Cum a ajuns o rată bancară să crească de la 1.000 la 2.000 de lei într-un singur an. „Urmează vremuri și mai grele”

banca_31669300

Dimensiune font:

| 09-06-2022 23:00

 Românii care au credite la bănci au plătit, în ultimul an, din ce în ce mai mult pentru rate. Cum indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an la începutul anului, iar în prezent a trecut de 6%, dar și indicele IRCC este în urcare, ratele au crescut rapid.

Valentin Anghel, CEO al unei companii de brokeraj bancar, a realizat pentru Ziare.com un calcul din care reiese că o rată pentru un credit de 180.000 lei, contractat în luna octombrie 2021, pe o perioadă de 25 de ani, era de 961 lei.

Rata pentru aceeași sumă, în ianuarie 2022 era 1084 lei, iar în iunie 2022 este de 1431 lei. Iar o estimare pentru luna decembrie 2022 arată că va ajunge la 1926 lei.

Indicele ROBOR ar putea ajunge până la 10%.

ROBOR 3M la data calculării ratei

 

  • 04.10.2021: 1.81%
  • 03.01.2022: 3.02%
  • 07.06.2022: 6.10%
  • Prezumpție peste 6 luni: 10%

 

 

rate

 

Calculul realizat de Valentin Anghel arată cum ratele au crescut rapid în doar câteva luni

„Creșterea indicelui ROBOR influențează ratele creditelor cu dobânda variabilă, formată din marja fixă a băncii plus ROBOR. De suferit au atât clienții cu credite ipotecare cu dobânda variabilă legată de ROBOR, dar mai ales clienții cu credite Prima Casă, cu dobânzi formate din marja fixă a băncii de 2% + ROBOR + comisionul pentru Fondul Național de Garantare (FNGCIMM). În prezent există sute de mii de împrumuturi ale căror rate sunt influențate de creșterile ROBOR, iar aceste credite însumează milioane de euro, bani pe care românii i-au împrumutat pentru a-și achiziționa locuințe. 

ROBOR crește constant de cel puțin 9 luni, iar majorările sunt îngrijorătoare deoarece în prezent ROBOR este de două ori mai mare decât era la începutul anului 2022. Acest lucru înseamnă că ratele românilor la aceste credite au crescut cu 50%-60% și continuă să crească”, a declarat pentru Ziare.com Valentin Anghel, CEO companie de brokeraj bancar.

Calculul demonstrează o creștere a ratei de aproape 50% în decurs de 9 luni.

„Un client cu un credit Prima Casă de 180.000 lei, cu o perioadă de rambursare rămasă de 25 ani, plătea în octombrie 2021 o rată de 961 lei. Un al doilea client, cu un credit similar, plătea în ianuarie 2022 o rată de 1084 lei. Iar un al treilea client, cu un credit identic, plătește azi o rată de 1431 lei.

Un al patrulea client, cu un credit identic, dar care nu va lua nicio măsură de siguranță, va plăti peste câteva luni o rată de 1926 lei, dacă ROBOR calculat la 3 luni va avea același ritm de creștere. Așadar, în aproximativ 6 luni, ratele creditelor cu dobânzi raportate la ROBOR s-ar putea dubla, din păcate. 

Din observațiile noastre, ROBOR crește ZILNIC cu 0.02% - 0.03%.

Deși indicele ROBOR se actualizează zilnic, ratele românilor se recalculează la fiecare 3 luni. Iar dacă în ziua X ROBOR are valoarea de Y%, atunci rata se calculează la ROBOR-ul din ziua respectivă și aceea va fi valoarea ratei pe care debitorul respectiv o va plăti lunar pentru următoarele 3 luni”, a declarat Valentin Anghel.

Specialistul explică faptul că o dobândă mai mare a creditului nu conduce la o rambursare mai mare sau mai rapidă a creditului. Soldul creditului scade în același ritm inițial stabilit prin contractul de credit, indiferent cât de ridicată sau de scăzută este dobânda aplicată, explică specialistul.

 

Când să faci un credit

 

Specialiștii recomandă să facem credite în caz de necesitate.

Consultantul fiscal Adrian Bența a declarat pentru Ziare.com că este posibil să vină vremuri și mai grele.

„Ar trebui să-și imagineze că urmează vremuri și mai grele decât sunt acum și să ia în considerare cele mai urate vremuri și dacă pot să depășească cu traiul vieții cele mai grele vremuri atunci pot să apeleze la împrumuturi.

Expertul îndeamnă oamenii să se gândească bine și să pună în balanță nevoile. 

„Nu ne împrumutăm doar pentru niște cheltuieli temporare pe care o sa regretăm ulterior că le-am făcut. După ce trece acea satisfacție pe termen scurt vor rămâne ratele de plată și partea aceasta materială este uneori mai dureroasă decât frumusețea unor excursii. Trebuie să rămânem raționali”, s spus Adrian Bența.

 

Lei vs. euro

 

Specialiștii le recomandă celor care intenționează să facă credite să opteze pentru lei.

„Vom asculta de sfatul guvernatorului BNR care a spus, împrumută-te în moneda în care îți iei salariul sau în funcție de care tu trăiești sau ai veniturile. Din punctul meu de vedere, cred ca cel mai bine este sa avem împrumuturi cu rată fixă, dar această rată să fie de la începutul până la sfârșitul împrumutului, ca să știu cât și cum ai de plată. Iti asumi un anumit risc, probabil dobânzile vor fi mai mari la început, dar ulterior ele devin ușor mai sustenabile. Personal, recomand împrumuturile în lei, pentru că în lei încasăm banii”, a declarat Adrian Bența. Și Valentin Anghel susține că ar trebui să facem credite în moneda în care avem salariul.

„Pentru a minimiza riscul valutar și deprecierile, este indicat să iei credite în euro doar dacă îți încasezi veniturile tot în euro. Așadar, este indicat să ne împrumutăm în moneda veniturilor noastre”, a declarat brokerul de credite.

 

Dobândă fixă vs. dobândă variabilă

 

Valentin Anghel, CEO și fondator al unei companii de brokeraj bancar, spune că dobânda fixă este mai avantajoasă pentru clienți față de cea variabilă.

„Recomand creditele cu dobândă fixă, atât pentru nevoi personale, cât și pentru refinanțări și credite ipotecare. Sunt cele mai sigure în acest moment, iar dobânzile încă sunt competitive, deci este un moment benefic pentru un nou credit în dobândă fixă, considerabil mai ieftin decât anumite credite cu dobânzi variabile.

Creditele ipotecare pot avea dobânda fixă pe o perioadă de 5, 7, 8, 10, 15 sau chiar 30 de ani. Acum există dobânzi fixe la credite ipotecare considerabil mai mici decât dobânzile actuale variabile. Există credite ipotecare cu dobânzi fixe pe 5 ani care pornesc de la aproximativ 5,4%. Din anul 6 dobânda devine variabilă și este formată din marja fixă a băncii, care poate să pornească de la 1.95%, + valoarea IRCC din acel moment.

Partea excelentă este că în această perioadă de 5 ani, cât timp rata creditului este FIXĂ, piața bancară se poate stabiliza, iar dobânzile pot să scadă considerabil.

Având în vedere calculul de mai sus, dacă refinanțăm azi creditul Prima Casă de 180.000 într-un credit ipotecar cu dobânda fixă pe 5 ani, rata lunară va fi de 1213 lei (în loc de 1431 lei cât e la Prima Casă azi), adică cu 18% mai mică decât rata actuală de la Prima Casă. Timp în care clientul va sta liniștit indiferent cum vor evolua IRCC sau ROBOR”, a transmis Valentin Anghel.

Reprezentantul agenției de brokeraj bancar este de părere că scumpirile nu ar trebui să-i sperie pe oameni.

„Este un moment prielnic pentru creditele cu dobândă fixă, nu m-aș hazarda să pun pe pauză nevoia de a-mi achiziționa propria locuință doar pentru că IRCC sau ROBOR cresc. Nu aș continua să plătesc chirie mare pentru o locuință care nu este a mea. Există și alte soluții de creditare, împrumuturile cu dobândă fixă, mult mai potrivite și mai sigure acum.

Băncile continuă creditarea și o asigură mai ales prin diverse oferte temporare pe care le scot pe piață pentru a servisa anumite categorii de clienți cu produse de creditare avantajoase”, a declarat specialistul.

Brokerul de credite este de părere că piața financiar-bancară va fi influențată și de noua valoare a indicelui IRCC din luna iulie.

„Cât despre premisele unor scumpiri, băncile își actualizează normele și condițiile de creditare periodic, uneori prin decizie internă pentru îndeplinirea propriilor obiective, alteori o fac odată cu actualizarea IRCC. Așadar, în funcție de IRCC-ul declarat de la 1 iulie, valabil de la începutul lui iulie până la sfârșitul lui septembrie, unele bănci vor decide să-și scumpească anumite produse, altele vor decide să scadă din marja băncii pentru a balansa o eventuală creștere IRCC. Băncile scumpesc propriile marje de dobândă doar pentru creditele noi, contractate de la acel moment. Scumpirile marjelor de dobândă proprii nu se aplică și creditelor vechi, contractate în trecut.

Brokerii de credite sunt la curent cu toate schimbările de creditare și, având o paletă largă de oferte de finanțare, pot intermedia pentru clienți cele mai avantajoase și mai potrivite tipuri de credite ale momentului.

Din experiența mea de peste 15 ani de activitate știu că sunt momente în care anumite bănci decid să-și mărească dobânzile, pe când altele decid să le mențină pe cele actuale sau chiar să le scadă pentru a încuraja creditarea. Așadar, dacă se închide o ușă, automat se deschide o fereastră, iar noi, brokerii de credite, avem soluții de creditare pentru orice tipologie de client cu venituri lunare stabile și un istoric bun de creditare”, a declarat specialistul.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 6,13% pe an, de la 6,10% pe an, miercuri, un nivel mai mare fiind înregistrat în data de 5 decembrie 2012, respectiv 6,16%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Guvernul a prelungit cu trei luni plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA
28/03/2024 14:50

Executivul a aprobat in şedinţa de joi actul normativ privind prelungirea cu trei luni, pană la 30 iunie 2024, a plafonării tarifelor pentru poliţele de asigurare auto obligatorie (RCA), informează MF pri ...

Ministrul Agriculturii vine în apărarea fermierilor, în scandalul puiilor vopsiți în galben
28/03/2024 14:36

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, spune că nu crede că fermierii romani "vopsesc" puii, subiect care a fost intens discutat in ultimele zile, el arătand că Romania exportă carne de pui inclus ...

Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, finanțată prin PNRR, ce va asigura peste 25% din necesarul de energie electrică
28/03/2024 10:20

  * centrala fotovoltaică la sol de 2,5 MV va asigura 26,4% din necesarul de energie electrică a companiei    * noua facilitate va produce in medie 3.500 MWh/an, contribuind la r ...

PNNR: Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, finanțată prin PNRR, ce va asigura peste 25% din necesarul de energie electrică
28/03/2024 09:49

 Comunicat de presă „PNNR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” Antibiotice Iasi a pus in functiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, finantată prin PNRR, ce va asigura peste ...

Contracţie pe piaţa ieşeană a muncii
28/03/2024 08:25

Pentru prima dată in acest an, centralizatorul remis, săptămanal de către AJOFM Iaşi arată o scădere a numărului de locuri de muncă disponibile. De la 686 posturi vacante, s-a ajuns la 664. Degeaba ave ...

  Turismul şi HoReCa, cele mai slab plătite sectoare din economie
28/03/2024 08:21

Turismul şi HoReCa se numără printre domeniile cu cele mai multe joburi noi scoase in piaţă in această perioadă, in condiţiile in care angajatorii, atat cei din Romania, cat şi cei din străinătate, a ...

Comunicat de presă  „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”  Demararea proiectului „Centru Comunitar Integrat în comuna Fântânele, județul Iași”
27/03/2024 13:57

 Comunicat de presă „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” Demararea proiectului „Centru Comunitar Integrat in comuna Fantanele, judetul Iasi”

România are cele mai mici costuri orare cu forța de muncă din UE
27/03/2024 12:58

Costurile medii orare cu forţa de muncă in intreaga economie erau estimate anul trecut la 31,8 euro in UE şi la 35,6 euro in zona euro, comparativ cu 30,2 euro in UE şi 34 euro in zona euro, in 2022, arată ...

Soluții pentru repatrierea angajaților români
26/03/2024 14:47

În contextul actual, marcat de pandemia globală si de instabilitatea generată de conflictele internationale, multe tări se confruntă cu provocări economice si sociale semnificative. Una dintre acest ...

Apple și Google vor fi investigate pentru potenţiale încălcări ale noilor reglementări privind pieţele digitale
25/03/2024 14:05

Apple, Google (divizie a Alphabet) şi Meta Platforms vor fi investigate pentru potenţiale incălcări ale noilor reglementări privind pieţele digitale (Digital Markets Act - DMA), care au intrat in vigoare ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei