Federaţia Patronatelor din Turism: Eliminarea impozitului la tichetele de vacanţă ar creşte încasările din turism cu 1,2 miliarde euro

default

Dimensiune font:

| 02-10-2012 13:58

Eliminarea impozitării cu 16% a tichetelor de vacanţă ar trimite în concedii în ţară peste 1,5 milioane de angajaţi din sectorul privat, care ar genera încasări din turism de mai mult de 1,2 miliarde de euro, potrivit calculelor FPTR, care cere Guvernului impozit zero la tichetele de vacanţă.

"Legea privind tichetele de vacanţă, promulgată prin ordonanţă de ugenţă în în februarie 2009, a eşuat lamentabil din cauza introducerii în iulie 2010 a unei alte ordonanţe pentru modificarea şi completarea Legii 571/2003 privind Codul Fiscal. Printre măsurile prevăzute a fost şi impozitarea cu 16% a tichetelor de masă, cadou, de creşă şi de vacanţă", se arată într-un comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Din cauza impozitării, numărul tichetelor de vacanţă utilizate de către angajatorii privaţi este "aproape nul", arată sursa citată.

"Această lege a fost readusă în discuţie de către reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) ca fiind o şansă acordată turismului românesc, care ar putea să-şi consolideze creşterile din acest an şi în decursul anilor viitori. Pentru a putea fi adoptate şi de firmele private şi a stimula astfel creşterile din turism, FPTR cere Guvernului eliminarea impozitului de 16% aplicat tichetelor de vacanţă", a declarat, în comunicat, Mohammad Murad, preşedintele FPTR.

 Federaţia estimează că eliminarea impozitării cu 16% ar face ca numărul turiştilor care îşi fac concediile în ţară să se majoreze cu peste 1,5 milioane de persoane, ceea ce ar reprezenta creşteri de peste 1,2 miliarde de euro, ţinând cont că fiecare angajat va primi tichete în valoare de aproximativ 800 de euro (3.600 de lei).

Potrivit FPTR, tichetele de vacanţă nu au fost puse în practică de angajatori tocmai din cauza impozitării acestora.

  "Pe de altă parte există exemple pe scară largă la nivelul Europei, în ţări precum Franţa, Polonia, Ungaria, Italia, Belgia, Elveţia sau Ucraina, unde sistemul tichetelor de vacanţă a fost implementat şi pus în practică cu succes. De aceea aceste ţări reuşesc să reţină între graniţele proprii un număr mare de turişti. Acest lucru nu este de neglijat, pentru că posibila investiţie a angajatorului în astfel de vacanţe oferite salariaţilor ar aduce beneficii de ambele părţi, reprezentând o stabilizare a forţei de muncă şi o măsură eficientă de motivare a angajaţilor", a mai spus Murad.

 Reprezentanţii federaţiei spun că tichetele de vacanţă vor avea un impact pozitiv atât în ceea ce priveşte stimularea turismului intern al României şi creşterea numărului de turişti, cât şi în ceea ce priveşte încasările la bugetul de stat, prin creşterea bazei de impozitare aplicată asupra încasărilor operatorilor din turism.

Tichetele de vacanţă, eliminate în 2010, ar putea fi reintroduse de anul viitor, iar instituţiile şi companiile de stat obligate să le acorde, în cuantum de 3.600 de lei pe angajat, măsura fiind susţinută de MDRT şi aflată în prezent în analiza comisiillor parlamentare.

Modificările propuse de MDRT la un proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară prevăd extinderea acordării tichetelor pentru societăţile şi instituţiile care angajează funcţionari publici.

Astfel, pe lângă instituţiile publice centrale şi locale, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, şi cele care încadrează funcţionari publici ar putea fi obligate să acorde prima de vacanţă doar prin intermediul tichetelor de vacanţă.

Tichetele de vacanţă au fost introduse în 2009, prin ordonanţă de urgenţă, pentru angajaţii din sectorul public şi privat, decizia de acordare fiind la latitudinea angajatorului în funcţie de bugetul disponibil. Tichetele aveau valori nominale de 10, 20, 30, 40 şi 50 lei.

Ulterior, însă, în contextul crizei economice, prin legea bugetului pe 2010 instituţiilor publice li s-a interzis să mai acorde angajaţilor atât tichete cadou şi de masă, cât şi tichete de vacanţă. Interdicţia a fost prelungită suuccesiv pentru următorii doi ani.

În prezent, ordonanţa de urgenţă din 2009 prin care tichetele de vacanţă au fost introduse se află în dezbaterea comisiei parlamentare din Camera Deputaţilor. Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Rregionale şi Turismului (MDRT) doresc să depună mai multe amendamente.

Pentru ca bugetarii să primească din nou aceste tichete, este necesar ca amendamentele să fie introduse în proiectul de lege, aprobate în plenul Parlamentului şi promulgate de preşedinte.

O persoană va putea beneficia de tichete de vacanţă în sumă maximă de 3.600 de lei, respectiv trei salarii medii pe economie.

O altă noutate va fi eliminarea limitării la 10% a comisionului perceput de agenţiile de turism.

Guvernul estima în 2009 că aproximativ 100.000 de angajaţi ar putea beneficia de tichete de vacanţă în acel an, iar scutirile la impozite prevăzute de lege ar fi redus cu 36 de milioane de lei încasările la bugetul de stat

Pe fondul crizei economice, Guvernul a interzis instituţiilor publice centrale şi locale să acorde angajaţilor, în 2010 şi în anii următori tichete de masă, tichete cadou şi tichete de vacanţă.

Şi în 2009 Executivul a intenţionat să interzică autorităţilor şi instituţiilor publice să acorde angajaţilor tichete cadou şi tichete de vacanţă, până la sfârşitul anului, dar a renunţat la idee în urma negocierilor cu sindicatele şi a hotărât că pot fi acordate astfel de tichete dacă instituţiile publice se încadrau în cheltuielile aprobate cu această destinaţie.

Anul trecut, circa 5,5 milioane de români au mers în vacanţă în ţară.

Sursa: http://www.mediafax.ro/economic/federatia-patronatelor-din-turism-eliminarea-impozitului-la-tichetele-de-vacanta-ar-creste-incasarile-din-turism-cu-1-2-miliarde-euro-10148298

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:01

Comunicat de presă la lansarea proiectului ,,DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII ZETRIX STREET S.R.L. PRIN ACHIZIȚIA DE UTILAJE PENTRU LUCRĂRI DE PREGĂTIRE A TERENULUI”
23/10/2020 15:22

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 23.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  ,,DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII ZETRIX STREET S.R.L. PRIN ACHIZITIA DE UTILAJE PENTRU LUCRĂRI DE PREGĂTIRE A TERENULUI” &nb ...

Comunicat de presa la lansarea proiectului “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII SOCIETĂȚII GRAIN BAGS SRL
23/10/2020 14:51

 COMUNICAT DE PRESA Data: 23.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII SOCIETĂTII GRAIN BAGS SRL”  

Autoritatea de Supraveghere Financiară: Activele sistemului de pensii private au depășit 14 miliarde de euro
23/10/2020 14:37

  Valoarea activelor totale, aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private, a ajuns la 30 septembrie 2020, la 72,58 miliarde de lei, in crestere cu 17,96% fată de septembrie 201 ...

 România, lider european la importurile de laptopuri
23/10/2020 13:00

  Importurile de laptopuri ale Romaniei in primele şapte luni ale anului au inregistrat un avans de 38% comparativ cu perioada similară a anului trecut, aceasta fiind cea mai mare creştere procentuală ...

VIDEO -  O pasăre a zburat neîntrerupt din Alaska în Noua Zeelandă
23/10/2020 12:45

  Noul record mondial pentru cel mai lung maraton migrator a fost stabilit de o pasăre care a zburat fără intrerupere din Alaska pană in Noua Zeelandă. Departamentul pentru conservare din Noua Z ...

VIDEO -  Încă 15 milioane de lei pentru barajul de la Runcu, cel mai mare construit în România după 1989
23/10/2020 11:15

  Valoarea creditelor rambursabile pentru obiectivul de investiţii acumularea Runcu din judeţul Maramureş a fost majorată, in cadrul rectificării bugetare din acest an, la 15 milioane de lei, iar luc ...

Comunicat de presa la lansarea proiectului “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII MEGASTEP SRL”
23/10/2020 10:10

  COMUNICAT DE PRESA Data: 23.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII MEGASTEP SRL”   MEGASTEP S.R.L., cu sediul inMunicipiul Iasi, Romania, Str. Prof. Ioa ...

Documentatie Tehnico-economica pentru restaurarea si Consolidarea Palatului Mitropolitan
23/10/2020 09:01

Documentatie Tehnico-economica pentru restaurarea si Consolidarea Palatului Mitropolitan

Atenție, fermieri! Astăzi este ultima zi pentru depunerea cererilor în cadrul în cadrul Măsurii 21 - Sprijin temporar cu caracter excepţional
23/10/2020 08:10

 Data limită pentru depunerea cererilor in cadrul in cadrul Măsurii 21 - Sprijin temporar cu caracter excepţional acordat fermierilor şi IMM-urilor care au fost afectaţi in mod deosebit de criza COVID ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei