Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi

default

Dimensiune font:

| 24-07-2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mâinile unei contabile din România, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, în dosarul clanului ”Corduneanu”. 

 

Judecată în România pentru complicități cu gruparea mafiotă, Mihaela Fetica, 50 de ani, s-a angajat, în noiembrie 2013, ca expert în restructurarea de credite la una dintre cele mai mari bănci din Irlanda: Allied Irish Bank (AIB).

A fost concediată, însă, în urmă cu două luni, imediat după ce banca irlandeză a descoperit că și-a ascuns  problemele penale din România.

Iar problemele ei au legătură tot cu sistemul bancar, numai că faptele s-au consumat în țara de origine: femeia e judecată pentru complicitate la înșelăciune într-un dosar investigat mai mulți ani de către Direcția de Investigare a Infacțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).

DOSARUL PENAL În iulie 2010, procurorii au trimisîn judecată zeci de membri ai grupării Corduneanu pentru multiple infracțiuni: trafic de persoane, trafic de minori, lipsire de libertate, infracțiuni bancare, înșelăciuni imobiliare, infracțiuni cu violență, infracțiuni informatice.

Tot acest tablou infracțional, din care nu lipsesc faptele de violență, a făcut din clanul Corduneanu una dintre cele mai temute grupări mafiote transfrontaliere, cu ramificații în mai multe state europene. Potrivit DIICOT, gruparea opera atât în România, cât și în Republica Moldova, Italia, Spania, Austria, Germania și Irlanda.

Semnătura Mihaelei Fetica apare în adeverințele salariale false cu ajutorul cărora gruparea Cordunenilor a înșelat mai multe bănci românești. Anchetatorii au suspectat-o pe Fetica și că și-ar fi însușit o parte din banii obținuți din creditele luate pe baza adeverințelor fictive.

În 2012, ea a fost inclusă în al doilea lot al inculpaților din dosarul “Corduneanu”. Procesul este încă pe rolul Tribunalului Iași.

Creditele frauduloase au fost contractate începând cuanul 2007, în plin avânt al împrumuturilor pentru nevoi personale în România. Pe atunci, Fetica se numea Mihaela Colman și era contabila unei firme din rețeaua Cordunenilor.

Ulterior, Mihaela Colman și-a schimbat numele, căsătorindu-se cu Ștefan Adrian Fetica – un brașovean cu 16 ani mai tânăr. Cei doi au înființat și două afaceri de consultanță la București și la Brașov. Înainte de asta, Mihaela (Colman) Fetica a mai avut birouri de contabilitate în Iași – locul de baștină al Cordunenilor.

Fetica admite că și-a ascuns trecutul de teamă că nu va fi angajată de banca irlandeză: „Este o bancă foarte bună și există oameni foarte cumsecade acolo. Ei nu au nici o vină, doar eu sunt vinovată pentru că nu am fost sinceră, mi-a fost frică că nu voi fi angajată”, a declarat ea, vineri, reporterilor de la „Irish Mail on Sunday” – publicația irlandeză alături de care RISE Project a documentat acest subiect.

Extras din rechizitoriul grupării Corduneanu

Extras din rechizitoriul grupării Corduneanu

Mihaela Fetica susține că nu a participat cu bună știință la activitatea frauduloasă: “Am semnat primele două sau trei documente și am fost foarte proastă pentru că nu le-am verificat”. În alte cazuri, ea susține că semnătura ei a fost falsificată de membrii clanului interlop, iar când a încetat colaborarea cu aceștia ar fi fost amenințată. Procurorii o acuză însă pe Fetica că ar fi știut de la bun început că împrumuturile bancare erau obținute în mod fraudulos.

La rândul său, soțul femeii, Ștefan Fetica, susține că membrii clanului au cerut ajutor și au angajat-o pe soția sa după ce alți contabili au refuzat să mai lucreze cu ei: “Motivele pentru care alte persoane au abandonatmunca au fost neplata și suspiciunile cu privire la activitatea frauduloasă desfășurată de companie. Noi nu am fost conștienți de acest lucru. Sunt convins că soția mea își va dovedi nevinovăția”.

CREDITELE MILIONARILOR Departamentul băncii AIB, în care a lucrat românca, este unul special înființat în 2012, cu misiunea de a analiza și restructura creditelecu probleme. Mihaela Fetica spune că printre clienții băncii erau importanți afaceriști locali: “Acolo am avut un calculator, am avut toate documentele financiare ale tuturor acestor milionari. I-am întâlnit pe unii dintre ei.Erau oameni străluciți, oameni de afaceri foarte drăguți. De exemplu, unul dintre ei a avut împrumuturi de la AIB în valoare de 30 de milioane de euro. Din cauza crizei financiare noi eram acolo să analizăm aceste credite și să încercăm să-i ajutăm pe acești oameni. Dar deciziile erau luate de persoane care erau deasupra mea, ierarhic, în bancă”.

Banca irlandeză a refuzat să comenteze oficial cazul fostei angajate. 

DREPT LA REPLICĂ: „Nu am fost contabila Cordunenilor”


Într-un drept la replică trimis RISE Project, Mihaela Fetica susține că nu a știut că administratorul firmei pentru care a livrat timp de doi ani servicii de contabilitate era membru al grupării Corduneanu: „Eu nu am fost contabila Cordunenilor. Firma care a adus salariați pentru a le semna adeverințele de venit era o firma de pază, printre alte 80 de societăți de care mă ocupam. Aveam contract extern de contabilitate, deci, nu am fost niciodată angajata Cordunenilor. Nu-i cunosc, nu am avut niciodată legături cu ei. Nu am avut de unde să știu că administratorul firmei respective este în legătură cu acest clan mafiot. Am semnat două sau trei adeverințe de venit fără să le verific, mai întâi, pur și simplu din neglijență, și din viteză, eu având activitate de consultanță în trei orașe din România. Aceste adeverințe de venit au fost completate de cu totul alte persoane adică de către administratorul firmei respective si nu de mine, ele aducându-mi- se la semnat, formal, pentru că firma respectivă nu avea director economic și banca cerea să le semnez eu, ca reprezentant al firmei de contabilitate. Nu am știut nici un moment că sunt practic folosită. Deci, a fost o neglijență.

A urmat apoi refuzul meu de a mai semna adeverințe, deoarece acești oameni au revenit după ce am semnat primele două sau trei (nu mai știu exact), cerând să le mai semnez altele. Am bănuit că ceva nu e în regulă și abia atunci am cerut actele administratorului firmei respective, să pot verifica realitatea.

A izbucnit scandalul între mine și ei, îmi datorau și bani pentru serviciile prestate în contabilitate (facturi care sunt depuse la instanță), am refuzat să mai semnez adeverințe și astfel ei mi-au falsificat semnătura, continuând să ia credite. Asta am aflat abia în 2010, în condițiile în care eu m-am despărțit de ei în 2007, cu scandal și cu chemarea poliției deoarece ne-au amenințat pe mine și pe salariații mei. Adeverințele false nu poartă ștampila mea de expert, ci numai semnătura, care este falsificată. Instanța mi-a admis expertiza grafologică pe care am dat-o în fața judecătorului, pentru a-mi proba nevinovăția. Nu am beneficiat niciodată de niciun ban din aceste credite, ba mai mult, nu am avut cunoștință că ei ar fi luat credite!”

Michael O’Farrell, Cristi Ciupercă

http://www.riseproject.ro/

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
 Aproape 1,4 milioane de copii din România rabdă de foame
02/11/2020 12:10

  Potrivit unui comunicat transmis luni de SOS Satele Copiilor din Romania a lansat o campanie de strangere de fonduri, „Ajută copiii cei mai afectaţi de pandemie”, pentru a atrage atenţia ...

 VIDEO - 5 ani de la tragedia Colectiv
29/10/2020 15:06

  30 octombrie 2015, Romania avea să trăiască cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă- Incendiul din clubul Colectiv. Ora 22.30 pe scenă urcă trupa Goodbye to Gravity. În timpul conc ...

Foc de armă într-un centru comercial din Voluntari. Un bărbat, căutat de polițiști
15/09/2020 16:14

Poliţiştii din Ilfov caută un bărbat care, marti, 15 septembrie, a tras cu un pistol in incinta societătii comerciale unde lucra. După focul de armă, bărbatul a fugit cu un autoturism. Biroul de presă ...

Copil torturat de mamă, live pe Facebook. Poliția s-a autosesizat și femeia este anchetată
14/09/2020 12:34

 Sute de oameni indignati de modul in care mama isi tratează copilul au scris mesaje de revoltă pe Facebook, după ce imaginile au fost făcute publice. Imaginile au fost postate de o tanără care a ...

ULTIMA ORĂ: Doi deținuți găsiți morți în celulă
14/09/2020 11:16

Unul dintre deţinuţi este din judeţul Giurgiu, iar celălalt din Bucureşti. Autoritătile desfăşoară cercetări la faţa locului pentru a stabili cum s-a intamplat incidentul. 

Un deținut din Penitenciarul Satu Mare a murit
13/09/2020 20:41

Un detinut care ispăsea pedeapsa in Penitenciarul Satu Mare a murit, duminică, la mai bine de două luni după ce a fost internat. Reprezentantii Penitenciarului spun că decesul nu are legătură epidemia C ...

DIICOT: Percheziții în București la domiciliile unor persoane acuzate de trafic de minori și proxenetism
13/09/2020 13:54

Bărbatul, in varstă de 50 de ani, a profitat de situaţia financiară si familială problematică a minorei, promitandu-i că ii va oferi ei si mamei sale o viată lipsită de griji materiale. Pentru a-i cast ...

Bărbat MORT în Vâlcea, după ce s-ar fi aruncat de la etaj
11/09/2020 17:05

Reprezentantii IPJ Valcea au anuntat că, vineri dimineată, un bărbat in varstă de 40 de ani, care s-ar fi aruncat de la etajul cinci al unui bloc de pe Bulevardul Tineretului, a murit in faţa imobilului. ...

Sfârșit CUMPLIT pentru un maramureșean, în pădure
11/09/2020 08:54

Un muncitor forestier in varstă de 52 de ani, din Maramures, a murit după ce a fost strivit de un copac, intr-o pădure la mare altitudine. Bărbatul se afla intr-un excavator, cand colegii săi au pus la p ...

VIDEO incredibil: SCANDAL între părinți în Rahova - Bărbat LOVIT în cap cu o bâtă
10/09/2020 11:49

Scandalul a fost oprit instantaneu, la fata locului ajungand colegii nostri care au solicitat interventia unei ambulante pentru persoana rănită aflată in stare de inconstientă din cauza faptului că a pierd ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei