FOTO/VIDEO - Compania Swarovski are mari probleme. Certuri în familie și pierderi financiare

108294185_swarovskijewellery_getty

Dimensiune font:

| 18-12-2020 18:21

O serie de dispute au loc în această perioadă între moştenitorii companiei austriece Swarovski, un renumit producător de cristale şi bijuterii, informează vineri AFP.

Sediul istoric al companiei Swarovski, situat în Wattens, un oraş de la poalele Alpilor austrieci, expune cristale care au contribuit considerabil la renumele său şi care au decorat de-a lungul anilor ţinute vestimentare purtate de Marilyn Monroe şi Beyonce şi mai multe rochii create de casa Dior.

Dar, în spatele acestei imagini spectaculoase, Swarovski, una dintre ultimele companii familiale rămase încă în activitate în industria produselor de lux, este profund dezbinată în ceea ce priveşte strategia de urmat pentru a reda strălucirea acestui veritabil imperiu din regiunea Tirol, destabilizat de concurenţa chineză şi de pandemia de COVID-19.

Trebuie oare compania să renunţe la piaţa bijuteriilor destinate publicului larg pentru a se concentra exclusiv pe produse de lux, care aduc marje comerciale uriaşe, să renunţe la ideea cotării la bursă şi să se deschidă pentru capitalul străin?

În faţa acestui plan al CEO-ului Robert Buchbauer, o parte a familiei sale protestează şi încearcă să îl îndepărteze de la conducere pe directorul companiei, acuzat de un verişor îndepărtat, Paul Swarovski, că "îndreaptă vaporul spre recife".

Concurenţa asiatică

În universul spectaculos al producătorilor de bijuterii, rufele se spală de obicei în familie. Compania Swarovski, considerată o instituţie venerabilă, creată în urmă cu 125 de ani la Wattens, nu a afişat niciodată în istoria sa o neînţelegere atât de publică.

Însă panica pare să se instaleze în rândul moştenitorilor lui Daniel Swarovski, care a creat o maşină ce transformă sticla într-un înlocuitor de diamante, care străluceşte puternic şi este produs cu cheltuieli mai mici.

Pandemia de coronavirus, aflată la originea închiderii temporare a unui foarte mare număr de magazine din lumea întreagă, a accelerat periculos un declin observat de mai multă vreme.

Veniturile sunt aşteptate să scadă cu 30% în 2020, la 1,9 miliarde de euro pentru Swarovski Crystal Business, divizia principală a grupului Swarovski, al cărui logo celebru conţine imaginea unei lebede.

Pe lângă criza sanitară, compania austriacă se confruntă cu concurenţa asiatică, reprezentată de firme care sunt capabile să furnizeze un produs similar în ochii marelui public şi la doar 1% din preţurile practicate de Swarovski.

Amintirea trecutului glorios al casei austriece nu mai este suficientă pentru a îi convinge pe cumpărătorii din Statele Unite şi din Asia.

 Seturi de manichiură şi huse de telefon

"Trebuie să ne reinventăm şi să reorganizăm toată activitatea noastră", a declarat Robert Buchbauer, într-un interviu acordat pentru AFP la sediul companiei, rămas complet gol în această perioadă, dar care, în vremuri obişnuite, primeşte de obicei 650.000 de turişti pe an într-un spaţiu special de vizitare.

CEO-ul firmei austriece vrea să oprească producţia pentru seturile de manichiură şi huse de telefoane mobile decorate cu cristale, care, deşi au contribuit cu siguranţă la popularizarea mărcii, nu îşi mai găsesc în prezent locul în gama de produse ale companiei.

Robert Buchbauer doreşte să se concentreze mai degrabă pe producţia de cristale mai colorate şi sofisticate, care ar putea fi vândute la preţuri mai mari.

El a prevăzut şi o redimensionare severă a personalului: compania austriacă, prezentă în 170 de ţări şi cu 29.000 de angajaţi în Austria, India, Thailanda, Vietnam, Serbia şi Statele Unite, va concedia 6.000 de salariaţi şi va închide definitiv 750 dintre cele 3.000 de magazine ale sale.

Numai la Wattens, circa 1.200 de angajaţi au fost deja concediaţi, iar 600 de posturi suplimentare sunt ameninţate în 2021, un aspect ce era de neconceput în urmă cu doar câţiva ani într-o ţară obişnuită cu angajarea completă a forţei de muncă.

Elicoptere şi vacanţe în destinaţii exotice

Robert Buchbauer insistă pe ideea că "nu există altă soluţie pentru a intra într-o nouă eră", însă toate aceste disponibilizări operate de principalul angajator din regiune au stârnit multe nemulţumiri.

"Atmosfera e tensionată, starea de spirit e una proastă", a deplâns Selina Staerz, delegat sindical, între două şedinţe organizate pentru a remonta moralul angajaţilor debusolaţi.

Fotografiile publicate pe internet care prezintă vacanţele în destinaţii exotice ale moştenitorilor companiei sau sosirile lor cu elicopterul la şedinţele de lucru ale firmei nu fac decât să sporească frustrările şi lipsa de încredere în rândul angajaţilor.

80% dintre acţionari, membri ai familiei austriece, dispersaţi în toate colţurile lumii, au susţinut, cu ocazia adunării generale din luna octombrie, soluţia drastică impusă de CEO-ul companiei.

Există însă şi mai multe voci discordante, care, reunite în jurul lui Paul Swarovski, au făcut recurs în instanţă pentru a contra această strategie, considerând că dispun de un drept de veto.

Indiferent de ce va urma, spune Selina Staerz, salariaţii şi-au pierdut încrederea într-un angajator lăudat în trecut pentru avantajele oferite, care mergeau de la asigurarea unei locuinţe de serviciu şi până la amenajarea în clădirile firmei a unor spaţii de joacă pentru copiii angajaţilor.

Mulţi dintre angajaţi "nu cred" că grupul Swarovski va reuşi în tentativa sa de a trece la o gamă de produse superioare. "Cei foarte bogaţi nu au nevoie de cristale Swarovski. Ei pot să îşi cumpere diamante", a adăugat Selina Staerz. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Ziarul Evenimentul angajeaza: Economist Senior / Director Economic Poti fi persoana potrivita daca: - Ai cunostinte solide in domeniul contabilitatii si consultantei fiscale, declaratii fiscale, bilanturi, gestiune si operatii cu personalul, obligatoriu Expert contabil, membru CECCAR activ; - Detii o experienta de minim 5 ani in domeniul contabilitatii societatilor comerciale; - Ai cunostinte avansate ale programului Nexus si al pachetului Office; - Detii o forma juridica de organizare (constituie un avantaj). Descrierea jobului: - Organizarea, conducerea si controlul activitatilor financiar-contabile prin care se asigura evidentierea contabilitatii potrivit conditiilor legale. Inregistrarea si reflectarea in expresie valorica a proceselor economice din cadrul societatii. Elaborarea si propunerea spre aprobare a masurilor de imbunatatire a activitatii economico-financiare a societatii; - Coordonarea echipei din subordine. Responsabilitati: - Coordoneaza, verifica si raspunde de activitatea financiar-contabila a companiei; - Inregistreaza si asigura reflectarea in contabilitatea financiara a operatiunilor derulate de societate si a documentelor fiscal in conformitate cu reglementarile in vigoare; - Vigilenta cu privire la riscuri financiare/legale/de business; Se informeaza permanent de legislatia din domeniul financiar-contabil si transmite informatiile necesare subordonatilor, dar si managementului companiei; Intocmeste la timp si in conformitate cu dispozitiile legale, balantele de verificare, situatiile lunare, trimestriale, semestriale si anuale (declaratii catre ANAF); Asigura platile la termen a sumelor care intra in responsabilitatea firmei fata de bugetul de stat, fata de terti, conform prioritatilor stabilite de conducerea companiei; Evidenta contabila a conturilor de furnizori si client; Realizarea analizelor economice-financiare / alte rapoarte catre managementul companiei; Asigura arhivarea documentelor aferente inregistrarilor contabile; Supervizarea implementarii procedurilor de contabilitate cu ajutorul programului informational. Conditii: - Se asigura intr-un mediu ambiant, birou privat; - Colectiv tanar si bine pregatit; - Program de lucru: luni-vineri, flexibil intre 6-8 ore/zi. - Salar brut 3.500-4.000 RON/Luna. CV pe office@ziarulevenimentul.ro # 0744299159
Amazon a avut afaceri de 443 milioane lei în România
15/04/2021 13:44

Cel mai puternic retailer online a avut anul trecut afaceri de 443 milioane de lei si un profit net de 25,4 milioane de lei in Romania. Amazon inregistrează o crestere a cifrei de afaceri de la valoarea ...

Call Center-ul A.S.F., apreciat de consumatorii de servicii financiare non-bancare
15/04/2021 11:53

  Peste 96% dintre consumatorii de servicii financiare non-bancare s-au declarat multumiti de informatiile primite, anul trecut, de la expertii Call Center-ului Autoritătii de Supraveghere Financiară. ...

Traseu pentru biciclete – semicircular - Mioriței – COMUNICAT DE PRESĂ
15/04/2021 10:44

 COMUNICAT DE PRESĂ Data: 15.04.2021 “Traseu pentru biciclete – semicircular - Mioritei”  

Solidaritate în teritoriul GAL Ștefan cel Mare – Comunicat de presă
15/04/2021 09:45

  Comunicat de presă                      15.04.2021 Solidaritate in teritoriul GAL Stefan cel Mare

Angajații de lux ai României: peste 50 de bugetari au salarii care depășesc 50.000 de lei pe lună
15/04/2021 09:20

Munca la stat a devenit in Romania, din multe puncte de vedere, mai convenabilă pentru unii concetăteni. Dincolo de siguranta locului de muncă sau de criteriile de perfomantă greu de identificat (pe care si ...

ONG – Apelul 7: Acţiuni de advocacy pentru incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, Runda 2
15/04/2021 09:05

ONG – Apelul 7: Acţiuni de advocacy pentru incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, Runda 2 Regal Group Fonduri Norvegiene, autor Sofroni Mălin consultanta fonduri norvegiene   Suntem firm ...

Avertisment pentru cei cu card bancar: dispar banii din cont fără să-ți dai seama
15/04/2021 07:53

  Ai sesizat că ti-au disparut bani din cont si nu ai nici cea mai vagă idee cum s-a intamplat asta? Iată care e explicatia pentru toti cei cu card bancar. O cauză ar fi ca, dacă folosesti cardu ...

Mai bine de jumătate dintre muncitorii sezonieri din Spania sunt români
15/04/2021 07:30

Federatia sindicală CCOO (Comisiones Obreras), cea mai mare din Spania, a cerut ca toate măsurile de prevenire si control al posibilelor cazuri de COVID-19 in randul lucrătorilor sezonieri din agricultură s ...

Compania aeriană care oferă bilete gratuite
14/04/2021 13:15

Blue Air, singura companie aeriana low cost din Romania, are azi o oferta speciala. Conform unui comunicat al companiei, la fiecare bilet cumparat, la data de 14 aprilie, se ofera un bilet gratis, potrivit zia ...

Șmenuri de 4,2 milioane de lei la firme care făceau curățenie în spitale. Procurorii din București au intrat pe fir
14/04/2021 11:00

Mai multe perchezitii au loc miercuri intr-un dosar de evaziune fiscală si spălare de bani cu prejudiciu de 4,2 milioane de lei la firme care făceau curătenie in spitale. Surse judiciare au declarat că soc ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei