Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?

default

Dimensiune font:

| 18-09-2013 05:30

Campionatele Naţionale de sabie pentru juniori s-au desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute pe un butoi cu pulbere * concursul a fost cumva umbrit de decizia Federaţiei Române de Scrimă de a lua Iaşului locurile din Centrul Olimpic feminin de sabie şi de a înfiinţa un centru la Braşov * artileria grea a FR Scrimă a venit la Iaşi pentru a convinge părinţii să-şi lase fetele de 14-15 ani la Braşov, cele mai bune sabrere de această vârstă din România provenind tot de la CSM şi CSS „Unirea”! * oamenii care muncesc în sabia ieşeană au dezaprobat vehement maniera adoptată de numele sonore de la Bucureşti şi n-au de gând să treacă prea uşor peste nedreptatea care consideră că li se face

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute la Iaşi, atât în Sala Polivalentă, cât şi la Palas Mall! Orice competiţie, de orice nivel, şi-ar dori să-i poată enumera printre invitaţi pe Ana Pascu, vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Scrimă, în prezent preşedintele de onoare al Federaţiei Române de Scrimă după ce a condus-o ani buni cu mult succes, tact şi eficienţă, pe Mihai Covaliu, actualul preşedinte al FRS, fost campion olimpic, actual antrenor al lotului masculin de sabie, cu care are deja rezultate cât să-i ţină o viaţă de cald, dar şi pe Marius Florea, secretarul general al FRS, un arbitru recunoscut pe plan mondial. Toţi au descălecat însă în dulcele târg nu neapărat pentru competiţia de care am pomenit, ci mai ales pentru a pune în practică, pe alocuri cu iz de a impune, decizia conducerii Federaţiei Române de Scrimă.

Fără a ştirbi din meritele tuturor celor enumeraţi, trebuie spus de la bun început că de ani buni sabia masculină ţine, când alături de floreta fete, când alături de spada fete, steagul sus în marile competiţii. Iar sabia masculină românească din ultimii ani, în afară de braşovenii Covaliu şi Dumitrescu, se confundă practic cu activitatea desfăşurată de antrenorul emerit Iulian Biţucă, împreună cu colaboratorii săi, la CSS „Unirea” Iaşi şi CSM Iaşi. Lupeică, Zalomir, Hâncianu, Siriţeanu, Dolniceanu sau Gălăţanu sunt numele care au strălucit sub culorile României, dar care la Iaşi au fost descoperiţi şi formaţi. Nu mai înşir şi alte nume de sabreri ieşeni cu care Steaua şi Dinamo şi-au făcut echipe pentru că ar însemna să-i pun în umbră pe toţi cei care încă mai trudesc în sabia românească. Nu-s deloc mulţi, dar iată că eforturile celor de la Iaşi nu mai au aşa mare căutare!

Capital imens de încredere, justificat oare?, pentru viitorul centru de la Braşov!

Să vă spun acum şi ce anume a vrut să pună în aplicare Federaţia Română de Scrimă, de ce au venit la Iaşi toate numele grele de care am pomenit: au venit ca să ia Centrul Olimpic feminin de sabie de pe lângă CSM Iaşi pentru a-l duce la Braşov! Iar totul a pornit cu o zi mai devreme de competiţie, când au fost demarate discuţiile cu părinţii fetelor vizate, cele de 14-15 ani, să-şi continue activitatea la Braşov. Doar atunci putea Covaliu, pentru că a doua zi a plecat spre Monaco, dar discuţiile au fost continuate de Ana Pascu. Fiecare dintre ei încerca să convingă părinţii să-şi lase la Braşov copiii! Centrele Olimpice ştiam că sunt destinate juniorilor, nu unor sportivi care abia dau de gustul sportului de performanţă. „Vom face la Braşov un centru foarte puternic. Va fi foarte bine acolo. Va avea multă susţinere. Obiectivul nostru cu aceste fete este legat de Jocurile Olimpice din 2020”, a spus Ana Pascu. „Fetele vor rămâne legitimate la Iaşi, dar nu obligăm pe nimeni să plece de acasă. Însă centrul îl vom face la Braşov, pe lângă clubul Dinamo”, a întărit dna. Pascu.

Decizia era practic luată şi nu se mai putea face nimic. Dar la Iaşi sunt cele mai bune sabrere din ţară! Au tot ce le trebuie pentru a ajunge mari de tot. Au tot ce le trebuie aici. De ce să plece la Braşov, de ce să schimbe aproape tot ce merge bine? Alte întrebări care au primit drept răspunsuri ridicări de umeri.

Aţi uitat prea repede ce a făcut Iaşul pentru scrima românească”

Federaţia Română de Scrimă se poate lega de faptul că şcoala ieşeană de sabie nu a dat şi la feminin nume atât de răsunătoare ca la masculin. Dar de ce oare dintr-o dată, şi numai la acest capitol, contează acum mai mult trecutul decât prezentul, când tocmai am spus, şi dna. Pascu a recunoscut, că Iaşul are cele mai valoroase sabrere din ţară?

Şi, totuşi, nu poate contesta nimeni decizia FRS, dar ieşenii contestă modalitatea prin care a fost adusă la cunoştinţă. Prof. Adrian Poeană, directorul Clubului Sportiv Municipal Iaşi, a fost foarte tranşant: „FRS îşi stabileşte cum crede de cuviinţă strategia. Dar nu-s de acord că a încercat să discute cu părinţii pe la spatele nostru. A uitat prea repede câte am făcut pentru scrima românească. Mi s-a spus la un moment dat că s-ar vrea şi acceptul CSM, dar am spus răspicat că eu unul nu-l dau. Am senzaţia că am fost folosiţi în toţi aceşti ani. Nu suntem însă sclavii nimănui să se treacă peste noi cu mătura”. Discursul directorului ieşean a căpătat apoi eleganţa care-l însoţeşte mereu, pentru a concluziona: „Le-am propus să ia fetele peste vreo doi ani şi nu voi mai avea nimic împotrivă”.

Prof Viorel Hudac, directorul CSS „Unirea” Iaşi, a fost ceva mai diplomat: „Nu mă opun plecării sportivelor. Părinţii sunt cei care trebuie să hotărască. Dacă ei vor eu nu mă pot opune”. Dar nu putea rămâne totuşi fără să nu-şi spună şi el oful: „Nu-mi pot asuma responsabilitatea pentru ce se va întâmpla cu sportivele dacă părăsesc Iaşul. Au doar 14-15 ani ani, sunt eleve cu situaţii şcolare excelente. Nu am nici cel mai mic gând să boicotăm activitatea Centrelor Olimpice, dar ar fi trebuit să se ţină seama şi de istoria obţinerii unor rezultate. Cam tot ce a avut în ultimii ani şi are sabia masculină românească a plecat de la clubul nostru, a promovat la CSM Iaşi şi apoi, când i-a venit vremea, la loturile naţionale”.

Ce surpriză neplăcută pentru Iulian Biţucă!

Ar mai putea pune FR Scrimă în balanţă şi că antrenorul emerit Iulian Biţucă se apropie de vârsta pensionării, dar Alin Lupeică, Radu Tofan şi Alexandru Sireţeanu sunt trei antrenori tineri gata să se înhame la treabă pentru scrima românească. Dar nici Biţucă nu şi-a spus ultimul cuvânt. „Cum doamna Pascu, dintr-o dată nu mai sunt bun? Mi-am sacrificat viaţa, mi-am sacrificat sănătatea în slujba Federaţiei, iar acum sunt dat la o parte?”, l-am auzit pe Biţucă. Ana Pascu a auzit de multe ori aceste întrebări, disputele cu Biţucă nu-s tocmai comode, dar la câte a făcut el pentru sabia românească chiar are tot dreptul să i le adreseze. „Nu pot accepta aşa ceva. Merg la primarul Nichita, fac memoriu la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, nu se poate să ne luaţi munca noastră”.

I s-a spus să înţeleagă strategia ce vizează Jocurile Olimpice din 2020, dar Biţucă nu este omul care să vadă nuanţele gri. Pentru el este ori alb, ori negru. Altfel n-ar fi pus totul în slujba meseriei şi poate că acum n-am fi vorbit de excelentele rezultate ale echipelor masculine de sabie ale României. Am zis poate, deşi foarte uşor puteam să dau verdicte fără să fi greşit. Biţucă nu poate fi consolat că i-a fost lăsat Centrul Olimpic la băieţi. Vrea totul. Pentru asta a muncit toată viaţa.

La Satu Mare - situaţie similară! Spada de la Craiova a pierdut şi ea locuri

Federaţia de Scrimă are cumva şi partea sa de dreptate. COSR a tot diminuat numărul sportivilor cărora le asigură cazare şi masă în Centrele Naţionale pentru Pregătirea Olimpică a Juniorilor. Va găsi însă contestatari pentru decizia sa, iar cu centrul feminin de sabie de la Braşov joacă o carte foarte mare. Îi trebuie înainte de toate un om ca Biţucă, gata să muncească de dimineaţa până noaptea, în fiecare zi, săptămână de săptămână, ani la rând, fără vacanţe, fără Revelioane sau sărbători pascale. Poate l-o fi găsit, spre binele scrimei româneşti, dar situaţia cu cele cinci locuri de la Iaşi nu este singulară.

Centrul Olimpic masculin de floretă de la Satu Mare îşi pierde şi el toate cele cinci locuri. Centrul feminin de floretă a fost mutat deja de ani buni la Bucureşti, iar acolo vor ajunge şi locurile pomenite. Probabil nu cu tot cu sportivi, deşi dna. Eva Lenghel, antrenorul-coordonator de la centrul sătmărean, spune că are cei mai buni copii din ţară, şi ei de 13-14 ani. „Vom rămâne să ne continuăm activitatea la club. Vom munci în continuare. Dar părinţii nu sunt de acord să le plece copiii la Bucureşti. Satu Mare nu este un oraş atât de mare, cu atât de multe tentaţii. Aici ştiu în permanenţă tot ce fac, îi pot supraveghea. L-am dat pe Virgil Sălişcan scrimei româneşti, dar şi pe alţii, însă acum rămânem fără Centru Olimpic. Nu e drept”, a spus Eva Lenghel.

Nici la Craiova, la Centrul Olimpic de spadă, situaţia nu e prea roză. „Am pornit la drum cu câte opt sportivi, apoi au rămas câte cinci. Acum avem patru la băieţi şi patru la fete. Ne-au luat trei locuri - două de sportivi şi unul de armurier. Îmi pare rău pentru situaţia de la Iaşi, îmi pare rău de Biţucă. Ştiu cât a muncit şi cât munceşte, dar va trebui să înţeleagă. Ştiu însă cât îi e de greu”, a precizat Mircea Alecu, antrenorul-coordonator de la Centrul Olimpic de spadă de la Craiova.

Ultima speranţă: poziţia COSR!

Cinci locuri de la Iaşi, două de la Craiova, poate câteva de la Satu Mare din cele cinci transferate la Bucureşti şi iată cum apar locurile pentru viitorul centru feminin de sabie de la Braşov. „Este sută la sută decizia FR Scrimă. Noi nu ne putem amesteca. Este treaba celor de la Scrimă cum gestionează locurile din Centrele Olimpice”, a precizat Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Dar dacă tot poate dirija locurile din Centrele Olimpice după cum îi dictează interesele, conducerea Federaţiei Române de Scrimă ar putea aplica foarte bine strategia paşilor mici. Ar putea lăsa, să zicem, patru din cele cinci locuri la Iaşi, şi să înceapă la Braşov cu un număr mai mic de sportivi pe banii COSR. Să lase timp celor de acolo să demonstreze că merită încredere deplină şi apoi să transfere, dacă va mai considera de cuviinţă, toate locurile care am presupus că ar merita acum să rămână la Iaşi. Ar fi probabil o decizie care ar împăca pe toată lumea. Altfel, butoiul cu pulbere poate exploda oricând!

Dragoş Gaşpar

 5 LOCURI are Centrul Olimpic feminin de sabie de pe lângă CSM Iaşi. Cerasela Drăgan, Andreea Lupu, Ana Ciobanu, Ioana Sitaru ocupă patru dintre ele. Geanina Gavril tocmai a ieşit din centru, în locul ei urmând să ajungă Iuliana Vrabie. Va mai avea oare unde să ajungă?

 Lista de la CSS „Unirea” Iaşi

Şi CSS „Unirea” Iaşi are o groază de fetiţe exact cum caută FR Scrimă. Alexandra Brânzan, Bianca Lucache, Ioana Radu, Nadine Al Deiri, Adina Şindilariu sau Andreea Lang sunt doar câteva dintre sportivele antrenorului Radu Tofan care vor avea un cuvânt de spus în anii ce urmează.

 „Am senzaţia că am fost folosiţi în toţi aceşti ani. Nu suntem însă sclavii nimănui să se treacă peste noi cu mătura”

Adrian Poeană,
directorul CSM Iaşi

 Îl pierdem pe Lupeică? Ne permitem?

Fostul mare campion Alin Lupeică lucrează cu fetele de la Centrul Olimpic de la Iaşi. Şi a lucrat bine după ce s-a hotărât să revină în apropierea planşelor. Dacă dispare Centrul, la prima vedere poate dispărea şi Lupeică. Îşi permite FR Scrimă să-l piardă?

 Părinţii şi copiii nu vor să vorbească!

Cât de sensibil este acest subiect reiese şi din poziţia părinţilor şi a copiilor implicaţi. Nimeni, dar nimeni, n-a vrut să aibă o poziţie în privinţa deciziei FR Scrimă. Nici măcar sub protecţia anonimatului. Din cele aflate, părinţii nu-şi vor lăsa fetele la Braşov.

 „Mă urc în maşină şi plec la Bucureşti. Nu mă întorc acasă până nu ajung la ministrul Nicolae Bănicioiu ca să afle ce nedreptate ni s-a făcut”

Iulian Biţucă,
antrenor emerit CSM Iaşi

 

 

 

Soluţia lui Chiculiţă

Foarte plăcută reîntâlnirea cu antrenorul Alexandru Chiculiţă, fostul mare sabrer fiind cel sub comanda căruia Mihai Covaliu devenea campion olimpic. Antrenor la Dinamo, el a venit la Iaşi pentru a fi alături de fetele sale, ştie foarte bine de intenţia FR Scrimă în privinţa mutării Centrului Olimpic feminin la Braşov şi o pune mai ales pe seama apropierii de Bucureşti.

Dar Chiculiţă a mai spus ceva: „Problema noastră este că nu le putem oferi copiilor suficiente concursuri, nu neapărat să-i cooptăm în centre olimpice. Sigur că există şi unele avantaje, dar banii cheltuiţi cu cazarea şi masa sportivilor ne-ar putea ajuta mai mult dacă i-am putea folosi pentru a merge în competiţii”.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:06


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
 Aproape 1,4 milioane de copii din România rabdă de foame
02/11/2020 12:10

  Potrivit unui comunicat transmis luni de SOS Satele Copiilor din Romania a lansat o campanie de strangere de fonduri, „Ajută copiii cei mai afectaţi de pandemie”, pentru a atrage atenţia ...

 VIDEO - 5 ani de la tragedia Colectiv
29/10/2020 15:06

  30 octombrie 2015, Romania avea să trăiască cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă- Incendiul din clubul Colectiv. Ora 22.30 pe scenă urcă trupa Goodbye to Gravity. În timpul conc ...

Foc de armă într-un centru comercial din Voluntari. Un bărbat, căutat de polițiști
15/09/2020 16:14

Poliţiştii din Ilfov caută un bărbat care, marti, 15 septembrie, a tras cu un pistol in incinta societătii comerciale unde lucra. După focul de armă, bărbatul a fugit cu un autoturism. Biroul de presă ...

Copil torturat de mamă, live pe Facebook. Poliția s-a autosesizat și femeia este anchetată
14/09/2020 12:34

 Sute de oameni indignati de modul in care mama isi tratează copilul au scris mesaje de revoltă pe Facebook, după ce imaginile au fost făcute publice. Imaginile au fost postate de o tanără care a ...

ULTIMA ORĂ: Doi deținuți găsiți morți în celulă
14/09/2020 11:16

Unul dintre deţinuţi este din judeţul Giurgiu, iar celălalt din Bucureşti. Autoritătile desfăşoară cercetări la faţa locului pentru a stabili cum s-a intamplat incidentul. 

Un deținut din Penitenciarul Satu Mare a murit
13/09/2020 20:41

Un detinut care ispăsea pedeapsa in Penitenciarul Satu Mare a murit, duminică, la mai bine de două luni după ce a fost internat. Reprezentantii Penitenciarului spun că decesul nu are legătură epidemia C ...

DIICOT: Percheziții în București la domiciliile unor persoane acuzate de trafic de minori și proxenetism
13/09/2020 13:54

Bărbatul, in varstă de 50 de ani, a profitat de situaţia financiară si familială problematică a minorei, promitandu-i că ii va oferi ei si mamei sale o viată lipsită de griji materiale. Pentru a-i cast ...

Bărbat MORT în Vâlcea, după ce s-ar fi aruncat de la etaj
11/09/2020 17:05

Reprezentantii IPJ Valcea au anuntat că, vineri dimineată, un bărbat in varstă de 40 de ani, care s-ar fi aruncat de la etajul cinci al unui bloc de pe Bulevardul Tineretului, a murit in faţa imobilului. ...

Sfârșit CUMPLIT pentru un maramureșean, în pădure
11/09/2020 08:54

Un muncitor forestier in varstă de 52 de ani, din Maramures, a murit după ce a fost strivit de un copac, intr-o pădure la mare altitudine. Bărbatul se afla intr-un excavator, cand colegii săi au pus la p ...

VIDEO incredibil: SCANDAL între părinți în Rahova - Bărbat LOVIT în cap cu o bâtă
10/09/2020 11:49

Scandalul a fost oprit instantaneu, la fata locului ajungand colegii nostri care au solicitat interventia unei ambulante pentru persoana rănită aflată in stare de inconstientă din cauza faptului că a pierd ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei