default

Dimensiune font:

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi

| 24-07-2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mâinile unei contabile din România, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, în dosarul clanului ”Corduneanu”. 

 

Judecată în România pentru complicități cu gruparea mafiotă, Mihaela Fetica, 50 de ani, s-a angajat, în noiembrie 2013, ca expert în restructurarea de credite la una dintre cele mai mari bănci din Irlanda: Allied Irish Bank (AIB).

A fost concediată, însă, în urmă cu două luni, imediat după ce banca irlandeză a descoperit că și-a ascuns  problemele penale din România.

Iar problemele ei au legătură tot cu sistemul bancar, numai că faptele s-au consumat în țara de origine: femeia e judecată pentru complicitate la înșelăciune într-un dosar investigat mai mulți ani de către Direcția de Investigare a Infacțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

DOSARUL PENAL În iulie 2010, procurorii au trimisîn judecată zeci de membri ai grupării Corduneanu pentru multiple infracțiuni: trafic de persoane, trafic de minori, lipsire de libertate, infracțiuni bancare, înșelăciuni imobiliare, infracțiuni cu violență, infracțiuni informatice.

Tot acest tablou infracțional, din care nu lipsesc faptele de violență, a făcut din clanul Corduneanu una dintre cele mai temute grupări mafiote transfrontaliere, cu ramificații în mai multe state europene. Potrivit DIICOT, gruparea opera atât în România, cât și în Republica Moldova, Italia, Spania, Austria, Germania și Irlanda.

Semnătura Mihaelei Fetica apare în adeverințele salariale false cu ajutorul cărora gruparea Cordunenilor a înșelat mai multe bănci românești. Anchetatorii au suspectat-o pe Fetica și că și-ar fi însușit o parte din banii obținuți din creditele luate pe baza adeverințelor fictive.

În 2012, ea a fost inclusă în al doilea lot al inculpaților din dosarul “Corduneanu”. Procesul este încă pe rolul Tribunalului Iași.

Creditele frauduloase au fost contractate începând cuanul 2007, în plin avânt al împrumuturilor pentru nevoi personale în România. Pe atunci, Fetica se numea Mihaela Colman și era contabila unei firme din rețeaua Cordunenilor.

Ulterior, Mihaela Colman și-a schimbat numele, căsătorindu-se cu Ștefan Adrian Fetica – un brașovean cu 16 ani mai tânăr. Cei doi au înființat și două afaceri de consultanță la București și la Brașov. Înainte de asta, Mihaela (Colman) Fetica a mai avut birouri de contabilitate în Iași – locul de baștină al Cordunenilor.

Fetica admite că și-a ascuns trecutul de teamă că nu va fi angajată de banca irlandeză: „Este o bancă foarte bună și există oameni foarte cumsecade acolo. Ei nu au nici o vină, doar eu sunt vinovată pentru că nu am fost sinceră, mi-a fost frică că nu voi fi angajată”, a declarat ea, vineri, reporterilor de la „Irish Mail on Sunday” – publicația irlandeză alături de care RISE Project a documentat acest subiect.

Extras din rechizitoriul grupării Corduneanu

Extras din rechizitoriul grupării Corduneanu

Mihaela Fetica susține că nu a participat cu bună știință la activitatea frauduloasă: “Am semnat primele două sau trei documente și am fost foarte proastă pentru că nu le-am verificat”. În alte cazuri, ea susține că semnătura ei a fost falsificată de membrii clanului interlop, iar când a încetat colaborarea cu aceștia ar fi fost amenințată. Procurorii o acuză însă pe Fetica că ar fi știut de la bun început că împrumuturile bancare erau obținute în mod fraudulos.

La rândul său, soțul femeii, Ștefan Fetica, susține că membrii clanului au cerut ajutor și au angajat-o pe soția sa după ce alți contabili au refuzat să mai lucreze cu ei: “Motivele pentru care alte persoane au abandonatmunca au fost neplata și suspiciunile cu privire la activitatea frauduloasă desfășurată de companie. Noi nu am fost conștienți de acest lucru. Sunt convins că soția mea își va dovedi nevinovăția”.

CREDITELE MILIONARILOR Departamentul băncii AIB, în care a lucrat românca, este unul special înființat în 2012, cu misiunea de a analiza și restructura creditelecu probleme. Mihaela Fetica spune că printre clienții băncii erau importanți afaceriști locali: “Acolo am avut un calculator, am avut toate documentele financiare ale tuturor acestor milionari. I-am întâlnit pe unii dintre ei.Erau oameni străluciți, oameni de afaceri foarte drăguți. De exemplu, unul dintre ei a avut împrumuturi de la AIB în valoare de 30 de milioane de euro. Din cauza crizei financiare noi eram acolo să analizăm aceste credite și să încercăm să-i ajutăm pe acești oameni. Dar deciziile erau luate de persoane care erau deasupra mea, ierarhic, în bancă”.

Banca irlandeză a refuzat să comenteze oficial cazul fostei angajate. 

DREPT LA REPLICĂ: „Nu am fost contabila Cordunenilor”


Într-un drept la replică trimis RISE Project, Mihaela Fetica susține că nu a știut că administratorul firmei pentru care a livrat timp de doi ani servicii de contabilitate era membru al grupării Corduneanu: „Eu nu am fost contabila Cordunenilor. Firma care a adus salariați pentru a le semna adeverințele de venit era o firma de pază, printre alte 80 de societăți de care mă ocupam. Aveam contract extern de contabilitate, deci, nu am fost niciodată angajata Cordunenilor. Nu-i cunosc, nu am avut niciodată legături cu ei. Nu am avut de unde să știu că administratorul firmei respective este în legătură cu acest clan mafiot. Am semnat două sau trei adeverințe de venit fără să le verific, mai întâi, pur și simplu din neglijență, și din viteză, eu având activitate de consultanță în trei orașe din România. Aceste adeverințe de venit au fost completate de cu totul alte persoane adică de către administratorul firmei respective si nu de mine, ele aducându-mi- se la semnat, formal, pentru că firma respectivă nu avea director economic și banca cerea să le semnez eu, ca reprezentant al firmei de contabilitate. Nu am știut nici un moment că sunt practic folosită. Deci, a fost o neglijență.

A urmat apoi refuzul meu de a mai semna adeverințe, deoarece acești oameni au revenit după ce am semnat primele două sau trei (nu mai știu exact), cerând să le mai semnez altele. Am bănuit că ceva nu e în regulă și abia atunci am cerut actele administratorului firmei respective, să pot verifica realitatea.

A izbucnit scandalul între mine și ei, îmi datorau și bani pentru serviciile prestate în contabilitate (facturi care sunt depuse la instanță), am refuzat să mai semnez adeverințe și astfel ei mi-au falsificat semnătura, continuând să ia credite. Asta am aflat abia în 2010, în condițiile în care eu m-am despărțit de ei în 2007, cu scandal și cu chemarea poliției deoarece ne-au amenințat pe mine și pe salariații mei. Adeverințele false nu poartă ștampila mea de expert, ci numai semnătura, care este falsificată. Instanța mi-a admis expertiza grafologică pe care am dat-o în fața judecătorului, pentru a-mi proba nevinovăția. Nu am beneficiat niciodată de niciun ban din aceste credite, ba mai mult, nu am avut cunoștință că ei ar fi luat credite!”

Michael O’Farrell, Cristi Ciupercă

http://www.riseproject.ro/

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Publicaţie de vânzare a SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846 RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. Omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 7.700 lei; Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 4.760 lei; Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 27.790 lei; Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 8.540 lei. Bunurile mobile se vând în bloc sau individual. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 27 mai, 03 iunie, 10 iunie, 17 iunie, 24 iunie 2019, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din Caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare SC Alexandra Lux SRL LD EXPERT GRUP IPURL Huşi, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Alexandra Lux SRL, cu sediul ȋn mun. Bacău, str. Nordului, nr. 61-59, jud. Bacău, CUI 33438580, J4/689/2014, dosar nr. 3534/110/2017 pe rolul Tribunalului Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare: Autoturism Opel Zafira, an fabricaţie 2009, cilindree 1686 cmc, sursa de energie motorină, număr de înmatriculare BC-03-HBB, la preţul de pornire de 14.400 lei (fără TVA). Licitaţiile vor avea loc în datele de 24 şi 31 mai, 07 iunie 2019, orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din preţul de pornire al licitaţiei; c. dovada achitării taxei de participare in suma de 500 lei; d.dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64 BRDE 380SV 48114953800 deschis la BRD-GSG SA pe numele debitoarei SC Alexandra Lux SRL. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar la numărul de telefon 0746153363. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
S-a ales praful de obiectivele industriale ale Iaşului
26/05/2019 10:42

Combinate precum Fortus, Nicolina sau Terom au fost făramiţate prin privatizări defectuoase sau rău-intenţionate. Alte branduri comuniste ale oraşului, precum Lactis, Unirea, Avicola, Zimbru sau Ţigarete ...

Comorile neştiute ale Iaşului
19/05/2019 00:00

 De la Iaşi la Moşna nu faci mai mult de o oră cu maşina, pe un drum asfaltat. Se vede că sunt oameni gospodari in zonă, după casele ingrijite. Cele bătraneşti se strecoară timid de după pomii i ...

Leonardo da Vinci era ambidextru. Surpriza din cea mai veche lucrare a marelui geniu al Renaşterii - VIDEO
13/04/2019 09:36

 Leonardo da Vinci, considerat cel mai mare geniu al Renaşterii, era ambidextru, arată o echipă de istorici de artă din Italia care au analizat in detaliu cel mai vechi desen cunoscut al acestuia. Ana ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Cum a ajuns inima Bucovinei pe primul loc la spaţii moderne de retail
23/08/2017 06:01

În municipiul Suceava, zonele industriale Burdujeni şi Şcheia mai păstrează doar in mică măsură vechile activităţi productive. Lucian Gheorghiu, director al Camerei de Comerţ şi Industrie Sucea ...

Cum a ajuns Vasluiul polul sărăciei
16/08/2017 11:30

Este greu de crezut că in urmă cu 27 de ani industria municipiului Vaslui, reşedinţa unuia dintre cele mai sărace judeţe din ţară, dădea peste 20.000 de locuri de muncă, jumătate din populaţia local ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

Perla Moldovei, vaca de muls a băieţilor deştepţi
24/05/2017 05:45

La poalele Nemirei, ascunsă de falnice păduri, işi aşteaptă astăzi turiştii staţiunea balneoclimaterică Slănic Moldova, cunoscută inaintea anilor '90 atat in ţară, cat şi peste hotare drept Perla ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Lapte şi miere pentru sistemul de învăţământ
12/04/2017 05:25

 De la inceputul anului, de cand a fost investit, actual Guvern a adoptat o serie de măsuri pentru toţi actorii implicaţi in actul educaţional, fie că este vorba despre elevi, studenţi, cadre didacti ...