Petrochimia Bacăului a sărit în aer

default

Dimensiune font:

| 26-06-2013 06:18

* în urmă cu aproape şaizeci de ani, în zona Bacăului se porneau primele instalaţii petrochimice * zona era generoasă în zăcăminte, iar oamenii bucuroşi că statul le va da case şi locuri de muncă * mulţi fuseseră adunaţi de prin satele din jur şi sperau că vor avea o viaţă mai frumoasă, la chemarea Partidului

Primele au fost Rafinăria Oneşti şi Termocentrala Borzeşti. Câţiva ani mai târziu a apărut Uzina Chimică şi apoi Uzina de Cauciuc. Se ridica o adevărată platformă petrochimică a Oneştiului, unde tot oraşul avea loc să muncească. Se lucra zi şi noaptea, oamenii intrau şi ieşeau pe porţile unităţilor cu miile. Aveau un loc de muncă. A fost perioada de boom a Oneştiului, perioada în care s-au construit şcoli, spitalul, creşe, un hotel şi aproape 20.000 de apartamente. A fost o investiţie pe viaţă, dar ce a mai rămas din Oneştiul de altădată, din platforma unde şi-au câştigat pâinea miile de oameni?
Rafo Oneşti a trecut prin multe perioade tulburi. În ultimii ani, muncitorii au primit duşuri reci la anumite intervale de timp. La finele anului trecut, acţionariatul a ieşit la interval cu veşti bune pentru cei aproape 1.000 de salariaţi, câţi erau atunci. A dat asigurări că proiectul de retehnologizare, care costă în jur de 330 de milioane de euro, bani pe care trebuie să-i obţină de la bănci din străinătate, va fi derulat. Asta după ce, în luna aprilie 2012, aceiaşi investitori au respins orice plan de modernizare. Austriecii de la Petrochemical Holding păreau să bată în retragere. Apoi s-au răzgândit şi au transmis că Rafo îşi va tura din nou motoarele, investiţiile urmând să înceapă în cel mult trei luni, timp în care se va obţine şi creditul necesar. „Lucrările de anvergură ale acestui proiect vor începe în maximum trei luni, odată cu accesarea liniei de finanţare. Se vor crea premise pentru dezvoltarea firmei. Forţa de muncă de la Rafo, după ce a suportat timp de două luni aplicarea unor restricţii salariale, va avea asigurate locurile de muncă pentru perioada următoare”, a spus atunci Ion Marian, consilierul de imagine al Rafo şi totodată lider de sindicat al rafinăriei. La începutul acestui an, aproape 500 de salariaţi au fost trimişi în şomaj. În secţii au mai rămas în jur de 400 de oameni. Se fac lucrări de reparaţii şi conservare a reţelelor, iar oamenii locului speră în repornirea rafinăriei la capacitate maximă pentru ca să aibă un loc de muncă.

Foto: Ion Marian


Aproape toată marfa, la export
La Chimcomplex Borzeşti investiţii s-au făcut deja, iar din ultimul raport de activitate, realizat pentru anul 2011, reiese faptul că unitatea se îndreaptă într-o direcţie bună. Aici se fabrică produse chimice precum: soda caustică, hipoclorit, clorură de calciu sau de var, hidrogen, apă demineralizată sau acid sulfuric. Anul trecut s-a produs mult, atât pentru piaţa internă, dar mai ales pentru cea externă. A avut o cifră de afaceri de peste 176 de milioane de lei, dar costurile de producţie au fost mari, s-au făcut şi investiţii, de circa 12 milioane de lei, aşa că la finele anului în seif nu le-au mai rămas decât aproape 500.000 de lei. Majoritatea producţiei pleacă la export, acolo unde societatea şi-a găsit principalii cumpărători şi doar o mică parte se livrează în ţară. „Principala piaţă externă este Turcia, care absoarbe cea mai mare parte din exportul realizat de Chimcomplex Borzeşti. Produsele exportate în această ţară sunt soda caustică şi tricloretilenă, iar pe locul doi s-a situat Bulgaria”, se arată în raportul de activitate al SC Chimcomplex pentru anul 2011. Piaţa internă a reprezentat circa 24% şi a fost în cuantum de circa 40 de milioane de lei.
În anul 2012, vânzările pe piaţa internă au crescut cu 87%, fiind în valoare de peste 76 de milioane de lei, şi s-au datorat intensificării activităţii în unele domenii industriale. Pe piaţa externă a plecat marfă de 113 milioane de lei, în scădere cu 13% faţă de anul 2011. În primul trimestru al acestui an, veniturile din vânzări şi prestări servicii au fost de peste 42 de milioane de lei, dintre care 19 milioane din export. Tot anul acesta au început lucrările la Grupul de Cogenerare 2 de energie electrică. La Chimcomplex lucrează în jur de 650 de persoane.

Foto: Primar Laurenţiu Neghină


Primarul vrea să reducă impozitele
Firmele de pe platformă plătesc în momentul de faţă impozit pe teren aferent zonei A, deşi funcţionează la marginea oraşului. Fosta administraţie a luat această decizie, printr-o hotărâre de Consiliu Local. În vara anului trecut la Primărie a venit un alt edil şi vrea să le întindă o mână de ajutor afaceriştilor de aici, tocmai pentru ca administratorii să nu pună în practică ameninţările cu disponibilizarea, pe motiv că nu pot suporta cheltuielile prea mari. „Voi iniţia un proiect pentru trecerea platformei din zona A în zona D. Nicăieri în ţară nu se impozitează la această zonă societăţile din industrie”, a spus în repetate rânduri Laurenţiu Neghină, actualul primar al Oneştiului. Recent, el şi parlamentarii zonei s-au pus de acord pentru a gândi un plan real de repornire a acestei platforme, mai ales ca şi acum sunt multe solicitări din străinătate, dar care nu pot fi onorate cu motoarele oprite.
Despre petrochimia din zona Bacăului se vorbeşte tot mai mult la timpul trecut. Sondele s-au închis rând pe rând, de exploatările de la Dărmăneşti sau Comăneşti aproape nu mai vorbeşte nimeni. La Moineşti încă mai sunt active, aparţin Petrom, dar zona nu mai are viaţa economică de altădată. Vinovaţi sunt cei care au văzut căi de îmbogăţire rapidă din pământul care a hrănit atâţia oameni ani la rând.
Paula Cristian

 

Oamenii zonei şi-au pierdut speranţa
La Carom, singurul producător de cauciuc sintetic din Bacău, activitatea a fost reluată în vara anului 2011, după mai bine de cinci ani de repaus. Cinci ani în care uzina a fost închisă, iar cei care au lucrat aici au aşteptat cu sufletul la gură ca telefoanele să le sune din nou, să fie chemaţi la serviciu. În momentul de faţă aici lucrează câteva sute de persoane, iar firma are mari datorii.
Cei care au muncit ani de zile pe platforma de la Oneşti nu cred că industria va mai arăta vreodată cum a fost în vremurile bune şi nici că se vor mai crea atâtea locuri de muncă. „Când se începea munca veneau oamenii în masă, cât te uitai era numai lume. Intrau pe poarta unităţii şi se împrăştiau fiecare la postul lui. Nu aveai cum să-i cunoşti pe toţi. La Rafo eram câteva mii. Se muncea din greu, dar câştigam bine şi toată lumea era mulţumită. Acum merg pe stradă şi văd oameni abătuţi, care n-au unde lucra. Cei mai în putere au plecat prin străinătate. Dar au rămas cei de peste 40 de ani, peste 50 de ani, buni profesionişti, pe care nu-i mai angajează nimeni. Nu va mai fi ca înainte. Acum toţi vin şi vor cu puţin să facă mult”, spune Vasile Rotaru, fost muncitor pe platformă.


În 2000, Rafo avea 5.000 de angajaţi. Acum, abia numără 1.000. „Forţa de muncă de la Rafo, după ce a suportat timp de două luni aplicarea unor restricţii salariale, va avea asigurate locurile de muncă pentru perioada următoare” - Ion Marian, liderul de sindicat al rafinăriei


Uton a intrat în insolvenţă
Aflat în ultimii ani în agonie, Utonul şi-a închis porţile. Aici s-au produs cazane industriale, recipiente sub presiune sau schimbătoare de căldură. În ultimii ani au fost mai multe greve şi refuz de a începe lucru din partea angajaţilor după ce nu şi-au primit salariile la timp ori bonurile de masă. În urmă cu o lună s-a anunţat intrarea în insolvenţă, după ce în ultimii doi ani activitatea a fost încheiată cu pierderi mari.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:01


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
 Aproape 1,4 milioane de copii din România rabdă de foame
02/11/2020 12:10

  Potrivit unui comunicat transmis luni de SOS Satele Copiilor din Romania a lansat o campanie de strangere de fonduri, „Ajută copiii cei mai afectaţi de pandemie”, pentru a atrage atenţia ...

 VIDEO - 5 ani de la tragedia Colectiv
29/10/2020 15:06

  30 octombrie 2015, Romania avea să trăiască cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă- Incendiul din clubul Colectiv. Ora 22.30 pe scenă urcă trupa Goodbye to Gravity. În timpul conc ...

Foc de armă într-un centru comercial din Voluntari. Un bărbat, căutat de polițiști
15/09/2020 16:14

Poliţiştii din Ilfov caută un bărbat care, marti, 15 septembrie, a tras cu un pistol in incinta societătii comerciale unde lucra. După focul de armă, bărbatul a fugit cu un autoturism. Biroul de presă ...

Copil torturat de mamă, live pe Facebook. Poliția s-a autosesizat și femeia este anchetată
14/09/2020 12:34

 Sute de oameni indignati de modul in care mama isi tratează copilul au scris mesaje de revoltă pe Facebook, după ce imaginile au fost făcute publice. Imaginile au fost postate de o tanără care a ...

ULTIMA ORĂ: Doi deținuți găsiți morți în celulă
14/09/2020 11:16

Unul dintre deţinuţi este din judeţul Giurgiu, iar celălalt din Bucureşti. Autoritătile desfăşoară cercetări la faţa locului pentru a stabili cum s-a intamplat incidentul. 

Un deținut din Penitenciarul Satu Mare a murit
13/09/2020 20:41

Un detinut care ispăsea pedeapsa in Penitenciarul Satu Mare a murit, duminică, la mai bine de două luni după ce a fost internat. Reprezentantii Penitenciarului spun că decesul nu are legătură epidemia C ...

DIICOT: Percheziții în București la domiciliile unor persoane acuzate de trafic de minori și proxenetism
13/09/2020 13:54

Bărbatul, in varstă de 50 de ani, a profitat de situaţia financiară si familială problematică a minorei, promitandu-i că ii va oferi ei si mamei sale o viată lipsită de griji materiale. Pentru a-i cast ...

Bărbat MORT în Vâlcea, după ce s-ar fi aruncat de la etaj
11/09/2020 17:05

Reprezentantii IPJ Valcea au anuntat că, vineri dimineată, un bărbat in varstă de 40 de ani, care s-ar fi aruncat de la etajul cinci al unui bloc de pe Bulevardul Tineretului, a murit in faţa imobilului. ...

Sfârșit CUMPLIT pentru un maramureșean, în pădure
11/09/2020 08:54

Un muncitor forestier in varstă de 52 de ani, din Maramures, a murit după ce a fost strivit de un copac, intr-o pădure la mare altitudine. Bărbatul se afla intr-un excavator, cand colegii săi au pus la p ...

VIDEO incredibil: SCANDAL între părinți în Rahova - Bărbat LOVIT în cap cu o bâtă
10/09/2020 11:49

Scandalul a fost oprit instantaneu, la fata locului ajungand colegii nostri care au solicitat interventia unei ambulante pentru persoana rănită aflată in stare de inconstientă din cauza faptului că a pierd ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei