Cum au pârjolit rușii uzina-simbol unde a fost ucis liderul sindical Virgil Săhleanu. Omul oligarhilor, apropiat al lui Toni Greblă

000000   media-1447

Dimensiune font:

| 12-05-2022 21:57

Fabrica de țevi din Iași a avut o istorie zbuciumată și cu un final tragic. În primul rând, pentru că un om care s-a opus unei privatizări ilegale a fost asasinat. Apoi, pentru că fabrica a intrat pe mâinile unor ruși specializați în devalizarea companiilor din fostele țări socialiste.

Asasinatul

Înființată în 1962, Uzina Metalurgică din Iași s-a dovedit după revoluție, ca mai toate uzinele comuniste din România, ineficientă. Iar în anul 1997, redenumită TEPRO Iași, a fost pregătită de către Fondul Proprietății de Stat (FPS) pentru privatizare.

După mai multe încercări eșuate, uzina a fost cumpărată, doi ani mai târziu, de compania Zelezarny Veseli, patronată de milionarul ceh Zemek Zdenek (condamnat în Cehia, în ianuarie 2022, pentru fraude, împreună cu cei doi fii ai săi).

Radu Sârbu, șeful FPS de atunci, dezvăluia că privatizarea TEPRO în defavoarea Asociației Salariaților a fost posibilă pentru că ”managerul de atunci a trădat echipa pe care o conducea şi a preferat să destăinuie cehilor de la Zelezarny Veseli conţinutul ofertei financiare pe care asociaţia salariaţilor o pregătise pentru Fondul Proprietăţii de Stat”.

Au urmat o serie de procese deschise de liderul de sindicat Virgil Săhleanu prin care s-a contestat legalitatea privatizării.

Virgil Sahleanu

Ca să-i închidă gura, Frantisek Priplata, reprezentantul companiei cehești în România, a ordonat asasinarea lui.
Ads

Astfel, în anul 2000, la două luni după ce se obține în instanță anularea privatizării, Săhleanu este ucis. Asasinii au fost condamnați, iar instigatorul lor, Priplata, a scăpat fugind acasă, în Cehia.

După acest episod tragic, contractul de privatizare a fost desființat, iar cehii s-au retras cerându-și banii înapoi. Astfel, în 2009, judecătorii au obligat AVAS să plătească aproximativ 4 milioane de dolari firmei cehe, cu toate că TEPRO fusese băgată de noii patroni în datorii imense.

În 2003, după o bătălie între mai multe companii (printre care și una din grupul Mechel) societatea a fost cumpărată de LNM Holdings NV, parte a grupului ArcelorMittal și redenumită ArcelorMittal Tubular Products Iași. Dar această reprivatizare nu a ajutat prea mult și uzina intră și mai tare în declin.

Așa că, în același an, noul proprietar vinde către firma ieșeană Technosteel LBR două hale de producție din cadrul TEPRO.
Ads

Doi ani mai târziu, după achitarea ultimei tranșe, Technosteel LBR își mută sediul social la TEPRO, în calea Chișinăului.

Înființată în 2003, Technosteel LBR îi avea ca acționari pe Technosteel Holding din Elveția și Technosteel SRL din București.

Istoria Technosteel

La începutul anilor 90, a fost înființată, în orașul rusesc Magnitogorsk, firma Technosteel AMT Ural. Rolul companiei era de a reprezenta interesele mai multor combinate metalurgice din Rusia pe piața vest și est-europeană, în special Mechel (fosta Conres) și MMK.

În 1998, când în România se declanșase deja amplul proces de privatizare, rușii înființează la București firma Technosteel SRL care, în scurt timp, devine parte a unui grup de firme care avea același scop, de a reprezenta oțelăriile rusești.

Astfel, grupul cuprindea Technosteel GmbH din Dusseldorf, Germania, Technosteel Holding din Elveția, Tehnosteel HVT din Muntenegru, Technosteel SRO din Serbia, Technosteel Vest SRL din Caraș Severin și firma de început, Technosteel AMT din Magnitogorsk-Rusia.
Ads

Până să intre Mechel în România (compania rusească care a pus la pământ cinci oțelării din românești), Technosteel a vândut produsele acestora și ale MMK pe piața românească.

Igor Zyuzin

De-a lungul timpului, Technometal SRL a participat la mai multe privatizări cum ar fi Grandmetal SA din București sau TEPRO din Iași.

Societatea comercială funcționează și acum și este deținută de rusul Denis Suraki – 46 de ani - și moldoveanul Veceslav Surachi – 68 de ani - (ambii deveniți cetățeni români și care probabil că sunt tată și fiu).

De altfel, Denis Suraki, unul dintre acționarii Technosteel, a fost translatorul oligarhilor Igor Zyuzin și Vladimir Iorich (proprietarii Mechel) când aceștia vizitau România.

Devalizarea

În anul 2002, rușii înființează în Elveția firma Technosteel Holding (dizolvată în 2014) care, un an mai târziu, împreună cu Technosteel SRL din București, fondează la Iași firma Technosteel LRB.
Ads

Cu această firmă, rușii participă, în 2003, la reprivatizarea TEPRO după retragerea cehilor de la Zelezarny Veseli.

Pierzând în fața indienilor de la ArcelorMittal, Technosteel LRB se mulțumește să cumpere de la aceștia două hale de producție cu suma de 80 de miliarde de lei vechi.

Doi ani mai târziu, firma elvețiană devine unic acționar al Technosteel LRB, iar în 2009, Technosteel LBR închide deja una dintre hale și pe suprafața de patru hectare demarează un proiect imobiliar.

Apoi, în 2010, Technosteel Holding din Elveția își cesionează toate părțile către Roprom SRL din Iași (reprezentată de moldoveanul David Segal), firmă care, în 2012, este dizolvată. Deci Roprom a fost înființată în 2009, devine acționarul Technosteel LRB și, trei ani mai târziu, este radiată.

Iar în locul Roprom apar ca acționari moldoveanul David Segal, rusul Sergey Zonenko și românii Adrian Gavrilă (foștii acționari de la Roprom) și Radu Sabin.

În 2014, Technosteel LBR obține și o finanțare din fonduri europene, de 6,3 milioane de lei, prin programul POSCCE.
Ads

Technosteel LBR

Și începe declinul. Dacă în 2014, societatea a avut o cifră de afaceri de 147 milioane lei și un profit de 328 mii lei, în următorul an, cifra de afaceri a fost de 82 milioane lei și un profit de 822 mii lei.

Paradoxal, deși cifra de afaceri s-a înjumătățit în decursul unui singur an, compania a înregistrat un profit de aproape trei ori mai mare în același interval de timp.

Concomitent cu acest paradox se demarează și devalizarea TEPRO printr-o serie de firme căpușă deținute chiar de acționarii firmei ieșene și care au scos banii din țară.

În 2016 fabrica de țevi din Iași intră în insolvență cu o datorie de 109 milioane lei, iar creditorii se înghesuie să se înfrupte din leșul financiar. Urmează concedierea angajaților și afundarea și mai adânc în datorii.

Înainte de intrarea în insolvență, acționarii Technosteel LRB au dezvoltat o caracatiță de firme căpușă prin care au fost externalizate activitățile și bunurile fabricii de țevi. Cu cât datoriile fabricii de țevi creșteau, cu atât mai prospere deveneau aceste firme.

Firme care au făcut fabrica de țevi datoare au cerut apoi insolvența acesteia.

Technosteel LRB începe să vândă din bunuri dar datoriile se tot măresc ajungând, în 2018, la peste 125 de milioane lei. Iar vânzarea de bunuri continuă și în zilele noastre.

O parte dintre creditorii privați și-au recuperat creanțele, iar statul român a rămas și de această dată cu buza umflată.

Scandalul struților și prietenul lui Toni Greblă

Denis Suraki, acționarul firmei Technosteel SRL de la care a început totul, a apărut într-un scandal legat de Toni Greblă, fost prefect și senator de Gorj, judecător la Curtea Constituțională și numit recent în funcția de prefect al Capitalei.

Toni Grebla este noul prefect al Capitalei. Ce acuzatii i-a adus DNA in trecut

În 2015, DNA l-a acuzat pe Toni Grebla că ar fi vrut sa eludeze embargoul impus Rusiei asupra importurilor de alimente din UE si a încercat sa exporte alimente prin Turcia. Mai târziu, Greblă a fost găsit nevinovat.

În tăvălugul declarațiilor din această anchetă, Suraki apare ca un apropiat al lui Toni Greblă pentru care fostul senator a încercat să intervină în obținerea unor finanțări pentru o fermă de struți pe care rusul o deținea în județul Giurgiu.

Pe lângă această favoare, Toni Greblă i-ar fi sprijinit și în proiectul „Dropia”, privind repopularea cu animale pe cale de dispariție, în speță dropia, din fonduri europene. Greblă l-ar fi însoțit pe Suraki la ministrul Apărării și la cel al Mediului pentru a găsi o locație pentru creșterea dropiilor și pentru a accelera programul. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei MEGA EDILE IAȘI SRL – societate în faliment, dosar nr. 2517/99/2019 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele active : Nr. crt. Denumire activ Buc Preț de pornire 90% (lei-fără TVA) 1. Mobilier 1 2.507 2. Bena cu descarcare centrala 1 1.877 3. Masina de curatat panouri 1 4.981 4. Masina de taiat 1 2.864 5. Masina de taiat caramida 1 2.951 6. Masina de fasonat 1 9.470 7. Aparat suduraMAX 403 1 10.434 8. Compresor de aer AB 300/808F 1 3.667 9. Masina de sudat carcase tip PILEMASTER IIIDF200/1500/12 si accesoriile aferente 1 554.088 10. Masina de confectionat etrieri tip TWINMASTER 12S, Model 031 si accesoriile aferente 1 355.857 11. Masina de fasonat 1 9.743 12. Compresor trifazat stationar AB300/808F 1 3.574 13. Masina de legat fier RB441T 1 8.228 14. Pistol sudura MIG,DC-00020 1 4.393 15. Radiocomanda macara 1 5.401 16. Bos furca macara auto 1 4.066 17. Uscator de aer prin refrigerare QNOM=900 L/M 1 3.001 18. Bena 1000 l descarcare centrala cu tub 1 3.646 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 03,17.06.2022 respectiv 01 și 15.07.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine :  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO25PIRB2400776062003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Cererile de participare se vor depune cu cel târziu cu 1 zi înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termen de 30 zile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel:0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei RESIDENT EST COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 5539/99/2020 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Autoutilitară marca Ford, model Transit, fabricat în anul 2002, capacitate cilindrică 2.402 cmc, putere 66 kw, 90 CP, norma de poluare E3 - Preț de pornire 2.000 Euro reprezentând 100% din valoarea de piață/de lichidare stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de 27.05.2022 respectiv 03, 10 și 17.06.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO54PIRB2400764684002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la: tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
3.000 de lei, amenda pentru cei care nu s-au recenzat
28/05/2022 09:00

De luni, 30 mai, recensămantul populatiei intră intr-o altă etapă. Romanii se mai pot autorecenza doar pană vineri, apoi recenzorii vor bate din usă in usă pentru ca cei care nu au completat chestionarel ...

Consolidarea capacității unităților de învățământ preuniversitar de stat din comuna Popești, în vederea gestionării situației de pandemie generată de virusul SARS-COV-2, cod smis 148823,
28/05/2022 08:20

 COMUNICAT DE PRESA Data: 28.05.2022 Anunt de incepere proiect Consolidarea capacitătii unitătilor de invătămant preuniversitar de stat din comuna Popesti, in vederea gestionării situatiei de pande ...

Cerere de insolvență pe numele Nordis Management în contul unei datorii de 5,5 milioane de euro
27/05/2022 17:53

 Societatea Weststar Real Estate SRL Arad a depus astăzi, la Tribunalul Bucuresti, o cerere de intrare in insolventă pe numele Nordis Management SRL, cea mai importantă firmă din grupul dezvoltatorului ...

CURS BNR, 27 mai 2022. Este valabil în weekend și luni. Sunt ultimele informații de la Banca Centrală despre leu
27/05/2022 17:38

CURS BNR, 27 mai 2022. Sunt ultimele informatii de la Banca Natională a Romaniei. CURS BNR, 27 mai 2022. Euro a crescut astăzi la 4,9429 lei, cu 0,0006 lei. CURS BNR, 27 mai 2022. Dolarul continuă s ...

Preţul gazelor SCADE peste tot în Europa
27/05/2022 14:12

Preţurile de referinţă la gaze naturale in Europa au continuat să scadă vineri, indreptandu-se spre a treia săptămană de declin consecutiv, in urma diminuării temerilor privind intreruperea livrăril ...

Sindicaliştii de la Poşta Română au protestat astăzi în faţa Guvernului
27/05/2022 14:00

Sindicaliştii de la Poşta Romană au protestat astăzi in faţa Guvernului, solicitand majorarea salariilor şi păstrarea locurilor de muncă. Ultima creştere a veniturilor a avut loc anul trecut cand cond ...

 Banca Central Europeană anunță o corecţie în piaţa imobiliară
27/05/2022 11:45

  O inversare a evoluţiei pieţelor imobiliare din regiune a fost unul dintre principalele riscuri identificate de analiza semestrială a stabilităţii financiare a BCE, care a avertizat, de asemenea, c ...

Italienii vor realiza primii 21 de kilometri ai autostrăzii
27/05/2022 11:00

  Primul contract scos la licitatie de pe viitoarea autostradă a Moldovei A7 va fi semnat cu italienii de la Impresa Pizarotti, care intre 2014 si 2021 au lucrat la 17 km pe A10 Sebes - Alba Iulia, anunt ...

Auchan recrutează în județul tău: Hai în noua echipă Auchan Miroslava și bucură-te de nenumărate beneficii
27/05/2022 09:28

Cauti un loc de muncă stabil, care să te motiveze si să iti ofere noi provocări, sau pur si simplu iti doresti să faci o schimbare cu un job mai bun, mai aproape de casă? Noul supermarket Auchan Miroslava ...

VIDEO Podul peste Dunăre de la Brăila: A fost montat mai bine de jumătate din tablier. Cum arată acum
26/05/2022 16:12

 Podul peste Dunăre de la Brăila ar trebui să fie deschis la finalul anului, iar in această perioadă constructorul lucrează in prezent la montarea elementelor tablierului metalic suspendat. La acest ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei