9 cazuri ciudate care au uimit lumea în 2021

3

Dimensiune font:

| 27-03-2022 15:15

Natura este, și a fost întotdeauna, brutală, minunată, epică și grea ca inima goală a unei găuri negre. În 2021 lucrurile nu au stat altfel. Iată 9 dintre momentele selectate de Live Science în care natura ne-a lăsat pe toți cu gura căscată.

1. Peștele cu păduchi paraziți în loc de limbă

În cele din urmă, totul moare și devine hrană pentru insecte. Dar uneori paraziții nu așteaptă să mori.

De exemplu, acest nefericit Croaker de Atlantic prins în largul coastei Texasului chiar înainte de Halloween.

Când pescarii au deschis gura peștelui, au descoperit că limba acestuia a fost înlocuită de izopodul parazit cunoscut sub numele de „parazitul devorator de limbi”.

 


Femelele din această specie se infiltrează în gura unui pește, se prind de vasele de sânge de sub limbă, apoi sug organul uscat până când putrezește.

Parazitul primește o nouă casă confortabilă, unde continuă să se hrănească cu sânge și mucus pe toată durata vieții peștelui care, în mod surprinzător, nu este foarte afectat de parazitul din gura lui.

2. Clubul de lupte al dinozaurilor T-rex

Cu dinți de mărimea unei banane și o forță a mușcăturii care putea zdrobi o mașină, T. rex și verii săi au fost, fără îndoială, cele mai brutale animale care au trăit vreodată. Dar ce făceau acești ucigași atunci când nu era pradă de sacrificat? De ce se luptau între ei în așa-numitele „cluburi de luptă”, potrivit unei noi cercetări din revista Paleobiology.

În studiul lor, cercetătorii au analizat 202 cranii și fălci de tiranozaur care aveau un total de 324 de cicatrice. Echipa a descoperit că niciunul dintre tinerii tiranosauri nu avea urme de mușcături, în timp ce aproximativ jumătate dintre exemplarele mai în vârstă erau brăzdate de cicatrice.

Acești luptători experimentați „probabil își demonstrau agresivitatea, apoi încercau să-și prindă capetele între fălci”, a declarat la acea vreme autorul principal al studiului, Caleb Brown, curator la Muzeul Royal Tyrrell din Alberta, Canada. Disputele tiranozaur contra tiranozaur ar fi putut avea loc cu privire la teritoriu, parteneri, mese sau doar statut, au adăugat cercetătorii.

3. Marea „tornadă” de râme din Jersey
 

Nu putem ști sigur dacă „tornada” de râme este un semn oficial al apocalipsei, dar cel puțin se află la jumătatea drumului către o ciumă biblică.

Locuitorii unui oraș din New Jersey au întâlnit această scenă ciudată când se aflau pe trotuar, după o ploaie de primăvară de la sfârșitul lunii martie. Sute de râme s-au răspândit pe trotuar, cu și mai multe contorsionate într-o formă bizară de spirală, acolo unde pavajul se întâlnește cu iarba.

Dar ce înseamnă acest lucru terifiant? Experții au declarat că râmele probabil au fugit din sol în masă după ploile abundente care au avut loc cu o seară înainte, căutând aerul de deasupra (acestea respiră prin piele). Modelul în spirală poate fi doar o coincidență sau ar putea indica direcția fluxului de apă, a spus un cercetător, dar nimeni nu a putut decoda cu precizie acest semn întunecat.

4.  „Uraganul spațial” de deasupra Polului Nord
Dacă tornada de râme nu a fost suficient de impresionantă, trebuie doar să privim spre nord, la uraganul de plasmă cu o lățime de 1.000 de kilometri care s-a învârtit peste Polul Nord magnetic al Pământului timp de aproape 8 ore.

Vortexul falnic era invizibil cu ochiul liber, dar a fost văzut clar ca ziua de către patru sateliți meteorologici care treceau pe acolo. Asemenea uraganelor terestre, ciclonul cu plasmă avea un „ochi” liniștit, o pâlnie și brațe spiralate care se învârteau în sens invers acelor de ceasornic; dar, în loc să plouă cu apă, vortexul a aruncat în atmosfera superioară electroni zgomotoși.

Deși acest așa-numit „uragan spațial” a făcut furori în 2014, oamenii de știință au început să-l studieze abia anul acesta, publicându-și rezultatele în ediția din 22 februarie a revistei Nature Communications.

Echipa a emis ipoteza că uraganul a rezultat dintr-o interacțiune complexă între vântul solar și câmpul magnetic de deasupra Polului Nord. Oamenii de știință nici măcar nu știau că uraganele spațiale există înainte de acel an; Acum cercetătorii bănuiesc că ar putea fi fenomene comune pe planetele cu scut magnetic și plasmă în atmosferă.

5. Țestoasa asasină care vânează păsări

Țestoasele sunt simpatice precum o bunică cu riduri a reptilelor și sunt lipsite de orice gând malefic, nu-i așa? Greșit, mai ales dacă ești un pui de pasăre.

Imagini șocante distribuite în revista Current Biology în august arată, pentru prima dată, o țestoasă ucigașă la vânătoare. În videoclip, o femelă de țestoasă gigantică din Seychelles se deplasează pe un buștean, înaintând hotărât spre un pui de Chirighiță.

Pasărea ripostează ciupind cu ciocul în timp ce broasca țestoasă țâșnește, dar reptila nu este descurajată; după o urmărire de 90 de secunde (aceasta este o viteză vertiginoasă, în timpul broaștei testoase) vânătorul ridat își prinde ciocul zimțat în jurul capului păsării, ucigând-o instantaneu.

Aceasta este prima dovadă foto a unei broaște țestoase care vânează un alt animal, dar aproape sigur nu este prima victimă a țestoasei vânător, au spus autorii studiului. Această reptilă avea în mod clar experiență în vânătoarea de chirighițe pe bușteni; asta face din această broască țestoasă un ucigaș cu sânge rece.

6. Gheparzii care s-au luptat cu un râu (și au câștigat)

Se dovedește că gheparzii sunt chiar mai incredibili decât erau considerați. Cunoscuți ca cei mai rapizi sprinteri din lume, aceste feline grozave sunt și înotători puternici, nedescurajați de râurile furioase. O fotografie făcută lângă râul Talek din Kenya arată exact asta: patru gheparzi hotărâți înotând cu furie împotriva valurilor agitate.

Traversarea nu a fost un picnic. Potrivit fotografului Buddhilini de Soyza, curentul râului a târât gheparzii la aproximativ 100 de metri în aval și a tras una dintre feline sub apă timp de aproape 20 de secunde, dar în cele din urmă toți au reușit să traverseze.

Scopul acestei călătorii care sfidează moartea? Gheparzii fie știau că li se făcea o poză și doreau să ne ofere un nou motiv să ne fie frică de ei sau, mai probabil, erau în căutare de hrană. De Soyza a spus că a văzut haita vânând cu succes o antilopă gnu de pe același mal al râului câteva zile mai târziu. (Această fotografie a fost o înregistrare foarte apreciată în competiția Wildlife Photographer of the Year).

7. Șerpii criminali care înghit organe

Șerpii apar frecvent în acest tip de liste, probabil pentru că au simplificat planul corpului carnivor, făcând din el o operă de artă plastică; șerpii sunt practic doar niște guri criminale atașate de stomacuri flămânde, ca un sac fără fund.

Reptila care a lăsat lumea cu gura căscată în 2021 este șarpele kukri-cu-dinți-de-cuțit din Thailanda. Pune unul lângă o broască taur cu dungi și vei vedea de ce.

După cum au descoperit cercetările din numărul din 15 februarie al revistei Herpetozoa, kukri sunt niște mâncători pretențioși care merg direct spre organele interne ale prăzii. Ei mușcă amfibianul nefericit din lateral, își bagă capul în cavitatea abdominală a acestuia și scutură broasca aflată încă în viață într-o încercare de a-i elibera organele din abdomen.

De mai multe ori, șarpele a continuat prin a-și înghiți cu totul prada după ce i-a mâncat organele.

8.Ciuperca ce controlează mintea și transformă muștele în necrofili

Desigur, unii ucigași nu au nevoie de colți pentru a-și goli victimele din interior spre exterior. Ciuperca patogenă Entomophthora muscae se joacă mai mult timp cu musca de casă pe care o alege drept pradă: mai întâi preia mintea muștei și o transformă într-un zombi viu, potrivit unui studiu publicat în baza de date preprint bioRxiv în octombrie.

Ciuperca manipulează apoi comportamentul muștei, forțând-o să urce într-un loc înalt, unde musca se agăță, își întinde aripile și moare, consumată de ciupercă din interior. Sporii fungici răsar din aripile și corpul muștei, așteptând să infecteze o altă victimă.

Dar pentru muștele femele, groaza nu s-a terminat; cercetătorii au descoperit că ciuperca emite, de asemenea, un miros atrăgător pentru a atrage vizitatorii masculi la cadavrele de femele infectate. Mirosul puternic îi inspiră pe masculii sănătoși să se împerecheze cu cadavrul femelei, răspândind sporii la mascul și, dacă totul merge conform planului, la prietenii și vecinii săi.

9. Capra care a omorât un urs grizzly

Una dintre cele mai surprinzătoare bătălii cu animale ale anului 2021 a avut loc în Munții Stâncoși din Canada, în septembrie, când excursioniștii au descoperit corpul unei femele de urs grizzly de 70 de kilograme chiar lângă o potecă populară.

Când oficialii Parks Canada au investigat cadavrul ursului, au găsit două răni înjunghiate lângă gâtul și axila grizzly-ului. O necropsie (autopsie pe animale) a ursului a dezvăluit un ucigaș surprinzător; găurile se potriveau exact cu forma și dimensiunea coarnelor de capră de munte.

Potrivit oficialilor Parks, ursul ataca probabil o capră, atunci când prada a ripostat lovind cu coarnele. Alte cazuri de capre de munte care au ucis urși în mod defensiv au fost raportate în trecut, au spus experții, dar dovezile directe ale acestor întâlniri sunt rare. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Guvernul semnează azi plata în avans a pensiilor pe luna mai. Când vor fi virați banii
25/04/2024 13:48

Guvernul aprobă azi proiectul de hotărare privind plata in avans a pensiilor si a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, din bugetul asigurărilor sociale de stat si din bugetul ...

Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat. Supermarketurile renunță la serviciu
24/04/2024 20:18

Un sereviciu popular in multe supermarketuri, inclusiv in cele din Romania ar putea să dispară. Oamenii nu vor mai putea retrage numerar de la casele de marcat. Comerciantii spun că trebuie să plătească u ...

Importanța unui plan de carieră pentru tineri
24/04/2024 14:00

În era modernă, in care optiunile profesionale sunt ample si schimbările sunt rapide, tinerii se află adesea in fata unui labirint aparent fără iesire in ceea ce priveste alegerea carierei lor. &Ic ...

Directorul Poștei Române face anunțul așteptat de toți pensionarii, chiar înainte de Paște
24/04/2024 12:43

Cinci milioane de pensionari romani aşteptă să afle dacă vor avea sau nu bani peste Paşte. Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca pensiile şi salariile angajaţilor la stat să fie livrate inainte de sărbă ...

Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 313613, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Regional Nord
24/04/2024 09:10

 Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 3 ...

Premierul estimează un salariu minim de 1.200 de euro
24/04/2024 06:36

  Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună in transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim europ ...

La cine apelezi când ai nevoie urgentă de bani? Descoperă soluțiile de finanțare rapidă
23/04/2024 15:37

La cine apelezi cand ai nevoie urgentă de bani? Descoperă solutiile de finantare rapidă O urgentă poate apărea in momente neprevăzute, lucru care crează griji, stres si dezechilibru pe plan financiar. C ...

O nouă masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană deasupra României
23/04/2024 10:20

În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulatia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer incărcată cu particule de praf de ori ...

 ”Viitorul producției agroalimentare”, conferință internațională
22/04/2024 14:43

Consulatul Regatului Tărilor de Jos de la Iasi, in parteneriat Ambasada Regatului Tărilor de Jos in Romania, Universitatea de Stiintele Vietii "Ion Ionescu de la Brad" Iasi (USV Iasi) si cu OFA UGI ...

Anunț de selecție partener în vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate
22/04/2024 13:38

Anunt de selectie partener in vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor in dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei