1maghernita

Dimensiune font:

Încurcate sunt căile imobiliarelor. Vilă în metropolitan, contra magherniţă în plin urban

| 07-05-2019 00:00

Neverosimilă realitate pe piaţa imobiliară, una care durează de câţiva ani buni şi care nu vădeşte nicio tendinţă de schimbare, sfidând logica urbanismului modern: un apartament insalubru dintr-un vechi şi din ce în ce mai înghesuit cartier muncitoresc, ori o cameră de cămin pentru nefamilişti, infectă încă de la zidire şi amplasată într-o zonă unde, de decenii, poluarea e în largul ei, au preţuri similare cu casele din zona metropolitană. Construcţii noi, livrate la cheie, toate facilităţile, cu totul alt spaţiu vital, ambient incomparabil mai prietenos, plus grădini ori livezi, după caz. Cum adică, o „cutie de chibrituri” de 20 mp de prin Bularga să echivaleze cu ditamai căsoiul din Horpaz, de exemplu? Da. Aşa-i, iar tendinţa nu dă semne de schimbare a traiectoriei. Din diverse motive.

Deşi atractive, ofertele din ruralul metropolitan sunt încă ocolite

Cam mai peste tot în aria metropolitanăŢuţora, Dancu, Aroneanu, Dorobanţ, Cârlig, Vânători, Breazu, Rediu, Tomeşti, Horpaz, chiar şi Miroslava, se găsesc din greu la vânzare terenuri generoase, cu case bătrâneşti, noi (la roşu ori la cheie) la preţuri incredibil de mici. Şi nu doar ăsta-i avantajul. Alte impozite, nu-i criză a locurilor de parcare, alt aer, n-au cum apărea infiltraţii de la inundaţiile din apartamentul de deasupra, că nu există aşa ceva. Pot face vecinii gălăgie câtă vor, la casă nu-i deranjant. Nimeni nu-ţi taie apa că ai un vecin rău-platnic, poţi amenaja un grătar, o terasă, o grădină, un beci. Plus multe altele care dau farmec vieţii.

Iar dezavantajele nu-s atât de mari încât să justifice enormele diferenţe de preţ. Cel mai important, calvarul cotidian al drumului până la serviciu nu-i valabil peste tot. De exemplu, din Vânători - Cârlig ajungi mai repede în Centru, decât din Dacia, CUG, Bularga ori Metalurgie. Celelalte chestii cu lipsa canalizării, a reţelei de apă ori de gaz erau valabile în urmă cu două decenii. Azi există rezolvări.

Un calcul banal arată că-i mult mai eficient să dai 30.000 de lei pentru o casă cu patru camere, magazie şi bucătărie de vară, 2.000 mp de teren în Ţuţora, la câteva zeci de metri de staţia CTP, decât să-ţi iei cu banii ăştia o cameră de cămin dărăpănată într-un bloc de nefamilişti de lângă Piaţa Nicolina. Că altceva mai bun nu găseşti, în oraş, cu suma asta. Şi asta nu-i deloc singura ofertă de genul acesta din aria metropolitană. Acolo unde chiar viloaiele la cheie au preţuri rezonabile. La Horpaz s-a cumpărat una P+1, suprafaţă utilă 200 mp, grădină de 700 mp, la cheie, cu 60.000 de euro. Cu toate acestea, vânzările merg greu de tot în zonele limitrofe, comparativ cu oraşul.

Dezvoltatorii persistă în a construi înghesuit

Controversa legată de blocurile noi ce răsar mereu în şi-aşa înghesuitele cartiere tradiţionale e destul de veche şi departe de a se fi încheiat. Localnicii protestează, dezvoltatorii flutură acte cu toate aprobările la zi, ba chiar şi-n plus, iar cei neutri se arată, pe bună dreptate, nedumeriţi şi-s total derutaţi. Oare de ce aceşti magnaţi ai construcţiilor nu cumpără terenuri mult mai ieftine, mai aerisite şi fără de probleme, în zonele mărginaşe ale oraşului, acolo unde ar putea construi în tihnă şi la costuri mult mai mici? Că nu-i vorba doar de un investitor mai trăsnit, ci mai toţi procedează aşa. Preferă să suporte şicanele celor din vecinătate, protestele şi reclamaţiile, rabdă cu stoicism purgatoriul autorizaţiilor şi aprobărilor de tot felul, plătesc terenul la cât nu face şi toate astea pentru un imobil cu confort aproximativ.

Or fi cu toţii fraieri? Imposibil de tras concluzia asta. Atunci? Iar dacă aruncăm o privire pe anunţurile din piaţa imobiliară, mirarea devine şi mai mare. Apar cu duiumul oferte de apartamente noi, în blocuri noi, dar în cartiere vechi, şi-aşa aglomerate. Preţuri prohibitive, la prima vedere. Dacă n-ar fi muşterii, nu s-ar mai construi, preţurile s-ar prăbuşi. Nu se întâmplă, însă, aşa ceva.

Explicaţia e că o bună parte din apartamentele vechi ori noi sunt achiziţionate pentru a fi scoase la închiriat. Iar în zona asta presiunea e, în continuare, teribilă. Mii de studenţi, tineri veniţi de prin toată Moldova, ba chiar şi mai de departe, sunt într-o permanentă căutare de acoperiş provizoriu deasupra capului. Cât mai aproape de Centru, dacă se poate. Marcel FLUERARU

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
BĂTAIE de JOC: managerii din România anunță NOI SCUMPIRI de prețuri și CONCEDIERI
28/05/2020 14:33

Situatia financiară a multor romani a avut de suferit din cauza restrictiilor impuse de guvern in stare de urgentă. Acum, in stare de alertă, managerii anuntă noi scumpiri de preturi. Managerii intreprinde ...

 Dan Armeanu (ASF): Pandemia Covid-19 - Impact scăzut asupra sistemului de pensii private
28/05/2020 10:21

                Vicepreşedintele ASF al Sectorului Sistemului de Pensii Private - domnul Dan Armeanu, a declarat:   "Impactul pandemiei cu COVID-19 asupra ...

CAR Flexicredit Credit Rapid si Economii avantajoase
24/05/2020 08:16

 CAR Flexicredit este o Casă de Ajutor Reciproc care poate avea membri salariati in orice domeniu de activitate, salariati din mediul privat, bugetari, pensionari si studenti, netinandu-se cont de nationa ...

Leul dă noi semne de slăbiciune
20/05/2020 21:59

* moneda naţională a avut ieri o evolutie descendentă fată de principalele valute, in conditiile cresterii cererii comerciale * nivelul lichiditătii din piata monetară continuă să fie ridicat, in urma o ...

A crescut apetitul pentru risc al investitorilor
19/05/2020 21:49

Publicarea datelor preliminarea referitoare la un vaccin anti-COVID produs de compania Moderna, care a produs anticorpi protectori intr-un grup mic de voluntari sănătoşi, a crescut apetitul pentru risc al in ...

Gramul de aur a atins un nou maxim istoric - 253,77 lei!
18/05/2020 22:56

Mentinerea la cote inalte a aversiunii fată de risc, la care au contribuit si unele declaratii ale presedintelui Rezervei Federale americane, Jerome Powell, au inmultit plasamentele in active considerate drept ...

Valentin Ionescu (ASF): Piața financiară non-bancară din România are anticorpi pentru COVID-19
18/05/2020 12:49

  Directorul Directiei de Strategie si Stabilitate Financiară in cadrul ASF, domnul Valentin Ionescu a declarat: ”În ciuda socurilor pe termen scurt resimtite, in contextul situatiei actuale ...

Creșterea cererii comerciale și tendințele externe ar putea arunca leul în aer
17/05/2020 22:26

* un punct major pentru evolutia leului este data de 5 iunie, atunci cand Agentia Standard & Poor’s va urma să anunte eventualele modificări ale ratingului de tară * luna trecută, Moody’s si ...

De la 1 iulie, preţul gazelor ar putea creşte pentru 3,4 milioane de români
14/05/2020 20:44

Potrivit datelor centralizate de Asociaţia Energia Inteligentă, cei mai mulţi dintre furnizori, mai exact peste 80% nici măcar nu işi informează clienţii că vor trece intr-o piaţă liberă, unde au pos ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!