Dr. Adrian Cotârleţ: „Principala boală a sistemului sanitar românesc este lipsa comunicării!”

default

Dimensiune font:

| 14-07-2016 12:00

Interviu cu dr. Adrian Cotârleţ, managerul Spitalului Municipal de Urgenţe Moineşti

 Aflat la conducerea Spitalului Municipal de Urgenţe Moineşti de un deceniu şi jumătate, dr. Adrian Cotârleţ este apreciat ca fiind unul dintre cei mai buni manageri din ţară. Fără să aştepte sprijinul autorităţilor, dr. Adrian Cotîrleţ a demonstrat de-a lungul timpului că şi într-un spital de provincie se pot face lucruri importante, reuşind să aducă unitatea sanitară pe care o conduce la un nivel înalt, aceasta fiind chiar printre primele patru unităţi acreditate la nivel naţional şi prima acreditată din Regiunea de Nord-Est. Despre secretele unui management performant într-un sistem sanitar suferind, dar şi despre lucrurile minunate ce se petrec la Spitalul din Moineşti, dr. Cotârleţ a avut amabilitatea să vorbească în cadrul unui interviu acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”.

- Vă aflaţi la conducerea spitalului de 15 ani. Sunteţi printre cei mai longevivi manageri din sistemul sanitar românesc. Cum aţi reuşit această performanţă?

- Sunt managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti din 1 martie 2001. Atunci am format o echipă de conducere nouă. Acum, după atât timp, s-a învechit, pentru că am reuşit performanţa să ne menţinem în aceeaşi formulă: director medical, director financiar contabil, director de îngrijiri, şef de resurse umane, şef de serviciu juridic şi şef de compartiment audit. Ne place să credem că evoluţia spitalului nostru a determinat menţinerea aceleiaşi echipe de conducere. De asemenea, şi analiza anuală a indicatorilor de management efectuată de Consiliul de Administraţie a contribuit la acest fapt.

- Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti (SMUM) se află printre primele acreditate în ţară de către Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor din România. Aceasta în condiţiile în care multe spitale din ţară nu au primit acreditarea nici până acum… A fost vorba de o ambiţie personală?

- Spitalul din Moineşti este acreditat în primele patru spitale ale ţării şi primul din regiunea de Nord-Est. Am făcut acest lucru fără a beneficia de avantajele unei colaborări cu o firmă specializată în această direcţie. Este meritul colegilor mei care au participat la acest proces de acreditare, trei dintre ei fiind şi experţi ai Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor.

 

Motorul activităţii medicale este medicul”

 

- De-a lungul timpului, Spitalul din Moineşti şi-a câştigat statutul unui spital modern, a cărui structură organizatorică se transformă în funcţie de nevoile pacienţilor. Cum puteţi caracteriza evoluţia spitalului, de la momentul preluării conducerii şi până acum?

- Evoluţia Spitalului Municipal Moineşti este una atipică în sistemul spitalicesc din România şi spun acest lucru datorită faptului că la 1 martie 2001 aveam 318 paturi şi 32 de medici. În prezent, avem 414 paturi şi 121 de medici. Pentru un act medical de bună calitate, în viziunea noastră, sunt necesare trei condiţii de îndeplinit. Prima condiţie este o bună pregătire a personalului medical, a doua este dotarea spitalului pe măsura pregătirii şi, a treia, condiţii hoteliere decente. Am încercat să atragem medicii în spitalul nostru, pentru că motorul activităţii medicale este medicul. El este locomotiva.

 

Tinerii pleacă pentru că nu au condiţii în ţară”

 

- România a pregătit numeroşi specialişti în medicină, dar, cu toate acestea, spitalele se confruntă cu o criză de personal. Mulţi medici pregătiţi în ţară au luat calea străinătăţii pentru a profesa. Ce îi face pe tineri să plece?

- În mass-media şi peste tot se vehiculează ideea că medicii părăsesc România în primul rând din cauza neajunsurilor financiare. Noi avem o altă viziune asupra acestui lucru şi spunem că, în primul rând, medicul pleacă din România din cauza faptului că multe spitale din ţara noastră nu le pot permite să-şi pună în practică cunoştinţele dobândite într-o perioadă de timp foarte lungă. Asta este principala cauză. Nu au condiţii.

- În contextual actualei crize de medici şi asistenţi de la spitalele din ţară, cum se face că spitalul din Moineşti a fost ocolit de acest fenomen? Ce le oferiţi medicilor să rămână?

- În primul rând, noi am căutat să le oferim condiţii de lucru la dimensiunea pregătirii lor profesionale. De asemenea, situaţia financiară actuală a spitalului ne permite încadrarea medicilor la nivelul maxim. Fiind spital municipal de urgenţă, încadrarea este aceeaşi ca într-un spital clinic. Totodată, datorită bunei colaborări cu Primăria municipiului Moineşti, aceasta a dat în administrarea spitalului 24 de locuinţe, care au fost aduse la un standard bun şi fiecare medic care doreşte locuinţă o are pe durata contractului de angajat al spitalului nostru. Şi, nu în ultimul rând, medicul vrea o recunoaştere în spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea, atât din partea autorităţilor, cât şi a oamenilor de rând. La noi, o primesc.

- V-a trecut vreodată prin gând să plecaţi în străinătate să profesaţi?

- Am făcut multe stagii de specialitate în Uniunea Europeană şi în Statele Unite ale Americii. Am găsit de cuviinţă să merg să văd la ce nivel sunt ei pe linie de chirurgie, dar şi de management medical, să pot fura lucruri care se pot adapta la specificul medicinei româneşti, dar nu am vrut niciodată să rămân acolo.

- Cum aţi reuşit să închegaţi şi să menţineţi echipa medicală omogenă şi performantă existentă la Spitalul din Moineşti?

- Este destul de greu să faci acest lucru, dar faptul că ne cunoaştem foarte bine şi cu plusuri şi cu minusuri, ne-a făcut să putem trece peste greutăţile întâmpinate. Nu a fost uşor, mai ales în anii de început când, fără a ne plânge de vechea moştenire, spitalul era înglodat în datorii, iar mentalitatea multor angajaţi lăsa de dorit. Am încercat să îi stimulăm pe cei care au rezultate deosebite. La noi, oricărui medic din spital care participă la un congres din ţară sau străinătate cu lucrare acceptată i se decontează taxa de participare, drumul şi cazarea.

 

Principalul nostru judecător este bolnavul”

 

- Recent, s-au încheiat Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti. Care sunt câştigurile aduse de acest eveniment? Dincolo de schimbul de experienţă dintre medici şi toate activităţile desfăşurate, putem vorbi şi despre o consolidare a imaginii spitalului?

- Putem vorbi şi de imaginea spitalului, pentru că feedback-ul avut de la majoritatea participanţilor este foarte bun, însă principalul câştig al acestei manifestări este faptul că, în mod sigur, în urma acestor manifestări ştiinţifice, a programului operator, a schimbului de idei, a stabilirii unor legături cu medicii din centre universitare şi din Uniunea Europeană, calitatea actului medical se va îmbunătăţi în spitalul nostru şi asta în folosul principalului nostru judecător, care este bolnavul.

- Care au fost noutăţile ediţiei de anul acesta?

- Noutăţile sunt obligatorii în fiecare ediţie. Pe lângă consolidarea sesiunilor care au beneficiat de o atenţie deosebită în ediţiile precedente, prima noutate a fost masa rotundă făcută sub egida Agenţiei Naţionale de Transplant, spitalul fiind acreditat ca centru de recoltare de organe. Am beneficiat de prezenţa unor medici din conducerea Agenţiei şi din Turcia, care au programul de transplant foarte bine pus la punct, de o înaltă ţinută ştiinţifică şi de o largă aplicabilitate practică. În al doilea rând, a fost o masă rotundă a medicilor rotarieni, care au beneficiat şi de prezenţa guvernatorului Districtului 224 din România şi Republica Moldova, a domnului Mircea Solovăstru, în care, în afară de două prezentări strict medicale, am luat în discuţie o serie de propuneri a medicilor rotarieni vizând îmbunătăţirea activităţii medicale sub egida acestei organizaţii, întinsă în peste o sută de ţări din lume. Şi, nu în ultimul rând, a fost tot o masă rotundă - „Managementul medical: Actualităţi şi perspective”, dar au fost şi cele două cursuri care au avut teme incitante, unul susţinut de o echipă de profesori de la UMF Iaşi pe o temă de actualitate: infecţiile nosocomiale, şi celălalt, susţinut de o echipă de profesori de la UMF Bucureşti, pe teme de cardiologie. Una dintre secţiunile care s-a bucurat de o participare deosebită este cea de kinetoterapie. Peste 150 de kinetoterapeuţi din toată ţara au participat la un workshop şi la o sesiune de comunicări ştiinţifice şi, tot ca noutate, programul operator a însemnat un maraton de 20 de operaţii, una mai grea decât cealaltă, datorită complexităţii cazurilor.

- Ce vă propuneţi pentru ediţia de anul viitor?

- Pentru anul viitor, ne propunem să putem să menţine nivelul la care a ajuns această manifestare, nivel certificat şi prin aprecierile scrise sau expuse ale celor care au participat.

- Ce credeţi că îi lipseşte în acest moment spitalului din Moineşti sau ce aţi dori să mai faceţi la spital, dacă aţi avea resursele necesare?

- Suntem, în momentul de faţă, în plin proces de achiziţionare a unui aparat de rezonanţă magnetică nucleară. În momentul când ne dorim ceva, noi cei din conducere analizăm două aspecte. În primul rând, vedem dacă avem echipă medicală pentru ceea ce ne dorim şi, în al doilea rând, dacă patologia cu care bolnavii vin în spitalul nostru impune acest aparat. Noi am demarat licitaţia pentru acest aparat, licitaţia s-a desfăşurat fără probleme, iar acum ne găsim în faza finală, în care să fie alocaţi banii: 90% de la Ministerul Sănătăţii şi 10% de către Primăria Moineşti, care îi are deja prinşi în buget, şi până spre sfârşitul anului sperăm ca acest aparat să funcţioneze în cadrul spitalului nostru.

- Ce lipseşte cel mai mult sistemului sanitar din România?

- Comunicarea defectuoasă în interiorul sistemului sanitar din România şi a sistemului sanitar cu ceilalţi factori, cred că este una din bolile de bază.

- Ce vă doriţi în continuare ca manager, chirurg şi ca om?

- Îmi doresc să fiu sănătos, pentru că e o condiţie primordială, să pot menţine ceea ce am realizat şi, peste aceasta, să venim cu lucruri noi şi, bineînţeles, să îmbunătăţim calitatea actului medical, pentru că pe actorii din sistemul de sănătate nu-i judecă nici autorităţile locale, nici Ministerul Sănătăţii, nici mass-media, ci îi judecă bolnavii.

A consemnat Roxana NĂSTASĂ

 

- S-au scris multe despre realizările spitalului pe care-l conduceţi şi despre intervenţiile chirurgicale pe care le efectuaţi. Despre omul Adrian Cotârleţ se ştie puţin. Ce ne puteţi spune?

- Mă consider un om împlinit la 60 de ani şi profesional, şi familial. Eu şi soţia am fost colegi de grupă şi ne-am căsătorit în facultate. Avem doi copii: fata este medic specialist anestezist şi doctor în ştiinţe medicale, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi, iar băiatul este consilier parlamentar şi doctorand în Istorie la Universitatea din Bucureşti.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:01

„Odată cu apariţia sezonului rece, situaţia din spitale se va înrăutăţi”
12/10/2020 20:11

* susţine directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, dr. Vasile Cepoi - Domnule director, cu cele 100 de cazuri inregistrate luni, municipiul Iaşi a depăşit coeficientul barieră in calea carantin ...

VIDEO - INTERVIU - Mihai Chirica: „ Am găsit profesori plângând în cancelaria unor școli, de mila copilașilor”
17/09/2020 13:37

  * dialog cu primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica - Domnule primar, scoala a debutat, problemele mari incep să se stingă, dar apar mereu altele, mai mici. A fost debutul acesta de an scolar pe m ...

 INTERVIU - Maricel POPA: „Avem o mare problemă legată de deschiderea şcolilor”
26/08/2020 00:00

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, au mai rămas doar cateva zile pană la deschiderea unui nou an şcolar. Cat de mult s-au implicat unităţile adminis ...

INTERVIU/VIDEO - Mihai Chirica: „Dacă elevul trebuie ţinut în braţe pentru a sta în bancă şi a învăța, aşa vom face!”
24/08/2020 09:32

* dialog cu primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica - Domnule primar, trei săptămani ne mai despart de inceperea unui nou an şcolar, poate cel mai dificil din istoria noastră recentă. A trecut vara, Guv ...

VIDEO - INTERVIU Mihai CHIRICA: „Mi-e teamă de valul trei al pandemiei, care va veni odată cu apariția bolilor de sezon”
31/07/2020 13:23

        * dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi   - Un oraş, importanţa sa, nu se măsoară prin lungimea şi lăţimea fizică, ci prin natura aspiraţ ...

Camelia Gavrilă: „Politica este pe voturi, pe notorietate...”
13/07/2020 00:00

  * dialog cu deputatul Camelia Gavrilă, candidat PSD la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi - Doamna deputat, poate avea Iaşul o femeie primar, pentru prima oară in istorie? Sau ...

„Ȋn instituţii, pe lângă cei din primul eşalon, există o mare masă de funcţionari care efectiv nu vor să muncească”
08/07/2020 21:12

  * dialog cu deputatul ieşean Petru Movilă (PMP), iniţiatorul Legii privind realizarea Autostrăzii Ungheni – Iaşi – Targu Mureş  - Domnule deputat, ce simte initiatorul unei le ...

„Trebuie să arătăm că trăim într-o economie de piață, nu într-o societate de piață”
01/07/2020 10:21

     * dialog cu Joaquín Turmo Garuz, profesor de Macroeconomie şi Economie Internaţională la Facultatea de Economie si Afaceri din cadrul Universităţii din Barcelona   ...

„Riscăm să nu mai începem școala!” Dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica
19/06/2020 11:37

  - Domnule primar, numărul tot mai mare de noi cazuri COVID-19 nu prea mai lasă mult loc relaxărilor... Alegerile locale, stabilite pentru finalul lunii septembrie, pot incurca şi mai mult sensibil ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei