Lista celor mai mizerabile cartiere din Moldova

default

Dimensiune font:

| 05-04-2013 05:04

* dacă vă hotărâţi să vă cumpăraţi o casă în acest an este bine de ştiut ce locuri trebuie să evitaţi * unele cartiere au multe zone insalubre, altele sunt pline de persoane pentru care legea nu este nici măcar un cuvânt din dicţionar * chiar dacă pare greu de crezut, există zone în Moldova unde ai nevoie de mult noroc ca să ieşi teafăr în urma unei vizite

 

Ospitalitatea şi prietenia sunt atributele cele mai cunocute ale moldovenilor. Oameni cu inimă bună, nu refuză niciodată un taifas la un pahar cu vin şi dacă dacă nu au motiv, găsesc ei unul. Din păcate, şpriţurile fără număr şi schimbările din ultimii 20 de ani i-au lăsat pe mulţi fără locuri de muncă şi fără veniturile cu care ar fi trebuit să aibă grijă de familie şi de casă. De aici la infracţionalitate nu mai este decât un singur pas, lucru dovedit de statisticile Poliţiei şi de imaginile din zonele insalubre ale Moldovei. Chiar dacă pare greu de crezut, există zone unde este periculos să umbli chiar şi în plină zi, darămite la lăsarea serii.

Cuiburile de hoţi, sparte de Primărie

Cartierele Speranţa şi Văleni sunt cunoscute ca fiind cele mai periculoase zone ale municipiului Piatra Neamţ. Aici au obiceiul să se ascundă persoanele certate cu legea, care le fac viaţa imposibilă locuitorilor din cele două cartiere sociale. Autorităţile au primit mai multe sesizări legate de furturi, spargeri de locuinţe şi de autoturisme şi altele, motiv pentru care au fost organizate periodic razii, încheiate, cum altfel, decât cu arestări.

Echipe formate din reprezentanţi ai Primăriei, Poliţiei şi Jandarmeriei au scos de prin cotloane multe persoane care nu aveau acte şi nici adăpost, unele fiind pe listele de infractori căutaţi demult.

Viceprimarul Monica Anton s-a implicat în rezolvarea acestei situaţii, propunându-şi să redea liniştea oamenilor din aceste cartiere ale oraşului. Anul trecut, autorităţile locale au întocmit de plan de măsuri menit să reducă infracţionalitatea în zonă. Au fost înfiinţate puncte de pază permanentă, iar echipe formate din poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali patrulează permanent. Turbulenţii au fost avertizaţi că vor fi evacuaţi, ceea ce s-a şi întâmplat în câteva cazuri.

Blocurile groazei

Suceava nu are cartiere întregi rău famate, dar are blocuri în care sau în apropierea cărora nu ar vrea să locuiască nimeni niciodată. Un exemplu concret este blocul 48, care se află peste drum de Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Blocul are 150 de garsoniere, cu băi comune. Din subsol vine un miros pestilenţial, ţevile sunt foarte vechi şi se rup precum grisinele. Tencuiala de pe peretele exterior a căzut, iar ninsorile, vântul şi ploile au săpat în perete, dând impresia că toate cărămizile se pot desprinde în orice moment. Cele mai multe garsoniere sunt cumpărate de locatari, însă în bloc mai are şi Primăria câteva locuinţe sociale. Fiecare garsonieră nu are mai mult de 12 mp. În aşa sărăcie poate vă gândiţi cine poate să reziste? Ei bine, oamenii cu venituri foarte mici, care nu-şi permit mai mult şi sunt plini de datorii. Unii sunt mari amatori de băuturi alcoolice şi bruma de bani pe care o adună o dau pe spriţuri şi chiolhanuri. După ce beau, unii dintre locatari încing scandaluri și petreceri pe care doar Poliţia le poate mai poate aplana.

Din păcate, blocul 48 nu este singurul pe care-l sucevenii îl evită. Nici blocurile de garsoniere pentru nefamilişti de pe strada Jean Bart din cartierul Burdujeni nu sunt la prea mare căutare.

Vietnamul, spaima botoşănenilor

Cel mai rău famat cartier din municipiul Botoşani este Parcul Tineretului, urmat de Centrul vechi, ambele dominate de etnia romă. Vitejiile celor din Parcul Tineretului sunt cunoscute printre botoşăneni, iar zmeii-zmeilor se află în zona Vietnam din acest cartier, cea mai săracă din municipiul Botoşani. Peisajul este compus din mulţi romi, mulţi şomeri, puţini copii care merg la şcoală. Cele două „ghetouri” din Vietnam, două imobile în care Primăria Botoşani a împărţit locuinţe sociale atât romilor, cât şi altor oameni fără casă, reprezintă un focar de infracţionalitate. Românii care locuiesc acolo susţin că într-o cameră locuiesc fără acte şi zece romi, mulţi veniţi din alte localităţi.

Poliţia susţine că infracţionalitatea este în scădere în cartierele rău famate ale municipiului, însă locuitorii din zonă contrazic această afirmaţie.

Locuri periculoase în Bacău

În municipiul Bacău, şi dacă eşti de-al locului, dar şi dacă vii în vizită este indicat să eviţi să treci prin pasajul subteran de la Gară. Atât noaptea, cât şi ziua, aici se adună tot felul de indivizi, aurolaci sau pur şi simplu oameni certaţi cu legea care vor să se pună la adăpost. Locul este periculos, iar locuitorii din cartierul CFR preferă să-şi rişte viaţa printre trenuri decât să meargă prin pasaj. Un alt loc rău famat este blocul de pe strada Aviatori. Locuit în mare parte de oameni fără serviciu, consumatori de alcool şi cunoscuţi de oamenii legii pentru diferite fapte de violenţă, ghetoul de la marginea oraşului este cunoscut printre băcăuani ca un loc de evitat. Pe lângă locurile pe care le întâlneşti în drumurile obişnuite prin oraş sunt şi locuri în judeţ care te înspăimântă numai când auzi poveşti despre ele. Este şi cazul unui deal, situat între localităţile Traian şi Secuieni, despre care se spune că ascunde o mare comoară. Bătrânii locului povestesc să aici au sfârşit câţiva vânători de comori. Au venit să sape după muntele de galbeni care ar fi fost ascuns de un boier, dar că au dispărut fără urmă.

Copoul spaimei

Trei sunt zonele în care vasluienii nu ar sta decât dacă ar fi forţaţi. În primul rând pe Copou, la blocul 32, unde cei mai mulţi locatari sunt de etnie rromă, apoi zona Castanilor, unde sunt căminele de nefamilişti. „Este o zonă deprimantă. Nu ai acces la utilităţi. E tot timpul anului un miros neplăcut de la pârâul ce trece prin apropiere. Nu ai nici o clipă siguranţa că ajungi cu bine acasă odată ce vine seara. Este cea mai famată zonă din municipiu cu toate că poliţiştii se fac pur şi simplu că nu văd aceste lucruri”, ne-a spus un vasluian.

A trei zonă este lângă unitatea militară, la Q-uri, unde sunt tot foste cămine de nefamilişti. La Iaşi sunt celebrele cămine de nefamilişti din Bularga şi Cetăţuia, dar şi unele blocuri din cartierul Cantemir. Soluţii nu prea sunt fiindcă multe apartamente sunt proprietate personală, iar oamenii nu pot fi evacuaţi.

* * *

Moldovenii nu sunt doar săraci, ci şi agresivi. Judeţul Suceava ocupă locul 10 la nivel naţional în privinţa dosarelor înregistrate la judecătorii privind cererile pentru ordin de protecţie, cu 31 de cazuri. Ancheta a fost făcută la numai un an de la intrarea în vigoare a legii privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Totuşi, iniţiatorii demersului recunosc că există puţine situaţii statistice referitoare la fenomenul violenţei în familie, deoarece femeile agresate nu depun întotdeauna reclamaţii.

Mai trebuie precizat că cele mai multe acte de acest gen se petrec în judeţele Bacău, Prahova şi Vaslui, iar cele mai puţine în Covasna, Harghita şi Bistriţa Năsăud. Aşadar, aveţi grijă ce vecini vă alegeţi fiindcă riscaţi să vă transformaţi viaţa într-un coşmar din cauza lor.

Dan Constantinescu

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
 Aproape 1,4 milioane de copii din România rabdă de foame
02/11/2020 12:10

  Potrivit unui comunicat transmis luni de SOS Satele Copiilor din Romania a lansat o campanie de strangere de fonduri, „Ajută copiii cei mai afectaţi de pandemie”, pentru a atrage atenţia ...

 VIDEO - 5 ani de la tragedia Colectiv
29/10/2020 15:06

  30 octombrie 2015, Romania avea să trăiască cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă- Incendiul din clubul Colectiv. Ora 22.30 pe scenă urcă trupa Goodbye to Gravity. În timpul conc ...

Foc de armă într-un centru comercial din Voluntari. Un bărbat, căutat de polițiști
15/09/2020 16:14

Poliţiştii din Ilfov caută un bărbat care, marti, 15 septembrie, a tras cu un pistol in incinta societătii comerciale unde lucra. După focul de armă, bărbatul a fugit cu un autoturism. Biroul de presă ...

Copil torturat de mamă, live pe Facebook. Poliția s-a autosesizat și femeia este anchetată
14/09/2020 12:34

 Sute de oameni indignati de modul in care mama isi tratează copilul au scris mesaje de revoltă pe Facebook, după ce imaginile au fost făcute publice. Imaginile au fost postate de o tanără care a ...

ULTIMA ORĂ: Doi deținuți găsiți morți în celulă
14/09/2020 11:16

Unul dintre deţinuţi este din judeţul Giurgiu, iar celălalt din Bucureşti. Autoritătile desfăşoară cercetări la faţa locului pentru a stabili cum s-a intamplat incidentul. 

Un deținut din Penitenciarul Satu Mare a murit
13/09/2020 20:41

Un detinut care ispăsea pedeapsa in Penitenciarul Satu Mare a murit, duminică, la mai bine de două luni după ce a fost internat. Reprezentantii Penitenciarului spun că decesul nu are legătură epidemia C ...

DIICOT: Percheziții în București la domiciliile unor persoane acuzate de trafic de minori și proxenetism
13/09/2020 13:54

Bărbatul, in varstă de 50 de ani, a profitat de situaţia financiară si familială problematică a minorei, promitandu-i că ii va oferi ei si mamei sale o viată lipsită de griji materiale. Pentru a-i cast ...

Bărbat MORT în Vâlcea, după ce s-ar fi aruncat de la etaj
11/09/2020 17:05

Reprezentantii IPJ Valcea au anuntat că, vineri dimineată, un bărbat in varstă de 40 de ani, care s-ar fi aruncat de la etajul cinci al unui bloc de pe Bulevardul Tineretului, a murit in faţa imobilului. ...

Sfârșit CUMPLIT pentru un maramureșean, în pădure
11/09/2020 08:54

Un muncitor forestier in varstă de 52 de ani, din Maramures, a murit după ce a fost strivit de un copac, intr-o pădure la mare altitudine. Bărbatul se afla intr-un excavator, cand colegii săi au pus la p ...

VIDEO incredibil: SCANDAL între părinți în Rahova - Bărbat LOVIT în cap cu o bâtă
10/09/2020 11:49

Scandalul a fost oprit instantaneu, la fata locului ajungand colegii nostri care au solicitat interventia unei ambulante pentru persoana rănită aflată in stare de inconstientă din cauza faptului că a pierd ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei