sa zic, Cei sapte regi ai orasului Bucuresti – e mai slab, pentru ca, in afara unei constructii mai stranse, calitatile din primele doua romane (nu in ultimul rand marca, ineditul formulei picaresco-metafizice, atata cat era el) nu au evoluat, ci, dimpotriva, s-au plafonat, au castigat spatiu imobiliar in zona minorului, a previzibilului, a manierei.

Mi se pare ca autorul a facut o eroare investind ca prozator intr-o serie de romane. Seriile sunt utile in cazul universurilor fictionale de consum, care creeaza adictiune si fani (seriile fantasy, romance etc.) sau in cazul fictiunilor intinse pe o mare paleta temporala sau spatiala. Or, la Daniel Banulescu, desi exista intentia frescei (pe coperta suntem anuntati ca ultimul roman este Cartea Cartilor Epocii de Aur si ca, impreuna cu anterioarele doua, „a reusit sa patrunda in toate subteranele dictaturii comuniste si sa demonteze toate componentele mecanismelor malefice ale opresiunii”), fresca ii iese redundanta in practica. Proiectul personajelor, al plotului, codul universului fictional nu sunt sporite de la volumul unu sau doi la volumul trei, ci doar reincalzite. Sa luam personajul Ceausescu, construit de Banulescu, in raspar ironic fata de cliseul incetatenit de dictator primitiv si prost, drept un caracter arahnid-machiavelic dotat cu superIQ care trage si controleaza toate firele, inclusiv pe cele ale contradictaturii. OK, e funny prima oara, poate si a doua oara, dar cate carti ati vrea sa cititi cu acest Ceausescu? Acest Ceausescu are un tip de viabilitate pur relationala: e amuzant pentru ca e contradictoriu cu ceea ce ne asteptam sa fie, dar amuzamentul nostru se uzeaza cam la fel de repede ca un banc repetat. (Apropo. Un sfat pentru autor: sa nu mai plaseze pe copertele cartilor viitoare texe gen „Desi cunoaste mii de colegi mai talentati decat el, intrezareste pentru literatura universala actuala doar trei mari sanse: poetul Daniel Banulescu, romancierul Daniel Banulescu si dramaturgul Daniel Banulescu.” Sa le elimine sau sa le schimbe. S-au fumat rau din anii 90 incoace, resaparea lor again and again fiind antipatica.)

 

Acum, lasand la o parte detaliul ca romanul lui Banulescu face parte dintr-o serie si citindu-l doar, cum si poate fi citit, ca roman autonom, chiar si asa cartea are calitatea de a nu te lasa sa o iei in serios. Nu pentru ca nu ar vrea sa fie luata in serios (aerul buf si sarjele picaresti nu fura ecranul intentiilor metafizic-panoramice – dimpotriva, lucreaza la realizarea lor), nu pentru ca se submineaza cu obstinatie, precum cutare roman al lui Grosan – ci pentru ca nu are puterea de a fi suficient de serios. Este destul de antrenant, cel putin pe portiuni, dar nu reuseste sa te faca sa il crezi. Imersiunea pe care o ofera este solicitanta la modul partial, foarte partial; un deficit de atentie e ceea ce romanul lui Banulescu provoaca cel mai sigur si mai exact.

 

Iata lumea interlopilor: multa culoare superficiala, prea putine urme pe care ea sa le lase. Tiganii lui Banulescu, hoti, securisti sau vrajitoare, sunt exotici si tari in gura, si gata; manifesta o elasticitate care nu conserva nici o identitate: doar culoare lexicala. Am citit, aproximativ in acelasi timp cu cartea lui Banulescu, romanul Ultimele iubiri al lui Virgil Duda. Duda e un scriitor sensibil mai opac decat Daniel Banulescu la tot ce inseamna stil: scrie rau si e plin de clisee. Cu toate acestea, prozatorul mai bun dintre cei doi e Virgil Duda, desi nici o pagina de-a lui nu e citabila (din Daniel Banulescu pot fi scoase fraze super). Personajele lui au greutate, ale lui Banulescu au cheie la spate; personajele lui Daniel Banulescu sunt acrobate, ale lui Virgil Duda sunt temeinice.   

Facand roman, Daniel Banulescu nu doar scrie ca un poet, ceea ce deja e cam mult pentru un volum atat de gros.  Din pacate, si gandeste ca unul, smucit si in salturi, in lipsa gravitatiei: e prea putin mediocru si stabil.

 

Sunt memorabile in primul rand cateva „scene”: lasand sa curga doar replicile, autorul are competenta (o nota buna pentru dramaturgul Banulescu si pentru simtul dialogului) de a atinge direct umanitatea din personaje si de a obtine efecte excelente, in special de natura comica (vezi scenele din casa vrajitoarei Icoana, de exemplu). Apoi, sunt antrenante in special episoadele cu Iarba Fiarelor: periplurile acestui revolutionar interlop care umbla sa-l omoare pe Cescovete prin medii tot unul si unul (vezi morga, casa vrajitoarei, casa celor cativa Martori ai lui Iehova, subteranele Bucurestiului) ii taie de departe pe Ceausescu, al carui potentiometru se blazeaza repede, sau pe securistii lui peste, impartiti dialectic in forte antagonice. Subteranele Bucurestiului ar fi putut fi exploatate mai mult; foarte umflat e insa episodul cu manastirea, amintind izbitor un film de Sergiu Nicolaescu in care un comisar comunist interpretat de Ilarion Ciobanu se infiltra intr-o manastire, deghizat in calugar, pentru a deconspira elementele dusmanoase la adresa regimului popular, infiltrate, la randul lor, in casa Domnului.

 

Nu mi-e foarte clar care este locul elementului religios in planurile lui Daniel Banulescu. Mai nou, si-a rebotezat seria Am vazut lucrand degetul lui Dumnezeu; trage cumva de volan in directia mistica din Daniel al rugaciunii? Nu stiu, se va vedea in volumul sau volumele urmatoare. Un singur lucru e clar: Daniel Banulescu are nevoie de o solutie brilianta pentru a unifica, rezolva si finaliza nu doar anecdotica acestei serii, ci si pulsiunile universului ei moral. Daca nu va fi brilianta (atat de brilianta incat sa traga dupa ea toata seria) va fi degeaba. Il astept pe autor sa ne uimeasca.

 

Sursa: http://revistacultura.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei