default

Dimensiune font:

Cea mai înaltă clădire din Iaşi, cumpărată de UMF la jumătate de preţ

| 11-08-2014 08:11

Sediul de 13 etaje al Universităţii „Petre Andrei“ (UPA), executat silit de Fisc în contul unor datorii restante, şi-a găsit cumpărător * după aproape un an de la scoaterea la licitaţie a uneia dintre cele mai impozante clădiri din Capitala Moldovei, imobilul a fost cumpărat la jumătate de preţ, iar singurul ofertant a fost Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ * reprezentanţii UPA au anunţat că au contestat procedura şi că au sesizat şi procurorii Anticorupţie * „Este cel mai mare tun imobiliar“, a declarat rectorul Doru Tompea * oficialii UMF au replicat că nu au nimic cu „Petre Andrei“, ci au nevoie de spaţii de studiu

Imperiul celei mai mari universităţi private din Moldova a fost sfâşiat. Una dintre cele mai răsunătoare tranzacţii imobiliare din Iaşi a fost parafată ieri. La licitaţia organizată de Fisc pentru valorificarea unor imobile deţinute de Universitatea „Petre Andrei“, executată silit în contul unor datorii record faţă de bugetul de stat şi alţi creditori, s-a prezentat un ofertat. La aproape un an de la prima strigare, cei care au profitat de valoarea scăzută a imobilelor au fost reprezentanţii Universităţii de Medicină „Gr. T. Popa“.

Din partea instituţiei de învăţământ superior de stat s-au prezentat la licitaţie Daniela Druguş, director general administrativ, Dragoş Pieptu, prorector, şi Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină. „La licitaţia din 7 august s-a prezentat un singur ofertant, persoana juridică Universitatea de Medicină din Iaşi. Licitaţia s-a adjudecat pentru unul din imobile. Ofertantul a depus o ofertă de 15.465.500 lei, mai mult decât era valoarea anunţată pentru această licitaţie, respectiv 15.465.373 de lei. fără TVA. După încheierea procedurii, dacă nu există contestaţii, în termen de 5 zile, ofertantul trebuie să depună întreaga sumă în cont“, a anunţat Maria Ţăran, purtătorul de cuvânt al Fiscului ieşean.


Practic, cea mai înaltă clădire din Iaşi a fost achiziţionată la jumătate din valoarea de evaluare, care iniţial era de 30.930.745 de lei, fără TVA. Creditori pentru respectivul imobil sunt Garanti Bank, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Biroul Executorului Judecătoresc Cornelia Anchidin. Pentru că Garanti Bank are întâietate în a recupera banii, sumele obţinute în urma acestei tranzacţii vor ajunge în vistieria instituţiei de creditare, care are de primit de la UPA în jur de 4 milioane de euro.

Tranzacţia de ieri a fost catalogată de rectorul Universităţii „Petre Andrei“, Doru Tompea, drept „cel mai mare tun imobiliar din ultimii 25 de ani“. Acesta susţine că sediul de 13 etaje din Centrul Civic a fost subevaluat şi scos la licitaţie de Fisc în repetate rânduri pentru a-i reduce valoarea de adjudecare.

„Am depus contestaţii şi sesizări la DNA şi Parchet. Este cel mai mare tun imobiliar din ultimii 25 de ani. S-a dorit să se facă cadou o clădire cu 10.000 mp construiţi. Banii care vor fi obţinuţi în urma licitaţiei nu ajung la buget, ci la banca ce are gaj de rangul unu. Statul iese păgubit din această tranzacţie“, a explicat Tompea.


Rectorul UPA a ţinut să precizeze că activitatea universităţii nu va fi afectată, iar cei 1.000-1.500 de studenţi vor fi instruiţi în alte spaţii pe care instituţia de învăţământ superior le deţine în Iaşi.

Pe de altă parte, ofertantul care a câştigat licitaţia a anunţat că aşteaptă să se finalizeze procedura. „Deocamdată abia am început procedura de achiziţie. Este o etapă lungă şi sperăm să se încheie cu succes. Noi nu avem nimic cu «Petre Andrei», ci doar ne-am prezentat la licitaţie pentru a achiziţiona un imobil“, a detaliat prorectorul Dragoş Pieptu, cel care a făcut parte din echipa UMF care s-a prezentat ieri la licitaţia de la Fisc.


Rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, a menţionat că negocierile privind achiziţionarea sediului UPA sunt mai vechi. „Am avut discuţii pentru preluarea sediului mai demult, dar a intervenit executarea Fiscului şi ne-am oprit. Acum, ne-am prezentat la licitaţie, dar nu ştiu care este rezultatul pentru că nu sunt în ţară. Oricum, este un proces administrativ de durată. Sperăm să se finalizeze cu bine. Avem nevoie de spaţii, de aceea ne-am prezentat la licitaţie. Avem banii pentru achiziţia imobilului, aşteptăm să vedem cum decurge procedura“, a declarat Vasile Astărăstoae pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“, ieri , în jurul prânzului.

Prima licitaţie pentru recuperarea datoriilor pe care UPA le avea la creditori a avut loc în toamna lui 2013. Licitaţiile organizate de Fisc în decursul a zece luni nu au fost adjudecate, deoarece până ieri nu s-au mai prezentat şi alţi ofertanţi.


Rapoartele pentru anul trecut depuse de UPA la Ministerul Finanţelor creionează o situaţie sumbră pentru cea mai mare universitate privată din Moldova. Aceasta a intrat în 2014 cu pierderi de 607.288 de lei şi datorii de peste 30 de milioane de lei.

 

Cel de-al doilea imobil scos la mezat ieri de Fiscul ieşean este căminul UPA de pe strada Otilia Cazimir. Şi acesta a fost scos la vânzare la jumătate de preţ, respectiv 7.633.055 de lei, cu toate că în toamnă acelaşi imobil fusese evaluat la 15,2 milioane de lei.

 

 

 

 

 

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Ludovic Orban a făcut anunțul: Când se vor redeschide mall-urile
06/06/2020 11:56

Premierul Ludovic Orban a anunţat, vineri, că o decizie in privinţa redeschiderii mall-urilor va fi luată de autorităţi cu 3-4 zile inainte de data de 15 iunie şi se va fundamenta pe evaluarea Institutul ...

„A sosit momentul să desfiinţezi Amazon”: Compania  a fost luată în vizor de Elon Musk, fondatorul companiilor Tesla şi SpaceX
05/06/2020 21:29

 Elon Musk, directorul executiv din cadrul Tesla şi SpaceX, a declarat că a sosit momentul ca Amazon să fie desfiinţat, potrivit CNBC. Miliardarul a postat joi un mesaj pe Twitter prin care subliniaz ...

Antibiotice Iasi premiată la Gala Romanian CSR Awards 2020
05/06/2020 15:21

  Proiectul “Alege să fii farmacist” derulat anul trecut de compania Antibiotice in parteneriat cu Facultatea de Farmacie din cadrul Universitătii de Medicină si Farmacie Grigore T. Popa Ia ...

Leul a început luna în forță
02/06/2020 21:15

Redeschiderea pietei locale a fost de bun augur pentru leu, după sfarsitul de săptămană prelungit de Ziua Copilului, dar si după decizia de politică monetară a BNR de reducere a dobanzii sale de politic ...

Nici Uniunea Europeană nu le-a putut lua țăranilor porcii din bătătură!
01/06/2020 22:35

* „Plecand de la realitatea că romanul isi intarcă copilul cu lapte si carne de porc si văzand că buruienile si urzicile sau lucernele au luat locul culturilor de porumb din grădinile oamenilor, ne p ...

Șase din zece locuri de muncă, în pericol!
31/05/2020 19:40

* conform simulărilor făcute de specialisti, 70 la sută dintre cele 29.000 de companii de impact din Romania vor intra in dificultate in perioada imediat următoare * cele 29.000 de companii reprezintă 79% ...

Dobânzile vor continua să scadă
31/05/2020 19:38

* evolutia leului din perioada următoare va fi marcată de decizia de vineri a BNR de a reduce dobanda sa de politică monetară de la 2 la 1,75%, mai jos cu 0,75 puncte procentuale fată de inceputul lui ma ...

 Dan Armeanu (ASF): Pandemia Covid-19 - Impact scăzut asupra sistemului de pensii private
28/05/2020 10:21

                Vicepreşedintele ASF al Sectorului Sistemului de Pensii Private - domnul Dan Armeanu, a declarat:   "Impactul pandemiei cu COVID-19 asupra ...

CAR Flexicredit Credit Rapid si Economii avantajoase
24/05/2020 08:16

 CAR Flexicredit este o Casă de Ajutor Reciproc care poate avea membri salariati in orice domeniu de activitate, salariati din mediul privat, bugetari, pensionari si studenti, netinandu-se cont de nationa ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!