default

Dimensiune font:

Hoteluri de lux, scoase la închiriat din cauza datoriilor

| 04-07-2017 14:24

Administratorul judiciar al SC Turism Moldova SA, care deţine mai multe unităţi de cazare din Regiunea de Nord-Est, a anunţat o nouă formă de valorificare a activelor pe care le deţine societatea falimentară a omului de afaceri Dănuţ Prisecariu * astfel, vor fi scoase la închiriere trei hoteluri, o cramă şi două restaurante

Pentru a valorifica activele deţinute de societatea Turism Moldova SA, administratorul judiciar a anunţat un mod inedit de a scoate bani din clădiri cu real potenţial turistic şi economic. Astfel, până pe 12 iulie se aşteaptă oferte pentru închirierea a şase spaţii deţinute de firma omului de afaceri Dănuţ Prisecariu. Astfel, pe lista unităţilor scoase la locitaţie se află Complexul Hotelieri Grand Hotel Traian.

Hotelul de patru stele din centrul oraşului, proiectat în 1882 de faimosul Gustave Eiffel, care deţine 68 de camere, va fi scos la închiriere pentru suma minimă de 16.000 de euro, lunar, fără TVA. Complexul Hotelier Rapsodia din Botoşani, compus din „149 camere din care 102 camere clasificate la 4 stele şi 47 camere clasificate la 3 stele, structurat pe 8 nivele“, are un preţ de închiriere stabilit la 25.000 de euro, fără TVA. Chiria percepută pentru Hotel Astoria este de 8.600 de euro, fără TVA. Hotelul de trei stele, situat pe strada Lăpuşneanu, din centrul Iaşului, are 57 de camere.

Închirierea pe perioadă nedeterminată

Un alt activ scos la licitaţie este Restaurantul Traian şi Salonul alb, cu o capacitate totală de 140 de persoane, care are o valoare de pornire de 12.000 de euro, fără TVA. Totodată, London Pub Iaşi, cu o capacitate totală de 80 locuri, „dotat perfect pentru un pub englezesc ce deserveşte o terasă exterioară de 80 locuri, amplasat în Piaţa Unirii“, are un preţ de pornire la închiriere de 3.150 de euro, fără TVA. Cel pai puţin valoros activ care poate fi închiriat este Crama din incinta Grand Hotel Traian Iaşi „de curând amenajată şi cu deschidere directă la zona pietonală Piaţa Unirii“. Cel interesat de închirierea acestui spaţiu ar trebui să achite minim 1.250 de euro, fără TVA. „Criteriul de atribuire aplicat: cea mai mare valoare a chiriei lunare oferite. Sunt excluse de la procedura de ofertare persoanele care înregistrează datorii faţă de S.C. Turism Moldova S.A. Iaşi“, se arată în anunţul publicat de administratorul judiciar. Potrivit aceluiaşi document: „Prestarea de servicii se va executa pe o perioadă nedeterminată începând cu data intrării în vigoare a contractului de închiriere, cu posibilitatea de reziliere unilaterală cu un preaviz de 90 de zile“. După înregistrarea ofertelor până pe 12 iulie, „deschiderea lor se va face în prezenţa participanţilor la o dată comunicată acestora ulterior.

Activele au fost scoase la licitaţie în mai multe rânduri, însă nu s-a prezentat niciun ofertant. Cel mai cunoscut activ, Hotelul Traian, din centrul Iaşului, a fost proiectat în 1882 de faimosul Gustave Eiffel care şi-a pus semnătura şi pe Statuia Libertăţii şi pe Turnul din Paris care îi poartă numele. Construcţia hotelului a durat trei ani şi clădirea a fost ridicată pe locul unor dughene aparţinând unui fost primar al Iaşilor, Scarlat Pastia. Acesta dorea să construiască un teatru în zonă, dar pentru că a dat faliment, proiectul a fost preluat de unul dintre creditori, societatea Creditul Urban, care i-a schimbat destinaţia în unitate de cazare.

Datorii de peste 39 de milioane de lei

SC Turism Moldova SA este o societate pe acţiuni înfiinţată în 1991 prin reorganizarea unei foste întreprinderi cu capital de stat şi activează în „domeniul hoteluri şi restaurante, aceste activităţi asigurând cea mai mare parte a cifrei de afaceri a companiei“. Potrivit planului de reorganizare a societăţii din 2015, acţionarii persoane juridice sunt Ministerul Transporturilor, GP Hotels şi Estate Asset Company SRL, firma din urmă având şi cel mai mare pachet de acţiuni – 33,8%. La acţionari persoane fizice apar Dănuţ Prisecariu- 47,3% şi Eugenia Prisecariu- 16,2%. Din cauza problemelor economice, societatea lui Prisecariu a intrat în insolvenţă în septembrie 2014 la cerere. În 2015 a fost aprobat un plan de reorganizare care nu a fost respectat, deoarece datoriile nu au putut fi acoperite. Planul de reorganizare mai arată că „la nivelul lunii decembrie 2014, într-o situaţie financiară grea, fiind insolvabilă şi cu risc de faliment iminent“.

Totodată, la finalul anului 2014, societatea avea datorii totale de 45,7 milioane de lei. Cele mai mari restanţe sunt pentru credite bancare pe termen lung, respectiv 35 de milioane de lei. Cele mai mari restanţe sunt la OTP Bank România SA, Banca Comercială Română SA şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi. Problemele financiare au continuat, iar datele fiscale depuse pe 2016 arată că societatea avea datorii totale de peste 39 de milioane de lei. În urmă cu un an cifra de afaceri a societăţii a fost de 3,7 milioane de lei, iar anul s-a încheiat cu un profit net de peste 1,3 milioane de lei.

Mai mult, la începutul acestui an, instanţa a decis, printr-o sentinţă executorie „începerea procedurii generale a falimentului debitorului SC TURISM MOLDOVA SA“, „dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului“ şi „dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului, indisponibilizarea imobilelor, a părţilor sociale şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare“.

 

 

 

 

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Nici Uniunea Europeană nu le-a putut lua țăranilor porcii din bătătură!
01/06/2020 22:35

* „Plecand de la realitatea că romanul isi intarcă copilul cu lapte si carne de porc si văzand că buruienile si urzicile sau lucernele au luat locul culturilor de porumb din grădinile oamenilor, ne p ...

Se vor închide în jur de 5.000 din cele 45.000 de localuri din România - patronate
01/06/2020 17:27

 Industria restaurantelor va pierde in jur de 5.000 de locaţii la nivel naţional, adică circa 10% din total, intrucat acestea nu se vor mai putea redeschide in perioada următoare, a declarat, luni, pre ...

Ce înseamnă ”triaj observațional”: măsura implementată la toate terasele deschise, începând de astăzi
01/06/2020 09:21

Se vehicula de mult timp deschiderea teraselor incepand cu data de 1 iunie, dar măsurile impuse pentru acest proces sunt terifiante, atat pentru patroni, cat si pentru clienti. Triajul observational ar putea d ...

Șase din zece locuri de muncă, în pericol!
31/05/2020 19:40

* conform simulărilor făcute de specialisti, 70 la sută dintre cele 29.000 de companii de impact din Romania vor intra in dificultate in perioada imediat următoare * cele 29.000 de companii reprezintă 79% ...

Dobânzile vor continua să scadă
31/05/2020 19:38

* evolutia leului din perioada următoare va fi marcată de decizia de vineri a BNR de a reduce dobanda sa de politică monetară de la 2 la 1,75%, mai jos cu 0,75 puncte procentuale fată de inceputul lui ma ...

CONFUZIE în turism, înainte de marea redeschidere. Suprafaţa pentru o masă de 4 persoane, cât o garsonieră!
31/05/2020 16:49

 Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor pentru Promovare Turistică in Romania, a explicat, in exclusivitate pentru DC NEWS, că măsurile anunţate de Guvern pentru turism creează mai mul ...

Fii din nou la modă la Moldova Center!
31/05/2020 12:24

 Experienta cumpărăturilor directe, in magazin, precum si cea a lucrului la birou trebuie recastigate. Procesul de revenire la normal trebuie sustinut de măsuri de sigurantă si solutii practice, usor d ...

Hotelierii romani au avut pierderi uriase in ultimele trei luni. Cum spera sa-si recastige clientii
31/05/2020 10:32

 Industria hoteliera a pierdut aproximativ 240 de milioane de euro in lunile martie, aprilie si mai, in urma celor circa 6 milioane de innoptari care nu au mai avut loc in aceasta perioada, a declarat pres ...

La 1 iunie se redeschid terasele: Regulile stabilite de ANSVSA
31/05/2020 10:29

 Luni, 1 iunie, se redeschid terasele restaurantelor, insa acestea trebuie sa respecte niste reguli specifice. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a adopta ...