default

Dimensiune font:

Cinematografele ieşene, transformate în săli de spectacole şi cafenele culturale

| 25-10-2017 05:45

O mână de oameni încearcă să rescrie o istorie veche de câteva decenii, redând Victoriei, Republicii şi Daciei – singurele funcţionale în acest moment – utilitatea, dar mai ales farmecul de odinioară. Echipa care lucrează la transformarea spaţiilor de proiecţie a vorbit pe larg despre planurile de viitor

Cozi intermidabile, public de toate vârstele... Pe puştani îi vedeai încă de la ora 8.00, în timp ce maturii preferau spectacolele de la 19.00. Sălile erau neîncăpătoare pentru că, în acele vremuri, la Televiziunea Naţională, nu se difuzau drame indiene sau filme din seria Piedone ori Războiul Stelelor. Pentru preţuri variind între 2 şi 4 lei – cu excepţia filmelor în două serii, ori pe ecran panoramic, care puteau ajunge şi la 8 lei – ieşenii evadau dintr-un cotidian anost şi propagandistic. Cinematografele deveneau astfel locurile cele mai îndrăgite din ”dulcele târg”, situaţie care s-a perpetuat şi după Revoluţie, când Iaşul s-a umplut de videoteci. Însă odată cu trecerea anilor, cele cinci cinematografe din Iaşi s-au degradat, publicul migrând spre cele private, unde filmele de peste Ocean nu erau prezentate cu întârzieri de luni bune. Acum, o mână de oameni încearcă să rescrie o istorie veche de câteva decenii, redând Victoriei, Republicii şi Daciei – singurele funcţionale în acest moment – utilitatea, dar mai ales farmecul de odinioară

***

Cu aproape trei decenii în urmă, vizionarea unui film în Iaşi era cel mai simplu lucru cu putinţă. Cinci cinematografe funcţionau cu o medie de şase spectacole pe zi, iar spectatorii dădeau buzna pentru a viziona western-uri, comedii, pelicule indiene, filme de acţiune sau ecranizări după romane celebre. Trei dintre ele – Victoria, Republica şi Tineretului  - erau grupate în zona centrală a oraşului, în timp ce Copou şi, ulterior, Dacia, erau considerate cinematografe de cartier, aici fiind prezentate o parte din filmele care rulaseră la Republica sau Victoria. Declinul cinematografelor ieşene, aflate sub administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film (RADEF) începe să se producă în perioada 1994-1995. Era perioada în care Iaşul fusese împânzit cu videoteci, unele dintre ele ajungând să funcţioneze în locuri improprii cum ar fi, de exemplu, Clubul Panificaţiei. „Erau filme mult mai noi, pe casete video. Din lipsă de fonduri, cinematografele nu s-au putut moderniza. Era nevoie de aparatură digitală, ori noi continuam să difuzăm filme pe peliculă de 35 mm, care se găseau din ce în ce mai greu”, îşi aminteşte un angajat al acelor vremuri. Nici starea clădirilor în care funcţionau cinematografele nu-i mai tentau pe ieşeni să cumpere bilete, cei mai mulţi incriminând frigul din săli, scaunele distruse, ba chiar prezenţa rozătoarelor. S-a ajuns în situaţia ca statul să-şi ia mâna de pe aceste edificii, emiţând o lege în acest sens, 303/2008 – încredinţarea cinematografelor autorităţilor publice locale, dar pe care încă RADEF nu a pus-o în aplicare.

Cinema Tineretului a fost incendiat de aurolaci!

Lupta pentru preluarea cinematografelor păstorite de RADEF s-a extins în mai multe direcţii, Cinematograful Tineretului a fost, ani buni, motiv de zâzanie între Biserica Banu şi RADEF, prelaţii susţinând că clădirea este, de fapt, un acaret al bisericii, omiţând, cu bună ştiinţă, că aici a funcţionat în trecut Coloseul Bragadiru, loc de întâlnire a lumii mondene ieşene, a scriitorilor şi artiştilor. După 1944, în clădire a fost instalat cinematograful Tineretului care a funcţionat timp de 50 de ani. Din 1994, imobilul a fost abandonat, devastat de oamenii străzii şi incendiat tot de aceştia în 2014, ajungând o ruină.

Cinema Copou, vândut pe nimic

Atracţia studenţilor, cinematograful Copou a dispărut din peisaj după ce şefii RADEF au încercat să obţină profit închiriindu-l unor moldoveni cu 2.000 de euro pe lună. Aceştia urmau să modernizeze clădirea, menţinându-i funcţiunea zece ore pe zi, numai că spaţiul a fost transformat în bar. De altfel, tranzacţia încă face face obiectul unui dosar la Parchet.

O soartă asemănătoare ar fi putut avea şi cinematograful Dacia, închiriat de acelaşi RADEF fostului deputat PP-DD, Daniel Oajdea. 2.000 de metri pătraţi au fost amenajaţi pentru a servi acţiunilor politice, fiind transformat  ulterior în depozit pentru materiale de curăţenie.

„E stilul celor care şi-au bătut joc de RAFEF. Vreau să ştiu cine răspunde de faptul că Cinematograful Tineretului a luat foc, dispărând prin neglijenţă în serviciu. Acolo trebuie să răspundă cineva. Nu poţi să distrugi un bun al românilor, cu atâta neglijenţă. Vreau să ştiu de ce Cinema Copou nu mai este deloc în Copou, cine a vrut să distrugă cultura cinematografică românească. Mai vreau să ştiu de ce nu au fost îndeplinite prevederile legii până în momentul de faţă, şi cele 3 cinematografice care au mai rămas în picioare, Republica, Victoria şi Dacia, nu sunt predate până în momentul de faţă către noi. Dacă aşteaptă cineva să le vadă prăbuşite, o să aibă şi surpriza asta neplăcută”, a spus primarul Mihai Chirica (noiembrie 2016).

Funcţiuni vechi, dar şi noi...

Anul 2017 avea, însă, să consfinţească victoria Primăriei Iaşi în demersul acesteia de a prelua cinematografele din oraş. Dacă în aprilie 2016 Curtea de Apel Iaşi dăduse câştig de cauză Primăriei Municipiului Iaşi, înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins pe 29 martie 2017, recursurile declarate de (Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor România Film) RADEF şi SC Alba ca Zăpada SRL, firma fostului deputat Daniel Oajdea. Practic, municipalitatea ieşeană câştiga definitiv dreptul de proprietate asupra cinematografelor Victoria, Republica, Dacia şi Tineretului, anunţând proiecte ambiţioase pentru toate cele patru clădiri. Astfel, cinematograful Victoria, cu o capacitate de peste 900 de locuri, ar putea deveni un spaţiu multifuncţional, capabil să găzduiască manifestări culturale diverse, în special concertele Filarmonicii „Moldova” sau ale Operei ieşene. Pe de altă parte, cinematograful Republica ar putea fi rezervat proiecţiei de filme de artă. La rândul său, cinematograful Dacia, cu o capacitate de 250 de locuri, va fi dedicat spectacolelor şi proiecţiilor de film pentru copii, urmând a găzdui şi o şcoală de balet pentru cei mici. Cât priveşte  cinematograful Tineretului, acesta urmează a fi reconstruit, redându-i-se astfel forma care l-a consacrat în peisajul istoric al străzii Lăpuşneanu.

Experţii decid cât costă reabilitarea celor trei clădiri

în luna august 2017, cinematografele din oraş au fost preluate în administrare de Ateneul Tătăraşi, directorul instituţiei,  Andrei Apreotesei anunţând faptul că în mod sigur acestea vor fi redate circuitului cultural-artistic, însă după expertizarea lor de către specialişti. ”Este greu de estimat costurile cu reabilitarea clădirilor cinematografelor Republica, Victoria şi Dacia, îi vom lăsa pe experţi să se pronunţe. Avem, însă, sprijinul Primăriei Iaşi şi sperăm să le putem redeschide în aprilie 2018. în schimb, cinematograful Tineretului se mulează pe axa fondurilor europene. Faptul că 2.000 de oameni au plătit bilete de când Ateneul a preluat cinematografele ne obligă să le modernizăm pentru le reda ieşenilor. Vă asigur că toate vor dispune de echipamente de ultimă generaţie, aşa cum am făcut cu cinematograful de la Ateneu”, afirmă acesta. Tudor DAMASCHIN

Vinerea acestea ar urma să fie cunoscută firma care va ocupa cu expertizarea cinematografelor.  Republica, sau Trianon, cum a fost rebotezat cinematograful, va fi prima clădire expertizată, după care va urma cinematograful Victoria. La Dacia, însă, ar fi nevoie de 500.000 de euro întrucât şi Ateneul Iaşi va veni cu partea sa.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE S.C. VARA MR S.R.L. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, str.7 Oameni, nr.23, jud. Iaşi, C.U.I. RO4615947, O.R.C.J22/1478/1993, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iaşi, conform Sentinței civile nr. 698/18.04.2012, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, în dosarul nr. 4938/99/2010, anunţă scoaterea la vânzare în data de 17.12.2018, ora 11.00, prin licitaţie publică cu strigare a următoarelor active: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Preț de pornire a licitației (lei, fără T.V.A. ) Activ 1 – Clădire hală producție țevi (Corp C1) cu sc. 866,61 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1971mp înscrise în CF61393/Rediu, nr.cad.1690, nr. parcelă 1(42/13), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi – echipament tehnologic producere ţevi ce include linia de producţie (include linie de calibrare, sudare şi linie de formare) – Bunuri mobile: Unitate centrala Forte Quattro, Generator LX 3000, Instalație de redresare – 1.196.900,00 lei – 718.140,00 lei Activ 2 – Clădire hală (Corp C1) cu sc. 862,37 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1952mp înscrise în (CF61394/Rediu, nr.cad.1691, nr.parcelă 1(42/14), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi; - Clădire hală (Corp C1) cu sc. 883,57 mp și st. utilă de 798mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1970 mp înscrise în (CF61396/Rediu, nr.cad.1962, nr.parcelă 1(42/15), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iasi. – 425.200,00 lei – 223.500,00 lei Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 14.12.2018, ora 11.00, la sediul Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele necesare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud.Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 14.12.2018, ora 11.00 (după o programare prealabilă, de 24 de ore) sau pe site-ul www.insolventa.ro secțiunea Portofoliu. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. 0232/243864, 0758049901, 0755132474.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitorului SC BART LIV COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 3157/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamț – Secția II Civilă, în temeiul dispozițiilor Legii 85/2006, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raportului de evaluare al bunurilor mobile – stoc de marfă compus din echipamente electrice, echipamente sanitare, instalații electrice, feronerie etc., situate în mun. Roman, jud. Neamț, astfel: a. Preț de pornire 75% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 52.019 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 04, 11, 18 și 25.01.2019, ora 12.00; b. Preț de pornire 65% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 45.083 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.02.2019, ora 12.00; c. Preț de pornire 55% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 38.147 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.03.2019, ora 12.00. Licitațiile vor avea loc la data și ora stabilită, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector nr.RO26PIRB2900710925003000 deschis pe numele debitorului la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul: RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în preziua licitaţei, ora 16.00. Lista completă a bunurilor mobile precum și alte informaţii suplimentare pot fi oferite la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, sau tel: 0744520508,0744994490, fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Samyx Forest S.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 20.12.2018, ora 12.00, a următorului activ: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară situată în sat Calafindești, com. Calafindești, jud. Suceava, inscrisă în Cartea Funciară nr.30010/Calafindesti, cu nr. cad. 30010, ce include: teren intravilan cu categoria de folosință Curți Construcții cu suprafața de 982 mp pe care sunt amplasate corp C1 – Clădire Brutărie cu suprafața construită de 216 mp, regim înălțime P și corp C2 – Clădire Magazie cu suprafața construită de 46 mp, regim înălțime P. Proprietatea dispune de utilități și are deschidere frontală la drumul comunal DC39, asfaltat. Terenul este dobândit în baza CVC nr. 3138/2008. Clădirile Corp C1 și C2 au fost dobândite în baza Sentinței civile nr. 2818/16 iunie 2008. – 85.910,00 lei – 85.910,00 lei Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, până la data de 19.12.2018, ora 12.00, documentele aferente. Bunurile se vând libere de sarcini. Tel: 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Patru din cinci adolescenţi români au fost ţinta hărţuirilor în mediul online
02/05/2018 04:30

O treime dintre părinţi limitează timpul petrecut de copii pe internet, pentru a-i proteja de pericole, in condiţiile in care riscurile asociate creşterii copiilor intr-o lume digitală le dau părinţilor ...

  Premieră la Teatrul Luceafărul -- „O Poveste Japoneză”
13/03/2018 06:39

    Spectacolul „O poveste japoneză: Marume şi Yoneyama”, a cărui premieră va avea loc peste cateva zile, a adus pe scena Teatrului Luceafărul o echipă redutabilă şi un regizor d ...

Comorile neştiute ale Iaşului
08/11/2017 12:15

 De la Iaşi la Moşna nu faci mai mult de o oră cu maşina, pe un drum asfaltat. Se vede că sunt oameni gospodari in zonă, după casele ingrijite. Cele bătraneşti se strecoară timid de după pomii i ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Cum a ajuns inima Bucovinei pe primul loc la spaţii moderne de retail
23/08/2017 06:01

În municipiul Suceava, zonele industriale Burdujeni şi Şcheia mai păstrează doar in mică măsură vechile activităţi productive. Lucian Gheorghiu, director al Camerei de Comerţ şi Industrie Sucea ...

Cum a ajuns Vasluiul polul sărăciei
16/08/2017 11:30

Este greu de crezut că in urmă cu 27 de ani industria municipiului Vaslui, reşedinţa unuia dintre cele mai sărace judeţe din ţară, dădea peste 20.000 de locuri de muncă, jumătate din populaţia local ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

Perla Moldovei, vaca de muls a băieţilor deştepţi
24/05/2017 05:45

La poalele Nemirei, ascunsă de falnice păduri, işi aşteaptă astăzi turiştii staţiunea balneoclimaterică Slănic Moldova, cunoscută inaintea anilor '90 atat in ţară, cat şi peste hotare drept Perla ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Lapte şi miere pentru sistemul de învăţământ
12/04/2017 05:25

 De la inceputul anului, de cand a fost investit, actual Guvern a adoptat o serie de măsuri pentru toţi actorii implicaţi in actul educaţional, fie că este vorba despre elevi, studenţi, cadre didacti ...