„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane

default

Dimensiune font:

| 13-12-2016 12:00

În ultimul deceniu, la nivelul Regiunii de Nord-Est, în jurul fiecărui mare pol urban au fost înfiinţate, mai mult de „gura UE“, zonele metropolitane * deşi rolul lor era de crearea unei strategii comune pentru atragerea de fonduri europene care să deservească spaţiul metropolitan, cei mai mulţi bani comunitari au venit pentru investiţii în municipiile reşedinţă de judeţ, ceea ce a creat nemulţumiri în rândul partenerilor * astăzi, în campania „Moldova de 10“ scoatem în prim plan cauzele care au dus la prezenţa unor zone metropolitane-fantomă

Regiunea de Nord-Est a cunoscut o clarificare, în ultimul deceniu, în ceea ce priveşte planificarea spaţială. Analiza modului în care se alocă fondurile europene, mai ales cele pentru dezvoltare regională, a fost una riguroasă, în funcţie de numeroase criterii, care în final au dus la apariţia „politicii polilor de creştere în România“. Printr-o hotărâre de Guvern din 2008, în fiecare regiune de dezvoltare din ţară au fost stabiliţi un pol de creştere şi poli de dezvoltare, în funcţie de puterea de influenţă asupra comunităţilor din împrejurimi. La nivelul Regiunii de Nord-Est pol de creştere a fost desemnat Iaşul, în timp ce poli de dezvoltare – Bacău şi Suceava.

„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană

„Atât la nivel naţional, cât şi în interiorul Regiunii de Nord-Est, polii identificaţi dispun de un potenţial semnificativ de influenţă atât la nivelul regiunii din care fac parte, cât şi dincolo de graniţele acestora“, se arată în documentul de planificare pentru exerciţiul financiar european 2014-2020. Potrivit analizelor realizate de experţi, „arealul polului de creştere Iaşi coincide cu extinderea actuală a Zonei Metropolitane Iaşi“.

În 2006 a fost constituită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bacău, din care fac parte municipiul reşedinţă de judeţ şi alte 20 de comune din proximitate. Pentru cel de-al doilea pol de dezvoltare, Suceava, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară a Zonei Metropolitane a fost constituită în 2011. Din aceasta fac parte municipiul Suceava, oraşul Salcea şi alte 12 comune din jur. Totodată, în regiunea Nord-Est mai figurează şi alte structuri metropolitane, aflate în diferite stadii de organizare. Ele, „sunt constituite ca Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), având în vedere influenţa pe care centrul urban o are asupra acestora“. Concret, pe lângă zonele metropolitane din jurul polului de creştere şi din proximitatea polilor de dezvoltare, în regiune mai există Zona Metropolitană Botoşani, înfiinţată în 2012, Zona Metropolitană Piatra Neamţ, constituită în 2013, iar un an mai târziu a fost înfiinţată Zona Metropolitană Vaslui. Totodată, a mai fost înfiinţată Zona Metropolitană Roman, în 2009. De remarcat este faptul că Asociaţia Zonei Metropolitane Iaşi a fost înfiinţată din 2004.

Furia „sateliţilor“

Potrivit documentelor programatice pentru 2014-2020, „Zona Metropolitană Iaşi este singura care a reuşit să demareze proiecte vizând dezvoltarea întregii arii metropolitane până la nivelul anului 2013“. Cu toate acestea, edilii din localităţile considerate „satelit“ în jurul municipiului Iaşi sunt revoltaţi. Într-o analiză publicată de ziarul Evenimentul Regional al Moldovei în toamna acestui an se arată că mai bine de jumătate dintre comunele care fac parte din Zona Metropolitană Iaşi nu şi-au plătit cotizaţiile de ani buni. Unii edili susţin că nu au fondurile necesare, în timp ce alţii refuză plata în semn de protest. Primarii comunităţilor rurale susţin că nu au beneficiat direct de fonduri europene alocate mai ales prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, când Iaşul, deşi a avut cea mai mare alocare bugetară din Regiunea de Nord-Est a direcţionat fondurile exclusiv pentru investiţii în municipiul reşedinţă de judeţ. „Din punctul meu de vedere, o jumătate din fondurile atrase de această Asociaţie trebuia să fie alocate municipiului Iaşi, având în vedere numărul de locuitori şi cealaltă jumătate să fie împărţită celorlalte comune care erau membre din acestă organizaţie. Din păcate, de şapte - opt ani de zile nu am primit niciun ban, toţi fiind tocaţi de municipiul Iaşi! Nu le-am dat cotizaţia pentru că nici ei nu mi-au dat nimic”, a declarat social-democratul Mihai Mihalache. Acelaşi dezinteres pentru comunităţile rurale se observă şi la Botoşani. „Scopul aderării la această structură a fost de a ne dezvolta şi mi-aş dori să funcţioneze această asociaţie. Însă nu funcţionează şi nu putem plăti o cotizaţie pentru ceva ce nu funcţionează, cu banii aceştia putem face altceva“, a spus Aneta Gireadă, primarul comunei Mihai Eminescu, judeţul Botoşani.

Radiografia aurului negru din Moldova HARTĂ

Astfel, deşi această „politică a polilor de creştere“ avea ca obiectiv susţinerea polilor de creştere şi de dezvoltare, în ansamblul lor, grosul banilor a ajuns la comunităţile urbane. Practic, cele mai multe construcţii metropolitane au fost constituite pentru accesarea şi distribuirea echitabilă a investiţiilor din fonduri europene, însă în practică, polii urbani au realizat proiecte care au vizat strict dezvoltarea centrului, entităţile de tip „satelit“ fiind influenţate în mică măsură. În practică, a lipsit o consideraţie pentru comunităţile rurale din toate zonele metropolitane ale regiunii. Aceasta a fost pusă pe seama fie a orgoliului politic, fie a lipsei de fonduri suficiente pentru o listă foarte mare de nevoi identificate în aceste arii metropolitane. Astfel, în multe dintre aceste localităţi lipsesc servicii esenţiale în arii metropolitane precum transport public de persoane gestionat de aceeaşi entitate sau managementul deşeurilor, dar şi o infrastructură rutieră modernă.

În acest moment, zonelor metropolitane desenate colorat în documentele programatice sunt practic nişte „fantome“ în jurul unor centre urbane avide de fonduri.

Vasile ASANDEI: „Mai avem cu toţii de învăţat ce înseamnă performanţă“

 

Dezvoltarea metropolitană se axează în special pe capacitatea economică a actorilor locali, pe resursele deţinute de către aceştia şi pe complexitatea interdependenţei relaţionale dezvoltate între diverse unităţi administrativ-teritoriale“- „Zona metropolitană ca răspuns reflex la guvernarea multinivel şi deciziile publice naţionale derivate“, Cătălin Dumitrică şi Ioana Dinu

 

La 1 ianuarie 2007 România a intrat în Uniunea Europeană şi odată cu ea şi cea mai săracă zonă a spaţiului comunitar: Regiunea de Nord-Est. Zece ani mai târziu, regiunea continuă să fie la coada clasamentului în ceea ce priveşte nivelul de trai. Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei prezintă o radiografie a evoluţiei comunităţii în ultimul deceniu. Prin campania „Moldova de 10“ punem lupa pe modul în care au fost accesate fondurile europene, care sunt cele mai reuşite proiecte derulate în regiune, dar scoatem în prim plan şi punctele în care mai avem de lucrat în următorul deceniu.

Candidaturile finale pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 FOTO

 

CAMPANIE EVE

MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană

„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane

„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală

Campanie coordonată de Alina STAN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei