fumator-octav-ganea

Dimensiune font:

Cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani: Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în luna mai 14,9% din totalul consumului

| 15-07-2019 11:57

Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut în mai la 14,9% din totalul consumului cu 0,3 p.p. mai puţin faţă de martie şi cu 2,4 p.p. comparativ cu ianuarie 2019, informează Novel Research.

 

 Un nivel de sub 15% al contrabandei nu s-a mai înregistrat de trei ani.
„Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de comerţul ilegal şi în mai, cu toate că se află în scădere cu 6,6 p.p. până la 30,7%. Piaţa neagră se menţine la niveluri ridicate şi în sud-vest (26,4%), vest (22,3%) şi est (14,6%, în creştere cu 7,7 p.p. faţă de martie). Din punct de vedere al provenienţei, „cheap whites” (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă şi se află în mai într-o creştere abruptă, de 11,9 p.p. până la 66,9%, cel mai mare procent din ultimii zece ani. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova (14,7%), Ucraina (9,3%) şi Serbia (0,1%) este relativ constantă”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

„Înregistrăm cel mai scăzut nivel al contrabandei din ultimii trei ani, ceea ce înseamnă că în piaţă ajung mai puţine produse pentru care nu se plătesc taxe şi care nu respectă nicio reglementare. În primul semestru al lui 2019, rezultatul a fost creşterea încasărilor la bugetul de stat din accizele plătite de companiile din tutun. Dar pentru a putea menţine tendinţa de scădere este imperativ ca programele de informare şi educare derulate de către mediul de afaceri să continue să fie dublate de eforturile autorităţilor de control atât la graniţa ţării, cât şi în zonele de vânzare ale produselor ilegale. Desigur că toate aceste eforturi pot fi anulate de iniţiative radicale, cum ar fi recent propusa interzicere a expunerii produselor din tutun în cele peste 70.000 de magazine din România şi taxarea lor suplimentară. Vândute de sub tejghea, produsele legale vor fi uşor de substituit cu cele ilegale, mai ales în judeţele de frontieră, unde contrabanda e dominantă”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco.

„În această perioadă s-au derulat operaţiuni importante în Moldova şi Ucraina, operaţiuni care, alături de intensificarea acţiunilor autorităţilor de aplicare a legii din România, în parteneriat cu companiile legale, s-au reflectat în scăderea contrabandei. JTI a donat în martie Poliţiei de Frontieră echipamente de ultimă generaţie, inclusiv drone pentru monitorizarea frontierelor. Începând din 2010, am donat Vămii peste 50 de câini şi echipamente de transport, iar în septembrie, vom dona alţi 11 câini care îi vor înlocui pe cei care au împlinit vârsta de pensionare. De asemenea, suntem pregătiţi de lansarea campaniei publice anuale, a noua de acest gen, de informare şi constientizare a periculozităţii fenomenului de contrabandă. Vom continua, aşadar, să investim în programe anticontrabandă, eficiente şi adaptate realităţilor locale, în paralel cu eforturile costisitoare pentru conformarea la un cadru de reglementare din ce în ce mai restrictiv, inclusiv implementarea sistemului de trasabilitate Track & Trace, care va monitoriza doar ţigaretele produse în UE, deşi 90% din piaţa neagră provine din afara Uniunii. O altă mostră de legislaţie inutilă şi complicată, de sorginte ideologică, iniţiată la presiunea activiştilor anti-tutun, pentru care, de altfel, contrabanda e o falsă problemă”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria.

„Este îmbucurător că piaţa neagră înregistrează o scădere pentru a doua oară consecutiv. În schimb, este îngrijorătoare creşterea fără precedent a categoriei „cheap-whites” (ţigarete produse legal în altă ţară şi vândute ilegal în România), ceea ce arată totuşi vulnerabilitatea României, stat membru cu una dintre cele mai întinse frontiere externe a Uniunii Europene şi cel mai mare nivel al comerţului ilegal cu ţigarete din Europa de Est. Ca urmare, este absolut necesar ca eforturile autorităţilor să continue în direcţia aplicării legii pentru combaterea contrabandei. De asemenea, este nevoie de o strategie de combatere a comerţului ilegal la nivel naţional, care să implice toţi factorii cu putere de decizie asupra unui sector economic care este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul statului, cu peste 3 miliarde de euro virate anual. Această strategie trebuie să aibă o abordare coerentă, unitară şi echilibrată, având în vedere că orice derapaj al cadrului de reglementare sau al politicii fiscale are drept consecinţă directă perturbarea pieţei legale şi implicit a veniturilor bugetare”, a declarat Alexandra Olaru, Director External Affairs, Philip Morris România.

„Autorităţile de aplicare a legii îşi îndeplinesc misiunea, chiar dacă trebuie să apere cea mai lungă frontieră non-UE, de 2.300 km. Inspectorii vamali au confiscat ţigarete contrafăcute, la sfârşitul lunii aprilie, în valoare de 1,2 milioane de lei, marfă ascunsă în două camionete. În Sighetu Marmaţiei, poliţiştii de frontieră au confiscat în martie, ţigări de contrabandă din Ucraina, în valoare de peste 1 milion de lei. Putem vedea ştiri despre capturi şi percheziţii, aproape în fiecare zi. Iniţiativele radicale împotriva industriei tutunului sau propunerile exagerate pentru noi restricţii adresate pieţei legale a ţigaretelor (interzicerea expunerii pachetelor în magazine), vor declanşa expansiunea pieţei negre şi vor alimenta organizaţiile de crimă organizată, în special în zonele în care contrabanda este deja o problemă gravă. Aceste restricţii vor anula toate eforturile făcute până în prezent de către autorităţi şi vor submina dezvoltarea viitoare a acestor zone ", a declarat Valentin Canură, Sales Development Manager, Imperial Tobacco România.

„Vama Română are ca principale atribuţii protejarea intereselor financiare ale UE şi ale frontierelor europene. Aşadar, combaterea traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun,care provoacă bugetului de stat prejudicii majore, este unul dintre principalele noastre obiective. Acţiunile şi eforturile lucrătorilor vamali, în cooperare cu celelalte autorităţi de aplicare a legii au continuat şi în această primă parte a anului. Astfel, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local, au confiscat în primele şase luni ale anului 2019 un număr de 25.284.426 ţigarete, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când au fost confiscate doar 11.534.990 ţigarete”, a declarat vicepreşedintele ANAF, Ştefan Cosmin Doliş.

„Combaterea contrabandei cu ţigarete continuă să reprezinte o prioritate pentru Poliţia de Frontieră. Din analiza fenomenelor infracţionale transfrontaliere existentă la nivelul instituţiei a rezultat că traficul cu ţigări şi alte bunuri de larg consum/accizabile reprezintă una dintre principalele manifestări ale criminalităţii organizate, acest fenomen având ramificaţii la nivelul întregii ţări. Astfel, în primele şase luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră au descoperit şi confiscat in urma misiunilor desfăşurate, independent sau în colaborare cu alte instituţii ale statului, aproximativ 2,4 milioane de pachete cu ţigări provenite din contrabandă, în valoare de peste 24 milioane lei”, a declarat şeful Poliţiei de Frontieră, comisar şef de poliţie Adrian Popescu.

Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită fără succes de mai mulţi ani. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne a UE, cu Bulgaria şi Ungaria, locurile de acces pentru produsele „cheap whites” şi tutun brut, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora – pieţe, oboare, staţii de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. MEDIAFAX.RO

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
LOCURI DE MUNCĂ STRĂINĂTATE  -  18  AUGUST   2019
18/08/2019 10:00

  Dacă reprezinţi o agenţie de recrutare, poţi obţine mai multe informaţii despre publicarea anunţurilor contactand Departamentul de Publicitate al Ziarului EVENIMENTUL REGIONAL ...

Eugen Teodorovici, plan - SURPRIZĂ pentru REVIGORAREA ANAF: ministrul vrea angajări fără concurs
18/08/2019 09:31

Ministrul de Finante Eugen Teodorovici a anuntat sambătă că este nevoie de stimularea angajărilor in sistemul de finante, o propunere in acest sens fiind angajarea, fără examen, a absolvetilor de facultă ...

Ce se întâmplă cu pensiile de la 1 septembrie
16/08/2019 20:27

  Pensionarii vor avea mai multi bani Pentru inceputul toameni sunt anuntate două modificări importante in ceea ce priveste pensiile.       Începand cu 1 septembrie se ...

Românii care au plătit CASS pentru venituri mici îşi vor primi banii înapoi!
16/08/2019 18:47

* persoanele cu venituri sub nivelul salariului minim brut pe ţară obţinute in perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017 şi care au apucat să achite CASS vor avea posibilitatea să ceară banii inapo ...

Eugen Teodorovici, mesaj pentru românii din diaspora: cum vor putea trimite bani în țară
16/08/2019 16:33

 Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat vineri, la o intalnire cu romani plecaţi la muncă in străinătate, că la CEC se lucrează la un produs, ce va fi lansat probabil in luna se ...

Teodorovici re-confirmă intenția de a muta Vama în subordinea sa
16/08/2019 15:56

 Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că Vama va fi scoasă din subordinea Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi va fi o structură separată sub ...

Eugen Teodorovici, propunere inedită: absolvenții de facultăți economice, angajați AUTOMAT în ANAF
16/08/2019 15:51

 Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat vineri că a propus angajarea fără concurs la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a absolvenţilor de facultăţi cu profil ...

România a avut a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în al doilea trimestru
16/08/2019 13:39

 Astfel, creşterea PIB-ului Romaniei a fost, in serie ajustată sezonier, de 4,6% in T2, 2019, faţă media europeană de 1,3%. În Ungaria, PIB a crescut cu 5,1% in serie ajustată sezonier faţă ...

Rectificarea bugetară, publicată în Monitorul Oficial
16/08/2019 06:18

    Ordonanţa cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019 a fost publicată in Monitorul Oficial. Potrivit actului normativ, veniturile bugetului de stat se majorează, pe sold, cu 2 ...