„Cruciadă imobiliară” la Agapia

default

Dimensiune font:

| 30-07-2013 06:40

* zeci de familii din comuna nemţeană Agapia riscă să fie evacuate din propriile case în urma unor acţiuni în instanţă înaintate de Mănăstirea Agapia * scandalul funciar din comuna Agapia a ajuns pe rolul a cel puţin 30 de instanţe din ţară, precum şi în atenţia premierului Victor Ponta

Sătenii din Agapia sunt martorii involuntari ai unei „cruciade imobiliare” demarate de Mănăstirea Agapia. În ultimii şapte ani, lăcaşul de cult a promovat zeci de acţiuni în instanţă pentru a-şi mări averea imobiliară, cel puţin 46 de familii fiind în pericol de a-şi pierde casele întrucât mănăstirea susţine că terenul de sub proprietăţile acestora îi aparţine.

O hotărâre judecătorească din 2002 a băgat spaima în localnici

În luna octombrie 2002, Judecătoria Tîrgu Neamţ a emis o decizie prin care a dat în proprietatea Mănăstirii Agapia o suprafaţă de 49 hectare. Abia doi ani mai târziu, instituţia bisericească angajează o firmă, Topoprest SRL, pentru a efectua şi măsurătorile aferente, în condiţiile în care decizia judecătorilor nemţeni a rămas definitivă pentru că nimeni nu a atacat-o la o instanţă superioară. „Suprafaţa totală de teren rezultată în urma măsurătorilor pentru mănăstirea Agapia este de 232.344 mp. Au rezultat în minus faţă de sentinţa civilă 257.656 mp reprezentând drum judeţean, drum comunal, pârâul Agapia, titluri de proprietate eliberate, contracte de vânzare-cumpărare emise şi fond forestier”, se arată în memoriul tehnic întocmit în aprilie 2004. Sătenii din Agapia susţin că au aflat de decizia din 2002 abia în anul 2007, după ce unii dintre aceştia au vrut să aducă îmbunătăţiri spaţiului locativ şi au solicitat în acest sens diverse acte de autorizare de la primărie. „Eu m-am dus să cer un certificat de urbanism pentru a repara acoperişul la casă. Am aflat că terenul de sub locuinţa mea îl revendică mănăstirea şi, mai mult, există şi hotărâre judecătorească”, a declarat Cristian Rînja, inginer constructor ieşit la pensie, unul dintre sătenii afectaţi de „cruciada” Agapiei.

Un alt sătean a vrut să-şi facă o parcare şi s-a lovit de acelaşi răspuns de la primărie. „Oamenii din zonă nu au ştiut de acţiunea din 2002, nu a făcut nimeni recurs, iar decizia a rămas definitivă”, a mai spus Rînja.

Guvernul dă dreptate proprietarilor de teren

Pentru a contracara acţiunile făcute de Mănăstirea Agapia, prin care aceasta cere anularea titlurilor de proprietate, localnicii s-au unit într-o organizaţie neguvernamentală, „Agapia 2002”. Asociaţia a făcut un memoriu inclusiv către primul-ministru Victor Ponta, care a redirecţionat petiţia la Instituţia Prefectului Judeţului Neamţ. „Referitor la acţiunile în instanţă promovate de către Mănăstirea Agapia faţă de persoanele fizice care au titluri de proprietate eliberate pe diferite suprafeţe de teren, Comisia judeţeană Neamţ a formulat întâmpinări prin care a solicitat instanţelor de judecată respingerea acţiunilor promovate, având în vedere faptul că titlurile de proprietate criticate au fost eliberate cu respectarea strictă a legislaţiei de fond funciar aflată în vigoare la data emiterii acestora”, se arată în răspunsul oferit de reprezentantul Guvernului în teritoriu, în mai 2013, către „Agapia 2002”.

Sătenii invocă documente încă de pe vremea lui Cuza Vodă

Cristian Rînja afirmă că surse istorice şi documente oficiale din ultimii 154 de ani dau dreptate sătenilor pe numele cărora au fost emise titlurile de proprietate. Rînja, care deţine o locuinţă cu trei camere şi un teren aferent de 3.130 mp, a deschis o acţiune în anul 2010 prin care a cerut instanţei să decidă ce documente validează cadrul juridic al terenului. „Într-un decret-lege publicat în Buletinul Oficial al Moldovei, nr. 47 din 11 iunie 1859, proprietăţile mănăstirii au intrat în posesia şi administrarea statului, rezervându-se pentru mănăstire atâta avere cât era necesar pentru întreţinerea vieţuitorilor şi a aşezământului în sine. Ei spun că au primit terenul de la fratele domnitorului Vasile Lupu, Hatmanul Gavriil, anterior, în 1642. Minciuni. Documente din biblioteca lor îi contrazic. Gavriil nu a dat mănăstirii pământ în secolul XVII-lea ci doar podoabe bisericeşti şi bani pentru construcţia bisericii centrale, cea pictată de Nicolae Grigorescu, după cum însăşi stareţa de la Agapia, din 1960 şi până-n 1990, Eustochia, afirmă în monografia mănăstirii”, a precizat Rînja. Potrivit acestuia, mănăstirea Agapia ar fi primit terenuri de la Petru Şchiopu în anii 1585 şi 1587. Rînja a mai susţinut că documente oficiale arată că, începând cu anul 1864, s-au făcut împroprietăriri pe terenurile secularizate de Cuza. Ulterior, terenurile au intrat în circuitul civil, fiind lăsate în moştenire urmaşilor sau au fost întocmite o serie de contracte de vânzare-cumpărare. „Asta până în 2002, când, prin decizia Judecătoriei Tîrgu Neamţ, acţiune de care nu a ştiut nimeni, terenurile au fost date mănăstirii, iar avocaţii acesteia au deschis procese pentru anularea titlurilor de proprietate”, a menţionat Rînja. Acesta a adăugat că el însuşi a avut până acum 13 termene de judecată, iar pe 8 august are o nouă înfăţişare.

 

Mănăstirea a vrut să cade la învoială cu unii săteni

În ultimii ani, potrivit sătenilor, mănăstirea ar fi încercat să cadă la învoială cu unii proprietari din zonă. ”Au existat situaţii în care reprezentanţi ai mănăstirii au mers la proprietarii mai în vârstă cărora li s-a propus încheierea unui act notarial prin care aceştia să ocupe pământul atât timp cât vor trăi, înmormântarea va fi făcută pe banii mănăstirii, iar lor să le dea pământul apoi”, a menţionat Cristi Rînja. O decizie controversată a Mănăstirii Agapia a stârnit nemulţumirea sătenilor, lăcaşul de cult interzicând acestora să-şi îngroape morţii în cimitirul care este inclus în proprietatea mănăstirii. Reprezentanţii Mănăstirii Agapia nu au putut fi contactaţi pentru a-şi exprima un punct de vedere cu privire la situaţia terenurilor şi lungul şir de procese deschis împotriva cetăţenilor.


Scandalul funciar a ajuns pe rolul a 30 de instanţe

O simplă căutare în portalul Justiţiei arată că Mănăstirea Agapia are o experienţă largă în acţiuni în judecată. Fie că lăcaşul de cult a iniţiat acţiunile sau a fost acţionată în instanţă de către oameni, portalul arată că mănăstirea a fost sau este implicată, doar în perioada 2007 - 2013, în aproape 200 de acţiuni la 32 de instanţe din ţară. Cele mai multe dintre acestea ţin de procese de fond funciar. Astfel, 114 acţiuni au fost consemnate la 20 de judecătorii din ţară (Sibiu, Arad, Râmnicu Vâlcea, Tîrgu Neamţ, Vişeul de Sus, Hârlău, Braşov, Miercurea Ciuc, Râmnicu Sărat, Focşani, Dorohoi, Piatra Neamţ, Mizil, Roman, Timişoara, Galaţi, Sfântu Gheorghe, Buzău, sector 3 Bucureşti şi sector 4 Bucureşti), 64 au ajuns la Tribunale (Neamţ, Vrancea, Vâlcea, Buzău, Suceava, Sibiu, Constanţa, Timiş, Covasna şi Galaţi), iar 15 la Curţi de Apel (Piteşti şi Bacău). Cele mai multe, aproape 80, au fost înaintate la Judecătoria Tîrgu Neamţ, iar majoritatea dintre acestea a fost strămutată la judecătoriile menţionate mai sus.

* * *
În mai 2013, Prefectura Neamţ a informat sătenii că va depune întâmpinări la toate procesele deschise de Mănăstirea Agapia, prin care va cere respingerea acţiunilor de anulare a titlurilor întrucât acestea au fost eliberate legal
* * *
12 ha. Aceasta este suprafaţa de teren totală pe care sătenii au titluri de proprietate şi care a fost inclusă abuziv, potrivit acestora, în suprafaţa de 49 ha retrocedată de Judecătoria Tîrgu Neamţ către Mănăstirea Agapia
* * *
Mănăstirea a primit terenurile în proprietate în octombrie 2002. Sătenii afirmă că au aflat de acţiune abia în 2007, când unii dintre ei au cerut acte de autorizare la primărie pentru a aduce îmbunătăţiri la locuinţe.
* * *
Zeci de procese a deschis Mănăstirea Agapia împotriva proprietarilor din zona construibilă a satului cu acelaşi nume, pentru a anula titlurile eliberate de autorităţile nemţene
* * *
„Dacă va câştiga procesele prin care cer anularea titlurile, Mănăstirea Agapia va trece la evacuarea şi demolarea caselor” - Cristi Rînja, unul din cetăţenii afectaţi de „cruciada” imobiliară
* * *
9 septembrie 2013. Aceasta este dată la care sătenii vor afla dacă hotărârea prin care Mănăstirea Agapia a primit în 2002 terenurile rămâne valabile, fiind înaintată la Judecătoria Tîrgu Neamţ o cerere de revizuire înregistrată în martie 2013

Pagină realizată de Alex Andrei

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Comentarii

madalina faranga

Jul 31, 2013

iacob ,nu te obliga nimeni sa dai macar un ban pt catedrala,sa dai copiii la scoala ortodoxa.faptul ca gandesti numai ca o manastire sa fie desfiintata sugereaza ca mai degraba initiezi o petitie pt sanatatea ta mintala.

stalin

Jul 31, 2013

dupa 1916,in noua uniune sovietica ,oamenilor li s-au luat pamantul de iudeo-comunisti acestia din urma spunand ca biserica e de vina.

iacob

Jul 31, 2013

stiam de "afacerea" de la agapia, de fapt stie toata lumea. si, din pacate, este foarte adevarat.maicutele au pus stapanire pe tot. nu inteleg ce vor sa faca cu atata pamant. stiu ca au fost case efectiv demolate, si in mod abuziv, cu hotarari judecatoresti date abuziv si pe genunchi. cred ca ne indreptam spre inchizitie. biserica are de toate, de la post tv si radio, la scoli - atentie, cu plata, deci nu ptr oamenii saraci, cer sume atsronomice ptr catedrala neamului cand romanii se bzat intr-o saracie crunta. nu te ingroapa si nu te cununa nimeni daca nu dai bani. si lasati prostiile astea cu ortodoxia: un crestin adevarat, indiferent ca-i ortodox sau catolic, nu ar face asa ceva. nu ar darama case si nu ar lasa familii cu copii in strada ca sa-si satisfaca pofta de avere. acea manastire ar trebui desfintata si tuturor maicutelor ar trebui sa li se retraga binecuvantarea. nu este posibil asa ceva. am sa intitez o petitie pentru asa ceva!

adelina

Jul 30, 2013

eu merg la agapia in fiecare vara,este foarte frumos.

lenin

Jul 30, 2013

cu siguranta la agapia este o situatie problematica iar ziaristii pandesc scandalurile improscand cu noroi in stanga si dreapta asa incat se alimenteaza la mare arta ura intre romani

patitu stan

Jul 30, 2013

de asta nu mai merg eu la agapia, de multi ani, de cand am auzit ca s-a transformat intr-o afacere imobiliara! sunt atatea manastiri, ai unde te duce!

liviu rebreanu

Jul 30, 2013

in planurile elitei formata in majoritate de bancheri ,ortodoxia reprezinta o piedica uriasa.un crestin ortodox nu va reprezenta niciodata un sclav al consumismului atat de promovat in publicitate,va sti sa discearna si sa stea departe de toate mizeriile iar asta deranjeaza.astfel ortodoxia va fi mereu atacata cu toate mijloacele inclusiv presa care din pacate are o mare influenta asupra multimii,prezentand lucrurile in mod eronat cu tot felul de argumente false.

cucos liliana

Jul 30, 2013

asa este,nu sunt minciuni ale presei trebuie sa stie o tara intreaga ce se petrece la agapia.nu a fost indeajuns ca a dat in judecata pe bietii oameni care locuiesc in m-rea agapia cu acte in regula dar de curind au urmat alte 120 de familii din agapia sat pe care maica stareta le poarta prin judecati ptr pamintul de sub case.domnul sau doamna moara cu noroc ar trebui sa te abtii de la comentarii daca nu stii despre ce este vorba.stii ce inseamna cind iti moare parintele sa gasesti cimitirul incuiat cu lacat si sa-ti duci mama sa o inmormintezi la citiva km in alt sat in timp ce tata este imormintat in cimitirul cu lacat linga casa ta pentru-ca asa vrea maica stareta? stii ce inseamna sa muncesti sa iti ridici o casa pe pamintul pe care il stii al tau si sa vina maica stareta sa o demoleze? are deja una demolata si urmeaza a doua iar proprietaru s-a imbolnavit de suparare si de umblat prin judecati si a facut cancer si cite asemenea exemple.fostul primar a vrut sa ridice o scoala s-a turnat fundatia s-a primit si mobilierul ptr scoala si maica a sistat lucrarile pe motivul ca e pe pamintul ei iar acum cresc buruieni pe bani ingropati de parca ar fi facut un bordel nu o scoala moderna ptr copii din sat.si mai mult ca atit mitropolitul a afirmat ca peste cadavrul lui se va construi acea scoala .de ce ? pentru-ca fostul primar se judeca cu minastirea ca sa nu fie dati afara oamenii din casele lor.si mai sunt f multe de spus.si se gaseste cite unu sa puna la indoiala un adevar. pacat ,mare pacat

moara cu noroc

Jul 30, 2013

oameni buni nu credeti aceste mizerii ale presei,asa au facut si cu cazul tanacu,au spus numai mizerii,presa este platita pt a lovi ortodoxia,pt a manipula,pt a a dezinforma

doamne multa mizerie

Jul 30, 2013

oare unde mai exista asa zisa evlavie fata de oameni fata de cei care au trait oa viata in aceasta parte a tarii,pentru ce le trebuie atata avere acestor vietuitoare de la manastire daca tot sau indreptat cu mintea sufletul spre dumnezeu aceste femei care spun ca slujesc pe domnul unde este mila unde este sprijinul unde este credinta,oare ce se ascunde in spatele acestei mizerii de revendecare a terenului din anii 1580 uite doamne pe pamant sa vezi ce fac asa zisii slujitori,doamne iarta-ma daca gresesc cu ceva

doamne multa mizerie

Jul 30, 2013

oare unde mai exista asa zisa evlavie fata de oameni fata de cei care au trait oa viata in aceasta parte a tarii,pentru ce le trebuie atata avere acestor vietuitoare de la manastire daca tot sau indreptat cu mintea sufletul spre dumnezeu aceste femei care spun ca slujesc pe domnul unde este mila unde este sprijinul unde este credinta,oare ce se ascunde in spatele acestei mizerii de revendecare a terenului din anii 1580 uite doamne pe pamant sa vezi ce fac asa zisii slujitori,doamne iarta-ma daca gresesc cu ceva

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
 Aproape 1,4 milioane de copii din România rabdă de foame
02/11/2020 12:10

  Potrivit unui comunicat transmis luni de SOS Satele Copiilor din Romania a lansat o campanie de strangere de fonduri, „Ajută copiii cei mai afectaţi de pandemie”, pentru a atrage atenţia ...

 VIDEO - 5 ani de la tragedia Colectiv
29/10/2020 15:06

  30 octombrie 2015, Romania avea să trăiască cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă- Incendiul din clubul Colectiv. Ora 22.30 pe scenă urcă trupa Goodbye to Gravity. În timpul conc ...

Foc de armă într-un centru comercial din Voluntari. Un bărbat, căutat de polițiști
15/09/2020 16:14

Poliţiştii din Ilfov caută un bărbat care, marti, 15 septembrie, a tras cu un pistol in incinta societătii comerciale unde lucra. După focul de armă, bărbatul a fugit cu un autoturism. Biroul de presă ...

Copil torturat de mamă, live pe Facebook. Poliția s-a autosesizat și femeia este anchetată
14/09/2020 12:34

 Sute de oameni indignati de modul in care mama isi tratează copilul au scris mesaje de revoltă pe Facebook, după ce imaginile au fost făcute publice. Imaginile au fost postate de o tanără care a ...

ULTIMA ORĂ: Doi deținuți găsiți morți în celulă
14/09/2020 11:16

Unul dintre deţinuţi este din judeţul Giurgiu, iar celălalt din Bucureşti. Autoritătile desfăşoară cercetări la faţa locului pentru a stabili cum s-a intamplat incidentul. 

Un deținut din Penitenciarul Satu Mare a murit
13/09/2020 20:41

Un detinut care ispăsea pedeapsa in Penitenciarul Satu Mare a murit, duminică, la mai bine de două luni după ce a fost internat. Reprezentantii Penitenciarului spun că decesul nu are legătură epidemia C ...

DIICOT: Percheziții în București la domiciliile unor persoane acuzate de trafic de minori și proxenetism
13/09/2020 13:54

Bărbatul, in varstă de 50 de ani, a profitat de situaţia financiară si familială problematică a minorei, promitandu-i că ii va oferi ei si mamei sale o viată lipsită de griji materiale. Pentru a-i cast ...

Bărbat MORT în Vâlcea, după ce s-ar fi aruncat de la etaj
11/09/2020 17:05

Reprezentantii IPJ Valcea au anuntat că, vineri dimineată, un bărbat in varstă de 40 de ani, care s-ar fi aruncat de la etajul cinci al unui bloc de pe Bulevardul Tineretului, a murit in faţa imobilului. ...

Sfârșit CUMPLIT pentru un maramureșean, în pădure
11/09/2020 08:54

Un muncitor forestier in varstă de 52 de ani, din Maramures, a murit după ce a fost strivit de un copac, intr-o pădure la mare altitudine. Bărbatul se afla intr-un excavator, cand colegii săi au pus la p ...

VIDEO incredibil: SCANDAL între părinți în Rahova - Bărbat LOVIT în cap cu o bâtă
10/09/2020 11:49

Scandalul a fost oprit instantaneu, la fata locului ajungand colegii nostri care au solicitat interventia unei ambulante pentru persoana rănită aflată in stare de inconstientă din cauza faptului că a pierd ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei