Oraşul cu cea mai proastă canalizare EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 20-07-2016 12:30

Costurile exorbitante pe care le-ar presupune înlocuirea totală a reţelei de canalizare din Iaşi îi determină pe edili să accepte situaţia de a se „apăra” împotriva ploilor torenţiale cu conducte vechi de 80 de ani! Pe principiul că neajunsurile apar doar în momentul în care se înregistrează un volum mare de precipitaţii într-un interval de timp redus, autorităţile evită să rezolve o problemă care tinde să se acutizeze de la an la an, spre disperarea ieşenilor, nevoiţi să înoate, la propriu, pe străzile din oraş...

Iaşul a fost şi rămâne un oraş al contrastelor. Des uzitată în ultimii ani, sintagma de „capitală culturală europeană” s-a potrivit ca nuca în perete unei urbe cantonată în trecut, dacă ar fi să privim Iaşul doar sub aspectul transportului în comun sau al reţelei de canalizare. Tramvaiele construite în anii 1965 sau ţevile de scurgere a apelor uzate vechi de 100 de ani sunt prezente în viaţa cotidiană, fapt ce explică în mare măsură incidentele înregistrate în ultimul timp şi al căror număr creşte progresiv cu trecerea anilor.
Referindu-ne strict la reţeaua de canalizare, 2016 a confirmat faptul că aceasta cedează la orice rupere de nori. Lucru absolut normal, atât timp cât în municipiu sunt peste 600 de kilometri de reţea de canalizare, dintre care 400 au peste 30 de ani vechime. „Vârsta” altor 100 de kilometri trece de 80 de ani, acesta fiind de altfel motivul avariilor şi pierderilor înregistrate de ApaVital. Studiile indică faptul că o preocupare pentru extinderea reţelei de canalizare s-a înregistrat de-abia după anul 1970, atât timp cât, în 1965, aceasta nu depăşea 110 km. „Canalizarea apelor uzate s-a făcut în sistem unitar cu deversarea în râul Bahlui.  Reţeaua de canalizare a fost formată din două tipuri de colectoare (principale şi secundare). Lungimea totală a colectoarelor principale a ajuns la 21 km în anii ’80. După 1967 au fost prelungite reţelele vechilor colectoare şi s-au construit unele noi. Între anii 1969 - 1975 a fost construită staţia de epurare a apelor uzate din municipiul Iaşi, care a fost extinsă în anul 1984 şi, respectiv, 1987. Capacitatea de prelucrare şi epurare a apelor uzate a ajuns la 4.200 l/s (circa 363.000 mc/zi) în ultimul deceniu al socialismului”, se arată într-o lucrare referitoare la oraşul Iaşi între 1945 şi 1989.
De ce, cum şi unde se inundă oraşul?
Surprinzător, vechimea conductelor de canalizare nu pare a-i deranja pe oficialii ApaVital, cu toate că tocmai datorită ei, la orice rupere de nori oraşul este paralizat. Aceştia continuă să susţină că sistemul funcţionează perfect şi că neajunsurile apar doar în momentul în care se înregistrează un volum mare de precipitaţii într-un timp scurt. „Reţeaua de canalizare din Municipiul Iaşi funcţionează în sistem unitar, ceea ce face ca în perioada căderii precipitaţiilor, debitele de apă din colectoarele de canalizare să crească suplimentar cu cele provenite din precipitaţii. La fiecare ploaie torenţială, nivelele apelor din colectoare cresc brusc, ajungând ca în punctele joase din sistem apa să băltească temporar la nivelul terenului, provocând disconfort participanţilor la trafic. Problema care se pune se datorează disconfortului ce apare la ploi abundente în punctele critice, datorită debitelor mari de apă care se acumulează în aceste puncte şi durata necesară pentru preluarea apei în sistem”, arată reprezentanţii ApaVital. Potrivit acestora, la debite mari înregistrate în timp scurt şi pe arii extinse, se depăşeşte cu mult capacitatea reţelei de preluare a apelor provenite din precipitaţii. „Din aceste motive, noi avem dispuse de-a lungul emisarului Bahlui 27 bucăţi stăvilare amplasate pe cele două maluri, din care acţionăm cel mai frecvent 12 bucăţi, după cum urmează: Stăvilar Galata mal drept, Stăvilar Mircea cel Bătrân mal stâng, Stăvilar Ipsilanti mal stâng, Stăvilar Şoseaua Naţională mal drept, Stăvilar Podu Roş mal stâng + mal drept, Stăvilar Pod Tudor Vladimirescu mal stâng şi drept, Stăvilar CFS mal drept, Stăvilar Pod Metalurgiei mal drept, Stăvilar Pod Sf. Ioan mal drept, Stăvilar Alfincool mal stâng. Posibilitatea descărcării gravitaţionale prin stăvilare se poate face numai în condiţiile nivelelor scăzute pe râul Bahlui, întrucât în momentul când nivelul apei în emisar este mare atunci suntem nevoiţi să închidem vanetele şi să continuăm descărcarea surplusului de ape din colectoare cu ajutorul staţiilor de pompare din locaţiile Podu de Piatră (3 mc/s), Galata ( 1,5 mc/s), Sarmisegetuza ( 1,5 mc/s) şi Tudor Vladimirescu ( 1,5 mc/s)”, detaliază reprezentanţii ApaVital.
Aceştia au mai precizat că pentru descărcarea la timp în emisar a debitelor de apă rezultate din precipitaţiile abundente, ar fi de preferat menţinerea permanentă a stăvilarelor în poziţie deschis, astfel încât odată cu trecerea nivelului apei din colectoare peste pragul deversor, aceasta să poată fi descărcată direct în emisar fără să se acumuleze în colectoarele de canalizare, dar din motive de siguranţă privind poluarea emisarului, stăvilarele revin la poziţia închis după depăşirea pragului critic.

În Municipiul Iaşi şi în Zona Metropolitană a Iaşului, preluarea şi transportul către staţia de epurare a apelor uzate din sectorul de producţie, a celor menajere provenite de la utilizatorii casnici şi apelor provenite din precipitaţii este asigurată de reţeaua de canalizare ce însumează o lungime de 600 km, de 14.626 cămine de canalizare şi de 8.641 guri pentru preluarea apelor pluviale. În condiţii obişnuite, prin colectoarele de canalizare de pe raza Municipiului Iaşi se transportă până la 5 mc/sec., iar capacitatea maximă pe care o poate prelua sistemul de canalizare al oraşului este de până la 9 mc/sec.

Canalele, curăţate de două ori pe an!
O altă problemă care contribuie la acutizarea situaţiei o constituie gurile de scurgere. În repetate rânduri, cetăţenii au spus că problema inundaţiilor ar dispărea dacă angajaţii ApaVital ar curăţa canalele din oraş. „Oraşul este plin de bălţi. Sunt convins că multe dintre acestea ar dispărea, dacă gurile de scurgere din oraş ar putea prelua în totalitate precipitaţiile. Însă, de ani buni nu văd niciun angajat ApaVital care să decolmateze canalele înfundate”, spune un ieşean. În replică, oficialii ApaVital au susţin că gurile scurgere sunt curăţate, în medie, de două ori pe an, nefiind necesare alte intervenţii. Nu-i mai puţin adevărat că în oraş au apărut, de pe urma şantierelor, discontinuităţi ale pantelor de scurgere, precum şi zone unde gurile de scurgere nu sunt la acelaşi nivel cu carosabilul. Aşa se explică faptul că, în trecut, a existat o tentativă a Primăriei de a ridica gurile de scurgere care, odată cu trecerea anilor, s-au lăsat. Rezultatul: din 10.000 de canale, au fost „rezolvate” doar 400.
Fondurile europene, singura variantă pentru modernizarea canalizării
Totuşi, în ultimii ani, asistăm la eforturile societăţii care, atenţie, administrează reţeaua ce aparţine municipalităţii, la modernizarea canalizării pe anumite zone. Anul trecut, a fost finalizat proiectul „Modernizarea sistemului de canalizare în oraşul Iaşi”, cel de-al şaselea contract din cadrul proiectului POS Mediu, început în 2012. Timp de 30 de luni, a fost reabilitată reţeaua de canalizare in oraş pe o lungime de 12,8 km, fiind executate inclusiv un număr de 716 racorduri de canalizare. Aceste lucrări de reabilitare a reţelei de canalizare s-au desfăşurat în zona centrală, Copou, Cantemir, Tătăraşi, Canta, Nicolina şi Păcurari, mai exact pe străzile: Aurel Vlaicu, G. Coşbuc, Dumbrava Roşie, Petre Andrei, M. Costăchescu, V.Alecsandri, Săulescu, Grădinari, Sadoveanu, Varlaam, Luca Arbore, Toma Cozma, Istrati, Romană, Ion Neculce, Aleea Rozelor, Aleea Decebal şi Decebal. Valoarea lucrărilor a fost de aproximativ 14 milioane lei, fără TVA.
Mai mult, în perioada următoare, operatorul de apă şi canalizare reia investiţiile în oraş finanţate prin POS Mediu II, un exemplu în acest sens constituindu-l modernizarea reţelei de canalizare din strada Tudor Neculai.
În fine, anul acesta, echipele operatorului de apă-canalizare au consolidat una dintre cele mai vechi canalizări din oraş: cea din Piaţa Unirii, cu o vechime de peste 70 de ani. Tudor DAMASCHIN

* * *
Primele lucrări la reţeaua de canalizare a oraşului datează din perioada lui Vasile Pogor. Junimistul a fost primar al Iaşului, cumulat, pe o perioadă de cinci ani şi şapte luni, între anii 1880-1894

* * *
14.626
Este numărul de cămine, la care se adaugă 8.641 guri pentru preluarea apelor pluviale, ce alcătuiesc reţeaua de canalizare, ce însumează o lungime de600 km

ANUNȚURI SERVICII

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei