Situație explozivă! Clasarea din Dosarul 10 August, interes sau nepăsare?

download (48)

Dimensiune font:

| 30-07-2020 12:00

Analiză dură: Clasarea din Dosarul 10 August este o invitație la explozie socială. Cine ar fi avut interesul?

După ce procurorii DIICOT au clasat, parțial, dosarul 10 August, s-a creat o situație destul de tensionată în spațiul public. Recentele declarații venite din rândul autorităților nu lasă niciun semn de mulțumire către societatea civilă care dorește o cercetare a dosarului mult mai aprofundată și să fie trași la răspundere vinovații.

Procurorul general, Guvernul Orban, PNL și într-o bună măsură și președintele Iohannis stau, preelectoral, pe o mare bombă. Și probabil că ar fi inspirați să se întrebe cine și de ce a pus-o sub ei, cu un fitil foarte scurt, conform celor de la spotmedia.ro.

Din informațiile mele, procurorul general Gabriela Scutea lucrează cu toate motoarele turate la o soluție privind clasarea DIICOT din Dosarul 10 August.

Nu e treaba ușoară pentru că ordonanța de clasare este foarte stufoasă, are 235 de pagini, și o decizie, indiferent dacă va fi de infirmare a soluției DIICOT sau nu, trebuie să țină la o adică și în instanță, deci trebuie să fie bine fundamentată.

Potrivit mai multor surse independente, procurorul general nu știa despre această clasare până în momentul în care informația a apărut în presă. Întrebarea este dacă procurorul-șef DIICOT, Giorgiana Hosu, știa. Teoretic, sunt două variante, ambele inacceptabile.

Fie știa și a mers pe burtă, eventual parte dintr-un complot, fie chiar nu știa (ceea ce înțeleg că ar susține, deși e greu de crezut) și atunci ar avea o mare problema în interiorul structurii pe care o conduce.

Fapt este că, dincolo de soluția propriu-zisă, clasarea din Dosarul 10 August pare gândită ca să irite la maximum posibil. Și mă refer la felul în care a fost redactată, cu acele metafore agricole, care compară protestatarii cu ”buruieni care trebuie plivite” sau vorbesc despre victime care nu sunt inocente și transmit astfel un mesaj disprețuitor și insultător.

 

Momentul e și el straniu, adică foarte aproape de 10 august, atât de aproape încât o eventuală infirmare să fie chiar contracronometru. Este cu atât mai suspect cu cât ordonanța de clasare este datată 26 iunie, dar a devenit publică abia pe 15 iulie.

Și dacă ordonanța de clasare nu va fi infirmată până pe 10 august, este o invitație la explozie socială, potențată și de insolența lui Viorel Cataramă de a încerca cumva o preluare a simbolului.

 

Cine ar fi avut interesul?
Suspectul de serviciu este politicul, mai precis PNL. Mi s-ar părea la fel de logic ca un topor în propriul cap. De ce să iei decizia în perioada preelectorală, atât de aproape de 10 august și pe tonul insultător de care vorbeam? De ce să fii sinucigaș?

Dacă mergem pe teza politică, nu văd de ce dosarul nu ar fi fost lăsat să zacă în continuare la DIICOT pentru a fi clasat după alegeri, când în afară de înjurături nu se mai putea întâmpla nimic electoral.

Experiența m-a învățat să nu subestimez niciodată contribuția prostiei. Dar de această dată ar trebui să fie foarte multă și foarte mare pentru o asemenea autoflagelare.

Așa că eu aș căuta un răspuns logic în altă parte, pornind de la niște elemente factuale.

Cum a ajuns dosarul la DIICOT? Faptele jandarmilor simpli, dar și ale șefilor Jandarmeriei au fost anchetate un an la Secția Parchetelor Militare (SPM) din PICCJ. Greu, pentru că la conducerea Ministerului de Interne se afla Carmen Dan, deci cooperarea cu Jandarmeria era foarte dificilă.

Iar pe capul conducerii SPM a fost trimisă agresiv Inspecția Judiciară fix pe tema acestui dosar. A fost o hărțuială teribilă, la foc continuu, acțiunea disciplinară a avut 1.000 de pagini și IJ nu s-a lăsat până când nu a primit și infirmarea finală a ICCJ, care a respins acuzațiile la adresa procurorilor Cosneanu și Mihalache.

În aceeași perioadă au încetat mai multe detașări la SPM, ca urmare a modificărilor inițiate de Tudorel Toader, deci numărul procurorilor disponibili a fost redus.

Totuși, procurorii militari au început urmărirea penală împotriva șefilor Jandarmeriei Ionuț Sindile și Sebastian Cucoș, a colonelului Laurențiu Cazan și a comisarului șef Mihai Dan Chirică, pentru abuz în serviciu, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals.

 

Pe de altă parte, în septembrie 2018, șeful de atunci la Jandarmeriei, Ionuț Sindile, împuternicit de Carmen Dan, a depus la rândul său la DIICOT o plângere pentru tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale, mai pe românește tentativă de lovitură de stat.

DIICOT – condus la vremea aceea de jure de Felix Bănilă (numit de Klaus Iohannis la propunerea lui Tudorel Toader) și de facto de Oana Schimdt Hăineală, o preferată a lui Carmen Dan – putea clasa plângerea în câteva zile, fiind evident că nu sunt întrunite elementele constitutive, dar a preferat să o păstreze.

Coincidență sau nu, când a început să se îngroașe gluma la SPM împotriva capilor Jandarmeriei, s-a activat și DIICOT cu presiuni ca procurorii militari să trimită la DIICOT copia întregului dosar necesară pentru anchetarea loviturii de stat. Generalul Cosneanu nu a vrut să permită studierea dosarului pe stilul în care SIIJ își băga nasul în dosarele DNA.

Surse din sistemul judiciar spun că dl Licu a dorit declinarea Dosarului 10 August la DIICOT și a verificat personal ordonanța de declinare, pagină cu pagină, chiar pe măsură ce era redactată.

Când, în sfârșit, declinarea s-a produs, în fața presei, dl Licu a mințit fără să clipească: ”Nu am fost consultat înainte de decizie. Știu ce știți și dvs. S-au constituit două dosare, unul la DIICOT, unul la secția Parchetelor Militare. Cred că o să fac o mică confruntare, dar nu procedurală, ci pur și simplu o confruntare, să mă lămuresc și eu ce s-a întâmplat, pentru că acum aruncăm unii pe alții”.

De ce să fi dorit dl Licu ca dosarul să plece la DIICOT?

Dl Licu nu este doar absolvent al fabricii de diplome Spiru Haret, ci și al Academiei Naționale de informații SRI, unde a studiat siguranța națională, potrivit propriului CV. Din această apropiere de SRI, academică desigur, spun cunoscătorii, și-ar trage dl Licu supraviețuirea mereu la vârful sistemului, dincolo de orice acuzații și scandaluri.

Se zice că șefilor instituțiilor de forță, să zicem SRI, nu le place să vadă în cătușe șefii altor instituții de forță, să zicem Jandarmerie. Dar aceasta este desigur doar o speculație. Așa cum tot o speculație ar putea fi ce se desprinde din ce mi-a spus despre dl Licu un procuror care îl cunoaște bine: ”dacă l-ar urmări cineva, ar vedea că are întâlniri cu Ciolacu și alți politicieni. El negociază cu toată lumea”.

Deși inițial credeau că dosarul le va veni înapoi după câteva luni, adică după ce se va clasa tentativa de lovitură de stat, unii procurorii SPM au înțeles din declarația mincinoasă a dlui Licu că ar putea fi rost de o clasare mai amplă. Și nu s-au înșelat.

De la SPM au plecat la DIICOT 110 volume. S-au întors în grefă, după un an, 114 volume. Deci vreme de un an DIICOT nu a făcut mai nimic. De altfel, protestatari care au depus plângeri spun că nu au fost audiați nici măcar o dată.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:06


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
 Aproape 1,4 milioane de copii din România rabdă de foame
02/11/2020 12:10

  Potrivit unui comunicat transmis luni de SOS Satele Copiilor din Romania a lansat o campanie de strangere de fonduri, „Ajută copiii cei mai afectaţi de pandemie”, pentru a atrage atenţia ...

 VIDEO - 5 ani de la tragedia Colectiv
29/10/2020 15:06

  30 octombrie 2015, Romania avea să trăiască cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă- Incendiul din clubul Colectiv. Ora 22.30 pe scenă urcă trupa Goodbye to Gravity. În timpul conc ...

Foc de armă într-un centru comercial din Voluntari. Un bărbat, căutat de polițiști
15/09/2020 16:14

Poliţiştii din Ilfov caută un bărbat care, marti, 15 septembrie, a tras cu un pistol in incinta societătii comerciale unde lucra. După focul de armă, bărbatul a fugit cu un autoturism. Biroul de presă ...

Copil torturat de mamă, live pe Facebook. Poliția s-a autosesizat și femeia este anchetată
14/09/2020 12:34

 Sute de oameni indignati de modul in care mama isi tratează copilul au scris mesaje de revoltă pe Facebook, după ce imaginile au fost făcute publice. Imaginile au fost postate de o tanără care a ...

ULTIMA ORĂ: Doi deținuți găsiți morți în celulă
14/09/2020 11:16

Unul dintre deţinuţi este din judeţul Giurgiu, iar celălalt din Bucureşti. Autoritătile desfăşoară cercetări la faţa locului pentru a stabili cum s-a intamplat incidentul. 

Un deținut din Penitenciarul Satu Mare a murit
13/09/2020 20:41

Un detinut care ispăsea pedeapsa in Penitenciarul Satu Mare a murit, duminică, la mai bine de două luni după ce a fost internat. Reprezentantii Penitenciarului spun că decesul nu are legătură epidemia C ...

DIICOT: Percheziții în București la domiciliile unor persoane acuzate de trafic de minori și proxenetism
13/09/2020 13:54

Bărbatul, in varstă de 50 de ani, a profitat de situaţia financiară si familială problematică a minorei, promitandu-i că ii va oferi ei si mamei sale o viată lipsită de griji materiale. Pentru a-i cast ...

Bărbat MORT în Vâlcea, după ce s-ar fi aruncat de la etaj
11/09/2020 17:05

Reprezentantii IPJ Valcea au anuntat că, vineri dimineată, un bărbat in varstă de 40 de ani, care s-ar fi aruncat de la etajul cinci al unui bloc de pe Bulevardul Tineretului, a murit in faţa imobilului. ...

Sfârșit CUMPLIT pentru un maramureșean, în pădure
11/09/2020 08:54

Un muncitor forestier in varstă de 52 de ani, din Maramures, a murit după ce a fost strivit de un copac, intr-o pădure la mare altitudine. Bărbatul se afla intr-un excavator, cand colegii săi au pus la p ...

VIDEO incredibil: SCANDAL între părinți în Rahova - Bărbat LOVIT în cap cu o bâtă
10/09/2020 11:49

Scandalul a fost oprit instantaneu, la fata locului ajungand colegii nostri care au solicitat interventia unei ambulante pentru persoana rănită aflată in stare de inconstientă din cauza faptului că a pierd ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei