Cum a ajuns România un puternic exportator de banane. Trabucuri, geamantane și nave de război, pe lista produselor vândute altor ţări

bananas_20974500

Dimensiune font:

| 05-07-2022 11:28

 Greu de crezut, însă România a devenit un exportator puternic de banane. Da, citiți bine. Deși temperaturile din România fac imposibilă cultivarea lor, țara noastră a descoperit mirajul intermedierii. Concret, luăm dintr-o parte și vindem în cealaltă. Așa a ajuns România chiar un jucător important pe piață, cel puțin în zona aceasta a Europei, o zonă în care bananele sunt trecute la capitolul fructe exotice.

Câte tone de banane exportă România

Atât de exotice și mai ales îndepărtate încât generații întregi au crescut, în România, cu visul de a mânca banane pe săturate. Ușor de zis, aproape imposibil de făcut în anii trecuți. Raționalizările din perioada regimului comunist, dar mai ales lipsurile și magazinele goale nu aveau cum să facă o casă bună cu un asemenea produs. Bananele veneau în România foarte rar, în general în jurul sărbătorilor de iarnă și, în mod evident, favorizații sistemului aveau prioritate. Pentru toți ceilalți existau cozi nesfârșite și o umilă speranță de a duce acasă copiilor asemenea fructe. Culmea, nici dacă te aflai printre fericiții care reușeau să cumpere nu însemna că bananele puteau fi mâncate imediat. De cele mai multe ori, acestea ajungeau în România verzi, drept pentru care urma un amplu proces de coacere.

Astfel, copiii născuți în anii 70 sau 80 își aduc aminte cu siguranță așteptarea chinuitoare. Banana era înfășurată în hârtie de ziar și pusă undeva sus într-o încercare disperată a părinților de a grăbi rezultatul. 

Între timp, România nu mai duce lipsa bananelor, ba chiar unii dintre antreprenori s-au orientat atât de bine încât au început chiar să facă afaceri cu aceste fructe. Mai exact, pe piață au apărut mai multe companii care importă banane din țările producătoare, așa cum este, de exemplu, Ecuador.

Surpriza este că fructele nu rămân în țară, ci România se transformă într-o simplă haltă. Acestea sunt exportate la un preț mult mai mare în alte țări după o scurtă perioadă petrecută în portul Constanța. Așa a devenit Republica Moldova un client fidel atunci când vine vorba despre banane, dar și alte țări importante din Uniunea Europeană au cumpărat de-a lungul timpului de la noi. Vorbim despre tone întregi de banane pe care România le redistribuie după ce le cumpără din țările calde, acolo unde clima permite creșterea și dezvoltarea lor. Ca să vă faceți o idee despre cât de mare e afacerea atunci trebuie să înțelegeți că numai în luna martie a acestui an, România a importat peste 65 de mii de tone de banane proaspete sau uscate.

Ce produse bizare exportă România

Lista produselor cel puțin ciudate pe care România le exportă nu se termină însă la banane. Astfel, dacă ne raportăm tot la luna martie a acestui an, ultima pentru care a fost publicat un raport oficial, atunci observăm că țara noastră a vândut chiar și țigări de foi sau trabucuri. Și vorbim despre peste 9800 de tone, o cantitate deloc neglijabilă, în contextul în care nu suntem deloc printre marii producători în domeniu. 

La fel de bine stăm și la capitolul cufere, valize și geamantane din care am expediat în alte țări peste o mie de tone de produse. Este adevărat că România are tot ce îi trebuie pentru a realiza toate cele enumerate. La fel cum se întâmplă și în cazul somierelor unde avem exporturi de peste 14 mii de tone. Interesant este că România a vândut atât anul trecut cât și în 2022 inclusiv nave de război și nave de salvare. Pe listă se mai află și pacheboturi, feriboturi, nave de excursii, mărfuri sau nave de croazieră.

Cum a intrat România în Cartea Recordurilor

De remarcat că scriitorul Vintilă Mihăilescu a povestit un episod aparte despre exporturile României. A făcut-o în cartea pe care a semnat-o  „Socio-hai-hui prin Arhipelagul România”. Acesta a adus aminte cum în anii 70 țara noastră chiar a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai mare exportatoare de banane din lume. Culmea, s-a întâmplat lucrul acesta în condițiile în care mulți dintre românii de atunci nici n-au mâncat vreo banană.

„Există o țară care a intrat în Guinness Book ca fiind cea mai mare exportatoare de banane din lume. Asta se întâmpla prin anii ’70. (…) Nu se afla în Africa, așa cum probabil v-ați gândi. Cea mai mare exportatoare de banane din lume, posesoarea titlului absolut la această categorie este… România.

Există și o explicație pentru această ciudățenie mai ciudată nître toate: Ceaușescu exporta arme. Le exporta spre țări prietene din Africa profundă, care, în recunoștința lor frățească, ne trimiteau banane, căci altceva nu prea aveau. România le vindea apoi pe piața internațională în nume propriu, pentru a-și recupera banii de pe arme. Și uite așa a devenit țara noastrăă, fără să știe, cea mai puternică republică bananieră din lume”, a scris Vintilă Mihăilescu.

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP3 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea (în incinta societății FRIZONAGRA S.R.L.), telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp3.namoloasa@gmail.com , organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp3.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea (în incinta societății FRIZONAGRA S.R.L.). După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Sectorul construcțiilor se prăbușește
30/11/2023 10:45

   Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale, eliberate pe plan naţional, in primele zece luni ale anului, a scăzut cu 22,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, arată ...

COSTA V.O.C. IMPEX S.R.L. – Finalizarea proiectului „INVESTIȚII ÎN ECHIPAMENTE PERFORMANTE LA COSTA V.O.C. IMPEX S.R.L.”
30/11/2023 09:40

ANUNT DE PRESĂ 28 noiembrie 2023 Finalizarea proiectului „INVESTITII ÎN ECHIPAMENTE PERFORMANTE LA COSTA V.O.C. IMPEX S.R.L.”

ANUNȚ DE PARTICIPARE PANIFCOM S.R.L.., cu sediul social în Municipiul Iaşi, Calea CHIŞINĂULUI, Nr. 29, Corp C6, biroul nr. 3, Etaj 1, Judet Iaşi., telefon: 0756043172,
30/11/2023 09:31

 ANUNT DE PARTICIPARE la procedura de achizitie pentru atribuirea contractului de achizitie avand ca obiect Furnizare echipamente si Lucrări de montare/instalare si punere in functiune instalaţii/echipa ...

Pentru proiectul: Construire parc și anexe la sediul AVI-TOP S.A. FERMA JORA - ANUNȚ DE PARTICIPARE  la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare echipamente și Lucrări de montare/instalare și punere
30/11/2023 09:20

Pentru proiectul: Construire parc si anexe la sediul AVI-TOP S.A. FERMA JORA - ANUNT DE PARTICIPARE la procedura de achizitie pentru atribuirea contractului de achizitie avand ca obiect Furnizare ech ...

Pentru proiectul: Construire parc fotovoltaic, anexe si imprejmuire - ANUNȚ DE PARTICIPARE la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare echipamente și Lucrări de montare/instalare și punere in f
30/11/2023 09:20

Pentru proiectul: Construire parc fotovoltaic, anexe si imprejmuire - ANUNT DE PARTICIPARE la procedura de achizitie pentru atribuirea contractului de achizitie avand ca obiect Furnizare ech ...

Pentru proiectul: Construire parc și anexe la sediul AVI-TOP S.A. FERMA BABY BEEF - ANUNȚ DE PARTICIPARE la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare echipamente și Lucrări de montare/instalare și pu
30/11/2023 09:20

Pentru proiectul: Construire parc si anexe la sediul AVI-TOP S.A. FERMA BABY BEEF - ANUNT DE PARTICIPARE la procedura de achizitie pentru atribuirea contractului de achizitie avand ca obiect Furn ...

Proiect: Construire parc fotovoltaic INDUSTRIALIZAREA CARNII (KOSAROM) S.A.
30/11/2023 09:11

Proiect: Construire parc fotovoltaic INDUSTRIALIZAREA CARNII (KOSAROM) S.A. ANUNT DE PARTICIPARE la procedura de achizitie pentru atribuirea contractului de achizitie avand ca obiect Furnizare echipamente ...

COMUNICAT DE PRESA, 30.11.2023. Investitii in tehnologii noi in cadrul firmei PET DELPIT
30/11/2023 09:05

 COMUNICAT DE PRESA, 30.11.2023. Investitii in tehnologii noi in cadrul firmei PET DELPIT

Proiect: Construire parc și anexe la SUINPROD S.A. punct de lucru Razboieni
30/11/2023 09:00

 Proiect: Construire parc si anexe la SUINPROD S.A. punct de lucru Razboieni ANUNT DE PARTICIPARE la procedura de achizitie pentru atribuirea contractului de achizitie avand ca obiect Furnizare echip ...

Proiect: Construire parc și anexe la SUINPROD S.A.punct de lucru Targu Frumos
30/11/2023 09:00

 Proiect: Construire parc si anexe la SUINPROD S.A.punct de lucru Targu Frumos ANUNT DE PARTICIPARE la procedura de achizitie pentru atribuirea contractului de achizitie avand ca obiect Furnizare ech ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei