Cum a ajuns Marele Ducat Luxemburg sa fie paradisul fiscal pentru 55.000 de firme fantoma create de multinationale si milionari

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 08-02-2021 18:21

Luxemburgul joaca rolul de paradis fiscal pentru circa 55.000 de societati fantoma create de multinationale si de milionari, dar si de grupari mafiote, potrivit primei parti a unei anchete publicate luni de un grup de publicatii internationale, printre care si ziarul francez Le Monde, transmite EFE.

Luxemburg a respins acuzatiile si a insistat ca respecta atat dreptul european, cat si pe cel international.

Printre numele mentionate luni de Le Monde, care va publica ancheta 'OpenLux' sub forma unui serial ce se va intinde pe intreaga saptamana, apar sportivi ca Tiger Woods, artisti precum cantareata columbiana Shakira, actorii americani Angelina Jolie si Brad Pitt, familia Hermes, printul mostenitor al Arabiei Saudite si trei sferturi din companiile listate la CAC-40, principalul indice al Bursei din Paris.

"Sute de multinationale (LVMH, Kering, KFC, Amazon) au deschis filiale financiare. Familii bogate isi fructifica aici patrimoniul imobiliar", scrie Le Monde in editia sa digitala.

Totodata, ancheta OpenLux dezvaluie existenta unor fonduri de provenienta dubioasa, care ar putea avea legatura cu activitati infractionale in care ar fi implicate mafiile rusa si calabreza.

Inclusiv partidul italian de extrema dreapta Liga ar avea in Luxemburg un cont vizat de autoritatile de la Roma, la fel si persoane apropiate regimului venezuelean, care ar fi ascuns aici fonduri provenite din contracte publice afectate de coruptie, potrivit sursei citate.

"Aceste anchete confirma ca Marele Ducat este, in pofida a ceea ce afirma autoritatile luxemburgheze, un autentic centru offshore, ceva intre City-ul din Londra (centrul financiar al Londrei - n.red.) si Insulele Virgine Britanice. Circa 90% din aceste societati sunt controlate de non-luxemburghezi'', scrie Le Monde.

Nu mai putin de 157 de nationalitati sunt reprezentate in milioanele de documente analizate de Le Monde si de alte 16 mas-media internationale, printre care La Nacion, Le Soir, Tempo si Suddeutsche Zeitung.

Franta, in top

Potrivit Le Monde, Franta se situeaza pe primul loc in aceasta lista, cu peste 17.000 de societati in Luxemburg, care au de pilda in proprietate un castel francez aflat la dispozitia printului saudit Mohammad bin Salman, vila Angelinei Jolie si a lui Brad Pitt din sud-estul Frantei sau o puzderie de case de pe Costa de Azur si numeroase apartamente in Paris. Pe lista figureaza totodata companii emblematice pentru economia franceza, precum Decathlon, JCDecaux sau Yves Rocher.

Din cele 50 de familii cele mai bogate din Franta, 37 "isi structureaza companiile, patrimoniul si investitiile prin intermediul a zeci de holdinguri luxemburgheze", cum este cazul familiei Hermes sau a lui Bernard Arnault, presedintele LVMH.

"Cazul Frantei nu este unic: prin intermediul societatilor luxemburgheze, fonduri de investitii anonime cumpara bucati intregi de orase precum Berlin si Londra, facand sa creasca semnificativ preturile imobiliare, fara a fi indentificabile si fara a plati impozite", scrie Le Monde, citat de EFE.

Proprietatile luxoase

In Marele Ducat sunt inregistrate de la proprietati luxoase si pana la iahturi, elicoptere, avioane private de mici dimensiuni, aeronave comerciale, cataloage muzicale, drepturi de imagine si opere de arta. In total, au fost identificati pana la 65.000 de beneficiari, intre acestia, 279 de milionari inclusi in clasamentul revistei Forbes.

Publicatiile care au luat parte la aceasta ancheta au transmis ca investigatia a fost posibila gratie directivei Uniunii Europene din 2018 care a cerut crearea de registre publice ale proprietatilor reale si ale societatilor in toate statele membre. Masura a fost adoptata dupa dezvaluirea unor scandaluri precum "Panama Papers", o ancheta care dezvaluia cum unii dintre cei mai bogati oameni ai planetei se foloseau de diverse scheme pentru a-si ascunde averile.

Luxemburgul respinge acuzatiile

Luxemburgul a aplicat directiva in toamna lui 2019, o modalitate de a-si demonstra transparenta, cu toate ca ancheta scoate la iveala numeroase puncte nevralgice care pun sub semnul intrebarii capacitatea statelor de "a supraveghea intr-un mod eficient ecosistemele lor financiare si de a garanta fiabilitatea acestor registre".

"Luxemburg respinge afirmatiile facute in aceste articole, precum si descrierea total nejustificata a tarii si a economiei sale", se mentioneaza intr-un comunicat al guvernului luxemburghez, citat de EFE.

Executivul luxemburghez a transmis ca "a luat nota" de articolele aparute luni in care ''autorii fac si mai multe afirmatii fara fundament cu privire la economia si centrul financiar al Luxemburgului".

"Luxemburg este complet in linie cu si indeplineste toate reglementarile si standardele de transparenta ale UE si internationale si aplica, fara exceptie, arsenalul complet al masurilor UE si internationale pentru schimbul de informatii in chestiuni fiscale si pentru combaterea abuzului fiscal si a eludarii fiscului", se mentioneaza in comunicatul citat. Documentul adauga totodata ca nici Uniunea Europeana, nici Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) "nu au identificat niciun regim sau practica fiscala in Luxemburg care aduce prejudicii".

"O tara stabila cu rating AAA"

Guvernul luxemburghez a mai subliniat ca statul "nu ofera un regim fiscal favorabil companiilor multinationale, nici companiilor digitale, care trebuie sa se supuna acelorasi norme si legislatii ca in cazul oricaror altor companii" din tara. In comunicatul de presa, executivul din Marele Ducat aminteste ca Luxemburgul "este o tara stabila cu un rating AAA" (stabil) si care "gazduieste unul dintre principalele centre financiare internationale din Europa".

"Companiile multinationale din intreaga lume profita de pe urma experientei sectorului financiar al tarii pentru a-si centraliza activitatile financiare transfrontaliere", adauga documentul citat. In acest context, guvernul luxemburghez subliniaza ca statul "isi evalueaza si actualizeaza continuu arhitectura de supervizare si masurile menite sa combata spalarea banilor si finantarea terorismului" si aplica toate normele europene si internationale, precum si recomandarile GAFI (Grupul de Actiune Financiara Internationala).

Guvernul luxemburghez a mai subliniat ca personalul national insarcinat cu lupta impotriva spalarii capitalurilor "sporeste in mod constant, inregistrand o crestere de 46% numai in ultimii trei ani".

Luxemburg a fost una dintre primele tari din Europa care a creat un registru public al beneficiarilor finali (UBO) si este una dintre putinele tari din Uniunea Europeana "care a optat pentru un registru total deschis si transparent, accesibil, 'online' si gratuit, fara nicio restrictie pentru populatie", conchide comunicatul citat. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Neo Gaz  SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Dezvoltare activitate de productie a gazelor industriale “, cod SMIS 313479, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Regional Nord Est 2021 – 2027, Priori
18/04/2024 12:00

 Neo Gaz  SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Dezvoltare activitate de productie a gazelor industriale “, cod SMIS 313479, proiect finantat ...

Madis Decor SRL a demarat in luna aprilie 2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de fabricare de mobila pentru birouri si magazine “, cod SMIS 313644, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul
18/04/2024 11:40

 Madis Decor SRL a demarat in luna aprilie 2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de fabricare de mobila pentru birouri si magazine “, cod SMIS 31364 ...

 Neo Gaz  SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Dezvoltare activitate de productie a gazelor industriale “, cod SMIS 313479, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Regional Nord Est 2021 – 2027, Prior
18/04/2024 09:49

  Neo Gaz  SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Dezvoltare activitate de productie a gazelor industriale “, cod SMIS 313479,&n ...

 Madis Decor SRL a demarat in luna aprilie 2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de fabricare de mobila pentru birouri si magazine “, cod SMIS 313644, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul R
18/04/2024 09:40

  Madis Decor SRL a demarat in luna aprilie 2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de fabricare de mobila pentru birouri si magazine “, cod SMIS ...

Dragoș Damian: 'Marcel Ciolacu, data vitoare când mai pleci în Qatar, ia cu tine și șefii celor mai mari 10 fabrici din România'
16/04/2024 19:35

Olaf Scholtz a plecat in China cu sefii celor mai mari corporatii nemtesti, crema industriei germane si internationale. S-a dus acolo stiind că nu poate opri importurile de produse (ieftine) chinezesti, dar in ...

Peste 40 la sută dintre români sunt nemulțumiți de locul de muncă
16/04/2024 14:26

Sondaj eJobs x Up Romania: 41% dintre angajati sunt nemultumiti si foarte nemultumiti de actualul loc de muncă. Salariul, relatia cu managerul si lipsa recunoasterii profesionale sunt principalele motive de fr ...

7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza poliţelor RCA influenţează costul acestor poliţ
16/04/2024 10:54

Aproape 7 din 10 romani sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite in baza poliţelor RCA influenţează costul acestor poliţe, reiese din cel mai recent studiu p ...

România este al treilea mare producător de petrol din UE
16/04/2024 00:05

Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, in 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi Romania (3 milioane de tone), conform datelor publicate luni de E ...

Leul, afectat de ieșirile de capital speculativ
15/04/2024 22:00

Afirmatia făcută de oficialii de la Teheran că nu mai urma un nou atac asupra Israelului si intarzierea unui răspuns armat din partea Ierusalimului a calmat intr-o anumită măsură pietele internationale, ...

Cine este fondatoarea farmaciilor Catena. Afacerista este a doua cea mai bogată femeie din România
15/04/2024 14:41

In spatele succesului uluitor pe care il au farmaciile Catena, se află Anca Vlad, a doua cea mai bogată femeie din Romania. In cadrul unui interviu, afacerista a povestit cum a reusit să facă un business de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei