2021, anul în care energia s-a scumpit de 10 ori

646x404

Dimensiune font:

| 22-12-2021 11:37

Anul 2021 a adus recorduri nemaivăzute pe piaţa de energie, cu preţuri mai mari de peste 10 ori faţă de anul trecut în toată Europa, România fiind una dintre cele mai afectate ţări, având o putere de cumpărare mult mai mică. Din păcate, nimeni nu ştie cu exactitate dacă scumpirile se vor opri sau vor continua şi anul viitor.

Anul a debutat pe piaţa energiei cu liberalizarea totală a pieţei. De fapt reliberalizarea, pentru că piaţa mai fusese odată dereglementată în 2018. La acea dată, toate au fost bune şi frumoase, pentru că preţurile erau mici şi lumea ori s-a bucurat, ori nici măcar n-a băgat de seamă. În 2021, însă, pe fondul revenirii economice postpandemie, liberalizarea pieţei de energie s-a suprapus cu creşterea preţurilor pe pieţele angro.

În plus, nici comunicarea publică nu a fost eficientă. Lumea s-a trezit în pragul Sărbătorilor de iarnă de anul trecut că piaţa se liberalizează practic de mâine şi puţini ştiau ce e de făcut. Cei care au doreau să rămână cu vechile contracte au primit denumirea de consumatori în serviciul universal şi preţul lor a crescut cu până la 20% la 1 ianuarie 2021, iar cei care doreau să semneze noi contracte pe piaţa liberă aveau la dispoziţie zeci de oferte şi nu ştiau ce să aleagă.

Până s-a lămurit lumea, a durat câteva luni şi, în haosul creat atunci, mulţi consumatori s-au îndreptat către furnizorii cu oferte foarte mici. Aceştia au fost sufocaţi de cererea neaşteptat de mare într-un interval mic de timp, iar Autoritatea de Reglementare (ANRE) a amendat aproape toate companiile din piaţă pentru nerespectarea termenelor.

Cu toate aceste sincope, piaţa s-a calmat încet-încet şi a ajuns la mijlocul anului într-o situaţie destul de bună, când peste jumătate din consumatori aveau deja contracte în piaţa liberă.

O criză generală

Dar, începând din vară, preţurile au luat-o razna peste tot în Europa. Preţul energiei electrice a depăşit 400 de euro pe MWh, ajungând de 10 ori mai mare faţă de anul trecut, cel al gazelor 130 de euro pe MWh, faţă de 3-4 euro, iar certificatul de carbon a ajuns la 90 de euro, de la 22 euro la începutul anului.

"Cât de complicată e situaţia? Din 2007, de când lucrez la ANRE, adică de aproape 15 ani, n-am mai văzut situaţia aşa de complicată ca acum", a spus vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, la mijlocul lunii decembrie.

"La începutul anului, credeam că provocarea anului 2021 va fi liberalizarea şi aşa a fost în primul semestru, apoi preţurile au început să crească în piaţă şi în câteva luni am ajuns la o criză generală, nu cred că cineva se aştepta la preţuri de 300 de euro pe MWh la energie peste tot în Europa (între timp au ajuns la 400 de euro - n.r.) sau 130 euro pe MWh la gaze naturale. Este o evoluţie de la preţurile surprinzător de mici din 2020 de 3-4 euro la gaze şi de 30-40 euro la energie electrică", a susţinut oficialul ANRE.

Consumatorii, protejaţi de stat

În faţa acestui val de scumpiri, toată Europa a luat decizia de a-şi proteja consumatorii. Comisia Europeană a publicat un set de recomandări pentru guverne.

În România, Guvernul a venit cu o ordonanţă de urgenţă, aprobată ulterior de Parlament, prin care preţul final este plafonat pentru consumatorii casnici, iar o parte din factură este compensată din bugetul de stat, în timp ce consumatorii noncasnici nu plătesc tarifele de reţea şi alte componente ale facturii.

Reducerea va fi aplicată direct în factură, iar furnizorii de energie îşi vor recupera ulterior banii de la stat. Însă furnizorii se tem că statul nu le va plăti la timp banii pentru compensarea facturilor, ceea ce va crea probleme de lichiditate în toată piaţa şi va duce la dispariţia unor companii.

"Suntem foarte îngrijoraţi că nu ne vom primi banii înapoi. Sunt atâtea portiţe în legislaţie pentru a amâna aprobarea plăţilor, decontului. În opinia noastră, ar trebui modificat ordinul comun privind normele de aplicare. Dacă vom primi banii după şase luni, la finalul iernii, s-ar putea să nu mai fie aceeaşi concurenţă pe piaţă", a spus Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie (AFEER).

Potrivit acestuia, în fiecare săptămână vedem câte un faliment al unei companii din energie, iar datele ANRE confirmă acest lucru. Mai mult de 10 furnizori de gaze au ieşit din piaţă până acum, ca urmare a preţurilor mari, aproximativ 70.000 de consumatori au fost preluaţi de furnizorii de ultimă instanţă şi există riscul ca şi alte companii să ajungă în această situaţie, spune vicepreşedintele Zoltan Nagy-Bege.

Ministrul de resort, Virgil Popescu, i-a asigurat de mai multe ori pe reprezentanţii industriei că-şi vor primii banii la timp, adică în 30 de zile de la emiterea facturii. De altfel, în bugetul de stat pentru 2022 sunt prevăzute 1,2 miliarde de lei credite bugetare pentru compensarea facturii consumatorilor casnici (la Ministerul Muncii), precum şi 2,1 miliarde de lei credite bugetare şi 4 miliarde de lei credite de angajament pentru consumatorii noncasnici (la Ministerul Energiei).

Soluţia: economia de energie

Cea mai ieftină energie este cea economisită şi dacă vrem facturi mai mici trebuie să avem grijă să nu mai lăsăm becurile aprinse fără a fi nevoie. Acesta este un adevăr pentru care au fost taxate mai multe persoane publice care l-au rostit, de-a lungul timpului. Însă el rămâne valabil şi, în situaţia de acum, este cel mai bun lucru pe care îl pot face consumatorii casnici. Alături, desigur, de achiziţia unor echipamente eficiente energetic, de monitorizarea consumului, dar şi de schimbarea furnizorului, dacă găsim oferte mai ieftine.

Pe termen lung, statul trebuie să construiască de urgenţă noi capacităţi de producţie sau să ajute investitorii privaţi să facă asta. În plus, este nevoie de o legislaţie stabilă. "Pentru că altfel investitorii, când văd că legile se schimbă de la o zi la alta, chiar dacă climatul pare frumos, e posibil să nu mai creadă. Este o competiţie între ţări", spune Ion Lungu, directorul executiv al AFEER.

Vestea cea mai proastă este că nimeni nu poate spune cu exactitate dacă preţurile vor scădea anul viitor sau dacă aceasta este noua normalitate. Cu siguranţă, însă, este un moment de cotitură pe piaţa de energie, care ne va obliga să găsim noi resurse şi noi tehnologii, mai eficiente şi mai puţin poluante. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Sute de mii de români vor primi salariul mai devreme în aprilie. Lista instituțiilor care au luat această decizie
30/03/2023 19:10

 Mai multe institutii au decis ca sute de mii de romani să primească banii mai devreme in luna aprilie. Potrivit unui ordin emis de ministrul Finantelor, profesorii si alti angajati subordonati Minister ...

Euro forțează din nou pragul de 4,95 lei
30/03/2023 17:17

Presiunea pe cursul euro/leu s-a manifestat si joi in piata valutară locală, continuand astfel evolutia din ultima parte a sedintei de miercuri, cand inchiderea s-a realizat la 4,957 lei. Cresterea nu s-a opr ...

Botoșănenii primesc cele mai mici pensii  din țară!
30/03/2023 17:11

* pensia medie de asigurări sociale de stat in judetul Botosani a fost, anul trecut, de  doar 1.409 lei * raportul salariati pensionari variază semnificativ in profil teritorial, de la doar 4 pensionari ...

Comunicat de presă                              „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”  Demararea proiectului   „CONSTRUIRE IMOBIL LOCUINȚE COLECTIVE PENTRU TINERI DIN MEDII DEFAVORIZATE, ÎN COMUNA CORDĂRENI, JUDEȚUL BOTOȘANI”
30/03/2023 16:59

Comunicat de presă, „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” Demararea proiectului „CONSTRUIRE IMOBIL LOCUINTE COLECTIVE PENTRU TINERI DIN MEDII DEFAVORIZATE, ÎN COMUNA C ...

„REABILITARE MODERATA A CLADIRII PRIMARIEI COMUNEI SLATINA PENTRU A IMBUNATATI SERVICIILE PUBLICE PRESTATE LA NIVELUL UNITATII ADMINISTRATIV - TERITORIALE SLATINA, JUDETUL SUCEAVA”
30/03/2023 16:54

 „REABILITARE MODERATA A CLADIRII PRIMARIEI COMUNEI SLATINA PENTRU A IMBUNATATI SERVICIILE PUBLICE PRESTATE LA NIVELUL UNITATII ADMINISTRATIV - TERITORIALE SLATINA, JUDETUL SUCEAVA”

Comunicat de presă,  „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”  Demararea proiectului   „REABILITARE ENERGETICĂ MODERATĂ – ȘCOALĂ GIMNAZIALĂ MIHAI MUNTEANU CORDĂRENI, DIN COMUNA CORDĂRENI, JUDEȚUL BOTOȘANI”
30/03/2023 16:52

 Comunicat de presă, „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” Demararea proiectului „REABILITARE ENERGETICĂ MODERATĂ – SCOALĂ GIMNAZIALĂ MIHAI MUNTEANU CORDĂREN ...

„REABILITARE MODERATĂ A CLĂDIRII DISPENSARULUI UMAN SLATINA PENTRU A ÎMBUNĂTĂȚI SERVICIILE PUBLICE PRESTATE LA NIVELUL UNITĂȚII ADMINISTRATIV - TERITORIALE SLATINA, JUDEȚUL SUCEAVA „
30/03/2023 16:50

 „REABILITARE MODERATĂ A CLĂDIRII DISPENSARULUI UMAN SLATINA PENTRU A ÎMBUNĂTĂTI SERVICIILE PUBLICE PRESTATE LA NIVELUL UNITĂTII ADMINISTRATIV - TERITORIALE SLATINA, JUDETUL SUCEAVA & ...

„REABILITARE GRADINITA CU PROGRAM NORMAL NR. 1 MALINI, COMUNA MALINI, JUDETUL SUCEAVA”
30/03/2023 16:47

 „REABILITARE GRADINITA CU PROGRAM NORMAL NR. 1 MALINI, COMUNA MALINI, JUDETUL SUCEAVA”

Comunicat de presă, „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”  Demararea proiectului   „REABILITARE ENERGETICĂ MODERATĂ – CĂMIN CULTURAL DIN COMUNA CORDĂRENI, JUDEȚUL BOTOȘANI”
30/03/2023 16:45

 Comunicat de presă, „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” Demararea proiectului „REABILITARE ENERGETICĂ MODERATĂ – CĂMIN CULTURAL DIN COMUNA CORDĂRENI, JUDET ...

Toshiba va fi preluată de un grup. Oferta este de 15 miliarde dolari
30/03/2023 16:30

Toshiba a acceptat o ofertă de preluare de 15 miliarde de dolari de la un grup condus de un fond de private equity japonez, potrivit The Japan Times. Toshiba a declarat că Japan Industrial Partners (JIP) s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei