Cum poate fi câştigat pariul cu agricultura

default

Dimensiune font:

| 02-01-2016 12:42

Cartofi mov, zmeură, agrişe sau armurariu sunt câteva dintre plantele care pot aduce bani frumoşi unui fermier, la fel ca şi afinele, levănţica sau cătina * cumpărători sunt destui şi uneori plantaţiile nu fac faţă cererilor * costurile înfiinţării unei astfel de afaceri sunt de câteva mii de euro, iar investiţia se poate recupera în scurt timp dacă există pasiune, seriozitate şi putere de muncă

În timp ce mulţi agricultori se plâng că seceta le-a pârjolit recoltele şi cer ajutor de la stat, există şi fermieri care au înregistrat câştiguri bune. Ei au pariat pe legume, fructe şi plante mai puţin întâlnite, pe culturi cărora multă lume nu le dă importanţă, şi au câştigat. Secretul nu ţine de noroc, ci de muncă şi pricepere şi, poate cel mai mult, de dorinţa de a câştiga pariul cu agricultura.

Din multinaţională, în plantaţia cu agrişe

Alin Aignătoaei este un tânăr care a demonstrat că munca şi pasiunea pot fi ingredientele unei afaceri de succes în agricultură chiar şi în timpuri vitrege. El a înfiinţat la Poiana Deleni, lângă Hârlău, o plantaţie de zmeură, apoi s-a orientat către agrişe. „Ideea mi-a venit pe când lucram în Bucureşti într-o multinaţională. Iniţial citisem şi mă interesasem despre zmeură. Am avut zmeură sălbatică acasă de când eram mic. Am făcut calcule şi am privit acest fruct ca pe o oportunitate «dulce» de a-l transforma într-o mică afacere”, a spus tânărul fermier.
Ulterior s-a gândit că ar fi bine să diversifice plantaţia şi cu alte fructe de pădure fiindcă toate aveau căutare. A mai achiziţionat agrişe, coacăze şi mure. „Agrişele sunt printre favoritele mele. Ele au un gust dulce-acrişor. Pieliţa e acrişoară, iar interiorul e dulce. Toate fructele de pădure au proprietatea de a combate diferite boli. Practic, vreau să-mi transform plantaţia într-o «farmacie preventivă». A contat foarte mult faptul că am muncit în agricultură când eram mic, alături de părinţii mei”, a spus Alin Aignătoaei.


La început a fost zmeura, care i-a adus o experienţă foarte plăcută. Ieşeanul a plantat jumătate de hectar, iar socotelile au ieşit pe plus. „Dacă lucrurile ar fi sub control, pot spune că într-un an bun se poate scoate un profit de 15.000 euro la un hectar de zmeură. Pare mult, poate, însă munca e pe măsură. E mai multă muncă prin comparaţie cu 100 de hectare de porumb. La agrişe profitul poate fi mai mare, de 20.000 de euro la un hectar. Agrişele sunt gustoase, sunt sănătoase şi diversifică oferta mea pentru clienţi. Am văzut că e cerinţă mare şi m-am gândit să extind plantaţia”, am mai aflat de la Alin Aignătoaei.
Nimic nu vin fără muncă, iar experienţa de pe plantaţia de la Poiana Deleni este un exemplu. Pe lista greutăţilor ar mai trebui adăugate temperaturile foarte ridicate, seceta şi lipsa unor persoane serioase cu care să faci lucrări la timp şi de calitate. „Alte greutăţi pentru un producător de fructe de pădure, în special al fructelor foarte perisabile, ar putea fi o piaţă de desfacere inexistentă sau una mică, livrarea în timp util pentru a evita degradarea fructelor. Din acest punct de vedere sunt norocos. În acest an nu am avut fructe pe măsura cerinţelor”, a zâmbit tânărul fermier.

 Bani frumoşi din cartofi mov
Cartofii rămân una dintre legumele cele mai profitabile pentru români, iar dacă soiul este inedit, conturile se pot garnisi frumos aşa cum a demonstrat Gabriel Sandu, din Neamţ. El a aclimatizat cartoful mov, o specie originară din Peru, foarte profitabilă. Costurile înfiinţării unui hectar sunt în jur de 25.000 de euro, sumă care se recuperează din recoltă. „Preţul pentru un kilogram de sămânţă sau de tuberculi pentru consum este de 30 de lei, iar anul acesta am decis să vindem şi în România şi deja avem jumătate din producţie rezervată. Sunt foarte mulţi români fiind interesaţi de cartofii mov”, a spus Sandu. El vrea să deschidă piaţa şi pentru usturoiul negru, pe care l-a adus din Coreea de Sud. Andivele sunt o altă cultură care poate aduce câştiguri bune, lucru demonstrat de fermierii din Gherăieşti (Neamţ), unde se cultivă de mulţi ani. Producţia poate ajunge la 5.000 kg/ha, aducând profit chiar şi în perioadele de secetă accentuată. La un preţ de minim 10 lei/kg la producător, se obţine un câştig de 50.000 lei la hectar.

Castraveţi albi la Dumbrăveni
Vasile Mătrăşoaie este unul dintre cei mai pasionaţi cultivatori de plante din Moldova. El şi-a transformat serele de la Dumbrăveni (judeţul Suceava) într-o mică staţiune de cercetare şi cultivă 48 de soiuri de roşii, vinete, castraveţi, ardei, busuioc, şofran şi plante medicinale. În perioada secetei, când soarele a pârjolit câmpurile, solariile lui Vasile Mătrăşoaie erau o oază de verdeaţă. „Sunt legumicultor de 50 de ani. Îmi place să fac experimente. Urmăresc rezistenţa la boli, ca să nu le dau cu substanţe împotriva dăunătorilor”, am aflat de la Mătrăşoaie. În grădina lui cresc 14 soiuri de vinete negre, castraveţi albi, care, dincolo de faptul că-s comestibili, sunt folosiţi în industria cosmetică. Mai găsim castraveţi amari, pentru persoanele diabetice, castraveţi maro şi castraveţi ţepoşi. El a plantat şi dovleac chinezesc, care poate ajunge la o lungime de doi metri şi care are proprietatea de a se regenera. Cu alte cuvinte, dacă tai din el creşte la loc.

Levănţică şi legume bio
Una dintre plantele a cărei cultivare se poate transforma într-o afacere este şi levănţica, iar Ionel Malacu, din Huşi, a demonstrat acest lucru. Cu 28.000 de lei el a plantat un hectar de lavandă la Ivăneşti (comuna Pădureni) şi şi-a recuperat mare parte din investiţie. Seminţele au fost cultivate pe un teren bio, pe care anterior fusese porumb şi pe care nu au fost aruncate deloc erbicide. Dacă lavanda a crescut pe un teren sănătos se vinde cu un preţ mai bun. „În funcţie de calitate, preţul uleiului volatil variază între 100 şi 250 euro/litru“, a spus Ionel Malacu.
Nu departe de Huşi, la Avrămeşti, este în curs de certificare o fermă bio. Nutrivega este numele afacerii cu „legume crescute responsabil”, care au cucerit deja piaţa Bucureştiului. Potrivit Oanei Gorbănescu, unul dintre iniţiatorii afacerii, legumele de la Avrămeni ajung la clienţii din Bucureşti o dată pe săptămână şi pe bază de comenzi, care nu sunt puţine.
Armurariu de Botoşani pentru Austria
Aparent este o plantă fără niciun folos, însă mulţi greşesc când gândesc astfel. Armurariul nu atrage privirile în mod deosebit, seamănă cu un ciuline, dar este una dintre vedetele industriei farmaceutice. Bogat în silimarină, unul dintre cei mai puternici hepatoprotectori, armurariul creşte şi în flora spontană, dar se poate cultiva fără niciun efort. În Moldova, cele mai mari suprafeţe sunt în judeţul Botoşani, celebre fiind câmpurile de la Drăguşeni, aflate în proprietatea lui Bogdan Panţîru.

 


Şi dacă tot vorbim despre culturi care pot aduce bani nu trebuie uitate cele din flora spontană – porumbelele, cătina sau măceşele pentru care străinii plătesc bani buni. De faptul că pământul ne poate aduce prosperitate s-au convins şi cei de la SIF Moldova, care au cumpărat, printr-una dintre firmele la care deţin aproape integral controlul, Agrointens Bacău, o fermă de cultură intensivă a afinelor. Valoarea investiţiei a fost de 2,54 de milioane de euro.

Citeşte şi: Cum se pot face bani din mâncare sănătoasă

Maura ANGHEL

 „De când am început să muncesc în agricultură am observat că în România sunt ajutate doar fermele mari. Pentru agricultură mică, pentru fermierii mici, singura şansă sunt fondurile europene” – Alin Aignătoaei (Iaşi)


„Am şi şofran, şapte soiuri de ardei iute, busuioc şi mai multe tipuri de plante medicinale”
- Vasile Mătrăşoaie (Suceava)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:04

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 12012/99/2013 (1022/2013), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „PRO CONSIM” S.R.L. Paşcani, cu sediul în loc. Paşcani, str. Camil Petrescu nr. 54, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Teren intravilan şi construcţii localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi Teren – 2.000 m.p. – C4 – magazie; Teren – 610 m.p. – C1 – hală, C2 – birouri, C3 – sticlărie 185.700,00 2. Centrală termică murală Ariston Meta 24 localitatea Paşcani, str. 1 Mai nr. 38, judeţul Iaşi -- 196,00 Total * * 185.896,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv în fiecare zi de joi până la data de 22.09.2022, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 50% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt Denumirea bunurilor Buc Preț de pornire Lei – fără TVA 1 Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricație 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 1 153.076 2 Vidanja TESTORE model C160, fabricație 2015 1 39.150 3 Semănătoare de plante prașitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricație 2014, nr. de identificare 2141001 1 27.264 Licitațiile vor avea loc în zilele de 23.06.2022, 14,28.07.2022 respectiv 04.08.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei, exclusiv TVA;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO72PIRB2400741101002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
Tribunalul Vaslui, prin lichidator judiciar desemnat în dosarul nr. 1163/89/2012, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „DARSANIT” S.R.L. Huşi, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Piaţa Vicoriei, bl. 2, sc. B, ap. 3, et. 4, judeţul Vaslui, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Valoare 1. Construcţii C 1 – locuinţa – 82,56 m.p. şi teren intravilan – 1.414,57 m.p. loc. Lunca Banului, judeţul Vaslui 45.100,00 lei Preţul de pornire al licitaţiei pentru activul scos la vânzare este cel de mai sus reprezentând 100% din valoarea de evaluare, iar vânzarea se va efectua la cel mai bun preţ oferit, imobilul fiind grevat de sarcina uzufructului viager. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile imobile ale debitoarei va avea loc la data de 07.07.2022, ora 1000 şi se vor organiza 10 şedinţe de licitaţie publică săptămânal, respectiv până la data de 08.09.2022 la sediul lichidatorului judiciar, conform regulamentului de vânzare şi a hotărârii Adunării creditorilor din data de 13.06.2022. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, judeţul Vaslui sau la tel. 0727/850.575, 033/566.035,fax 0335/814.103, e-mail estconsult@yahoo.com. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Bănel Nicoliţă, acuzat că a ţepuit o firmă. Este căutat de recuperatori
23/12/2019 12:44

Potrivit unor surse din anturajul fostului mare fotbalist, acesta ar fi semnat, la sfarsitul anului 2018, un contract, pe firma sa, cu o companie de telefonie mobilă, scrie spynews.ro. Bănel s-ar fi inteles s ...

Percheziții la Primăria Eforie. Primarul Robert Ștefan, vizat de procurori
19/12/2019 13:57

Primarul orasului Eforie, Robert Stefan, este vizat de o anchetă a procurorilor din Constanta pentru o presupusă faptă de săvarsire a unui abuz in serviciu, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. ...

Viceprimarul Capitalei, audiat la DIICOT în dosarul 10 august
18/12/2019 14:17

Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a anunţat că a fost chemat joi la DIICOT in legătură cu dosarul evenimentelor din 10 august, el precizand că are calitatea de martod şi că va aduce noi lămurir ...

De ce au descins mascații la Spiru Haret. Percheziții și 100 de persoane audiate, într-un scandal cu diplome universitare
18/12/2019 13:07

În această dimineată, procurorii DIICOT face zeci de percheziţii la Universitatea Spiru Haret. Procurorii DIICOT au suspiciuni că prorectorul universitătii ajutat de alti angajati ar fi dat diplome d ...

Procurorii militari au clasat dosarul prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol
16/12/2019 15:23

Procurorii militari au clasat dosarul privind prăbuşirea elicopterului SMURD in lacul Siutghiol din judeţul Constanţa, in decembrie 2014. Tragedia s-a soldat cu moartea a patru persoane, doi piloţi şi dou ...

Dosarul Colectiv. Fostul primar Piedone, condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare, 11 ani şi 8 luni pentru patronii clubului Colectiv
16/12/2019 14:29

Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au anunţat sentinţa in dosarul Colectiv. După mai bine de patru ani de la tragedia in care 64 de tineri şi-au pierdut viaţă, fostul primar al Sectorului 4 Cristian ...

Scandalul permiselor de port-armă: Prefectul de Caraș-Severin a fost pus sub control judiciar, șeful serviciului arme din IPJ, reținut
05/12/2019 11:54

Prefectul judetului Caraş-Severin, Matei Lupu, a fost plasat sub control judiciar după perchezitiile de miercuri legate de autorităti care interveneau in favoarea unor persoane care voiau să obţină arme, ...

Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

S-a ales praful de obiectivele industriale ale Iaşului
26/05/2019 10:42

Combinate precum Fortus, Nicolina sau Terom au fost făramiţate prin privatizări defectuoase sau rău-intenţionate. Alte branduri comuniste ale oraşului, precum Lactis, Unirea, Avicola, Zimbru sau Ţigarete ...

Comorile neştiute ale Iaşului
19/05/2019 00:00

 De la Iaşi la Moşna nu faci mai mult de o oră cu maşina, pe un drum asfaltat. Se vede că sunt oameni gospodari in zonă, după casele ingrijite. Cele bătraneşti se strecoară timid de după pomii i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei