Buget 2019 - Moldova a rămas neconectată la toate proiectele majore

1Dan Chirleşan1

Dimensiune font:

| 20-03-2019 00:00

Economistul ieşean Dan Chirleşan, cadru didactic la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Afacerilor (FEAA) Iaşi, a disecat, pentru cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei, cifrele bugetului de stat pe anul în curs. Concluzia? „Avem un buget de asistenţă socială, construit doar pentru a plăti salarii şi pensii”. Prin urmare, „este posibil ca situaţia financiară a ţării să se înrăutăţească faţă de anul anterior”.

  Bugetul de stat este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 5,5% prevăzută pentru anul 2019 şi un ritm mediu anual de 5,2% pe întreg orizontul 2020-2022, semnificativ mai mare comparativ cu cea estimată a fi înregistrată la nivelul ţărilor UE.Din perspectiva economistului Dan Chirleşan, cadru didactic la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor a Afacerilor (FEAA), bugetul pe acest an este unul ambiţios, dar nerealist. „În accepţiunea mea de analist, lumea merge în cicluri economice. Există o perioadă în care economia creşte, se încălzeşte, după care, în mod constant, vine o criză care generează corecţiile erorilor întreprinse în perioada creşterii. Criza aceasta este trecerea de la o bucurie exaltată şi generalizată la nivelul societăţii la momentul de panică, şi atunci când panica trece de la un individ la mai mulţi indivizi şi devine colectivă, apare criza, care corectează. Astfel încât creşterea de 5,2% pe care ei o prognozează ca fiind constantă nu are probitate, nu se dovedeşte”, consideră Dan Chirleşan.

  Nu există potenţial de creştere economică care să depăşească 4%”

 Potrivit acestuia, pe anul bugetar fiscal 2018, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi Guvernul României au prezentat tot o creştere de 5,5%, la fel ca anul acesta, însă, după cum susţine Chirleşan, pe datele statistice publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) creşterea a fost de doar 4,1%. „Dacă ne referim la cifre brute, observăm tot de pe publicaţiile INS că PIB-ul a fost mai mic cu aproape 9 miliarde de lei, adică 2 miliarde de euro. Dacă ar trebui să facem o trecere în revistă a datelor pe care le avem acum la îndemână, privitoare la execuţia bugetului de stat pe anul anterior, ar trebui să ne uităm şi pe partea de investiţii. Şi acolo vedem că pe anul 2018 toate investiţiile realizate în România de actorii publici şi privaţi, cu bani care proveneau din bugetul statului sau din bugetele companiilor, a fost undeva în jur de 80 de miliarde de lei, mai precis 17 miliarde de euro. Din această sumă, doar 40% a fost asumată de stat. Deci, statul, care este cel mai mare actor de pe piaţa investiţiilor, şi-a asumat sub jumătate din investiţiile realizate pe anul 2018 în România”, a explicat acesta.

În opinia sa, bugetul este configurat „pe o dorinţă a Guvernului de a avea o creştere economică care, din păcate, este peste potenţial”. „Nu există potenţial de creştere economică care să depăşească 4% la zona geografică la care ne situăm noi. Ne uităm la ţările care ne înconjoară şi vedem că cele care au o creştere mai consistentă pe ultimii 10 ani de zile nu au o medie care să sară peste 4%”, susţine Dan Chirleşan. „Aşadar, când tu îţi propui creşteri de 5%, 7% eşti nerealist şi rămâi şi necredibil în faţa celor care te pot analiza coerent şi corect”, a adăugat analistul economic. Din perspectiva sa, propunerea de buget adoptată de către Parlament şi devenită Lege „va suferi cu siguranţă modificări pe parcursul anilor, în sensul scăderii veniturilor pe care cei de la guvernare şi-au propus să le colecteze”.

Este posibil ca situaţia financiară a ţării să se înrăutăţească”

În ceea ce priveşte capcanele bugetului de stat pe anul 2019, acestuia i se pare că structura urmează aceleaşi tehnici şi trucuri pe care le-a presupus şi execuţia anului bugetar anterior. „Veniturile care urmează a fi încasate de către stat sunt exagerat de mari şi nerealiste. Statul nu are de unde să încaseze aceste venituri. Diferenţa pe care o aduce anul 2019 comparativ cu cel anterior este faptul că avem parte de un an electoral. Partidele politice vor marja pe cartea populismului, şi anume vor împărţi bani ieftini unor clase sociale pe care ei le consideră captive şi aducătoare de voturi. Este posibil ca situaţia financiară a ţării să se înrăutăţească faţă de anul anterior”, ne avertizează Dan Chirleşan.

Unii privesc bugetul drept o balanţă de venituri şi cheltuieli, alţii ca pe un instrument de politică economică şi, pentru a înţelege cele două aspecte, analistul ne recomandă să îl privim „ca pe o masă, care pentru a sta în echilibru ar trebui să aibă cel puţin 3 picioare”. „Atunci când tăiem un picior şi rămân doar două, masa este într-un dezechilibru şi va cădea. Picioarele mesei sunt date de partea de venituri şi de cheltuieli a bugetului. Pentru a fi în echilibru, ar trebui ca partea de venituri pe care statul speră să le colecteze să fie egale cu partea de cheltuieli. De ce statul prognozează exagerat de mult venituri peste potenţial? Pentru a ne induce nouă ideea că va fi în echilibru şi că îşi permite să facă şi cheltuieli mai mari decât ne arată nouă indicele de echilibru. Cu alte cuvinte, pentru a putea cheltui cu anticipaţie mai mult decât va produce, statul ne induce nouă o stare de echilibru nenaturală, dincolo de ceea ce faptele şi istoricul altor bugete ne-au arătat că poate să se întâmple. Este o tactică de adormire a pacientului, a adăugat acesta.

 Zona Moldovei este an de an ţinta unui experiment politic - economic - social tragic: astfel, prin alocările infime de la bugetul de stat, judeţul Iaşi a ajuns printre cele mai sărace judeţe ale României. Ceea ce ne duce cu gândul la faptul că nu ne sunt reprezentate interesele în Parlament aşa cum ar trebui, zona Moldovei fiind, după cum menţionează şi Chirleşan, „doar un bazin electoral care furnizează în general ecartul necesar pentru preluarea guvernării”, ca ulterior să fie ignorată.

Zona Moldovei este considerată doar un bazin electoral” 

Analistul economic Dan Chirleşan caracterizează bugetul pe anul 2019 drept „un buget de asistenţă socială, construit doar pentru „a plăti salarii şi pensii”. „Nu are reflectată partea de contribuţii pentru absorbţia fondurilor europene, nu vedem reflectat în acest buget nici începerea marilor şantiere, printre care am putea aminti şi proiectul Autostrăzii Unirii... Zona Moldovei este considerată doar un bazin electoral care furnizează în general ecartul necesar pentru preluarea guvernării. După ce îşi obţin voturile, partidele care ajung la guvernare ignoră, uită că Moldova face parte din aceeaşi naţiune. Efectul este că Moldova a rămas neconectată la toate proiectele majore care ar conduce la dezvoltarea zonei”, consideră Chirleşan.

  Un loc aparte în bugetul de stat îl ocupă transferurile către bugetele locale. Vorbim despre cheltuielile prin care statul ar trebui să le asigure indemnizaţiile lunare şi salariile asistenţilor personali, care au fost mutate în sarcina autorităţilor locale. Până anul trecut, 90% din costuri erau suportate de la centru. Aşadar, se va accentua şi mai mult suferinţa ieşenilor, Chirleşan catalogând această mişcare drept „o tehnică a Guvernului de a păcăli că redistribuirile de la bugetul central spre bugetele locale au crescut, dar nu au crescut fără a primi şi fişa de cheltuieli”. „Primarii au constatat că primesc mai mulţi bani, dar pe de altă parte au mai multe cheltuieli, iar pentru anumite comunităţi sunt disproporţional mai mari decât veniturile pe care le-au primit. Adică există comunităţi în care funcţia aceasta de asistenţă socială consumă mult mai mulţi bani decât veniturile pe care statul ar trebui să şi le asume”, a conchis Dan Chirleşan.

  Acesta a adus în discuţie şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, care elaborează prognoze privind dezvoltarea economico-socială a României pe termen scurt, mediu şi lung, în corelare cu prevederile Programului de guvernare, ale strategiilor naţionale, sectoriale şi regionale, precum şi pe baza tendinţelor din economia naţională şi cea mondială, dar analistul economic pune la îndoială credibilitatea şi calitatea statisticilor pe care le produce şi diseminează acest comitet.

 INS este cel care calculează şi oferă indici care ar trebui să rămână necontestaţi de actorii de pe piaţa politică. Ei au inventat, însă, o Comisie de Prognoză, l-au scos de la naftalină pe veteranul Ion Ghizdeanu şi fac din pix indicatori care nu sunt credibili. Guvernul care va fi în anul 2021 nu va putea să pună în practică acele fantasmagorii, pentru că nu vor avea resurse”, a precizat Dan Chirleşan.

Florentina SANDU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

01:23

Vin ploile!

18:30

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
Ce se intampla cu banii tai daca banca da faliment
22/09/2020 10:53

Pare o intrebare destul de dura si de panicarda, asa ca iti spunem, inca de la inceput, ca sunt slabe sanse ca bancile sa dea faliment, iar tu sa iti pierzi agoniseala de-o viata din aceasta cauza. Ziare.com i ...

Vin banii de la Guvern pentru apicultori
22/09/2020 08:52

 Apicultorii vor primi, incepand de marţi, ajutorul de minimis de 25 de lei pe familia de albine, conturile Direcţiilor agricole fiind alimentate cu sumele necesare, a anunţat, luni, Ministerul Agricult ...

EXPLOZIV Cele mai mari bănci din lume, acuzate că au spălat sume astronomice de bani
22/09/2020 07:14

Sume astronomice de bani murdari au trecut ani de zile prin cele mai mari instituţii bancare din lume, dezvăluie o investigaţie internaţională a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investiga ...

Băncile vând deja euro cu peste 4,9 lei
21/09/2020 19:41

Astăzi este „ziua Z” pentru leu. Parlamentul urmează să voteze rectificarea bugetară pentru acest an, care are drept punct principal amendamentul PSD prin care este abrogată majorarea punctului ...

Trei bănci importante, implicate într-un scandal de spălare de bani
21/09/2020 18:27

La bursa de la Frankfurt, in jurul orei 13:20 (11:20 GMT), acţiunile Deutsche Bank inregistrau o scădere de 7,86%, pană la 7,93 euro, după publicarea acestei anchete jurnalistice care a vizat şi cea mai ...

 Nicu Marcu (ASF): Piața de capital trebuie să ajungă un motor al economiei care oferă sursă de finanțare companiilor, precum și un loc de investiții pentru societățile de asigurare, respectiv pentru
21/09/2020 16:58

Presedintele Autoritătii de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, a participat, astăzi, la evenimentul „Romania emergentă”, organizat de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pril ...

 Coronavirusul a ieftinit combustibilul pentru avioane
21/09/2020 15:13

  Kerosenul utilizat de avioanele de pasageri este, in nod normal, unul dintre cele mai scumpe produse petroliere, insă din cauza coronavirusului a devenit un component care este adăugat in combustibilu ...

Blue Air cere ajutor Guvernului
21/09/2020 14:30

La o lună de la aprobare, ajutorul de 300 mil. lei promis nu a sosit Compania aeriană romanească Blue Air a transmis, printr-o scrisoare deschisă, că la o lună după aprobarea, de către Guvernul Roma ...

Leonardo Badea (BNR): Finanțarea prin piața de capital locală, devenită astăzi piață emergentă secundară, este una din oportunitățile de dezvoltare a României
21/09/2020 14:15

   Viceguvernatorul BNR, domnul Leonardo Badea, a declarat: „Promovarea efectivă a pietei de capital din Romania la statutul de piată emergentă secundară de către agentia de evaluare fina ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei