Comorile neştiute ale Iaşului

iasi palatul-roznovanu 8

Dimensiune font:

| 19-05-2019 00:00

 Potrivit datelor oferite de către Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Iaşi, numărul turiştilor sosiţi în judeţ a crescut. Chiar dacă cifrele nu sunt foarte mari, există totuşi o creştere, iar situaţia s-ar putea îmbunătăţi dacă judeţul ar fi mult mai bine promovat. Potenţial există, este nevoie de o strategie şi de o prezentare a obiectivelor care pot aduce turişti în zonă. Sunt multe obiective care fie nu sunt cunoscute decât de oamenii care locuiesc în preajma lor, fie au fost acoperite de uitare şi bine ar fi dacă ar fi scoase din nou la lumină

 De la Iaşi la Moşna nu faci mai mult de o oră cu maşina, pe un drum asfaltat. Se vede că sunt oameni gospodari în zonă, după casele îngrijite. Cele bătrâneşti se strecoară timid de după pomii în care se leagănă uşor frunzele ruginii şi se mai tânguieşte câte un măr lăsat ofrandă lui Dumnezeu, drept mulţumire că anul a fost unul rodnic. Cele mai tinere, făcute de oameni plecaţi peste hotare, stau mândre la stradă, să vadă toată lumea cât de chipeşe sunt. Drumul urcă frumos printre dealurile curăţate de recolte, iar la un moment dat se opreşte în faţa unei clădiri mici, ascunse de câţiva brazi stufoşi. Nu ai spune că acolo este primăria, ci o casă de om gospodar. De fapt, asta este impresia pe care o lasă întreaga aşezare. „Avem în plan şi modernizări la sediu, dar au fost alte priorităţi. Ne străduim să facem multe lucruri şi să arătăm câte obiective frumoase sunt în comună. Ştiaţi că la biserica de alături este una dintre cele trei catapetesme aduse de la Biserica «Nicolae Domnesc» din Iaşi, ctitorită de Ştefan Cel Mare”, ne-a întrebat primarul Georgel Popa. Nu, nu ştiam, iar primarul s-a grăbit să ne arate bucuros piesa importantă din lăcaşul de cult.

Strategie ratată din cauza unei hârtii

Dacă un proiect făcut de edil în 2008 ar fi fost aprobat, acum poate multă lume ar fi cunoscut obiectivele turistice din acea parte a judeţului, iar numărul oaspeţilor ar fi crescut. în ciuda multor opinii, judeţul Iaşi ar putea avea o ofertă turistică foarte bună dacă ar exista o strategie clară, cu obiective frumos prezentate, însă deocamdată neştiute. „Pe când mulţi primari se agitau în campania electorală din 2008, eu mi-am găsit şi altceva de lucru şi am făcut un proiect de promovare a patru comune – Răducăneni, Moşna, Dolheşti şi Buneşti (ultimele din judeţul Vaslui - n.r.). Practic, ar fi fost o strategie comună între două judeţe – Iaşi şi Vaslui. Nici foarte mult nu costa, vreo 50.000 de euro, dar am pierdut din cauza unei hârtii. Ne-a lipsit un aviz. Mă gândesc serios să reiau povestea asta pentru că zona este foarte frumoasă, cu puncte de atracţie turistică”, a spus primarul Georgel Popa. În zonă sunt ruinele unei cetăţi cunoscute pentru legendele ei legate de comorile pe care le-ar ascunde şi spiritele care ar sălăşlui în adâncul ei.

Mituri despre spiritele dacilor

Aflată pe dealul Moşna, cetatea a scos în lume aşezarea moldovenească în anul 1966, odată cu cercetările arheologice făcute în zonă. Pentru a pune în lumină cât mai bine descoperirile, a fost lansată şi Sărbătoarea folclorică de la Cetatea traco-getică Moşna, care aduna an de an mii de oameni. în timp ce sărbătoarea a continuat, săpăturile s-au încheiat în 1968. Ruinele sunt însă un bun prilej de poveşti care mai de care mai ciudate – ba că locul ar fi bântuit de spirite, ba că în zonă ar fi îngropate comori. „De spirite nu ştiu ce să spun, nu m-am documentat, lumea spune că în perioada interbelică s-ar fi făcut anumite ritualuri în zonă. însă legat de comori, au venit unii cu detectoare, alţii au făcut săpături. Vedeţi ce groapă au lăsat?”, a spus primarul, arătând spre o scobitură destul de adâncă, plină acum cu vegetaţie. Ca să fie convingător, Georgel Popa ne-a însoţit pe drumul până la ruinele fostei cetăţi şi le-a oferit multe detalii studenţilor de la specializarea Inginerie şi management în alimentaţia publică şi agroturism (IMAPA) veniţi să adune date din teren pentru o strategie de turism ce vizează zona Răducăneni-Moşna. „Ne dorim să întocmim astfel de strategii pentru mai multe zone, nu doar din judeţul Iaşi, ci şi din Suceava, Botoşani sau Vaslui. Prin aceste ieşiri pe teren urmărim să identificăm resursele socio-economice, obiectivele turistice, cunoscute sau necunoscute, să aflăm detalii despre infrastructură. Judeţul are potenţial turistic şi este nevoie să fie cunoscut”, a explicat Mihaela Ivancia, şef de lucrări şi prodecanul Facultăţii de Zootehnie, coordonatorul studenţilor de la IMAPA.

Geolog de formaţie („am lucrat la mina de aur de la Brad 8 ani”), apoi profesor de biologie, primarul Georgel Popa cunoaşte fiecare centimetru din comună şi povestea fiecărui obiectiv. La Moşna nu doar cetatea, ce face parte dintr-un lanţ de cetăţi dacice ce se întind de-a lungul Prutului, este vestită, ci şi cabana de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu, unde venea pentru mistreţi şi căprioare: „Stătea o zi întreagă aici, îi plăcea mult vânătoarea de mistreţi. Zona a rămas atractivă şi acum, în pădurea noastră au loc multe partide de vânătoare”. Şi dacă mulţi dintre ieşeni nu ştiu multe despre atracţiile din acea parte a judeţului, nu acelaşi lucru se întâmplă cu străinii: „Au venit francezi în vizită, le-a plăcut. într-un alt an m-am trezit cu şapte autocare de dacologi de la Bucureşti. Veniseră la cetate”.

Apele minerale de la Răducăneni

Dintr-o viitoare strategie de turism a zonei nu ar trebui să lipsească apele minerale de la Răducăneni. Puţini ştiu că în zonă există o astfel de resursă valoroasă care, dacă ar fi exploatată, ar putea aduce beneficii financiare substanţiale. „Cică în perioada interbelică oamenii de afaceri evrei vindeau apa vindecătoare”, am aflat de la câţiva săteni. Din păcate, nu doar că nu sunt exploatate, dar nici măcar nu sunt amenajate. De bani, şi nu puţini, ar fi nevoie şi pentru restaurarea Conacului Rosetti-Catargiu, o bijuterie arhitectonică ajunsă, din păcate, într-o stare deplorabilă. „Complexul «Conac-Casa Rosetti-Catargiu» din localitatea Răducăneni, judeţul Iaşi a fost realizat în secolul XIX şi este înregistrat în Lista monumentelor istorice. Clădirea se presupune că a fost construită la mijlocul secolului XIX, de către Lascăr Rosetti”, după cum se arată într-un document de pe siteul www.monumentul.ro.

După anul 1950, clădirea a fost utilizată ca Spital de Psihiatrie până în urmă cu câţiva ani, când secţia a fost închisă şi bolnavii au fost mutaţi la Grajduri. „Noi am întocmit un studiu geodezic, vrem să mergem mai departe şi să căutăm fonduri pentru restaurare. Este vorba despre foarte mulţi bani, dar sperăm să-i obţinem prin intermediul Ministerului Dezvoltării”, a spus primarul comunei Răducăneni, Viorel Ilie. Până acum s-a reuşit salvarea unui corp de clădire din complex, în care a fost amenajat Clubul Copiilor.

Conacul se află într-un parc dendrologic superb, care ar putea fi o atracţie în sine. Primăria a investit în amenajare, au fost atrase fonduri, iar acum se luptă cu cei care care nu ştiu să sfinţească locul. Oameni care nu pun preţ pe muncă au dat foc, au rupt băncile, şi-au bătut joc de truda administraţiei locale.

Mai mulţi turişti, dar nu suficienţi

Potrivit unei date de la Direcţia Judeţeană pentru Statistică, numărul turiştilor a crescut, până în luna mai, cu 10,9 la suta, dar înnoptările cu doar 0,3 la sută, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. În primele cinci luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, sosirile au crescut cu 11,6 la sută, cu o durată medie a şederii în scădere, la 1,82 zile la 1,75 zile. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna mai au însumat 30.096 de persoane, în creştere cu 10,9 la sută faţă de cele din luna mai 2016.

Maura ANGHEL

 

 

Gutuiul este o altă vedetă a comunei Moşna, în anii '70 fiind în jur de 36.000 de pomi în zonă. Foarte cunoscut este şi vinul din soiul Busuioacă de Bohotin.

 

 

În jurul ruinelor cetăţii dacice de la Moşna s-au vehiculat foarte multe legende legate de spirite care ar bântui zona şi de comoara îngropată.

 

 

La Răducăneni există una dintre cele mai vechi unităţi medicale din mediul rural. Construită în anul 1890, clădirea a găzduit spitalul neîntrerupt până în 2004, când s-a decis transformarea în unitate medico-socială pentru bătrâni. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei