Ludovic Orban la Iași: „Cele mai mari proiecte de investiții pe următorii 10 ani se vor face în Moldova”

120047789_3620728747946324_8719871285957091593_o (1)

Dimensiune font:

| 24-09-2020 09:00

 

Premierul României, dl Ludovic Orban, a efectuat duminică, 20 septembrie 2020, o vizită de lucru la Iași.

În cadrul unei dezbateri privind problemele cu care se confruntă Iașul și regiunea Moldovei, acesta a declarat:

„Eu nu pot să înțeleg de ce PSD care a avut ca fief atâta timp, în 30 de ani, Moldova, beneficiind de încredere și de speranțele oamenilor, a putut să își bată joc într-un asemenea hal de ieșeni și de moldoveni în general”, iar „în ceea ce ne privește, știm câteva lucruri simple, Iașul, Moldova, au nevoie de dezvoltare economică, au nevoie de investiții, au nevoie de o dinamică economică și de o susținere reală din partea guvernărilor de la București și, din punctul nostru de vedere, așa se va întâmpla. O să vă spun că cele mai mari proiecte de investiții pe următorii 10 ani se vor face în Moldova”, a menționat acesta.

Prim-ministrul României a subliniat importanța conectivității Iașului la rețeaua europeană de infrastructură de transport:

„Principala problemă a Moldovei este conectivitatea, faptul că trebuie să fie conectată la toate rețelele europene de transport. Pentru ca investițiile să treacă munții, este nevoie de această conectivitate care a întârziat prea mult. Nu se poate ca în 30 de ani să nu construiești o autostradă care să facă legătura între Iași și infrastructura de transport europeană”, a menționat Ludovic Orban, precizând și că „nici măcar Bucureștiul nu este legată printr-o autostradă de infrastructura de transport europeană și a trebuit să vină Partidul Național Liberal la guvernare ca să putem obține, în sfârșit garanția din partea Comisiei Europene că va finanța tronsonul lipsă”.

Un alt aspect subliniat de acesta a fost că Autostrada Unirii poartă această denumire pentru că ea trebuie să continue până la Chișinău.

 

Orban a explicat etapele de realizare ale celor trei autostrăzi care vor conecta Moldova

”Situația pe fiecare tronson de autostradă dintre autostrăzile Moldovei. În ceea ce privește Autostrada Unirii, Târgu Mureș - Iași - Ungheni, pe tronsonul Târgu Mureș - Târgu Neamț avem contract de realizare a studiului de fezabilitate și avem ca obiectiv adoptarea indicatorilor tehnico-economici până la data de 1 iulie 2021. În ceea ce privește realizarea tronsonului Târgu Neamț - Iași - Ungheni, este lansată licitația pentru stabilirea câștigătorului și semnării contractului pentru revizuirea studiului de fezabilitate și realizarea proiectului tehnic pentru acest tronson de autostradă. Vreau să vă readuc aminte că acest tronson de autostradă era băgat în faimosul pachet de PPP-uri la Comisia de Prognoză și Strategie, care nu avea nici cea mai mică calificare să deruleze proiecte de infrastructură. A trebuit să anulăm tot ce a făcut PSD pentru a bloca aceste proiecte de investiții, să mutăm din nou proiectele la ministerele de linie care au capabilitatea de a manageria aceste proiecte și să pregătim documentațiile pentru intrarea în fazele în care le-am găsit. Deci, în privința tronsonului Târgu Mureș - Iași - Ungheni, este lansată licitația și urmează să se depună oferte şi să se semneze contractul. Obiectivul nostru este să semnăm contractul până la sfârșitul anului. În ceea ce privește A7, pe legătura dintre Ploiești și Siret, există șase tronsoane; pentru toate cele șase tronsoane s-a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. Sunt în diferite faze, e adevărat, A7 va trece pe la Pașcani, A7 asigură legătura dintre județele Moldovei cu Coridorul IV paneuropean, care face legătura între Constanța și Nădlac. În ceea ce privește Autostrada Bacău - Brașov, este semnat şi a început activitatea consorțiul care a câștigat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic. În ceea ce privește finanțarea, am gândit finanțarea tronsoanelor în funcție de nivelul de pregătire în care se găsește fiecare tronson. Noi putem să finanțăm fie pe bugetul Uniunii Europene 2021-2027, fie pe Facilitatea pentru Reziliență și Recuperare, cele peste 30 de miliarde de euro, care sunt disponibili pentru România în cadrul Facilității de Reziliență și Recuperare. În ceea ce privește finanțarea diferitelor obiective, cel mai probabil, A7, tronsoanele care sunt cele mai aproape de finalizare se vor finanța prin Facilitatea pentru Reziliență și Recuperare, iar celelalte tronsoane urmează a fi finanțate din bugetul Uniunii Europene 2021-2027, din alocările pentru Programul Operațional Infrastructură Mare”, a declarat premierul Ludovic Orban.

 

Spitalul regional de Urgență de la Iași este cel mai avansat

 Vizita la Iași a inclus și amplasamentul viitorului spital de urgență. Prezent de asemenea, la Iași, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a spus că spitalul regional de urgență de la Iași este cel mai avansat, dintre cele trei care se vor construi în țară. Totodată, premierul Orban a făcut o expunere cu privire la istoricul acestui proiect.

„Am fost pe amplasamentul viitorului spital regional. Aici vă readuc aminte că Partidul Național Liberal a fost cel care a inițiat, a lansat proiectul de realizare a opt spitale regionale moderne, la standarde europene. Încă din 2007 este lansat proiectul. Din păcate, în 2008, Partidul Naţional Liberal nu a mai guvernat şi de atunci, vedeţişi dumneavoastră că nu s-a mai făcut nimic. Noi, de când am venit, zece luni şi ceva de guvernare, am scos proiectul din sertar, am aprobat indicatorii tehnico-economici. Am semnat contractul de finanțareşi am convins Comisia Europeană să aprobe finanțarea acestui proiect, deci pot să vă spun că avem garanția că acest proiect va fi finanțat din fonduri europene. De asemenea, am pregătit documentația și am lansat licitația pentru semnarea contractului de proiectare și de asistență tehnică, urmând probabil până la sfârșitul anului să semnăm acest contract de proiectare. Am fost pe locul în care va fi Spitalul Regional, pentru a vedea exact amplasamentul şi nu numai amplasamentul spitalului, și toate conexiunile, toate legăturile, pentru că acolo primăria a adoptat un plan de urbanism zonal care prevede o dezvoltare amplă al acelui areal în care este amplasamentul spitalului” a declarat Ludovic Orban la Iași. cod AEP 21200012

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Asociaţia Pro Infrastructură: A3 Nădăşelu-Zimbor-Poarta, peisaj dezolant, şantier pustiu / Şanse pur teoretice de a se încadra în jaloanele PNRR
19/03/2024 00:16

Asociaţia Pro Infrastructură critică, luni seară, desfăşurarea de forţe pe A3 Nădăşelu-Zimbor-Poarta, unde afirmă că peisajul este dezolant şi atrage atenţia că există riscul pierderii fondurilo ...

Granturi destinate construirii şi dotării infrastructurii a trei campusuri şcolare rurale
18/03/2024 14:41

Ministerul Educaţiei a anunţat, luni, lansarea unui apel de proiecte pentru granturi destinate construirii şi dotării infrastructurii a trei campusuri şcolare rurale, fiecare dintre acestea asigurand supor ...

E.ON Energie România S.A., organizează în data de 28 martie 2024, începând cu ora 10,00, la sediul din municipiul Iași, licitaţie publică în vederea vânzării imobilului situat în municipiul Suceava, str. Aurora, Nr. 4,
18/03/2024 13:45

 E.ON Energie Romania S.A., organizează in data de 28 martie 2024, incepand cu ora 10,00, la sediul din municipiul Iasi, strada Sf. Petru Movilă nr. 38, licitaţie publică in vederea vanzării imobilulu ...

Delgaz Grid S.A., organizează în data de 28 martie 2024, începând cu ora 10,00,  licitaţie publică pentru vânzarea unor imobile
18/03/2024 13:30

   Delgaz Grid S.A., organizează in data de 28 martie 2024, incepand cu ora 10,00, la sediul din municipiul Iasi, strada Sf. Petru Movilă nr. 38, licitaţie publică in vederea vanzării următoa ...

Perioadă de tranziţie de un an pentru ieşirea din schema de plafonare
18/03/2024 10:26

Ministerul Energiei a lansat in dezbatere publică modificarea OUG 27/2022 privind plafonarea preţurilor la energie, obiectivele fiind un preţ corect pe facturile romanilor, in contextul scăderii preţurilor ...

Peste 63.000 de moldoveni încasează pensii speciale „de bun simț”
18/03/2024 09:08

Un număr de 63.592 persoane din Regiunea de Nord-Est (judetele Iasi, Suceava, Botosani, Neamt, Vaslui) beneficiază de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, conform datelor transmise de Casele ...

Câciu a bătut cu pumnul în masa Comisiei Europene: S-au aprobat finanțări de 400 de milioane de euro pentru IMM-uri!
17/03/2024 02:29

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu, anuntă fonduri de ️400 milioane de euro disponibile pentru IMM-uri pe o nouă linie de finantare. „O nouă etapă Start Up Nation (2024) incep ...

Industria României se duce tot mai jos: analiştii financiari se uită la zona euro, principala piaţă de export pentru bunurile ţării
16/03/2024 09:53

Cu 4% a scăzut industria Romaniei in ianuarie 2024 faţă de ianuarie 2023, cand scădea, de asemenea, cu 5,4% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, relatează Ziarul Financiar, citat de Mediafax. Pr ...

Șeful Transgaz: România nu mai are deloc industrie, iar consumul de gaz e invers decât în țările dezvoltate
16/03/2024 06:59

In pragul incheierii sezonului rece, Romania se află intr-o situatie interesantă: depozitele sale de gaze sunt umplute la jumătate, o cifră record de 1,6 miliarde de metri cubi rămanand neutilizati pană l ...

Ministrul Economiei se face de râs! Au jefuit România… Nimeni nu știe cum se poate recupera prejudiciul în cazul Roșia Montană
15/03/2024 16:27

Ministrul Economiei, Radu Oprea, recunoaste că Romania nu prea are de la cine să recupereze prejudiciul constatat in dosarul Rosia Montană. Intrebat dacă si compania Minvest, care deţine acţiuni in numele ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei