default

Dimensiune font:

„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane

| 13-12-2016 12:00

În ultimul deceniu, la nivelul Regiunii de Nord-Est, în jurul fiecărui mare pol urban au fost înfiinţate, mai mult de „gura UE“, zonele metropolitane * deşi rolul lor era de crearea unei strategii comune pentru atragerea de fonduri europene care să deservească spaţiul metropolitan, cei mai mulţi bani comunitari au venit pentru investiţii în municipiile reşedinţă de judeţ, ceea ce a creat nemulţumiri în rândul partenerilor * astăzi, în campania „Moldova de 10“ scoatem în prim plan cauzele care au dus la prezenţa unor zone metropolitane-fantomă

Regiunea de Nord-Est a cunoscut o clarificare, în ultimul deceniu, în ceea ce priveşte planificarea spaţială. Analiza modului în care se alocă fondurile europene, mai ales cele pentru dezvoltare regională, a fost una riguroasă, în funcţie de numeroase criterii, care în final au dus la apariţia „politicii polilor de creştere în România“. Printr-o hotărâre de Guvern din 2008, în fiecare regiune de dezvoltare din ţară au fost stabiliţi un pol de creştere şi poli de dezvoltare, în funcţie de puterea de influenţă asupra comunităţilor din împrejurimi. La nivelul Regiunii de Nord-Est pol de creştere a fost desemnat Iaşul, în timp ce poli de dezvoltare – Bacău şi Suceava.

„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană

„Atât la nivel naţional, cât şi în interiorul Regiunii de Nord-Est, polii identificaţi dispun de un potenţial semnificativ de influenţă atât la nivelul regiunii din care fac parte, cât şi dincolo de graniţele acestora“, se arată în documentul de planificare pentru exerciţiul financiar european 2014-2020. Potrivit analizelor realizate de experţi, „arealul polului de creştere Iaşi coincide cu extinderea actuală a Zonei Metropolitane Iaşi“.

În 2006 a fost constituită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bacău, din care fac parte municipiul reşedinţă de judeţ şi alte 20 de comune din proximitate. Pentru cel de-al doilea pol de dezvoltare, Suceava, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară a Zonei Metropolitane a fost constituită în 2011. Din aceasta fac parte municipiul Suceava, oraşul Salcea şi alte 12 comune din jur. Totodată, în regiunea Nord-Est mai figurează şi alte structuri metropolitane, aflate în diferite stadii de organizare. Ele, „sunt constituite ca Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), având în vedere influenţa pe care centrul urban o are asupra acestora“. Concret, pe lângă zonele metropolitane din jurul polului de creştere şi din proximitatea polilor de dezvoltare, în regiune mai există Zona Metropolitană Botoşani, înfiinţată în 2012, Zona Metropolitană Piatra Neamţ, constituită în 2013, iar un an mai târziu a fost înfiinţată Zona Metropolitană Vaslui. Totodată, a mai fost înfiinţată Zona Metropolitană Roman, în 2009. De remarcat este faptul că Asociaţia Zonei Metropolitane Iaşi a fost înfiinţată din 2004.

Furia „sateliţilor“

Potrivit documentelor programatice pentru 2014-2020, „Zona Metropolitană Iaşi este singura care a reuşit să demareze proiecte vizând dezvoltarea întregii arii metropolitane până la nivelul anului 2013“. Cu toate acestea, edilii din localităţile considerate „satelit“ în jurul municipiului Iaşi sunt revoltaţi. Într-o analiză publicată de ziarul Evenimentul Regional al Moldovei în toamna acestui an se arată că mai bine de jumătate dintre comunele care fac parte din Zona Metropolitană Iaşi nu şi-au plătit cotizaţiile de ani buni. Unii edili susţin că nu au fondurile necesare, în timp ce alţii refuză plata în semn de protest. Primarii comunităţilor rurale susţin că nu au beneficiat direct de fonduri europene alocate mai ales prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, când Iaşul, deşi a avut cea mai mare alocare bugetară din Regiunea de Nord-Est a direcţionat fondurile exclusiv pentru investiţii în municipiul reşedinţă de judeţ. „Din punctul meu de vedere, o jumătate din fondurile atrase de această Asociaţie trebuia să fie alocate municipiului Iaşi, având în vedere numărul de locuitori şi cealaltă jumătate să fie împărţită celorlalte comune care erau membre din acestă organizaţie. Din păcate, de şapte - opt ani de zile nu am primit niciun ban, toţi fiind tocaţi de municipiul Iaşi! Nu le-am dat cotizaţia pentru că nici ei nu mi-au dat nimic”, a declarat social-democratul Mihai Mihalache. Acelaşi dezinteres pentru comunităţile rurale se observă şi la Botoşani. „Scopul aderării la această structură a fost de a ne dezvolta şi mi-aş dori să funcţioneze această asociaţie. Însă nu funcţionează şi nu putem plăti o cotizaţie pentru ceva ce nu funcţionează, cu banii aceştia putem face altceva“, a spus Aneta Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, judeţul Botoşani.

Radiografia aurului negru din Moldova HARTĂ

Astfel, deşi această „politică a polilor de creştere“ avea ca obiectiv susţinerea polilor de creştere şi de dezvoltare, în ansamblul lor, grosul banilor a ajuns la comunităţile urbane. Practic, cele mai multe construcţii metropolitane au fost constituite pentru accesarea şi distribuirea echitabilă a investiţiilor din fonduri europene, însă în practică, polii urbani au realizat proiecte care au vizat strict dezvoltarea centrului, entităţile de tip „satelit“ fiind influenţate în mică măsură. În practică, a lipsit o consideraţie pentru comunităţile rurale din toate zonele metropolitane ale regiunii. Aceasta a fost pusă pe seama fie a orgoliului politic, fie a lipsei de fonduri suficiente pentru o listă foarte mare de nevoi identificate în aceste arii metropolitane. Astfel, în multe dintre aceste localităţi lipsesc servicii esenţiale în arii metropolitane precum transport public de persoane gestionat de aceeaşi entitate sau managementul deşeurilor, dar şi o infrastructură rutieră modernă.

În acest moment, zonelor metropolitane desenate colorat în documentele programatice sunt practic nişte „fantome“ în jurul unor centre urbane avide de fonduri.

Vasile ASANDEI: „Mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă“

 

Dezvoltarea metropolitană se axează în special pe capacitatea economică a actorilor locali, pe resursele deţinute de către aceştia şi pe complexitatea interdependenţei relaţionale dezvoltate între diverse unităţi administrativ-teritoriale“- „Zona metropolitană ca răspuns reflex la guvernarea multinivel şi deciziile publice naţionale derivate“, Cătălin Dumitrică şi Ioana Dinu

 

La 1 ianuarie 2007 România a intrat în Uniunea Europeană şi odată cu ea şi cea mai săracă zonă a spaţiului comunitar: Regiunea de Nord-Est. Zece ani mai târziu, regiunea continuă să fie la coada clasamentului în ceea ce priveşte nivelul de trai. Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei prezintă o radiografie a evoluţiei comunităţii în ultimul deceniu. Prin campania „Moldova de 10“ punem lupa pe modul în care au fost accesate fondurile europene, care sunt cele mai reuşite proiecte derulate în regiune, dar scoatem în prim plan şi punctele în care mai avem de lucrat în următorul deceniu.

Candidaturile finale pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 FOTO

 

CAMPANIE EVE

MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană

„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane

„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală

Campanie coordonată de Alina STAN

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

 

ANUNŢ privind organizarea licitaţiei deschise în vederea atribuirii în folosinţă a PARCELELOR disponibile în perimetrul Parcului Industrial Miroslava. În conformitate cu legislaţia în vigoare şi în baza hotărârii Consiliului Local al comunei Miroslava, anexa 1 la HCL nr. 15 din 28.01.2016 privind aprobarea încheierii contractului de administrare al Parcului Industrial Miroslava între Comuna Miroslava şi SC Miroslava Industrial Parc SRL. SC MIROSLAVA INDUSTRIAL PARC SRL (societatea administrator a Parcului Industrial), cu sediul în judeţul Iaşi, comuna Miroslava, str. C. Langa, nr. 93, organizează în data de 01.03.2019, ora 11.00, licitaţie publică deschisă cu strigare în vederea atribuirii în folosinţă a mai multor parcele de teren cu următoarele suprafeţe: 2000mp, 19.331mp, 5051mp, 8537mp, 5000mp, 2000mp, 2700mp. Terenul este localizat în comuna Miroslava, sat Brătuleni, T14, şi face parte din Parcul Industrial Miroslava. Destinaţia parcelelor o reprezintă construcţia de hale/clădiri pentru activităţi de producţie şi/sau servicii. Durata maximă a contractului de folosinţă a parcelelor este de maxim 49 de ani de la data semnării contractului. Redevenţa minimă de pornire este de 0,9 euro/mp/an, preţ cu TVA inclus. Garanţia de participare la licitaţie este de 10.000 lei şi se depune/transferă în contul nr. RO03BRDE240SV10705792400 deschis în lei la BRD G.S.G. S.A. numele SC MIROSLAVA INDUSTRIAL PARC SRL. Documentaţia de licitaţie este disponibilă pe site-ul SC Miroslava Industrial Parc SRL www.miroslavaindustrial.ro sau la sediul SC Miroslava Industrial Parc SRL situat în sat Bratuleni, strada Basarabia nr. 4 Centrul de Afaceri World Vision Center, comuna Miroslava, judeţul Iaşi. Depunerea ofertelor se va face în perioada 18.02-27.02.2019, între orele 10.00-15.00 la punctul de lucru SC Miroslava Industrial Parc SRL situat în sat Bratuleni, strada Basarabia nr. 4 Centrul de Afaceri World Vision Center, comuna Miroslava, judeţul Iaşi. Evaluarea dosarelor şi ofertele publice se vor face în prezenţa ofertanţilor şi a comisiei de evaluare şi selecţie a ofertelor în data de 01.03.2019, ora 11.00, la punctul de lucru SC Miroslava Industrial Parc SRL din sat Bratuleni, strada Basarabia nr. 4 Centrul de Afaceri World Vision Center, comuna Miroslava, judeţul Iaşi. Perioada pentru care ofertanţii rămân angajaţi cu privire la termenii ofertei lor: minim 60 de zile. Relaţii suplimentare şi alte informaţii pot fi obţinute la sediul SC Miroslava Industrial Parc SRL, la numărul de telefon 0748663344 sau la adresa de mail office@miroslavaindustrial.ro
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr.4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iaşi–Faliment, în temeiul dispoziţiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitaţie publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bun imobil – proprietate agroindustrială, (tip "ferma creştere suine") situată în extravilanul Com. Ibăneşti, punctul Condrea, T119, P3068/7; 3068/8, Jud. Vaslui, format din teren extravilan în sup. de 8.432 mp, Construcţia C1 în sup. de 98 mp, Construcţia C2 în sup. de 720 mp şi Construcţia C3 în sup. de 720 mp, dotate cu echipamente interior grajd creştere suine şi panouri fotovoltaice - Preţ de pornire 65% din valoarea de piaţă stabilită prin raportul de evaluare - 246.716 Euro (exclusiv TVA). 2. Bunuri mobile conform Raport de evaluare - Preţ de pornire 65% din valoarea de piaţă stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt - Denumirea bunurilor - Buc - Preţ de pornire Lei – fără TVA 1 - Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricaţie 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 - 1 - 199.000 2 - Vidanja TESTORE model C160, fabricaţie 2015 - 1 - 50.895 3 - Semănătoare de plante praşitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricaţie 2014, nr. de identificare 2141001 - 1 - 35.443 Licitaţiiile vor avea loc în zilele de 01,08,15 şi 22.03.2019 ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iaşi, str. Sf.Lazăr, nr.4, bl.Peneş Curcanu, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr.13, Jud.Iaşi, Complex de Birouri "NH BUSINESS", putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA–pentru bunul imobil; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. În cazul în care creditorul garantat First Bank S.A. îşi exprimă intenţia de a adjudeca în contul creanţei bunul imobil, acesta va putea participa la licitaţiile organizate fără alte cheltuieli (taxă de participare la licitaţie, caiet de sarcini, cauţiunea de 10% etc.) şi fără a fi necesar a prezenta documentele de participare. Creditorul garantat poate adjudeca în contul creanţei bunul asupra căruia poartă garanţia sa la un preţ care se încadrează în strategia de valorificare aprobată de către creditori. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iaşi, str. Sf.Lazăr, nr.4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr.13, Jud. Iaşi, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
Românii din străinătate vor trebui să își declare veniturile în țară. De ce
14/02/2019 08:33

 ANAF doreste ca toti romanii care stau in străinătate mai mult de 183 de zile să isi declare veniturile.   În baza conventiilor europene, ANAf face schimb de informatii cu statele parten ...

Innovation Labs 2019 - tinerilor pasionaţi de inovare li s-a pregătit „scena”
13/02/2019 00:00

Innovation Labs 2019, programul de pre–accelerare pentru startup–uri tehnice, invită tinerii pasionaţi de tehnologie şi inovare digitală să işi transforme ideile in realitate la Hackathoanele ...

Iaşul, vizat de unul dintre cele mai importante concernuri din Turcia
13/02/2019 00:00

Reprezentanţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) s-au intalnit in cursul zilei de ieri cu o delegaţie a grupului Arçelik, unul dintre cele mai importante concernu ...

LOCURI DE MUNCĂ STRĂINĂTATE -    12  FEBRUARIE  2019
12/02/2019 09:00

  Dacă reprezinţi o agenţie de recrutare, poţi obţine mai multe informaţii despre publicarea anunţurilor contactand Departamentul de Publicitate al Ziarului EVENIMENTUL REGIONAL ...

Dezvoltatorii imobiliari din județul Iași
10/02/2019 08:44

              80% dintre dezvoltatorii imobiliari din judetul Iasi sunt deja partenerii nostri. Pentru o ofertă personalizată de promovare a proiectului imobiliar, ...

„ASF sprijină educaţia financiară pentru a impulsiona dezvoltarea pieţei asigurărilor”
05/02/2019 11:23

Prezent astăzi la evenimentul „Quo Vadis - Piaţa de asigurări in 2019”, organizat de DC NEWS, Leonardo Badea - preşedintele ASF, a declarat că, din punct de vedere al volumului de prime brute s ...

Autostrada Unirii, ignorată!  Asociaţiile civice ieşene vor să cheme Guvernul în judecată
01/02/2019 17:58

* Opoziţia acuză Guvernul că in proiectul de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, lansat in dezbatere publică, nu este inclusă şi finanţarea pentru Autostrada Unirii * iniţiatorul Legii Autostrăzii U ...