"Să mai trăim noi până atunci, tovarăşe". Ce voia Gorbaciov de la România și implicarea în răsturnarea lui Ceaușescu: "Dacă eu nu o să-ţi spun adevărul, nimeni nu o va face"

Gorbaciov-a

Dimensiune font:

| 05-10-2022 15:15

 

Relaţiile lui Gorbaciov cu România au fost reci în perioada regimului Ceauşescu, dar s-au încălzit brusc sub Ion Iliescu. Rolul lui Mihail Gorbaciov în răsturnarea lui Nicolae Ceauşescu rămâne important, chiar dacă nu toate documentele legate de acest subiect au apărut în spaţiul public.


Dispariţia lui Mihail Gorbaciov (2 martie 1931 - 30 august 2022) ar putea aduce noi informaţii despre relaţiile subterane dezvoltate între URSS şi grupul filosovietic care a preluat puterea în România în decembrie 1989.

Ultimul mare tratat bilateral dintre România şi URSS

Ion Iliescu şi Mihail Gorbaciov au semnat pe 5 aprilie 1991 ultimul mare tratat bilateral dintre România şi URSS, document în care Bucureştiul accepta o poziţie de vasalitate explicită. Chiar înaintea acestui gest, pentru prima dată după 1964, România trimite cadre militare la Academiile de Stat Major şi la Institutul Diplomatic din Moscova reaşezând relaţia cu Moscova într-o perspectivă diferită, după dizidenţa regimului Ceauşescu, scrie Rador, citâd Deutsche Welle. Tratatul avea o valabilitate de 15 ani, iar părţile se angajau, potrivit Articolului 4 "să nu participe la nicio alianţă îndreptată una împotriva celeilalte".

Textul era o pledoarie pentru rămânerea ţării sub influenţă sovietică, într-o perioadă în care statele Europei Centrale din fostul lagăr socialist luau distanţă de trecutul lor. De pildă, pe 15 februarie 1991, în vreme ce oficialii români făceau vizite la Moscova şi cârpeau ţesătura cu sovieticii, Polonia, Ungaria şi Cehoslovacia semnau Declaraţia de la Vişegrad.

Polonia, Ungaria, Cehoslovacia şi Bulgaria au urmat exemplul României şi au semnat, la rândul lor, noi tratate cu Moscova, dar fără clauze similare, care să le interzică alianţe cu Vestul. Parlamentul României nu ratifică, însă, tratatul, dar nici nu mută azimutul ţării spre altă direcţie. Aşa că pe 1 decembrie 1991, chiar înainte de căderea URSS, Ucraina organizează referendumul pentru independenţă, pe care Legislativul de la Bucureşti îl declară în unanimitate nul şi neavenit.

După 1985, odată cu venirea lui Mihail Gorbaciov în fruntea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, relaţiile dintre România şi URSS au rămas dificile pe direcţiile militară şi de politică externă, unde Bucureştiul milita pentru dezarmare şi cerea un termen mai scurt la reînnoirea Pactului de la Varşovia, dar s-au răcit semnificativ pe axele reformiste impuse de Moscova odată cu lansarea politicilor de glasnost şi perestroika (transparenţă şi restructurare).

Gorbaciov, vizită în România

Gorbaciov a vizitat România între 25 şi 27 mai 1987 şi a vorbit despre cooperarea dintre România şi URSS care ar trebui "să concorde cu imperativele timpului". La finalul discuţiilor, Ceauşescu şi Gorbaciov au adoptat un program de dezvoltare economică valabil până în anul 2000.

A urmat în 4-6 octombrie 1988 vizita de răspuns a cuplului Ceauşescu la Moscova, unde Gorbaciov a menţionat inclusiv "asperităţile" bilaterale, în vreme ce Nicolae Ceauşescu îl sfătuia pe omologul său să lase la o parte problemele "externe şi istorice" cum ar fi "defăimarea lui Stalin", căruia liderul român îi recunoştea o serie de merite.

Ceauşescu şi Gorbaciov, două întâlniri în 1989

În 1989, Ceauşescu şi Gorbaciov s-au văzut de două ori, prima dată la Bucureşti la summitul Pactului de la Varşovia. Aici, la dineul gazdei, Gorbaciov, i-ar fi spus lui Ceauşescu, potrivit traducătorului liderului sovietic, Ceslov Ciobanu: "Eu am să te critic, căci dacă eu nu o să-ţi spun adevărul deschis despre ce se întâmplă în România nimeni nu o va face".

Această discuţie are loc, însă, după diferitele contacte care au avut loc între oficiali de diferite ranguri de la Moscova şi semnatarii Scrisorii celor 6, document dat publicităţii la BBC şi Europa Liberă în martie 1989. Silviu Brucan, unul dintre semnatari, povesteşte în Memoriile sale inclusiv o întâlnire cu Mihail Gorbaciov din noiembrie 1988 în care este pus pe masă proiectul puciului împotriva lui Ceauşescu : "de la început a declarat că este de acord cu acţiunea de răsturnare a lui Ceauşescu, cu condiţia ca ea să fie concepută şi realizată astfel încât să ducă la menţinerea partidului comunist ca forţă politică conducătoare în România" (Silviu Brucan, Generaţia irosită. Memorii, Editurile Univers & Calistrat Hogaş, Bucureşti, 1992).

A doua întâlnire pe care Ceauşescu şi Gorbaciov au avut-o în 1989, tot în marja unui summit al Pactului de la Varşovia, la Moscova pe 4 decembrie nu i-a dat preşedintelui român mari speranţe, mai cu seamă că liderul rus a făcut o prezentare a discuţiilor pe care le avusese la Malta cu George Bush (2-3 decembrie 1989).

Implicarea URSS în răsturnarea lui Ceauşescu, demonstrată cu documente

Implicarea Uniunii Sovietice în multe dintre aspectele răsturnării lui Ceauşescu au fost demonstrate cu documente. În Rechizitoriul din Dosarul Revoluţiei, apărut în 2019, sunt date fragmente din care rezultă că Ceauşescu avea informaţii despre sprijinul sovietic şi al altor state din Pactul de la Varşovia în favoarea manifestanţilor. Procurorii care au lucrat la caz au scos la iveală inclusiv probe despre cererea intervenţiei militare sovietice solicitate de Ion Iliescu şi generalul Nicolae Militaru. Rechizitoriul mai precizează că un eventual proces corect aplicat soţilor Ceauşescu ar fi putut demonstra legăturile cu Moscova ale noului grup care a luat puterea şi care viza răsturnarea lui Ceauşescu, dar rămânerea României în sfera de influenţă a Moscovei.

La ultima întrevedere Gorbaciov-Ceauşescu, unde cel din urmă insista pentru o întâlnire la nivel de prim-miniştri pe chestiuni economice în ianuarie 1990, Mihail Gorbaciov ar fi spus "Să mai trăim noi până atunci, tovarăşe Ceauşescu".

În mod ciudat, în Amintirile lui Gorbaciov ( Mihail Gorbaciov, Amintiri. Viaţa mea înainte şi după perestroika, Litera, Bucureşti, 2013) nu sunt citate deloc numele lui Ceauşescu şi Iliescu, deşi diferite întrevederi cu ceilalţi lideri ai blocului socialist sunt descrise adesea pe larg.

Istoria implicării lui Mihail Gorbaciov în răsturnarea lui Ceauşescu este complicată, dar intenţiile lui par clare: păstrarea României sub umbrela URSS. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICATIA de vanzare nr. 2. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 2183/89/2022, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, cu sediul in mun. Vaslui, judetul Vaslui. Denumire activ: Mijloace de transport. Valoare (lei): 26.235,00. Pretul de pornire al licitatie este cel de mai sus si nu contine T.V.A.. Vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica pentru bunurile mobile va avea loc la data de 18.09.2023, ora 10,00 si se vor organiza sedinte saptamanal, respectiv pana la data de 18.03.2024 la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 10% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 500 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate in contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vanzare în contul adjudecatarului. Toti cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vanzare, au obligatia sa anunte lichidatorul judiciar inainte de data stabilita pentru vanzare. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul lichidatorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Publicatia de vanzare. Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat in dosarul nr. 389/89/2019, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, precum si a Codului de procedura civila, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare a creantei in valoare 44.950 lei pe care S.C. „INDOREX” S.R.L. Husi o are de incasat de la debitorul S.C. Alpha Shoes S.R.L. Bucuresti. Pretul de pornire al licitatie este de 6.743 lei, iar vanzarea se va face conform regulamentului de vanzare si hotararea Adunarii creditorilor din data de 31.08.2023. Vanzarea prin licitatie publica va avea loc incepand cu data de 21.09.2023, ora 1000 si se vor organiza sedinte saptamanale, in fiecare zi de joi, la sediul lichidatorului judiciar. Pana la data si ora licitatiei, ofertantii vor depune dovada achitarii taxei de participare de 5% din pretul de pornire al licitatiei, a garantiei de participare la licitatie de 30% din pretul de pornire al licitatiei si a caietului de sarcini – 300 lei, cat si documentele de infiintare si imputernicirea data persoanei fizice de catre persoana juridica pentru participare la licitatie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitatie, duce la pierderea garantiei de participare la licitatie, cat si a celorlalte sume achitate, iar creanta va fi scoasa din nou la vanzare in contul adjudecatarului. Informatii suplimentare se pot obtine la sediul administratorului judiciar din Husi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Husi, judetul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0766/582.839, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Husi
Corabie dispărută acum 500 de ani, descoperită în deșert. E ULUITOR ce se afla în interior
13/09/2023 00:04

O corabie care a dispărut acum 500 de ani a fost descoperită intr-un desert din sud-vestul Africii. La bordul navei se găsea o cantitate impresionantă de aur. Cu numele Bom Jesus (Bunul Iisus), corabia por ...

Un tânăr de 21 de ani a fost condamnat la închisoare pe viață, după ce și-a abuzat și și-a ucis sora adolescentă, în Scoția
06/09/2023 06:56

Cand sora lui Amber (16 ani) era deja moartă, Connor Gibson, 21 de ani, făcea pe pe fratele indurerat, pe Facebook. Acum este clar că el a ucis-o. Judecătorii de la Inalta Curte din Livingston l-au condamna ...

Polițiștii dau alerta! Bancnote de 50 de euro false, găsite la un traficant: Mesajul oamenilor legii pentru români
04/09/2023 06:39

Politistii dau alerta! Bancnote de 50 de euro false, găsite in Mures: Mesajul oamenilor legii pentru romani Un bărbat din judeţul Bistriţa-Năsăud este cercetat de către poliţiştii Brigăzii de Combate ...

Falsul estetician care a operat zeci de femei în România nu poate fi extrădat
01/09/2023 11:15

Curtea de Apel din Venetia a respins cererea Romaniei de extrădare a falsului estetician care a fost condamnat la 3 ani si 10 luni de inchisoare după ce a operat ilegal zeci de femei in Romania, informează v ...

Iahtul Libertatea, celebra navă a Casei Regale a României, în topul celor mai luxoase din lume
31/08/2023 07:02

Nava Luceafărul, fostul iaht al Casei Regale a Romaniei, este considerat unul dintre cele mai luxoase din lume. Ambarcatiunea care poartă acum numele de Nahlin a fost plasat pe locul 7 in Top 10 mondial al ce ...

Un copil de 2 ani, din Turcia, a fost găsit de polițiștii de frontieră în portbagajul unei mașini. La volan era unchiul lui
30/08/2023 15:56

Poliţiştii de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu au găsit, miercuri, un copil, cetăţean turc, in varstă de aproximativ doi ani, ascuns in portbagajul unui autoturism. Autovehiculul e ...

În SUA, o tânără drogată care a comis un accident similar cu cel din 2 Mai a fost condamnată la închisoare pe viață
24/08/2023 10:46

O adolescentă din SUA, care a comis un accident de circulatie similar cu cel de la 2 Mai, a fost condamnată la inchisoare pe viată. Ea s-a urcat drogată la volan si s-a izbit cu masina de un zid, la viteza ...

Imagini halucinante cu tatăl șoferului drogat, filmat la volan în timp ce conduce cu o viteză năucitoare: ”Las-o ușor că sărim podul ăsta, mor de inimă”
23/08/2023 10:47

Apar tot mai multe informatii năucitoare in cazul tragediei din statiunea 2 Mai, acolo unde un tanăr drogat, fiul unor oameni de afaceri cunoscuti, a ucis doi tineri nevinovati. In urmă cu putin timp, pe o r ...

CTP intervine în scandalul şoferului drogat de la 2 Mai: Progenitura cretinoidă și arogantă va face pușcărie – sau nu
23/08/2023 09:47

CTP intervine in scandalul şoferului drogat de la 2 Mai: Progenitura cretinoidă si arogantă va face puscărie – sau nu Gazetarul Cristian Tudor Popescu (CTP) scrie, intr-o postare pe pagina sa de Facebook ...

Japonia dă alerta de instabilitate nucleară, la 78 de ani de la Hiroshima: Nu SUA, ci Rusia a devenit amenințarea principală
07/08/2023 06:37

Premierul japonez Fumio Kishida a denunţat duminică ameninţările Rusiei de a-şi folosi armele nucleare, in condiţiile in care Japonia comemorează cea de-a 78-a aniversare a atacului cu bombă atomică al ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei