Cum poate fi câştigat pariul cu agricultura

default

Dimensiune font:

| 02-01-2016 12:42

Cartofi mov, zmeură, agrişe sau armurariu sunt câteva dintre plantele care pot aduce bani frumoşi unui fermier, la fel ca şi afinele, levănţica sau cătina * cumpărători sunt destui şi uneori plantaţiile nu fac faţă cererilor * costurile înfiinţării unei astfel de afaceri sunt de câteva mii de euro, iar investiţia se poate recupera în scurt timp dacă există pasiune, seriozitate şi putere de muncă

În timp ce mulţi agricultori se plâng că seceta le-a pârjolit recoltele şi cer ajutor de la stat, există şi fermieri care au înregistrat câştiguri bune. Ei au pariat pe legume, fructe şi plante mai puţin întâlnite, pe culturi cărora multă lume nu le dă importanţă, şi au câştigat. Secretul nu ţine de noroc, ci de muncă şi pricepere şi, poate cel mai mult, de dorinţa de a câştiga pariul cu agricultura.

Din multinaţională, în plantaţia cu agrişe

Alin Aignătoaei este un tânăr care a demonstrat că munca şi pasiunea pot fi ingredientele unei afaceri de succes în agricultură chiar şi în timpuri vitrege. El a înfiinţat la Poiana Deleni, lângă Hârlău, o plantaţie de zmeură, apoi s-a orientat către agrişe. „Ideea mi-a venit pe când lucram în Bucureşti într-o multinaţională. Iniţial citisem şi mă interesasem despre zmeură. Am avut zmeură sălbatică acasă de când eram mic. Am făcut calcule şi am privit acest fruct ca pe o oportunitate «dulce» de a-l transforma într-o mică afacere”, a spus tânărul fermier.
Ulterior s-a gândit că ar fi bine să diversifice plantaţia şi cu alte fructe de pădure fiindcă toate aveau căutare. A mai achiziţionat agrişe, coacăze şi mure. „Agrişele sunt printre favoritele mele. Ele au un gust dulce-acrişor. Pieliţa e acrişoară, iar interiorul e dulce. Toate fructele de pădure au proprietatea de a combate diferite boli. Practic, vreau să-mi transform plantaţia într-o «farmacie preventivă». A contat foarte mult faptul că am muncit în agricultură când eram mic, alături de părinţii mei”, a spus Alin Aignătoaei.


La început a fost zmeura, care i-a adus o experienţă foarte plăcută. Ieşeanul a plantat jumătate de hectar, iar socotelile au ieşit pe plus. „Dacă lucrurile ar fi sub control, pot spune că într-un an bun se poate scoate un profit de 15.000 euro la un hectar de zmeură. Pare mult, poate, însă munca e pe măsură. E mai multă muncă prin comparaţie cu 100 de hectare de porumb. La agrişe profitul poate fi mai mare, de 20.000 de euro la un hectar. Agrişele sunt gustoase, sunt sănătoase şi diversifică oferta mea pentru clienţi. Am văzut că e cerinţă mare şi m-am gândit să extind plantaţia”, am mai aflat de la Alin Aignătoaei.
Nimic nu vin fără muncă, iar experienţa de pe plantaţia de la Poiana Deleni este un exemplu. Pe lista greutăţilor ar mai trebui adăugate temperaturile foarte ridicate, seceta şi lipsa unor persoane serioase cu care să faci lucrări la timp şi de calitate. „Alte greutăţi pentru un producător de fructe de pădure, în special al fructelor foarte perisabile, ar putea fi o piaţă de desfacere inexistentă sau una mică, livrarea în timp util pentru a evita degradarea fructelor. Din acest punct de vedere sunt norocos. În acest an nu am avut fructe pe măsura cerinţelor”, a zâmbit tânărul fermier.

 Bani frumoşi din cartofi mov
Cartofii rămân una dintre legumele cele mai profitabile pentru români, iar dacă soiul este inedit, conturile se pot garnisi frumos aşa cum a demonstrat Gabriel Sandu, din Neamţ. El a aclimatizat cartoful mov, o specie originară din Peru, foarte profitabilă. Costurile înfiinţării unui hectar sunt în jur de 25.000 de euro, sumă care se recuperează din recoltă. „Preţul pentru un kilogram de sămânţă sau de tuberculi pentru consum este de 30 de lei, iar anul acesta am decis să vindem şi în România şi deja avem jumătate din producţie rezervată. Sunt foarte mulţi români fiind interesaţi de cartofii mov”, a spus Sandu. El vrea să deschidă piaţa şi pentru usturoiul negru, pe care l-a adus din Coreea de Sud. Andivele sunt o altă cultură care poate aduce câştiguri bune, lucru demonstrat de fermierii din Gherăieşti (Neamţ), unde se cultivă de mulţi ani. Producţia poate ajunge la 5.000 kg/ha, aducând profit chiar şi în perioadele de secetă accentuată. La un preţ de minim 10 lei/kg la producător, se obţine un câştig de 50.000 lei la hectar.

Castraveţi albi la Dumbrăveni
Vasile Mătrăşoaie este unul dintre cei mai pasionaţi cultivatori de plante din Moldova. El şi-a transformat serele de la Dumbrăveni (judeţul Suceava) într-o mică staţiune de cercetare şi cultivă 48 de soiuri de roşii, vinete, castraveţi, ardei, busuioc, şofran şi plante medicinale. În perioada secetei, când soarele a pârjolit câmpurile, solariile lui Vasile Mătrăşoaie erau o oază de verdeaţă. „Sunt legumicultor de 50 de ani. Îmi place să fac experimente. Urmăresc rezistenţa la boli, ca să nu le dau cu substanţe împotriva dăunătorilor”, am aflat de la Mătrăşoaie. În grădina lui cresc 14 soiuri de vinete negre, castraveţi albi, care, dincolo de faptul că-s comestibili, sunt folosiţi în industria cosmetică. Mai găsim castraveţi amari, pentru persoanele diabetice, castraveţi maro şi castraveţi ţepoşi. El a plantat şi dovleac chinezesc, care poate ajunge la o lungime de doi metri şi care are proprietatea de a se regenera. Cu alte cuvinte, dacă tai din el creşte la loc.

Levănţică şi legume bio
Una dintre plantele a cărei cultivare se poate transforma într-o afacere este şi levănţica, iar Ionel Malacu, din Huşi, a demonstrat acest lucru. Cu 28.000 de lei el a plantat un hectar de lavandă la Ivăneşti (comuna Pădureni) şi şi-a recuperat mare parte din investiţie. Seminţele au fost cultivate pe un teren bio, pe care anterior fusese porumb şi pe care nu au fost aruncate deloc erbicide. Dacă lavanda a crescut pe un teren sănătos se vinde cu un preţ mai bun. „În funcţie de calitate, preţul uleiului volatil variază între 100 şi 250 euro/litru“, a spus Ionel Malacu.
Nu departe de Huşi, la Avrămeşti, este în curs de certificare o fermă bio. Nutrivega este numele afacerii cu „legume crescute responsabil”, care au cucerit deja piaţa Bucureştiului. Potrivit Oanei Gorbănescu, unul dintre iniţiatorii afacerii, legumele de la Avrămeni ajung la clienţii din Bucureşti o dată pe săptămână şi pe bază de comenzi, care nu sunt puţine.
Armurariu de Botoşani pentru Austria
Aparent este o plantă fără niciun folos, însă mulţi greşesc când gândesc astfel. Armurariul nu atrage privirile în mod deosebit, seamănă cu un ciuline, dar este una dintre vedetele industriei farmaceutice. Bogat în silimarină, unul dintre cei mai puternici hepatoprotectori, armurariul creşte şi în flora spontană, dar se poate cultiva fără niciun efort. În Moldova, cele mai mari suprafeţe sunt în judeţul Botoşani, celebre fiind câmpurile de la Drăguşeni, aflate în proprietatea lui Bogdan Panţîru.

 


Şi dacă tot vorbim despre culturi care pot aduce bani nu trebuie uitate cele din flora spontană – porumbelele, cătina sau măceşele pentru care străinii plătesc bani buni. De faptul că pământul ne poate aduce prosperitate s-au convins şi cei de la SIF Moldova, care au cumpărat, printr-una dintre firmele la care deţin aproape integral controlul, Agrointens Bacău, o fermă de cultură intensivă a afinelor. Valoarea investiţiei a fost de 2,54 de milioane de euro.

Citeşte şi: Cum se pot face bani din mâncare sănătoasă

Maura ANGHEL

 „De când am început să muncesc în agricultură am observat că în România sunt ajutate doar fermele mari. Pentru agricultură mică, pentru fermierii mici, singura şansă sunt fondurile europene” – Alin Aignătoaei (Iaşi)


„Am şi şofran, şapte soiuri de ardei iute, busuioc şi mai multe tipuri de plante medicinale”
- Vasile Mătrăşoaie (Suceava)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei