Banii din spatele noului Masterplan de transport

default

Dimensiune font:

| 12-02-2015 18:00

Ultimele modificări aduse la documentul prin care sunt prioritizate investiţiile coordonate de Ministerul Transporturilor nu vizează doar cele două autostrăzi care vor tranzita Moldova * în urma dezbaterilor au fost aduse clarificări şi pentru sectorul intermodal * valoarea totală a investiţiilor din infrastructură depăşeşte 48 de miliarde de euro

 Dezbaterile din această săptămână privind documentul prin care sunt prezentate investiţiile în infrastructură pentru următoarele două decenii au adus mai multe surprize pentru Regiunea de Nord-Est. Cele mai importante modificări, ce au fost deja promovate intens de guvernanţi vizează cele două autostrăzi care vor tranzita Moldova. Astfel, a fost inclusă în Masterplanul General de Transport Autostrada fazată Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, care alternează tronsoane de drumuri expres cu cele de autostradă, şi Autostrada Paşcani-Bacău.

„UE nici nu vrea să audă de Iaşi-Târgu Mureş“

Concret, între Târgu Mureş şi Târgu Neamţ, va fi executată „autostradă fazată“, iar tronsonul de 184 de kilometri va costa aproape aproape 3 miliarde de euro, fiind şi cea mai scumpă modificare. Restul drumului, între Târgu Neamţ- Iaşi- Ungheni, o porţiune de 135 de kilometri, ar urma să coste 1,1 miliarde de euro. Autostrada cu câte două benzi pe sens, între Bacău şi Paşcani, de 81 de kilometri, va ajunge la 485 de milioane de euro.

 

„Într-adevăr, tronsonul Târgu Neamţ - Târgu Mureş va fi construit ca drum expres, iar Ungheni – Târgu Neamţ va fi autostradă. Trebuie să se înţeleagă faptul că diferenţa nu este foarte mare, doar că drumul expres este puţin mai îngust, având o lăţime de 22 metri, faţă de 26 metri cât are o autostradă. Noi avem deja banii, 22 milioane de euro bani europeni, iar dacă nu vor fi întârzieri la licitaţii lucrările vor începe în 2016 şi se vor termina în 2020”, a declarat Nicolae Boţu, consilierul ministrului Transporturilor Ioan Rus.


Intermodalul îşi schimbă amplasamentul
O altă modificare care vizează Iaşul a fost anunţată pentru sectorul intermodal. Iniţial, amplasamentul terminalului multimodal Iaşi a fost localizat la Socola, iar AECOM, firma care a realizat Masterplanulu, propunea „redeschiderea Terminalului de Mărfuri de la Socola pentru a profita de potenţialul de transbordare containere de pe ecartamentul rusesc pe cel european şi, de asemenea, datorită capacităţii de gestionare a traficului intern“. Pentru că deja erau începute procedurile pentru un alt amplasament, intermodalul a fost relocat la Holboca, în apropierea Aeroportului Internaţional. Proiectul va fi derulat de Consiliul Judeţean alături de Compania de Căi Ferate, în noul exerciţiu financiar european.

Cursă contra cronometru pe bani europeni. Cine s-a înscris la fondurile pentru centre intermodale de transport marfă!

Oficialii CJ Iaşi au anunţat, încă de anul trecut, că vor să acceseze bani europeni pentru acest proiect. „Intenţionăm să-l construim lângă depoul de la Holboca, cu ajutorul fondurilor europene. Are o valoarea aproximativă de 23 milioane de euro, iar suprafaţa, pe care am primit-o de la Consiliul Local Holboca, este de 30 de hectare. Vom reactualiza documentaţia tehnico-economică şi îl vom depune spre finanţare europeană“, declara Cristian Adomniţei, şeful CJ Iaşi, la finele anului trecut.

Iaşul rămâne fără bani de şosea de centură
În ceea ce priveşte lista cu viitoarele şosele ocolitoare, aceasta nu include continuarea lucrărilor la centura Iaşului. În schimb, sunt nominalizate şosele ocolitoare la Vaslui – 9 kilometri, cu o valoare de aproape 20 de milioane de euro, fără TVA, Bârlad – 11,3 kilometri la o valoare de 25 de milioane de euro, Vatra Dornei, lucrare estimată la 30 de milioane de euro, dar şi cea de la Câmpulung Moldovenesc, care ar costa în jur de 122,5 milioane de euro.


Pe de altă parte, mai multe drumuri expres care trec prin Moldova, apar în masterplan. Astfel, DE Paşcani-Suceava ar costa 289 de milioane de euro, DE Suceava-Siret – 196 de milioane de euro, DE Suceava – Botoşani – 125 de milioane de euro şi DE Bacău-Piatra Neamţ.


În ultima variantă a masterplanului mai apar şi o serie de drumuri trans regio. Proiectele pentru Moldova vizează tronsoanele: Iaşi-Vaslui-Bacău (99,5 milioane de euro), Suceava- Vatra Dornei- Bistriţa (125 milioane de euro), Piatra Neamţ- Târgu Neamţ (19,1 milioane de euro), Vaslui- Bârlad- Galaţi (89,5 milioane de euro) şi Botoşani- Târgu Frumos (36,5 milioane de euro). 

Potrivit ministrului Ioan Rus, Masterplanul General de Transport va fi aprobat săptămâna viitoare în Guvern, urmând ca până pe 15 martie să fie prezentat Comisiei Europene.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:22

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei