14 doamne într-un Parlament al bărbaţilor

default

Dimensiune font:

| 15-03-2017 05:15

Consecvente şi serioase, fine, dar puternice, femeile trimise în Parlament dovedesc că ştiu să-şi impună punctul de vedere în faţa majorităţii masculine, arătând că politica se poate face şi „cu mănuşi”. De-a lungul anilor, din Regiunea de Nord-Est au plecat spre capitală doamne care, prin muncă şi perseverenţă, şi-au pus amprenta asupra Legislativului

Ne-am obişnuit să zicem cu uşurinţă că România este „ţara lui merge şi aşa”, că aici metehnele sunt înrădăcinate şi greu de extirpat din caracterul nostru, însă generalizarea aceasta nu face decât să ne ducă într-o decădere generală a stimei de sine, pierzând din vedere elementele frumoase ale societăţii şi modelele umane aflate la câţiva paşi de noi. Printre oamenii de succes în faţa cărora domnii ar trebui să încline politicoşi din cap, iar doamnele să privească cu admiraţie, se numără moldovencele care au lăsat şi încă lasă o amprentă asupra politicii româneşti.
Este adevărat că numărul femeilor implicate politic este cu mult mai redus faţă de media europeană, aşa cum este adevărat că electoratul de drepta este mult mai misogin decât electoratul stângii, însă trebuie să recunoaştem că în ultimii ani partidele politice au trimis în Parlament adevărate modele feminine, care au ştiut să îmbine gingăşia şi feminitatea cu determinarea şi elanul de a ajunge la rezultate excepţionale. Aşa se face că în actuala legislatură, Regiunea de Nord-Est a trimis în Legislativul ţării 14 femei, tot de aici fiind plecată şi Ana Birchall, ministrul delegat pentru afaceri europene.
Judeţul Iaşi va fi reprezentat pentru următorii patru ani de social-democrata Camelia Gavrilă, de userista Cosette Chichirău şi de Iulia Scântei, cea care a intrat în hora politicii dinaintea alegerilor locale, convinsă de faptul că poate reprezenta dreapta ieşeană cu eleganţă, dar şi cu determinare.
În categoria doamnelor de poveste ale Iaşului se încadrează şi fostele reprezentante ale judeţului în Parlament, care au făcut sacrificii pentru a-şi putea spune punctul de vedere într-o lumea a bărbaţilor, aşa cum este politica. „Consider că femeia nu există deocamdată în politică într-un procent onorabil, nici măcar în prezent, după ce partidele au făcut liste de candidaţi şi au avut impuse şi cote de gen”, declară Mihaela Popa (PNL), fost europarlamentar şi senator al Iaşului şi una dintre cele mai sonore susţinătoare ale doamnelor în administraţie şi politică.

Potrivit acesteia, România este încă sub semnul misoginismului, dând exemplu partidul din care face parte. „Nu este normal ca un partid care se doreşte a fi liberal să aprecieze femeia doar pe 8 martie. Din păcate, la Iaşi egalitatea de gen este încă un vis. Dacă e să ne uităm spre componenţa CL şi a CJ vom vedea că femeile liberale nu există, dar mi-aş dori ca la alegerile următoare să se găsească trei doamne puternice care să-şi facă un partid propriu şi să se implice în viaţa cetăţii, prin implementarea unui pachet serios de măsuri care să vizeze familia, educaţia, sănătatea”, susţine fosta senatoare a dreptei.
Când faci politică, viaţa este „o continuă călătorie”
Deşi majoritatea activiştilor politici aleg să care servieta mai marilor din partid, în speranţa că vor ajunge să-şi construiască astfel o carieră, există şi persoane care au înţeles că succesul vine prin muncă, nu prin numiri sau avansări pe linie de partid. Este şi cazul oftalmologului Camelia Bogdănici, fost deputat de Iaşi, care a îmbinat munca de medic cu cea de parlamentar, dorindu-şi să exceleze în ambele domenii. „Cred că cel mai mare sacrificiu pe care îl faci este să renunţi la timpul petrecut cu familia, pe care nu-l mai poţi întoarce niciodată. Viaţa de parlamentar este o continuă călătorie: luni, marţi şi miercuri eram la Bucureşti, joi şi vineri trebuia să mă ocup de activitatea mea didactică (medicul Camelia Bogdănici fiind şi conferenţiar -n.r.), iar la aceasta se adăuga şi activitatea de la cabinet, bine-înţeles”, explică oftalmologul ieşean.


Aşa cum era de aşteptat, nicio femeie implicată în politică nu poate spune că a descoperit cheia succesului, însă fiecare din doamnele care au ales să se facă auzite pot să le dea un sfat tinerelor care vor să intre într-o lume dominată preponderent de bărbaţi. „Când intri în politică trebuie să te înarmezi cu multă energie. Lumea nu suportă femeile puternice, mai ales în Parlament unde bărbaţii vor să conducă, aşa că ai foarte mult de muncă pentru a răzbi şi foarte mult de învăţat. Uiţi însă de toate piedicile, atunci când oamenii din comunitatea ta ajung să-ţi aprecieze munca”, explică Bogdănici, precizând că o femeie implicată la un moment dat în politică va rămâne conectată cu această activitate pentru totdeauna.


A bătut cu pumnu-n masă pentru crezul său
Un exemplu de determinare şi curaj a dat, la sfârşitul lui 2014, senatoarea Doina Silistru. Acesta a bătut cu pumnul în masă şi a criticat Guvernul PSD, când s-a decis suspendarea dreptului preşcolarilor şi elevilor din clasele I-IV de a primi miere de albine ca supliment nutritiv, din raţiuni economice. Atunci, pesedista, iniţiatoare a legii respective, şi-a criticat propriul guvern pentru lipsă de interes faţă de sănătatea copiilor, atitudine bătăioasă pe care o are şi astăzi printre colegii parlamentari.
A excelat prin activitatea pe care a avut-o de-a lungul timpului în Legislativ şi botoşăneanca Doina Federovici care, odată votată de electorat, şi-a luat în serios poziţia de reprezentant al cetăţenilor. „În general tratez cu seriozitate lucrurile care sunt în răspunderea mea. Dacă fac un lucru, atunci să-l fac bine... acesta este principiul pe care l-am aplicat şi la şcoală şi acum, în Parlamentul României. În primul mandat în Senat, şi poate nu ar fi lipsit de interes să precizez ca sunt prima femeie senator al judeţului Botoşani, m-am ocupat de toate problemele judeţului meu şi am iniţiat proiecte de lege în cele mai importante domenii de activitate: educaţie, sănătate, muncă şi protecţie socială, administraţie publică, protecţia mediului, transporturi. Îmi este greu să aleg din cele 167 de iniţiative legislative promovate, dar pot să vă spun că am simţit că într-adevăr am schimbat ceva atunci când Parlamentul a adoptat legea prin care cei 40.000 de asistenţi sociali din România au beneficiat de creşterea salariilor cu 25%”, ne-a declarat botoşăneanca, cea care a ajuns ca în actuala legislatură să ocupe funcţia de chestor al Senatului.
De precizat că Federovici a avut un cuvânt de spus şi în politica locală, asumându-şi responsabilitatea peste toţi social-democraţii din judeţ. Aceasta mai ocupat în PSD funcţia de preşedinte al organizaţiei de tineret, al organizaţiei de femei, dar şi de vicepreşedinte. Primul mandat de parlamentar a fost obţinut în 2012, atunci când a candidat uninominal, la propunerea PSD, pe Colegiul Flămânzi-Dorohoi. Pe perioada legislaturii precedente, Federovici a fost membru al Comisiei Juridice din Senat. Parlamentarul PSD este licenţiat în drept, obţinând licenţa la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti”. În plan profesional, Federovici a mai ocupat funcţiile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean (2012), dar şi director al Direcţiei Judeţene de Statistică. Ea este foarte cunoscută pentru luările de poziţie, pentru sprijinul acordat fermierilor şi nu numai.
Tamara Ciofu (PSD) este un medic specialist apreciat, dar şi un politician implicat. Aflată la al doilea mandat, s-a remarcat prin bătăliile duse pentru susţinerea asistenţei comunitare. Luna trecută a anunţat că Ministerul Educaţiei a publicat normele pentru aplicarea Legii 6/2016 pe care a iniţiat-o împreună cu mai mulţi colegi parlamentari pentru asigurarea terapiilor de suport a copiilor cu tulburări de învăţare din ciclul primar. Pentru ea, cheia succesului stă în profesia de zi cu zi: „Am spus de fiecare dată când am fost întrebată că reuşita stă în meseria pe care o ai. Politică faci pentru a implementa nişte idei, concluzii la care ai ajuns tu ca specialist într-un anumit domeniu. Poţi să te impui atunci când ai nişte rezultate în spate, când faci ceva pentru oamenii de lângă tine. Eu am ales să duc mai departe meseria pentru care m-am pregătit din adolescenţă (cea de medic- n.r.) şi să încerc să schimb ceva, la nivel legislativ, pentru cei din această breaslă şi nu numai”, declară Tamara Ciofu, precizând că nu are niciun regret în ceea ce priveşte activitatea sa de până acum, deşi politica şi medicina au forţat-o să facă multe sacrificii. 

 


În actuala legislatură, Botoşaniul mai este reprezentat de către deputatul Mihaela Huncă, a cărei misiune de dascăl continuă şi la Bucureşti. Ea militează pentru drepturile olimpicilor, ca secretar al Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, fiind de părere că reprezentanţii consiliile judeţene ar trebui să aloce bani pentru acordarea unor premii tuturor copiilor ce obţin rezultate bune la olimpiade, nu doar pentru organizarea şi desfăşurarea concursurilor judeţene. „Am luat decizia de a realiza această iniţiativă, întrucât din experienţa pe care am avut-o la Inspectoratul Şcolar Judeţean am constatat că de fiecare dată am fost în imposibilitatea de a acorda premii pe măsura rezultatelor excepţionale pe care le-au obţinut elevii din Botoşani. Niciodată nu am avut fonduri suficiente pentru a premia toţi copiii care meritau acest lucru. Cred că trebuie să învăţăm să ne respectăm şi să încurajăm valorile noastre care pot face performanţă. Prin premierea elevilor care au cele mai bune rezultate vom stimula şi motiva din ce în ce mai mulţi tineri să înveţe şi să se pregătească foarte bine pentru ceea ce va urma după şcoală”, a declarat Mihaela Huncă.
Neamţul a trimis-o în Parlament, în această legislatură, pe Emilia Arcan, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, care s-a remarcat prin scandalul iscat pe marginea Pieţei Centrale, despre care a spus că a fost distrusă intenţionat. În legislaturile anterioare, judeţul le-a avut ca reprezentare feminină pe Mihaela Stoica (2008-2012) şi Elena Udrea (2012-2016). Aleasă deputat în Neamţ, blonda de la Ministerul Turismului a revenit în apropierea circumscripţiei sale electorale, dar nu în postura de deputat, ci în calitate de martor într-un dosar întocmit pentru spălare de bani, în care protagonist este şi fostul primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.
Suceava are astăzi trei doamne în Parlament - Vasilica Steliana Miron (PNL), aflată la al doilea mandat de senator, Maricela Cobuz (PSD) şi Angelica Fădor, anterior bucovinenii fiind reprezentaţi de Mirela Adomnicăi şi Sanda Maria Ardeleanu.
Grupaj coordonat de Anca Burniche
* * *
Astăzi, Regiunea de Nord-Est este reprezentată în Parlament de Camelia Gavrilă, Cosette Chichirău, Iuliana Scântei, Emilia Arcanu, Maricela Cobuz, Angelica Fădor, Tamara Ciofu, Mihaela Huncă, Doina Federovici, Ana Birchall, Gabriela Creţu, Doina Silistru, Theodora Şotcan, Tudoriţa Lungu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei