Cum au pârjolit rușii uzina-simbol unde a fost ucis liderul sindical Virgil Săhleanu. Omul oligarhilor, apropiat al lui Toni Greblă

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 12-05-2022 21:57

Fabrica de țevi din Iași a avut o istorie zbuciumată și cu un final tragic. În primul rând, pentru că un om care s-a opus unei privatizări ilegale a fost asasinat. Apoi, pentru că fabrica a intrat pe mâinile unor ruși specializați în devalizarea companiilor din fostele țări socialiste.

Asasinatul

Înființată în 1962, Uzina Metalurgică din Iași s-a dovedit după revoluție, ca mai toate uzinele comuniste din România, ineficientă. Iar în anul 1997, redenumită TEPRO Iași, a fost pregătită de către Fondul Proprietății de Stat (FPS) pentru privatizare.

După mai multe încercări eșuate, uzina a fost cumpărată, doi ani mai târziu, de compania Zelezarny Veseli, patronată de milionarul ceh Zemek Zdenek (condamnat în Cehia, în ianuarie 2022, pentru fraude, împreună cu cei doi fii ai săi).

Radu Sârbu, șeful FPS de atunci, dezvăluia că privatizarea TEPRO în defavoarea Asociației Salariaților a fost posibilă pentru că ”managerul de atunci a trădat echipa pe care o conducea şi a preferat să destăinuie cehilor de la Zelezarny Veseli conţinutul ofertei financiare pe care asociaţia salariaţilor o pregătise pentru Fondul Proprietăţii de Stat”.

Au urmat o serie de procese deschise de liderul de sindicat Virgil Săhleanu prin care s-a contestat legalitatea privatizării.

Virgil Sahleanu

Ca să-i închidă gura, Frantisek Priplata, reprezentantul companiei cehești în România, a ordonat asasinarea lui.
Ads

Astfel, în anul 2000, la două luni după ce se obține în instanță anularea privatizării, Săhleanu este ucis. Asasinii au fost condamnați, iar instigatorul lor, Priplata, a scăpat fugind acasă, în Cehia.

După acest episod tragic, contractul de privatizare a fost desființat, iar cehii s-au retras cerându-și banii înapoi. Astfel, în 2009, judecătorii au obligat AVAS să plătească aproximativ 4 milioane de dolari firmei cehe, cu toate că TEPRO fusese băgată de noii patroni în datorii imense.

În 2003, după o bătălie între mai multe companii (printre care și una din grupul Mechel) societatea a fost cumpărată de LNM Holdings NV, parte a grupului ArcelorMittal și redenumită ArcelorMittal Tubular Products Iași. Dar această reprivatizare nu a ajutat prea mult și uzina intră și mai tare în declin.

Așa că, în același an, noul proprietar vinde către firma ieșeană Technosteel LBR două hale de producție din cadrul TEPRO.
Ads

Doi ani mai târziu, după achitarea ultimei tranșe, Technosteel LBR își mută sediul social la TEPRO, în calea Chișinăului.

Înființată în 2003, Technosteel LBR îi avea ca acționari pe Technosteel Holding din Elveția și Technosteel SRL din București.

Istoria Technosteel

La începutul anilor 90, a fost înființată, în orașul rusesc Magnitogorsk, firma Technosteel AMT Ural. Rolul companiei era de a reprezenta interesele mai multor combinate metalurgice din Rusia pe piața vest și est-europeană, în special Mechel (fosta Conres) și MMK.

În 1998, când în România se declanșase deja amplul proces de privatizare, rușii înființează la București firma Technosteel SRL care, în scurt timp, devine parte a unui grup de firme care avea același scop, de a reprezenta oțelăriile rusești.

Astfel, grupul cuprindea Technosteel GmbH din Dusseldorf, Germania, Technosteel Holding din Elveția, Tehnosteel HVT din Muntenegru, Technosteel SRO din Serbia, Technosteel Vest SRL din Caraș Severin și firma de început, Technosteel AMT din Magnitogorsk-Rusia.
Ads

Până să intre Mechel în România (compania rusească care a pus la pământ cinci oțelării din românești), Technosteel a vândut produsele acestora și ale MMK pe piața românească.

Igor Zyuzin

De-a lungul timpului, Technometal SRL a participat la mai multe privatizări cum ar fi Grandmetal SA din București sau TEPRO din Iași.

Societatea comercială funcționează și acum și este deținută de rusul Denis Suraki – 46 de ani - și moldoveanul Veceslav Surachi – 68 de ani - (ambii deveniți cetățeni români și care probabil că sunt tată și fiu).

De altfel, Denis Suraki, unul dintre acționarii Technosteel, a fost translatorul oligarhilor Igor Zyuzin și Vladimir Iorich (proprietarii Mechel) când aceștia vizitau România.

Devalizarea

În anul 2002, rușii înființează în Elveția firma Technosteel Holding (dizolvată în 2014) care, un an mai târziu, împreună cu Technosteel SRL din București, fondează la Iași firma Technosteel LRB.
Ads

Cu această firmă, rușii participă, în 2003, la reprivatizarea TEPRO după retragerea cehilor de la Zelezarny Veseli.

Pierzând în fața indienilor de la ArcelorMittal, Technosteel LRB se mulțumește să cumpere de la aceștia două hale de producție cu suma de 80 de miliarde de lei vechi.

Doi ani mai târziu, firma elvețiană devine unic acționar al Technosteel LRB, iar în 2009, Technosteel LBR închide deja una dintre hale și pe suprafața de patru hectare demarează un proiect imobiliar.

Apoi, în 2010, Technosteel Holding din Elveția își cesionează toate părțile către Roprom SRL din Iași (reprezentată de moldoveanul David Segal), firmă care, în 2012, este dizolvată. Deci Roprom a fost înființată în 2009, devine acționarul Technosteel LRB și, trei ani mai târziu, este radiată.

Iar în locul Roprom apar ca acționari moldoveanul David Segal, rusul Sergey Zonenko și românii Adrian Gavrilă (foștii acționari de la Roprom) și Radu Sabin.

În 2014, Technosteel LBR obține și o finanțare din fonduri europene, de 6,3 milioane de lei, prin programul POSCCE.
Ads

Technosteel LBR

Și începe declinul. Dacă în 2014, societatea a avut o cifră de afaceri de 147 milioane lei și un profit de 328 mii lei, în următorul an, cifra de afaceri a fost de 82 milioane lei și un profit de 822 mii lei.

Paradoxal, deși cifra de afaceri s-a înjumătățit în decursul unui singur an, compania a înregistrat un profit de aproape trei ori mai mare în același interval de timp.

Concomitent cu acest paradox se demarează și devalizarea TEPRO printr-o serie de firme căpușă deținute chiar de acționarii firmei ieșene și care au scos banii din țară.

În 2016 fabrica de țevi din Iași intră în insolvență cu o datorie de 109 milioane lei, iar creditorii se înghesuie să se înfrupte din leșul financiar. Urmează concedierea angajaților și afundarea și mai adânc în datorii.

Înainte de intrarea în insolvență, acționarii Technosteel LRB au dezvoltat o caracatiță de firme căpușă prin care au fost externalizate activitățile și bunurile fabricii de țevi. Cu cât datoriile fabricii de țevi creșteau, cu atât mai prospere deveneau aceste firme.

Firme care au făcut fabrica de țevi datoare au cerut apoi insolvența acesteia.

Technosteel LRB începe să vândă din bunuri dar datoriile se tot măresc ajungând, în 2018, la peste 125 de milioane lei. Iar vânzarea de bunuri continuă și în zilele noastre.

O parte dintre creditorii privați și-au recuperat creanțele, iar statul român a rămas și de această dată cu buza umflată.

Scandalul struților și prietenul lui Toni Greblă

Denis Suraki, acționarul firmei Technosteel SRL de la care a început totul, a apărut într-un scandal legat de Toni Greblă, fost prefect și senator de Gorj, judecător la Curtea Constituțională și numit recent în funcția de prefect al Capitalei.

Toni Grebla este noul prefect al Capitalei. Ce acuzatii i-a adus DNA in trecut

În 2015, DNA l-a acuzat pe Toni Grebla că ar fi vrut sa eludeze embargoul impus Rusiei asupra importurilor de alimente din UE si a încercat sa exporte alimente prin Turcia. Mai târziu, Greblă a fost găsit nevinovat.

În tăvălugul declarațiilor din această anchetă, Suraki apare ca un apropiat al lui Toni Greblă pentru care fostul senator a încercat să intervină în obținerea unor finanțări pentru o fermă de struți pe care rusul o deținea în județul Giurgiu.

Pe lângă această favoare, Toni Greblă i-ar fi sprijinit și în proiectul „Dropia”, privind repopularea cu animale pe cale de dispariție, în speță dropia, din fonduri europene. Greblă l-ar fi însoțit pe Suraki la ministrul Apărării și la cel al Mediului pentru a găsi o locație pentru creșterea dropiilor și pentru a accelera programul. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat. Supermarketurile renunță la serviciu
24/04/2024 20:18

Un sereviciu popular in multe supermarketuri, inclusiv in cele din Romania ar putea să dispară. Oamenii nu vor mai putea retrage numerar de la casele de marcat. Comerciantii spun că trebuie să plătească u ...

Importanța unui plan de carieră pentru tineri
24/04/2024 14:00

În era modernă, in care optiunile profesionale sunt ample si schimbările sunt rapide, tinerii se află adesea in fata unui labirint aparent fără iesire in ceea ce priveste alegerea carierei lor. &Ic ...

Directorul Poștei Române face anunțul așteptat de toți pensionarii, chiar înainte de Paște
24/04/2024 12:43

Cinci milioane de pensionari romani aşteptă să afle dacă vor avea sau nu bani peste Paşte. Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca pensiile şi salariile angajaţilor la stat să fie livrate inainte de sărbă ...

Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 313613, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Regional Nord
24/04/2024 09:10

 Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 3 ...

Premierul estimează un salariu minim de 1.200 de euro
24/04/2024 06:36

  Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună in transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim europ ...

La cine apelezi când ai nevoie urgentă de bani? Descoperă soluțiile de finanțare rapidă
23/04/2024 15:37

La cine apelezi cand ai nevoie urgentă de bani? Descoperă solutiile de finantare rapidă O urgentă poate apărea in momente neprevăzute, lucru care crează griji, stres si dezechilibru pe plan financiar. C ...

O nouă masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană deasupra României
23/04/2024 10:20

În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulatia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer incărcată cu particule de praf de ori ...

 ”Viitorul producției agroalimentare”, conferință internațională
22/04/2024 14:43

Consulatul Regatului Tărilor de Jos de la Iasi, in parteneriat Ambasada Regatului Tărilor de Jos in Romania, Universitatea de Stiintele Vietii "Ion Ionescu de la Brad" Iasi (USV Iasi) si cu OFA UGI ...

Anunț de selecție partener în vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate
22/04/2024 13:38

Anunt de selectie partener in vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor in dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate

Euro rămâne la trei bani de „cota” 5 lei
21/04/2024 22:17

* un raport recent al unei bănci comerciale estimează, pentru finalul anului un curs, un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent incă mare, d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei