Născuţi în zodia sărăciei

default

Dimensiune font:

| 24-04-2013 13:01

* au deschis ochii într-o bojdeucă şi încearcă să supravieţuiască în condiţii la care mulţi nici nu se gândesc * trăiesc cu speranţa că se va îndura Dumnezeu de ei şi o vor duce mai bine * ei sunt copiii din centrele de plasament, pentru care statul este şi mamă, şi tată

S-au obişnuit să se trezească flămânzi şi să se culce la fel. Să meargă dezbrăcaţi şi desculţi prin noroiul din jurul casei. Să înveţe atât cât pot la lumina palidă a unei lumânări. Este povestea a sute de copii născuţi în zodia sărăciei. O parte dintre ei au fost uitaţi de părinţi prin centrele de plasament şi spun mamă şi tată unor străini care îi îngrijesc.
În judeţul Vaslui, centrele de plasament au fost mereu pline. De-a lungul anilor, aici au ajuns mii de micuţi care nu au ştiut niciodată ce înseamnă cuvântul familie. Mulţi dintre ei au dus în spate necazuri cât alţi oameni într-o viaţă, de la cele mai fragede vârste. S-au născut în sărăcie, au crescut cu te miri ce, apoi au fost abandonaţi de cei care le-au dat viaţă. Unii au fost victime ale violenţei şi abuzurilor, au trecut prin chinuri cumplite, pe care mulţi nu le vor uita niciodată.

Tată violator, copile traumatizate

Din păcate, au fost multe situaţii când în spatele uşilor s-au consumat drame greu de descris de care s-a aflat foarte târziu. Ultimul caz este cel al tatălui incestuos de la Băcani, judeţul Vaslui. Luni la rând, trei surori cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani au fost supuse la chinuri greu de imaginat chiar de către tatăl biologic, Ion Balan, văcarul din sat. Potrivit expertizelor medico-legale, mezina şi fata de 16 ani au fost violate în mod repetat de individ. Cealaltă fată a scăpat cu fuga de fiecare dată şi chiar şi-a confruntat agresorul cu un curaj greu de imaginat pentru un copil. „Cei care au pus capăt calvarului fetelor au fost cadrele didactice de la scoală, întrucât totul se petrecea, cel mai probabil, cu acceptul mamei minorelor. Bărbatul este acum după gratii, iar cele trei copile au fost internate la Centrul de Primire în Regim de Urgentă pentru Copilul Abuzat, Neglijat şi Exploatat Bârlad”, a adăugat şeful DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu.
Sunt multe astfel de cazuri dramatice care au oripilat opinia publică. Probabil cel mai grav este cel al lui Petrică Topală, de 51 ani, din Bogdăneşti, Vaslui. El este după gratii pentru că a întreţinut relaţii incestuoase cu fiica sa. În urma lor, au venit pe lume doi copii.

Ionel Armeanu Ştefănică

Cerşetoria, un alt mod de exploatare a celor mici


La fiecare colţ de stradă, în piaţă, în uşa bisericilor şi a restaurantelor, în parcările supermarket-urilor, peste tot vasluienii sunt luaţi cu asalt de cerşetori. Autorităţile îi privesc cu indulgenţă, deşi unii devin agresivi atunci când oamenii îi ignoră. Pentru o parte dintre ei, cerşetoria e o necesitate, un mijloc de subzistenţă. Alţii trăiesc mai mult decât îndestulător din mila publică.
În mod frecvent chiar părinţii sunt cei care îi pun să întindă mâna. Şi lucru foarte grav, unii dintre copii cred că acesta este singurul mod de viaţă care li se potriveşte şi cu toate eforturile specialiştilor nu se schimbă şi nu renunţă. „Copiii profită din plin de naivitatea oamenilor. Ei o fac pe necăjiţii pentru a inspira milă, dar în acelaşi timp refuză orice ajutor pe care noi îl putem oferi. Sunt caracterizaţi de spiritul de aventură şi ignoră toate regulile societăţii. Oamenii care le dau bani nu fac decât să le încurajeze această atitudine. Ar trebui să se gândească doar la faptul că aceşti copii renunţă la şcoală pentru a sta pe străzi şi, dându-le bani, îi condamnă la ignoranţă şi le refuză şansa unui viitor în care să-şi poată câştiga singuri o pâine cinstit“, a spus Mihaela Stângaciu, şeful Centrului de Primire în Regim de Urgentă a Copilului Abuzat Neglijat şi Exploatat.


„Salvatorii” nu au ajuns la timp


În ultima vreme în judeţ se înregistrează tot felul de evenimente ale căror victime sunt cei mici. Un copil a murit după ce s-a înecat cu lapte, un bebeluş şi-a dat ultima suflare în timp ce părinţii petreceau la botez, un băiat de 9 ani a ajuns la spital în comă alcoolică, un altul şi-a produs leziuni extrem de grave după ce a băut o soluţie chimică de curăţat aragazul, iar o fetiţă de cinci ani a fost ucisă de tată. Sunt doar câteva din secvenţele ce conturează un context care tinde să devină fenomen. „Toate aceste cazuri s-au petrecut în mediul rural şi au la bază un cumul de factori. Aş pune pe primul loc consumul de alcool şi muncile gospodăreşti, care îi fac pe părinţi să îşi neglijeze copiii. Lipsa de educaţie ar fi un alt factor şi toate sunt potenţate de sărăcie, de nivelul scăzut de trai. Grija zilei de mâine şi nevoile de tot fel duc la dezumanizare, întâlnită tot mai frecvent în mediile sărace”, a atras atenţia psihologul Ana Rinder.


Pe fondul sărăciei şi plecării părinţilor în străinătate se înregistrează şi situaţiile de abandon, o fugă de responsabilitatea manifestată de părinţi.


„Am întâlnit situaţii în care mama este plecată în străinătate, iar copilul, cu debut de schizofrenie, este lăsat în îngrijirea tatălui alcoolic, cu accese de violenţă. Am avut un alt caz, o adolescentă consumatoare de etnobotanice, ai cărei părinţi plecaţi în străinătate îi trimiteau câte 1.000 de euro pe lună. Fetiţa fusese lăsată în grija bunicii, dar nu locuia cu aceasta. Şi aici am ajuns la o altă cauză a acestor situaţii: destrămarea familiilor. În cele mai multe situaţii, sunt plecate mamele. Copiii rămân în grija tatălui care nu face fată tuturor responsabilităţilor şi începe să bea. Ca rezultat, copiii sunt neglijaţi sau chiar agresaţi, dacă tatăl este violent”, a mai spus Ana Rinder.

Grup de Intervenţie Rapidă!


O întâmplare şocantă petrecută toamnă trecută în localitatea Satu Nou a pus autorităţile la treabă. Un bărbat şi-a ucis cu sânge rece fetiţa de numai cinci ani, lovind-o cu o sapă în cap. Se pare că agresorul a vrut să se răzbune pe soţie, care era plecată la muncă în străinătate şi nu venise acasă de un an şi jumătate. Înainte de a-i curma viaţa copilei, i-a aplicat acelaşi tratament tatălui său, în vârstă de 66 de ani.
Cazul care a zdruncinat autorităţile judeţului şi le-a pus pe jar. Aşa a luat fiinţă Grupul de Intervenţie Rapidă.
Prefectura a luat primele măsuri în vederea salvării copiilor de agresiunile şi neglijenţa părinţilor. Prefectul Radu Renga a precizat că se doreşte înfiinţarea unui sistem de comunicare rapidă între autorităţile locale şi judeţene, în vederea depistării cazurilor de abuzuri din familii.
Din reţeaua de „informatori” de la nivelul comunelor vor face parte poliţistul, medicul, directorul şcolii, preotul, asistenţii sociali din cadrul primăriilor. Pentru a pune la punct sistemul de intervenţie, Prefectura Vaslui a semnat un protocol cu toate instituţiile chemate să intervină pentru prevenirea violenţei în familie. S-au organizat cursuri de formare a persoanelor din mediul local care vor culege informaţiile necesare, la instruire fiind chemaţi reprezentanţii a câte 10 localităţi. „Dorim să punem la punct o procedură cât se poate de simplă, ca fiecare să anunţe cât mai rapid eşaloanele superioare. Dacă reuşim să culegem o informaţie cu o zi înainte, este foarte bine! Echipa care va lucra se va numi sugestiv «Grup de Intervenţie Rapidă»”, a subliniat Renga.


Copilărie pe întuneric


Sunt copii normali, părinţii îi iubesc şi încearcă să îi crească într-un climat adecvat. Numai că pentru ei sărăcia e cel mai mare duşman. Casele în care locuiesc nu sunt racordate la energie electrică, iar părinţii lor sunt prea săraci pentru a-şi permite astfel de investiţii. Astfel, într-o lume a computerelor, sute de copii îşi scriu încă temele la lumânare, iar televizor nu au văzut decât la rude. Visul lor este să vadă în camere lumină de la un bec.
În judeţul Vaslui, peste 3.000 de locuinţe nu sunt racordate la reţeaua electrică. Micuţii din aceste case aşteaptă o minune care să le lumineze vieţile!

La Vaslui, Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Copilului Abuzat, Neglijat şi Exploatat (CPRUCANE) este ocupat la capacitate maximă. Micuţii din centru au o soartă comună: nu-şi găsesc locul în familiile din care provin. Unii sunt abuzaţi, alţii abandonaţi. Tot mai frecvent, dacă mama e plecată, tatăl îşi îneacă amarul în băutură, iar cei mici rămân să se descurce cum pot.

„Până la modificarea legislaţiei, nu putem sta cu mâinile în sân. Dorim ca tot mai multe instituţii să culeagă informaţii din comunităţi care să ajungă rapid la Protecţia Copilului, pentru a se interveni chiar şi temporar. Chiar dacă va fi o alarmă falsă, e bine să mergem la faţa locului, să nu ne mai confruntăm cu ceea ce s-a întâmplat la Soleşti. Acolo, o fetiţă a spus bunicii că tatăl o ameninţă că o omoară, însă nimeni nu a intervenit, iar nenorocirea s-a întâmplat” --Radu Renga, prefect Vaslui

Degradarea familiei este mai nocivă pentru copil decât sărăcia în sine. Sunt multe familii sărace, dar acolo unde există o scară de valori bine definită şi fiecare îşi asumă rolul pe care îl are, nu se întâmplă drame decât accidental” – Ana Rinder, psiholog


Alcoolul, inamicul public nr. 1
Îşi beau minţile şi cei care au de suferit sunt proprii copii. Asta spun despre mulţi părinţi specialiştii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vaslui. Au văzut sute de astfel de situaţii. Consumul de alcool a devenit principalul inamic cu care au de luptat unii copii. Părinţii lor au alunecat pe această pantă şi îi neglijează complet. Au fost zeci de cazuri când cei mici trăiau din mila vecinilor deoarece toţi banii familiei şi alocaţiile lor se duceau la cârciumile din sat. „Am avut situaţii când cei mici munceau ca să aducă părinţilor bani de băutură, iar lor li se părea absolut normal acest lucru. Din păcate, pe lângă neglijenţă apar cazurile de abuz. Psihic sau fizic. Situaţii care lasă urme adânci în mintea şi sufletul celui mic ce va rămâne de multe ori marcat pe viaţă cu toate lecţiile de consiliere pe care le acordă specialiştii noştri”, a spus Ionel Armeanu Ştefănică, director general DGASPC Vaslui.
Comunităţile locale au avut un rol deosebit în a salva aceşti copii. Au făcut sesizări, iar cei de la DGASPC i-au luat din familii.

Simona Pop

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:03

1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
 Aproape 1,4 milioane de copii din România rabdă de foame
02/11/2020 12:10

  Potrivit unui comunicat transmis luni de SOS Satele Copiilor din Romania a lansat o campanie de strangere de fonduri, „Ajută copiii cei mai afectaţi de pandemie”, pentru a atrage atenţia ...

 VIDEO - 5 ani de la tragedia Colectiv
29/10/2020 15:06

  30 octombrie 2015, Romania avea să trăiască cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă- Incendiul din clubul Colectiv. Ora 22.30 pe scenă urcă trupa Goodbye to Gravity. În timpul conc ...

Foc de armă într-un centru comercial din Voluntari. Un bărbat, căutat de polițiști
15/09/2020 16:14

Poliţiştii din Ilfov caută un bărbat care, marti, 15 septembrie, a tras cu un pistol in incinta societătii comerciale unde lucra. După focul de armă, bărbatul a fugit cu un autoturism. Biroul de presă ...

Copil torturat de mamă, live pe Facebook. Poliția s-a autosesizat și femeia este anchetată
14/09/2020 12:34

 Sute de oameni indignati de modul in care mama isi tratează copilul au scris mesaje de revoltă pe Facebook, după ce imaginile au fost făcute publice. Imaginile au fost postate de o tanără care a ...

ULTIMA ORĂ: Doi deținuți găsiți morți în celulă
14/09/2020 11:16

Unul dintre deţinuţi este din judeţul Giurgiu, iar celălalt din Bucureşti. Autoritătile desfăşoară cercetări la faţa locului pentru a stabili cum s-a intamplat incidentul. 

Un deținut din Penitenciarul Satu Mare a murit
13/09/2020 20:41

Un detinut care ispăsea pedeapsa in Penitenciarul Satu Mare a murit, duminică, la mai bine de două luni după ce a fost internat. Reprezentantii Penitenciarului spun că decesul nu are legătură epidemia C ...

DIICOT: Percheziții în București la domiciliile unor persoane acuzate de trafic de minori și proxenetism
13/09/2020 13:54

Bărbatul, in varstă de 50 de ani, a profitat de situaţia financiară si familială problematică a minorei, promitandu-i că ii va oferi ei si mamei sale o viată lipsită de griji materiale. Pentru a-i cast ...

Bărbat MORT în Vâlcea, după ce s-ar fi aruncat de la etaj
11/09/2020 17:05

Reprezentantii IPJ Valcea au anuntat că, vineri dimineată, un bărbat in varstă de 40 de ani, care s-ar fi aruncat de la etajul cinci al unui bloc de pe Bulevardul Tineretului, a murit in faţa imobilului. ...

Sfârșit CUMPLIT pentru un maramureșean, în pădure
11/09/2020 08:54

Un muncitor forestier in varstă de 52 de ani, din Maramures, a murit după ce a fost strivit de un copac, intr-o pădure la mare altitudine. Bărbatul se afla intr-un excavator, cand colegii săi au pus la p ...

VIDEO incredibil: SCANDAL între părinți în Rahova - Bărbat LOVIT în cap cu o bâtă
10/09/2020 11:49

Scandalul a fost oprit instantaneu, la fata locului ajungand colegii nostri care au solicitat interventia unei ambulante pentru persoana rănită aflată in stare de inconstientă din cauza faptului că a pierd ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei