Dragostea vine mereu cu factură

web-8597074_cost

Dimensiune font:

| 09-01-2023 16:15

 

În România nu mai este de trăit, par a spune şi raportările Institutului Naţional de Statistică, potrivit cărora anul trecut numărul deceselor tot crește, iar cel al nașterilor scade. Suntem o țară îmbătrânită și se vede cu ochiul liber. În parcuri vezi mai mult bunici, nu că ar fi rău, la piață tot pensionari, în supermarketuri la fel. În spațiile de joacă publice numărul adulților îl depășește pe cel al copiilor, iar vârsta este destul de înaintată. Sunt fie bunici cu nepoții la distracție, fie bone ( a se citi pensionare în căutare de un venit suplimentar pentru coșul zilnic) cu prichindei. Şi căsătoriile sunt tot mai puţine, zic statisticienii. Cu alte cuvinte, familia nu prea mai este celula de bază a societăţii, cum se spunea odinioară, cum ar fi bine să fie şi cum este în ţările în care oamenii o duc mai bine.

Pentru fiecare dintre noi, familia ar trebui să fie cel mai important lucru, însă, din păcate, lucrurile nu stau chiar aşa, iar cauza ar fi condiţiile economice. Şomajul, ratele, criza din ultimii ani au făcut ca foarte mulţi români să plece peste hotare, lăsând în urmă fie copii, fie bătrâni care nu mai au niciun ajutor. Cei care au rămas în ţară s-au descurcat cum au putut – unii au tras cu dinţii de locurile de muncă, alţii au furat sau au dat din coate până au acces la joburi politice de unde hoţia se vede altfel.

Statisticienii ne tot spun că populaţia scade, lucru dovedit şi la recensământ, dar şi că româncele nu mai vor să fie mame. Multe femei au pus cariera înaintea maternităţii şi nu le poţi judeca. S-au gândit ca mai întâi să-şi asigure traiul, apoi să aducă pe lume copii cărora să le ofere confortul necesar creşterii. Nu poţi să fii sănătos şi nici să ai rezultate în educaţie dacă eşti flămând ori umbli cu haine peticite. Din păcate, decizia lor a dus la scăderea natalităţii foarte mult. Apoi, mai sunt şi problemele de infertilitate, multe generate tot de stresul vieţii grele inclusiv la domni, nu doar la doamne.

Tinerii nu mai vor să se căsătorească din acelaşi motiv – nu au un răspuns clar la întrebarea „Din ce vom trăi?”. Casele au preţuri prohibitive, joburile au salarii mici, coşul zilnic costă enorm, de unde să mai hrăneşti şi dragostea? Preferă să trăiască în aşa numita uniune consensuală mult mai comodă şi financiar, şi social vorbind.

Bătrânii ar vrea să aibă şi nurori, şi gineri, şi nepoţi, dar vremurile le sunt potrivnice. Pirostriile nu mai atrag aşa cum era odinioară, iar lehuzia a devenit un lux. Cum să creşti un copil şi să ţii o casă cu un salariu de 466,23 de euro, atât cât plăteşte statul lunar leafa minimă? Până şi deţinuţii au parte de mai mulţi bani, alocațiile lor de hrană depășindu-le cu mult pe cele ale bolnavilor ori copiilor din centrele de plasament.

În unele localităţi din Moldova s-a ajuns ca Primăria să pună premiu pentru căsătorii şi naşteri, de teamă că altfel satele vor rămâne pustii. E trist că s-a ajuns ca şi dragostea se vinde cu factură, dar uite că se întâmplă. Statul, contrar celor afirmate de ofiţerul Stării Civile, nu ocroteşte familia, nu oferă niciun ajutor şi pare că nici nu-i pasă, dovadă fiind statisticile. Dacă viaţa ar fi mai uşoară cu siguranţă numărul familiilor tinere ar creşte, numărul naşterilor ar fi mult mai mare, iar al bunicilor fericiţi cu atât mai mult. S-ar face şi economii cu medicamentele fiindcă oamenii bucuroşi se îmbolnăvesc mai greu, ar creşte şi PIB-ul de pe urma celor liniştiţi că au locuri de muncă, iar vânzările ar sări în aer datorită cumătriilor şi nunţilor. Ei, şi dacă vreţi să ducem utopia mai departe, ar creşte şi numărul votaţilor că oamenii acceptă mai uşor promisiunile când sunt sătui şi îndrăgostiţi. Din păcate, situaţia este cu totul alta şi nu se întrevede nicio îmbunătăţire. Singura speranţă este ca statisticile să stagneze fiindcă altfel vom asista la o depopulare masivă a României şi ar fi mare păcat fiindcă este o ţară tare frumoasă.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Șofranul, aurul roșu al gastronomiei și farmacopeei mondiale
27/03/2024 13:11

Sofranul, cunoscut stiintific sub numele de Crocus sativus, este o plantă perenă din familia Iridaceae, apreciată de milenii pentru florile sale de un violet intens si pentru stigmatele rosii strălucitoare, ...

Scuba diving și descoperirea ultimei frontiere pământene
27/03/2024 12:07

Scuba diving este o activitate fascinantă care deschide portile către o lume subacvatică ascunsă, plină de frumusete, mister si aventură. Această practică permite explorarea adancurilor oceanice, oferin ...

 Acupunctura, podul milenar între trecut și viitorul vindecării
26/03/2024 15:14

Acupunctura, o practică străveche care isi are originea in China, a devenit unul dintre pilonii medicinei traditionale chinezesti si a castigat recunoastere si popularitate pe plan global ca metodă alternati ...

Bumerangul, arcul civilizației între trecut și viitor
25/03/2024 14:38

 Bumerangul, adesea văzut ca un simplu obiect de divertisment, isi are rădăcinile adanc infipte in istoria si cultura umanitătii. De la vechii aborigeni australieni la entuziastii contemporani, bumeran ...

Sakura. Euforie efemeră în Țara Soarelui Răsare
24/03/2024 14:46

În fiecare primăvară, Japonia devine martora unei spectaculoase transformări naturale, care atrage atentia si incantă inimile oamenilor din intreaga lume: inflorirea ciresilor, cunoscută sub numele d ...

Psihologia energetică, o punte între minte și corp
24/03/2024 14:11

  Într-o lume care se miscă rapid, unde stresul si anxietatea par să fie la ordinea zilei, psihologia energetică apare ca un far de lumină, promitand o abordare mai holistică si integrativă as ...

Prizonier în propriul corp: ororile conștientizării anestezice
23/03/2024 18:24

Constientizarea sub anestezie reprezintă o experientă rară si infricosătoare prin care unele persoane devin partial sau complet constiente in timpul procedurilor chirurgicale, in ciuda faptului că au fost ...

Scânteia timpului. Istoria fascinantă a bijuteriilor
23/03/2024 15:09

În fiecare an, 13 martie marchează Ziua Bijuteriilor, prilejul perfect de a pune in valoare giuvaiere vechi sau de a cumpăra podoabe noi.  Bijuteriile sunt un accesoriu obligatoriu. Creatori ...

 Balanța între carieră și viață în lumea tehnologiei
23/03/2024 14:59

În era tot mai complicată a tehnologiei, echilibrul dintre viata personală si cea profesională a devenit o provocare majoră pentru multi oameni. Tehnologia, in ciuda beneficiilor sale indiscutabile de ...

 Între magie și realitate: misterul veșnic al vrăjitoriei apei
23/03/2024 14:45

Vrăjitoria apei, cunoscută si sub numele de „dowsing” sau „rabdomantie”, este o practică veche care presupune utilizarea unui instrument, de obicei o furcă din lemn sau două baghete ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei