Cine a luat primii bani europeni în Regiunea de Nord-Est

default

Dimensiune font:

| 24-10-2017 13:15

Deşi noul Program Operaţional Regional are ca bornă de începere anul 2014, abia în a doua parte a lui 2017 au apărut primele contracte de finanţare * până la începutul acestei luni, erau în jur de 60 de proiecte în implementare, 85% dintre acestea fiind depuse de firme din judeţele Moldovei

Cele mai recente date publicate de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est arată că doar 59 de proiecte au primit toate avizele necesare şi sunt în implementare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Majoritatea contractelor aprobate până acum aparţin firmelor din cele şase judeţe ale Regiunii de Nord-Est.

Practic, din cele 59 de documentaţii, 50 sunt depuse de firme, cele mai multe cu sedii sociale în judeţele Bacău şi Iaşi, cele mai puţine fiind la Vaslui, unde doar două au primit „undă verde“. Astfel, 85% dintre primele proiecte aprobate până acum vizează susţinerea mediului de business şi finanţări prin axa 2.1 a POR 2014-2020, prin care se acordă sprijin pentru microîntreprinderi şi incubatoare de afaceri. Lista a fost actualizată la începutul acestei luni, potrivit datelor ADR Nord-Est.

Ce proiecte sunt în implementare

La Iaşi, printre proiectele aprobate se află şi cele ale firmelor DDD Servicii Medicale SRL (1 milion de lei) şi Geosilva SRL, care a depus un proiect de 1,2 milioane de lei pentru „implementarea tehnologiilor inovatoare pentru determinări geospaţiale”. Tot la Iaşi, Centrul de Afaceri Logis SRL a obţinut un contract de 1,3 milioane de lei. Aceeaşi sumă a fost obţinută de Avisso Energy SRL, pentru dotare sală de fitness. Termenul de încheiere este finalul lunii august 2018, iar „obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea competitivităţii SC Avisso Energy SRL, prin investiţii de crearea şi dezvoltarea unui centru modern de fitness, care să satisfacă nevoile specifice ale consumatorului de servicii de îmbunătăţire a condiţiei fizice şi a stării de sănătate“.

Geotech SRL are de implementat un proiect de un milion de lei. În timp ce Incov-Carpet SRL a primit finanţare de 1,3 milioane de lei pentru „Fast wash - servicii ecologice profesionale de spălătorie auto“. Totodată, societatea „Casa cu pietre“ SRL a primit finanţare de 1,3 milioane de lei pentru „modernizarea activităţii prin achiziţia de utilaje şi echipamente performante“. O finanţare de aproape 1,2 milioane de lei a primit şi Building Technology Group R SRL pentru „diversificarea activităţii prin fabricarea de module electronice pentru automatizări inteligente“. Un atelier de ceasornicărie din Iaşi deţinut de Valiteo SRL a cerut o finanţare de 130.000 de lei pentru „creşterea competitivităţii“.

Economia circulară sprijinită la Bacău

Cele mai multe documentaţii aprobate până acum prin axa 2.1 a POR sunt în judeţul Bacău, unde nu doar firme din municipiul reşedinţă de judeţ, ci şi companii din Oneşti, Comăneşti sau Buhuşi au reuşit să primească „undă verde“ la finanţare.

Unul dintre proiectele aprobate la Bacău este al societăţii Elex-International SRL, de un milion de lei, şi vizează „dezvoltarea economiei circulare, cu sprijinul POR“. Totodată, a mai fost primit la finanţare un proiect de doar 228.242 lei al firmei Tehnomob Invest SRL. O altă firmă din Bacău este Tehnomob invest SRL, care a obţinut o finanţare de aproape 200.000 de lei. Obiectivul proiectului vizează: „creşterea competitivităţii pe piaţa specifică prin dezvoltarea capacităţii de producţie a elementelor de mobilier specifice codului CAEN 3109-Fabricarea de mobilă. Odată cu implementarea proiectului, societatea va fi în măsura să execute în atelierul propriu încă o operaţiune din cadrul fluxului tehnologic de producţie a elementelor de mobilier şi anume aplicarea canturilor“. Firma Wood Vintage SRL a obţinut o finanţare de aproape 900.000 de lei pentru achiziţia de echipamente pentru realizarea lucrărilor de construcţie de apă-canal. Tot aproape 900.000 de lei au fost obţinuţi de firma Străzi Concept SRL. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţia unui utilaj necesar în activitatea de turnare de beton.

La Neamţ au primit finanţare societăţile Geamuri Serv SRL (1,1 milioane de lei), Vaf Service SRL (1,1 milioane de lei, nerambursabili), Tempest Com SRL ( 940.000 lei) şi Terra Machines SRL (1,1 milioane de lei). Peste 1,1 milioane de lei va primi şi Rockna Electronics SRL din Suceava pentru „dezvoltarea unei unităţi de fabricare a echipamentelor electronice“. Tot la Suceava, firma de îmbrăcăminte Ser Construct SRL a obţinut 872.297 lei, nerambursabili, pentru echipamente necesare în activitatea de finisare.

La Botoşani, apare în lista ADR Nord-Est şi firma Topomar SRL, care a obţinut 452.883 lei, nerambursabili, pentru „consolidarea poziţiei pe piaţa serviciilor de cadastru şi topografie“. Din judeţul Vaslui au fost selectate până acum doar două firme pentru finanţare pe axa 2.1. a POR. Societatea Kristodent SRL va implementa până în toamna anului viitor un proiect de aproape 450.000 lei ce vizează activităţi de tehnică dentară. Aproape 900.000 de lei va primi şi Moldsting SRL pentru „diversificarea activităţii unei unităţi de producţie pentru soluţii de ignifugare în municipiul Vaslui“. Pe această axă de finanţare sunt disponibile 40 de milioane de euro, nerambursabile, iar alte zeci de proiecte sunt în curs de evaluare.

Bani pentru autorităţi locale

Alte nouă documentaţii apar pe lista celor de la ADR Nord-Est. Şase dintre acestea au primit „undă verde“ pe axa 5.1, care vizează „conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural“. Trei contracte sunt la Suceava, pentru mănăstirile Dragomirna şi Bogdana, în timp ce la Neamţ va fi refăcută biserica de la Văratec, iar la Iaşi, pe listă apare Mănăstirea Bârnova. Celo mai nou proiect semnat este cel al Primăriei Iaşi care vizează modernizarea Mănăstirii Frumoasa, cu o valoare de peste 21 de milioane de lei, cel mai mare contract parafat până acum pe această axă. Pentru Mănăstirea Bogdana, de la Suceava, s-au alocat în jur de 20 de milioane de lei, nerambursabili, iar cea mai mică valoare va fi pentru Văratec, în jur de 6 milioane de lei. Unele contracte au termen de finalizare 2021. Această linie de finanţare are disponibili 42,8 milioane de euro, fonduri nerambursabile, iar apelul de proiecte este închis, alte documentaţii fiind în analiză la ADR Nord-Est.

Un singur contract a fost parafat pe linia de finanţare 5.2 care vizează acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban şi revitalizării oraşelor. Documentaţia a fost înaintată de oraşul Buhuşi, Bacău, şi are o valoare de 3,4 milioane de lei. Proiectul are ca obiectiv: „Reconversia şi refuncţionalizarea terenurilor şi suprafeţelor degradate, vacante sau neutilizate din zonele Piaţa Agroalimentară, Str. Pionierului şi Zona Marginea“.

Alte două proiecte au primit probări pe axele 6.1 şi 7.1. Astfel, Consiliul Judeţean Iaşi a obţinut una dintre cele mai mari finanţări pentru refacerea drumului spre Suceava. Proiectul are o valoare de 74 milioane de euro, din care 58 de milioane de euro reprezintă fonduri europene nerambursabile. „Acesta este cel mai important proiect de infrastructură rutieră pentru care s-au prevăzut bani în actuala etapă prin Programul Operaţional Regional. După finalizarea investiţiei, 22 de comune şi oraşe din judeţele Iaşi şi Suceava vor fi conectate la reţeaua trans-europeană de transport (TEN-T)“, au transmis reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi.

Proiectul prevede reabilitarea a aproape 170 kilometri de drum de pe teritoriul celor două judeţe, din care 92 km în judeţul Iaşi. Documentaţia pentru „Regiunea Nord-Est-Axa Rutieră Strategică 1 Iaşi-Suceava” a fost depusă în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 Axa prioritară 6 - Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională, Prioritatea de investiţii 6.1 – Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T. Concret, în judeţul Iaşi vor fi modernizaţi 91,7 kilometri de drum judeţean, iar în Suceava, alţi 75,8 kilometri. Lucrările ar trebui finalizate în prima lună a anului 2023.

Pe axa 7.1 a fost aprobat un proiect al municipiului Vatra Dornei, în valoare de aproape 3 milioane de lei. Obiectivul investiţiei este „punerea în valoare a potenţialului turistic al staţiunii balneoclimaterice Vatra Dornei, prin crearea şi extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităţilor aferente“.

11 linii de finanţare sunt disponibile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, însă doar o parte dintre acestea sunt deschise

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei