Dupa banci, statul le-a pus gand rau supermarketurilor. Proiectul controversat prin care li se pregatesc amenzi de milioane de euro

000000  photo

Dimensiune font:

| 23-01-2019 10:27

 Sub pretexul ca s-a saturat sa fie sfidata de marii comercianti, Protectia Consumatorului a anuntat, la inceputul anului, ca va gasi solutii pentru a-i amenda pe cei care gresesc cu sume uriase, de ordinul milioanelor de euro.

Ca sa isi poata pune strategia in aplicare, institutia vrea acum - prin intermediul unui proiect de ordonanta care ridica mari semne de intrebare - sa modifice, in regim de urgenta, legislatia privind protectia consumatorului. Din pacate, in conditiile in care proiectul nu e insotit de un studiu de impact, e greu de inteles daca noile sanctiuni propuse i-ar aduce vreun beneficiu consumatorului de rand sau daca ar fi doar o modalitate ca statul sa isi umple vistieria sau, mai rau, daca decizia s-ar putea transforma intr-un instrument de presiune asupra comerciantilor sau chiar de scoatere de pe piata a celor incomozi.

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Marius Pirvu, a declarat pe 3 ianuarie ca e nemultumit din cauza ca legile in vigoare nu le permit inspectorilor sa le aplice marilor comercianti amenzi suficient de mari.

"Avem si Legea preventiei. Am practicat-o. Si ne-am intors in decembrie si am constatat ca, de fapt, procentul celor care nu respecta legea era mai mare. (..) Am incercat sa gasim solutii astfel incat sa nu amendam.

Dar in momentul de fata sunt agenti economici - si o spun cu tarie! - care ne rad in fata si spun 'Scrieti ce vreti in procesul verbal, ca valoarea amenzii oricum nu conteaza'. Adica mergem la un hypermarket si il amendam cam cu 1.000 de lei. Va dati seama ce afectat este! (...)

Cred ca vom gasi solutiile legale in zona de amenzi contraventionale. Asa cum in alte zone se aplica amenzi la cifra de afaceri, asa si la articolele de lege care pun in pericol sanatatea populatiei sa poate fi aplicata amenda la cifra de afaceri"
, a declarat atunci Marius Pirvu, la o conferinta a Ministerului Agriculturii.

Dupa nici doua saptamani de la respectivele declaratii, 
pe 14 ianuarie, ANPC a lansat in dezbatare publica un proiect de ordonanta de urgenta care - daca ar fi adoptat in forma propusa - le-ar da inspectorilor puterea de a imparti amenzi de milioane de euro.

Principalele vizate: bancile si lanturile de magazine

Prin proiectul de ordonanta, ANPC cere ca agentii economici sa nu mai fie amendati cu sume cuprinse intre 2.000 lei si 100.000 lei ca pana acum, ci sa primeasca, in schimb, sanctiuni raportate la cifra de afaceri.

Or, asta inseamna ca amenzile ar putea ajunge si la zeci de milioane de euro.

Din formularea textului ordonantei reiese ca printre cei mai afectati agenti economici ar putea fi bancile care includ in contracte clauze abuzive, dar si marile magazine.

Mai exact, in ceea ce priveste magazinele, comercializarea de produse expirate sau etichetarea incorecta, spre exemplu, ar putea fi sanctionate cu amenzi care ajung pana la 2% din cifra de afaceri.

In schimb, daca se demonstreaza ca, din vina agentului economic, s-a produs "vatamarea sanatatii sau a integritatii corporale a uneia sau mai multor persoane", ANPC ar putea aplica amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri a comerciantului, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta.

O singura amenda, mai mare decat profitul pe un an intreg

Cat ar cheltui un mare comerciant ca sa achite o astfel de amenda? Din calculele Ziare.com - bazate pe cifrele de afaceri din 2017 ale retailerilor - o amenda de 2% risca sa lase supermarketurie chiar si fara un leu din profit.

Spre exemplu, din calculele Ziare.com, daca Auchan Romania ar fi amendata cu 2% din cifra de afaceri pe 2017, societatea ar avea de plata 104,4 milioane de lei (circa 22 de milioane de euro), adica mai mult decat a obtinut profit in anul respectiv. Iar Auchan n-ar fi singurul mare comerciant care ar risca sa aiba probleme serioase, de pe urma noului regim de sanctiuni.

Daca ar fi amendata acum cu 2% din cifra de afaceri, societatea Kaufland Romania - care administreaza cel mai mare lant de supermarketuri din tara - ar plati, dintr-un foc, 201,7 milioane de lei (circa 43 de milioane de euro) . Cu alte cuvinte, societatea si-ar da aproximativ o treime din profit pe o singura amenda.

Mega Image - care are cel mai mare lant de supermarketuri de cartier din tara - ar plati pentru o amenda de 2% din cifra de afaceri nu mai putin de 98,2 milioane de lei (circa 21 de milioane de euro) . Achitarea amenzii l-ar costa pe retailer aproape jumatate din profitul obtinut anual.

L-ar influenta in vreun fel pe roman faptul ca marile magazine ar plati aceste amenzi uriase? Mai mult ca sigur! Cu mai putin bani, comerciantii ar trebui fie sa creasca preturile, fie sa scada calitatea serviciilor oferite! Fie sa inchida si sa plece.

Toata aceasta paguba a retailerilor si a clientilor ar imbogati, insa, pe termen scurt, statul. Deci ar raspunde la foamea de bani manifestata in ultima vreme, care a generat taxele aberante care afecteaza deja puternic activitatea companiilor din mai multe domenii.

E lesne de observat ca, doar aplicand o amenda de 2% din cifra de afaceri lanturilor Kaufland, Auchan si Mega Image, ANPC ar colecta putin peste 404 milioane de lei, adica peste 86,7 de milioane de euro. La acest moment, potrivit comunicatelor de presa remise, institutia se lauda si cu amenzi de aproape 270 de ori mai mici!

Marii comercianti: Se pleaca de la ideea ca cineva "i-a ras in fata" Autoritatii, desi e greu de crezut ca asa ceva s-a intamplat

George Badescu, directorul Asociatiei Marilor Retele Comerciale (AMRC), este de parere ca unul dintre motivele invocate de ANPC pentru aplicarea amenzilor uriase - anume ca unii comercianti "i-au ras in fata ANPC" - este destul de putin credibil.

"Cu siguranta sunt cateva lucruri pe care ni le-am dori lamurite. Spre exemplu, am urmarit declaratiile domnului presedinte al ANPC, Marius Parvu, cu privire la comerciantii care 'le rad in fata' inspectorilor. Ne-am fi dorit cateva exemple, aici. Daca am afla ca un comerciant face una ca asta, l-am exclude cu siguranta din randurile noastre, fara sa ne-o ceara nimeni.

E clar ca un intreprinzator care ar face una ca asta nu intelege insasi esenta business-ului sau. Totusi, mi-e foarte greu ca cineva chiar 'i-a ras in fata' Autoritatii.

Sunt si alte aspecte pe care inca nu le cunoastem si pe care ne dorim sa le aflam. Spre exemplu, citind textul proiectului de ordonanta, veti vedea ca se pomeneste acolo si despre niste sanctiuni aplicate bancilor. Nu putem decat sa ne intrebam de ce s-a procedat asa si cine a avut ideea de a elabora proiectul care se refera si la marile retele comerciale, dar si la banci.

Nu in ultimul rand, intr-un comunicat pe presa, ANPC anunta ca proiectul de ordonanta ramane in dezbatare publica vreme de 30 de zile. In schimb, tot pe site-ul Autoritatii, intr-o alta sectiune, e mentionat faptul ca dezbatarea publica a proiectului se incheie pe 25 ianuarie, deci ar dura doar 10 zile. Care varianta e corecta? Nu stim inca.

In acest al doilea caz, am putea intelege ca, avand Parlamentul reunit pe 1 februarie, Guvernul ar putea da ordonanta si in primele zile ale lunii viitoare. Or, cand se fac astfel de schimbari legislative, e firesc sa aiba si mediul privat o perioada de tranzitie.

Legat de textul proiectului de ordonanta, noi am trimis deja o serie de observatii la ANPC. Si ne dorim sa ne intalnim si sa avem un dialog pe tema prevederilor ordonantei", a declarat George Badescu  

Opinia IMM-urilor: E un proiect superficial, care nu tine cont de realitate

Secretarul Consiliului IMM-urilor, Liviu Rogojinaru, si presedintele Asociatiei Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Dragos Petrescu, spun ca amenzile aplicate la cifra de afaceri - impovaratoare chiar si pentru intreprinzatorii mari - risca sa puna oricand pe butuci un IMM.

Iata ce concluzii au tras cei doi specialisti analizand proiectul ANPC de ordonanta de urgenta:

  • proiectul a fost intocmit cu superficialitate, fara o analiza a situatiei practice si/sau a cadrului legislativ;
  • ANPC vrea noi instrumente pentru a-i sanctiona pe intreprinzatori, desi n-a facut dovada ca le-ar fi folosit eficient nici macar pe care pe care le are deja la dispozitie;
  • proiectul contine, printre altele, prevederi deja existente in legislatia romaneasca de profil, pe care cel care a scris ordonanta nu pare sa o cunoasca in detaliu;
  • cuantumul amenzii care urmeaza sa fie aplicata trebuie, potrivit practicii europene, sa aiba legatura cu cifra de afaceri aferenta produsului/serviciului care face obiectul amenzii. Cu alte cuvinte, daca ar avea produse expirate la raft, un hypermarket ar putea fi amendat in raport cu cifra de afaceri rezultata din comertul cu amanuntul, dar nu si la cea rezultata din, sa spunem, administrarea unei cantine in care le serveste clientilor mancare gatita.


Mai multe puteti afla citind integral analiza facuta asupra proiectului de ordonanta:

 



Alte mari semne de intrebare legate de ordonanta ANPC

Inainte de toate, am incercat sa lamurim problema perioadei in care proiectul de ordonanta de urgenta va fi in dezbatare publica. La solicitarea Ziare.com, responsabilul pentru relatia cu mass-media din cadrul ANPC a precizat ca perioada de dezbatare publica este de 30 de zile. Iar daca pe site apare si o alta perioada, atunci e vorba despre o simpla greseala, care urmeaza sa fie corectata.

Pana la data aparitiei acestui text, insa - desi s-au scurs mai bine de 24 de ore de la precizarile ANPC - nu se remediase nimic, iar perioada in care ordonanta va fi in dezbatare publica a ramas incerta.

In continuare, am vrut sa aflam de ce, de 8 zile incoace, ANPC este singura institutie care promoveaza acest proiect de ordonanta de urgenta. In mod normal, in cazul unor acte normative cu asemenea impact asupra mediului de afaceri, de promovare se ocupa si Ministerul Economiei, caruia ANPC ii este subordonata institutional. Despre aceasta ordonanta, insa, pe site-ul Ministerului Economiei nu se pomeneste, momentan, absolut nimic.

De fapt, in ciuda insistentelor, Ziare.com n-a obtinut nici macar confirmarea faptului ca textul ordonantei ar fi fost scris la Ministerul Economiei, cum ar fi normal, in astfel de cazuri. In concluzie, nu ne ramanem decat sa ne intrebam: cine, unde si cu ce intentii a scris aceasta ordonanta?

InfoCons: Amenzile mai mari vor favoriza coruptia! Exista moduri mai simple si eficiente de a-i proteja pe consumatori

Presedintele Asociatiei InfoCons, Sorin Mierlea, spune ca ANPC are deja toate instrumentele necesare pentru a-l proteja pe consumator. Ar mai trebui, insa, ca aceste instrumente se fie si puse la lucru.

"Ar fi bine sa ne amintim, totusi, ca suntem intr-o zona balcanica, unde cresterea amenzii duce la sporirea riscului de aparitie a coruptiei. In mod normal, daca intr-adevar vrem sa-l protejam pe consumator, solutii exista deja si sunt simple.

Spre exemplu: cand gasesti un produs neconform la raft, il retragi si inchizi magazinul. Ce rost are sa-i dai comerciantului o amenda mai mare? O va contesta in instanta si - pana sa se solutioneze cauza - si-ar putea epuiza stocurile de produse neconforme.

Apoi, mai exista o solutie care ar trebui aplicata: publicitatea controalelor. Ar fi suficient sa ajungem sa stim numele produselor neconforme de pe piata si in ce magazine se vand ele (informatii pe care le obtine la controale, dar nu le face publice, in ciuda insistentelor opiniei publice - n.red.).

Avand aceste informatii, vom ocoli singuri respectivele magazine cu probleme, indiferent daca ele au incasat o amenda mare sau o amenda mica. Ar fi cea mai aspra sanctiune pentru comercianti si cea mai buna modalitate de a-l ajuta pe consumator sa fie corect informat si sa poate lua deciziile potrivite", a declarat   Sorin Mierlea.

Cu alte cuvinte, ANPC s-ar putea ingriji de siguranta si de corecta informare a consumatorului si fara ca proiectul de ordonanta care ridica atatea semne de intrebare sa fie adoptat.

In timpul documentarii acestui material  sa solicitat in scris, atat ANPC, cat si Ministerului Economiei, informatii cu privire modul in care a fost intocmita ordonanta, dar si la efectele pe care aceasta le va avea. Pe masura ce institutiile ne vor raspunde, va vom oferi pe larg informatiile.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei