Harta preţurilor din pieţele Moldovei. Mâncăm alimente cu 100% mai scumpe
Dimensiune font:
în ultimul an preţurile produselor agricole şi alimentare comercializate în pieţele din regiune a explodat * principala cauză invocată de specialişti este seceta, care a generat un val de scumpiri atât la cereale, cât şi la produsele lactate şi la cele din carne
În ultimul an preţurile practicate în pieţele din regiune au sărit în aer. Moldovenii plătesc dublu pentru cartofi şi cereale, în unele judeţe preţul la ouă s-a triplat, în timp ce produsele din carne s-au scumpit cu 20%-30% faţă de decembrie 2011. Astfel, potrivit datelor raportate de direcţiile agricole din Moldova, în Vaslui un kilogram de cartofi costă între 1,8 - 2,5 lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a lui 2011, când preţul varia între 0,8 - 1 leu/kilogram.
Dacă la Suceava, la sfârşitul anului trecut acest produs costa între 0,4 - 0,6 lei/kilogram, acum a ajuns la 1 - 1,2 lei/kilogram. Totodată, preţul cerealelor a sărit în aer. Grâul, în pieţele din Vaslui a ajuns la 1 - 1,5 lei/kilogram de la 0,6 – 0,8 lei, în timp ce preţul la porumbul boabe s-a dublat, ajungând la 1 - 2 lei/kilogram, faţă de 0,8 - 1 leu, cât era în aceeaşi perioadă a anului trecut. „Preţurile au crescut foarte mult în principal din cauza secetei prelungite din acest an. Vasluiul este cunoscut ca un pol al secetei, iar asta se resimte în toate preţurile raportate de noi la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale“, a explicat Florin Drăguţ, directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vaslui.
Preţul pe kilogramul de orz s-a dublat în târgurile din Neamţ de la 0,7 - 0,75 la 1,1 - 1,5 lei, aceeaşi creştere de 100% s-a înregistrat şi la fasolea boabe. La Suceava, de la 5 - 5,5 lei/kilogram în 2011, a ajuns în această lună chiar şi la 10 lei kilogramul. Acelaşi produs costă între 7 şi 10 lei/kilogram la Neamţ, iar la Bacău şi Vaslui, fasolea boabe a ajuns la 8-9 lei, de la 5-6 lei, cât era în 2011.
Ceapa: 4 lei la Neamţ
În ceea ce priveşte legumele, morcovul şi ceapa s-au scumpit, în unele pieţe din Moldova majorarea fiind cu 100%, în timp ce preţul la varză a rămas constant şi variază între 0,65 - 1,5 lei pe kilogram.
Cel mai scump morcov poate fi găsit în pieţele din Botoşani şi Iaşi, unde cumpărătorii dau câte 2 - 3 lei pe kilogram, iar băcăuanii plătesc 1,8 - 2,2 lei pe kilogram. Pentru un kilogram de ceapă nemţenii plătesc chiar şi 4 lei, în timp ce la Botoşani un kilogram costă între 2 şi 2,5 lei. În 2011 preţul unui kilogram de ceapă varia între 1,5 şi 2 lei. Şi fructele s-au scumpit cu cel puţin 25% faţă de sfârşitul lui 2011. Astfel, un kilogram de mere costă între 2,5 şi 4 lei, în timp ce perele pot ajunge la 6 - 7 lei, în pieţele din Vaslui şi Neamţ.
Preţul ouălor s-a triplat la Bacău
Majorări s-au înregistrat şi la preţurile produselor din carne. Un kilogram de carne de porc, în viu, costă între 7 - 7,5 lei, la Botoşani, şi poate ajunge până la 10 - 12,5 lei, la Bacău. Anul trecut, acelaşi produs la Bacău costa chiar şi 5 lei, iar cea mai scumpă carne de porc era 9 - 10 lei, la Iaşi. Carnea de vită a ajuns anul acesta la 10 - 11 lei lei, la Bacău şi Neamţ, iar un kilogram de carne de pasăre, în viu, costă chiar şi 13 - 15 lei, la Vaslui.
Pe de altă parte, o carcasă de porc poate ajunge la 17 - 19 lei, la Bacău şi Iaşi, în condiţiile în care, anul trecut acest produs costa maximum 13 - 15 lei, în aceleaşi judeţe. Carcasa de vită costă între 15 şi 19 lei, preţul fiind majorat cu aproape 20% faţă de anul trecut, când aceasta putea ajunge la maximum 15 - 16 lei. Cele mai scumpe ouă se vând la Bacău, 1 - 1,5 lei/bucata, chiar şi de trei ori mai mult decât în decembrie 2011 când preţul varia între 0,45 - 0,5, iar cele mai ieftine sunt la Vaslui, 0,55 – 0,7 lei/bucata. (Alina Stan)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau