„Riscul de intrare a României în infringement, din cauza legislaţiei RCA, este aproape exclus”

vicepresedinte_asf___cristian_rosu_57739700

Dimensiune font:

| 14-01-2019 14:23

* susţine Cristian Roşu, noul vicepreşedinte pentru asigurări al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), într-un interviu referitor la obiectivele şi oportunităţile în piaţa asigurărilor în acest an

În vară, Comisia Europeană a anunţat că România a primit, pe 19 iulie, o scrisoare de punere în întârziere (primul pas al procedurii de infringement) cu privire la normele sale naţionale referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Cristian Roşu, noul vicepreşedinte pentru asigurări al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), susţine, într-un interviu acordat financialintelligence.ro, că, din discuţiile avute cu Comisia Europeană, au rezultat abordări comune ale problemelor semnalate, sunt în continuare în discuţie câteva reformulări ale 2-3 articole de lege, urmând ca în cursul lunii februarie să fie transmise Ministerului Finanţelor propunerile finale de modificare legislativă, pe baza cărora se va demara procedura de revizuire solicitată.

 

- Domnule Cristian Roşu, ce obiective aveţi pentru mandatul de vicepreşedinte pentru asigurări în ASF?

- Aş începe prin a spune că obiectivul principal este stabilitatea pieţei. Dar, având în vedere că piaţa asigurărilor din România este o piaţă relativ mică, raportată la populaţia ţării, la PIB-ul României şi la dimensiunea pieţelor din celelalte ţări europene, cred că un alt obiectiv important este dezvoltarea acestei pieţe, astfel încât să poată deveni o sursă atât de creştere a PIB-ului, cât şi a acoperirii riscurilor, din ce în ce mai multe, cu care se confruntă atât populaţia, cât şi mediul de afaceri.

În acest sens, obiectivele mele personale, dar şi ale Autorităţii de Supraveghere Financiară, se vor devzolta pe două paliere :

  • asigurările obligatorii;

  • asigurările facultative.

În cazul asigurărilor obligatorii, vom revizui cadrul legistativ, atât cel primar, cât şi cel secundar, pentru a crea posibilitatea creşterii gradului de cuprindere, dar şi înţelegerea utilităţii acestor tipuri de asigurări, astfel încât consumatorii să înţeleagă rostul unor astfel de asigurări.

În cazul asigurărilor facultative, aş separa asigurările de viaţă de cele non-viaţă şi mi-aş dori ca această zonă să reprezinte motorul creşterii şi dezvoltării pieţei asigurărilor la care mă refeream la început.

Această creştere se va putea realiza doar prin crearea unui cadru concurenţial adecvat, astfel încât toate produsele de asigurare să devină atractive, conduita asiguratorilor să vină în întâmpinarea nevoilor consumatorilor, iar consumatorul să devină elementul central al atenţiei noastre, a tuturor, pentru a fi deplin mulţumit de serviciile oferite şi nu numai de promisiunile făcute. Printr-o responsabilizare maximă a tuturor celor ce oferă servicii în piaţa asigurărilor, asiguratori, intermediari şi nu în ultimul rând ASF, se va putea îmbunătăţi atât tipologia produselor oferite, cât şi calitatea serviciilor prestate.

- Care sunt problemele identificate în sectorul asigurărilor?

- Nu aş numi probleme ceea ce există acum în sectorul asigurărilor, ci mai corect le-aş cataloga ca oportunităţi sau provocări.

Aici aş exemplifica prin supravegherea mai atentă pe bază de riscuri a comportamentului, hai să spunem a conduitei, atât a asiguratorilor cât şi a intermediarilor, principalele probleme de aici apar. Atât nemulţumirea consumatorilor, cât şi petiţiile formulate de aceştia provin fie din neînţelegerea corectă a prevederilor legale, cât mai ales din tratamentul neadecvat al derulării contractelor de asigurare, cu precădere în zona producerii riscului asigurat, mai pe scurt al producerii daunei.

Sper ca prin apariţia şi implementarea legii IDD, cât şi a normelor de aplicare ale acesteia, dar şi printr-o activitate mai incisivă în acestă zonă a ASF, să reuşim echilibrarea acestei probleme pe parcursul anului 2019.

- În ce stadiu este actualizarea legislaţiei RCA? Cum evaluaţi riscul ca România să intre în infringement, în momentul de faţă?

- Riscul de intrare a României în infringement este aproape exclus. Din discuţiile pe care le-am avut cu Comisia Europeană, au rezultat abordări comune ale problemelor semnalate, sunt în continuare în discuţie câteva reformulări ale 2-3 articole de lege, urmând ca în cursul lunii februarie să fie transmise Ministerului Finanţelor propunerile finale de modificare legislativă, pe baza cărora se va demara procedura de revizuire solicitată.

Deci, niciun risc, nici de infringement, nici de modificare substanţială legislativă, astfel încât legea ce reglementează RCA să devină o nouă problemă.

- Un sfert din maşinile înmatriculate în România nu au RCA, potrivit aprecierilor Consiliului Concurenţei. Care sunt masurile luate de ASF pentru remedierea acestei situatii?

- Pornind de la date concrete şi nu de la aprecieri, pot spune că analizăm împreună, cu factori de decizie din M.A.I această speţă pentru a identifica cele mai bune măsuri, dar care intră şi în sfera noastră de competenţă, astfel încât acest subiect să nu mai ţină capul de afiş de fiecare dată.

- Aveţi în vedere renunţarea la posibilitatea încheierii RCA pe o lună? Vă rog să motivaţi răspunsul.

- Deocamdată nu renunţăm la prevederile din lege, după cum am spus şi mai devreme, se vor face acele modificări discutate cu Comisia Europeană fără a schimba structural legea. Pot spune că monitorizăm atent în perioada care urmează acest subiect şi în măsura în care nu produce convulsii sau derapaje, un bun câştigat nu-l schimbi după un an, că unii sau alţii nu-l agrează din varii motive.

- Aţi declarat că asigurătorii sancţionaţi de Consiliul Concurenţei au rate de solvabilitate peste valorile minime necesare, iar cerinţa minimă de capital este îndeplinită. Ce ne puteţi spune despre evoluţia acestor indicatori după plata amenzilor de către fiecare asigurător, amenzile fiind executorii?

- Da, este adevărat, asigurătorii sancţionaţi de Consiliul Concurenţei au rate de solvabilitate peste valorile minime necesare atât înainte de amendă, cât şi după achitarea acesteia, stabilitatea pieţei asigurărilor nefiind periclitată în vreun fel.

- Mai există posibilitatea să asistăm la falimente pe piaţa asigurărilor, în perioada următoare?

- Având în vedere valorile SCR şi MCR (n.r. Cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) şi cerinţa de capital minim (MCR)) ale companiilor de asigurare, nu se estimează să avem nici macar o deteriorare a stării financiare a acestora. Dar nu pot spune că nu urmărim cu atenţie evoluţia acestor indicatori, ca eventual să putem interveni daca situaţia o va impune.

- Sute de clădiri din Bucureşti sunt considerate pericol public în caz de cutremur. Ce ne puteţi spune despre situaţia asigurărilor obligatorii de locuinţe? Cum poate creşte procentul de cuprindere la nivel naţional? Care este situaţia asigurărilor facultative de locuinţe?

- Asigurarea obligatorie de locuinţe este un alt element în atenţia noastră, datorat gradului mic de cuprindere, având în vedere că este o asigurare obligatorie. Suntem într-un proces complex de analiză a legislaţiei primare, pe care să o adaptăm condiţiilor concrete, să o facem atractivă şi funcţională în acelaşi timp, având în vedere toate neajunsurile semnalate în aplicarea ei.

Sperăm ca noua formă să o propunem ministerelor cu drept de iniţiativă legislativă în prima parte a acestui an.

- Care sunt evenimentele/reglementările cu impact pe piaţa asigurărilor în acest an?

- Primele reacţii din 2019 sunt cele generate de legea IDD, precum şi de normele de aplicare a acesteia. Aceste acte normative responsabilizează mai mult distribuitorii de asigurări în sprijinul consumatorului final. Sunt acte normative cu impact profund, care creează şi un grad ridicat de birocraţie, dar si de responsabilizare. Vom urmări cu atenţie implementarea lor şi vom aduce corecţii atât în aplicarea lor, cât şi în structură, dacă semnalele pe care le vom colecta vor crea premizele îmbunătăţirii acestora, dar doar în ajutorul consumatorului.

Ca final al acestei discuţii, vreau doar să subliniez rolul major pe care îl vor juca asigurările de sănătate, pe care eu le vad ca un principal element de dezvoltare al pieţei asigurărilor şi o foarte importantă sursă de finanţare a sistemului public de sănătate, dar despre acest aspect, poate cu altă ocazie. financialintelligence.ro

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei