Lapte şi miere pentru sistemul de învăţământ

default

Dimensiune font:

| 12-04-2017 05:25

 Executivul a adoptat pe bandă rulantă măsuri care îi vizează direct pe toţi cei implicaţi în procesul de învăţare-predare * până acum, peste un milion de români beneficiază de aceste facilităţi *majorări salariale, gratuităţi pentru elevi şi studenţi sau norme de hrană *acestea sunt doar câteva dintre facilităţile adoptate de Guvern pentru actorii implicaţi direct în sistemul de învăţământ românesc 

 

 De la începutul anului, de când a fost învestit, actual Guvern a adoptat o serie de măsuri pentru toţi actorii implicaţi în actul educaţional, fie că este vorba despre elevi, studenţi, cadre didactice sau personal auxiliar. De la majorări salariale, la diferite gratuităţi pentru elevi şi studenţi, sistemul de învăţământ românesc pare că trece printr-una dintre cele prolifice perioade ale sale, acesta fiind doar începutul, potrivit reprezentanţilor Guvernului.

Citește și Primul semnal de alarmă pe Legea salarizării bugetarilor

Majorări salariale pe bandă rulantă

Una dintre primele măsuri adoptate a fost cea a majorărilor salariale în medie cu 15% pentru cadrele didactice, măsură promisă încă de anul trecut şi intrată în vigoare de la începutul acestui an. De această majorare au beneficiat aproximativ 300.000 de angajaţi din învăţământ. Mai mult decât atât, potrivit programului de guvernare, majorările salariale ale profesorilor nu se vor opri aici, până la 1 ianuarie 2018 preconizându-se că acestea vor ajunge până la 50%. Nici personalul nedidactic din învăţământ nu a fost uitat, în cursul lunii februarie fiind aprobată, prin Ordonanţă de Urgenţă, majorarea salarială prin aşezarea pe grilă, în funcţie de vechime, a salariilor acestei categorii de personal. Mai exact, potrivit noii grile de salarizare, drepturile personalului nedidactic din învăţământ se vor încadra între salariul minim pe economie, respectiv 1.450 de lei, şi 1.947 lei, în funcţie de vechimea în muncă. De aceste majorări salariale beneficiază aproximativ 53.000 de persoane din domeniul Educaţiei, creşterile salariale implicând un efort financiar de aproximativ 90 milioane lei.

Facilităţi pentru elevi şi studenţi

O altă măsură adoptată de Guvern se referă la subvenţia alocată de Ministerul Educaţiei Naţionale pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor, care a înregistrat o creştere de la 83 lei/student bugetat/lună la 201 lei/student bugetat/lună, creşterea urmând a fi aplicată începând cu semestrul II al anului universitar 2016-2017. Cele mai multe dintre universităţile ieşene au oficializat majorările burselor; bursele de performanţă depăşind, la unele universităţi, valoarea salariului minim pe economie. Mai exact, Universitatea de ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” va acorda 8 burse diferite, cu valori cuprinse între 500 şi 1.200 de lei, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” va acorda burse de la 580 de lei (burse sociale sau de studii parţiale) până la 1.000 de lei (burse de performanţă ştiinţifică), în timp ce studenţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” vor primi burse cuprinse între 458 şi 1.200 de lei. Această măsură a condus la o creştere a bugetului, la capitolul asistenţă socială, cu 300 milioane de lei, faţă de sumele alocate anul trecut în acest scop. Bursele se acordă pe perioada derulării tuturor activităţilor didactice, iar numărul beneficiarilor depăşeşte 150.000 de studenţi. În categoria facilităţilor pentru elevi intră şi majorarea costului standard per elev/preşcolar din învăţământul preuniversitar de stat, particular şi confesional acreditat de la 3,043 de lei/an la 3.740 de lei, adoptată prin Hotărâre de Guvern în luna ianuarie.

 

Plimbările gratuite cu trenul, luate cu asalt

În acelaşi context, o altă facilitate adoptată de Executiv se referă la acordarea gratuităţii pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanţă sau de rutele călătoriilor tuturor studenţilor români şi străini din învăţământul universitar cu frecvenţă - licenţă, master, doctorat. De această măsură beneficiază aproximativ 500.000 de studenţi, indiferent de vârstă, înmatriculaţi în instituţiile de învăţământ superior acreditate. Gratuitatea a fost primită cu braţele deschise de către beneficiari, având în vedere că în primele 20 de zile ale lunii februarie peste 240.000 de bilete gratuite şi mai mult de 3.000 de abonamente lunare, însumând peste 10,8 milioane de lei, au fost emise, potrivit informaţiilor publicate de CFR Călători.

În acelaşi timp, elevii din învăţământul obligatoriu, profesional, inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

În ceea ce priveşte transportul cu metroul pentru studenţi, s-a decis diversificarea ofertei tarifare, aceasta incluzând, pe lângă abonamentul lunar cu reducere 50%, în primă fază, şi restul de titluri de transport: două călătorii, 10 călătorii, abonament săptămânal, abonament de o zi, cu reducere 50%, în faza a II-a, mai exact începând cu 1 iulie 2018. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul pe tot parcursul anului universitar. Suma alocată bugetului Ministerului Transporturilor pentru decontarea facilităţilor la transportul pe calea ferată şi cu metroul a elevilor şi studenţilor este de 200 milioane lei.

 

Aşteptările celor mai optimişti sindicalişti au fost depăşite

Mirel Pristavu, preşedintele Federaţiei Sindicale Învăţământ „Spiru Haret” din Iaşi se declară mulţumit de măsurile adoptate de Guvern până acum, explicând că acesta şi-a îndeplinit promisiunile în proporţie de 100%. „Cu entuziasm pot spune că tot ceea ce s-a promis în campanie şi tot ce era prevăzut în planul de guvernare a fost îndeplinit. Guvernul şi-a onorat promisiunile şi toate măsurile anunţate sunt în grafic. Salariile cadrelor didactice au fost mărite, la fel şi cele ale personalului nedidactic, s-au făcut demersuri şi pentru Contractul colectiv de muncă, Legea Unică a salarizării este finalizată, în curând se va discuta la Comisia de Dialog Social şi despre sporurile pentru cadrele didactice care îşi desfăşoară activitatea în condiţii nocive. Lucrurile par a se îndrepta într-o direcţie bună”, a declarat Mirel Pristavu, preşedintele Federaţiei Sindicale Învăţământ „Spiru Haret” din Iaşi.

Cu toate acestea, liderul de sindicat nu neagă că sistemul de învăţământ mai are multe probleme care trebuie rezolvate. „Sigur că mai sunt lucruri care trebuie discutate, cum ar fi o nouă Lege a Educaţiei, clasele supraaglomerate, anumite disfuncţii prezente în anumite unităţi de învăţământ, dar măcar lucrurile au început să se mişte”, a completat Mirel Pristavu.

 

Liber la vacanţe

Lista facilităţilor este completată de voucherele de vacanţă şi normele de hrană, pe care bugetarii le vor primi anual. Aceste beneficii sunt echivalente cu trei salarii minime pe economie şi urmează să fie distribuite începând cu acest an. Astfel, bugetarii vor beneficia de un voucher de vacanţă în valoare de 1.450 de lei, prin care îşi vor putea pleca în concediu pe teritoriul ţării, dar şi de două norme de hrană, fiecare în valoare de 1.450 de lei, destinate exclusiv achiziţionării de alimente. „Acordarea voucherelor de vacanţă este, din punctul nostru de vedere, o măsură economică foarte bună, pentru că stimulează circulaţia în interiorul României. Cu siguranţă, această circulaţie va duce şi la creşteri economice, pentru că pe lângă voucherul propriu-zis oamenii vor mai cheltui şi alţi bani. Şi nu în ultimul rând, contribuie la fidelizarea românilor faţă de turismul românesc. Intuim că va fi o cerere foarte mare anul acesta”, a declarat prof, Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi. 

 

* * *

53.000

Este numărul total de angajaţi din domeniul Educaţiei, care vor beneficia de creşteri salariale

 

* * *

Singura dorinţă este ca Executivul să se fi bazat pe un buget foarte bine pus la punct, pentru a putea duce toate aceste măsuri începute la bun sfârşit” - Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei