Comedia tragică a unei investiţii tipic româneşti: bazinul olimpic din Gradinari

default

Dimensiune font:

| 08-05-2013 05:03

* „la omul sărac nici boii nu trag”, cam aşa s-ar putea rezuma povestea tragică a bazinului olimpic de înot din Iaşi * la 23 de ani de la demararea investiţiei, şantierul construcţiei este o ruină părăsită de guvern, de autorităţile locale şi de şansă, deşi s-a cheltuit peste un milion de euro * acum şase luni, ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei” a prezentat situaţia investiţiei, iar de atunci nicio cărămidă nu a fost mutată * cu 17 parlamentari ieşeni la guvernare, obiectivul nu a primit niciun leu, ceea ce, paradoxal, nu este rău, având în vedere că fondurile n-ar putea fi cheltuite pentru că întreaga documentaţie este depăşită

Bazinul olimpic de înot rămâne un vis pentru ieşenii amatori ai acestui sport şi pentru bolnavii care ar putea practica înotul ca terapie. În acelaşi timp, bazinul s-a transformat în coşmarul autorităţilor locale, fiind dovada vie a 23 de ani de neputinţă şi dezinteres. Iaşul se vrea capitala Moldovei sau chiar capitală culturală europeană, însă îi lipseşte un pion important al unei metropole civilizate - un bazin olimpic de înot. În acest timp, la Cluj funcţionează de ani buni două astfel de obiective. Totuşi, şantierul bazinului de înot situat în campusul studenţesc Tudor Vladimirescu a fost folositor în mai toate campaniile electorale. Finalizarea investiţiei a constituit temă de campanie pentru rectorul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” Ion Giurmă, care după ce a obţinut al doilea mandat de rector a lăsat problema în grija altora. Pe aceleaşi promisiuni au marşat în campania pentru parlamentare şi deputaţii Anton Doboş(PNL), Sorin Iacoban (PSD) şi senatorul Mihaela Popa (PNL). Dacă unii s-au mai interesat de soarte bazinului şi după ce s-au văzut în Parlament, alţii l-au uitat complet.

Au uitat promisiunile din campanie

Deputatul PNL Anton Doboş şi-a asumat în campania electorală din 2012 finalizarea bazinului olimpic, pe care-l considera un obiectiv „important pentru oportunităţile curative pe care le oferă, în special copiilor cu diverse afecţiuni, dar şi pentru practicarea înotului de performanţă”. „Viitorii parlamentari ai Iaşului vor avea forţa necesară pentru a obţine finanţarea acestei lucrări. Totul depinde de ceea ce se întâmplă pe 9 decembrie, moment foarte important pentru acest oraş. Dacă grupul parlamentar din Iaşi va fi unul consistent, astfel de investiţii vor fi încheiate, în beneficiul tuturor ieşenilor”, declara Anton Doboş în noiembrie 2012. În prezent, deputatul liberal pare străin de situaţia de teren. „Nu prea ştiu cum stau lucrurile, probabil la rectificare, sau alte surse de finanţare, poate fonduri europene. Nu mi l-am asumat personal acest proiect, face parte din manifestul celor 10, dar nu se pot face toate deodată”, a declarat recent deputatul Doboş.
Deşi finalizarea bazinului olimpic de înot a fost unul dintre proiectele „de suflet” ale senatorului PNL Mihaela Popa, acesta este departe de momentul inaugurării. Senatorul Popa a declarat că s-a interesat de situaţia bazinului de înot, menţionând că parlamentarii USL nu pot solicita bani de la guvern atâta timp cât autorităţile locale nu rezolvă problema terenului şi a autorizaţiei de construcţie. „Iaşul are o situaţie deosebită pentru că studenţii de la facultatea de sport trebui să meargă la Bacău pentru a putea folosi un bazin olimpic de înot. Nu cred că are rost să pornim o altă investiţie, atâta timp cât bazinul Universităţii Tehnice este finalizat în proporţie de 40-50%. Dacă nu terminăm proiectul, vom suporta o pierdere dublă, Iaşul nu va avea bazin olimpic de înot, iar banii deja cheltuiţi vor fi pierduţi. Problema stă în rezolvarea unui litigiu privind o suprafaţă de teren retrocedată, care trebuie finalizată cât mai repede. Suntem 17 parlamentari USL şi ieşenii aşteaptă fapte, nu vorbe. Bazinul de înot este un proiect pe care mi l-am asumat în campania electorală, alături de Filarmonică, unde m-am ţinut de cuvânt. Trebuie neapărat rezolvat acest impediment tehnic legat de suprafaţa retrocedată, în caz contrar ne vom lovi de problema care a fost la aeroport. În 2008, guvernul a dat 10 milioane de euro, dar nu au putut fi folosiţi din cauza situaţiei juridice a terenurilor”, a spus Mihaela Popa.

Estimare optimistă: „Bazinul ar putea fi gata în 2-3 ani!”

Deputatul PSD Sorin Iacoban şi-a asumat finalizarea bazinului de înot în campania electorală, fiind singurul parlamentar care cunoaşte în amănunt stadiul investiţiei. Chiar dacă, printr-o minune, guvernul ar aloca bani acestui obiectiv, nu ar ajuta la nimic, toate documentele fiind depăşite. Deputatul Iacoban mărturiseşte că, în termeni realişti, bazinul nu poate fi gata mai devreme de 2-3 ani, numai după reactualizarea documentelor privind situaţia juridică a terenului şi reproiectarea instalaţiilor sanitare. Iacoban mai spune că investiţia a fost transferată din portofoliul Ministerului Educaţiei, în cel a Ministerului Dezvoltării. „Cel mai optimist termen pentru începerea lucrările este primăvara anului viitor. Mai devreme de 2-3 ani nu cred că va putea fi finalizată acestă investiţie. În 2014 bazinul olimpic ar putea beneficia de finanţare printr-un proiect european care vizează modernizarea bazelor sportive. Astfel, finanţarea ar putea fi împărţită între guvern şi autorităţile europene. Nu există însă ghidul de finanţare pentru aceste proiecte, astfel încât nu putem începe pregătirea dosarului”, a menţionat Iacoban.

Cercul vicios al actelor

Investiţia în bazinul olimpic nu nu poate continua fără o nouă autorizaţie de construcţie, având în vedere că cea veche a expirat. Din suprafaţa totală de peste 48.000 de mp, aproximativ 700 mp au fost retrocedaţi lui Ovidiu Roşu. Potrivit deputatului Sorin Iacoban, acesta se află în negocieri cu Primăria Iaşi pentru un schimb de terenuri, Roşu fiind dispus să renunţe la terenul din Grădinari, în schimbul unei suprafeţe din spatele Bibliotecii Centrale Universitare, pe care o foloseşte în regim de închiriere. Experţii primăriei se ocupă de reevaluarea celor două suprafeţe pentru a stabilit condiţiile schimbului. Acesta operaţie trebuie avizată în CLM, după care trebuie refăcut dosarul pentru reînnoirea autorizaţiei de construcţie. Pentru a putea reporni lucrările, este nevoie de reproiectarea instalaţiilor sanitare şi a celor de purificare a apei din bazin, care ar trebui finanţată de Universitatea Tehnică.

Scurt istoric al unei investiţii eşuate
Bazinul olimpic de înot s-a născut în 1990, când Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” a obţinut o autorizaţia de construcţie (nr. 330/04,12.1990) emisă de către Consiliul executiv al Prefecturii Judeţului Iaşi, cu avizul comisie de urbanism din cadrul Primăriei Iaşi. Pentru acest obiectiv, universitatea a primit în administrare un teren viran de 48.247 mp. Suprafaţa construită a bazinului este de aproximativ 3.500 de mp, în timp ce suprafaţa desfăşurată a construcţiei atinge 7.800 de mp.
Valoarea totală a investiţiei era estimată la 19,5 milioane de lei. De-a lungul timpului, finanţarea s-a realizat în mai multe tranşe, din bugetul Ministerului Educaţiei. Până în 2010 s-au efectuat lucrări de 5,3 milioane de lei. Corpul B are structura de rezistenţă şi acoperişul executate, urmând să fie realizată cuva bazinului. Corpul A nu este atacat. Investiţia este finalizată în proporţie de 40%, fiind necesari aproximativ 4 milioane de euro pentru a putea fi inaugurată.

Autorizaţie de construcţie expirată, proiect tehnic depăşit
În urma punerilor în posesie succesive, suprafaţa de teren alocată bazinului olimpic de înot s-a micşorat în permanenţă. Autorizaţia de construcţie iniţială a expirat, iar în prezent nu se poate obţine una nouă, pentru continuarea lucrărilor, din cauza unui litigiu cu Ovidiu Roşu. Acesta a obţinut un teren de aproximativ 700 mp, exact în aria aferentă bazinului olimpic. Abia după ce terenul va intra în posesia municipalităţii şi administrarea Universităţii Tehnice, se pot relua formalităţile pentru o nouă autorizaţia de construcţie. Însă, în cele două decenii scurse la la realizarea proiectului iniţial, tehnologiile şi normele în domeniul bazinelor de înot s-au modificat atât de mult încât toată partea de instalaţii sanitare trebuie reproiectată.

(Adina Zancu)

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

observator

Sep 04, 2013

pe ieseni îi interesează spaţii accesibile de sport şi nu mastodonţi sau terenuri cu lacăte sau tarife insuportabile. in europa de vest orasele sunt pline de terenuri gratuite si spatii sportive deschise permanent. conteaza mai mult sanatatea populatiei si mai putin sportul profesionist.

unu

May 08, 2013

altii reusesc sa faca parcuri care sunt inundate , stadioane inclinate, bazine de inot unde majoritatea populatiei este batrana si aici nu se reuseste sa se miste ceva. rusine rusine

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei