Mai bine de jumătate dintre muncitorii sezonieri din Spania sunt români

caise

Dimensiune font:

| 15-04-2021 07:30

Federația sindicală CCOO (Comisiones Obreras), cea mai mare din Spania, a cerut ca toate măsurile de prevenire și control al posibilelor cazuri de COVID-19 în rândul lucrătorilor sezonieri din agricultură să fie puse în aplicare și să se acorde salarii acceptabile, pentru a face demnă această muncă grea și a face sectorul să fie mai atractiv.

CCOO spune că 54% din lucrătorii temporari la campaniile de recoltat ceapă, usturoi, pepene, caise provin din România.

Vicente Jiménez, de la CCOO, a spus că, dacă antreprenorii agricoli ar oferi salarii acceptabile – în multe cazuri nu ating salariul minim interprofesional – și ar respecta diferitele reglementări ale muncii, maxima că „nimeni nu vrea să lucreze pe câmp” nu ar mai fi valabilă, potrivit 20minutos.es.

Există un regulament privind cazarea lucrătorilor temporari, care obligă angajatorii să ofere locuri „decente”, dar în fiecare an lucrătorii ajung să se aglomereze în tabere.

„Nici municipalitățile nu facilitează lucrurile, deoarece consideră că, dacă oferă cazare adecvată, va exista un efect de chemare. Dar ce imagine dă unui oraș în care acești muncitori ajung să fie găzduiți în corturi?”

Sindicalistul CCOO subliniază că, dacă condițiile de muncă ar fi îmbunătățite, „munca în domeniu ar fi demnă”.

“Oamenii din mediul agricol trebuie să fie tratați mai bine. Nu numai de către administrații și angajatori. Sindicatele trebuie să se implice în negocierile colective”, a declarat Jiménez.

Guvernul din Castilla-La Mancha a publicat un ordin obligatoriu care reglementează condițiile în care trebuie să aibă loc campaniile de cules de ceapă, usturoi, pepene galben, pepene verde și caise.

Pe lângă evitarea așezărilor temporare, în care, în multe cazuri, oamenii trăiesc în condiții „supraaglomerate” și sunt în mod clar „inacceptabile”, ordinul include obligația ca exploatațiile agricole să aibă planuri de urgență cu măsuri organizatorice în deplasări, igienă și gestionarea posibilelor cazuri.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Finalizarea proiectului cu titlul: „Capital de lucru pentru FYA TRANS S.R.L.”
18/05/2021 15:38

Finalizarea proiectului cu titlul: „Capital de lucru pentru FYA TRANS S.R.L.”

Viorica Dăncilă a fost numită consilier de strategie al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu
18/05/2021 12:15

Viorica Dăncilă, fost premier al Romaniei in guvernul PSD-ALDE şi fostă candidată la prezidenţiale a PSD in 2019, a fost numită consilier de strategie al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a confirmat ...

FOODAMINA SRL – „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor”
18/05/2021 11:55

 Comunicat de presă 18.05.2021 Anunt privind inceperea proiectului „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” FOODAMINA SRL

Astra Arad, contract de 200 de milioane de euro pentru construcția a 100 de tramvaie
18/05/2021 11:45

Astra Vagoane Arad anuntă, după semnarea contractului de 200 de milioane de euro cu Primăria Bucuresti pentru constructia a 100 de tramvaie, că are acum capacitatea de productie ocupată 100%, astfel că nu ...

SC 11 Perfect International SRL  anunta inchiderea proiectului demarat  in luna septembrie  2020, cu titlul “ Dezvoltare activitate de finisare a materialelor textile  cu achizitia de echipamente si p
18/05/2021 10:53

SC 11 Perfect International SRL  anunta inchiderea proiectului demarat  in luna septembrie  2020, cu titlul “ Dezvoltare activitate de finisare a materialelor textile  cu achizitia de ...

România trebuie să monitorizeze cazurile de SARS-CoV-2 la nurci
18/05/2021 10:34

Statele membre sunt obligate să monitorizeze si să raporteze eventuale cazuri de imbolnăviri cu SARS-CoV-2 la nurci si enoti, conform unei decizii a Comisiei Europene publicate in Jurnalul Oficial al Uniun ...

Fost şef ANAF, despre miza ascunsă a lui Cîţu: Plan pentru debarcarea lui Mugur Isărescu
18/05/2021 09:25

Premierul Florin Ciţu şi susţinătorii săi din PNL ar avea un plan ascuns cand vine vorba despre alegerile din partid. Gelu Diaconu, fost preşedinte al ANAF, afirmă că premierul nu are şanse să-l bată ...

Finalizarea proiectului  Creșterea eficienței energetice a clădirii Primăriei Municipiului Suceava  Cod SMIS 114248
18/05/2021 09:00

Finalizarea proiectului Cresterea eficientei energetice a clădirii Primăriei Municipiului Suceava Cod SMIS 114248

Începerea implementării proiectului finanțat prin măsura “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” pentru INOVART CONSULTING S.R.L.
18/05/2021 09:00

Începerea implementării proiectului finantat prin măsura “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” pentru INOVART CONSULTING S.R.L.

Începerea implementării proiectului finanțat prin măsura “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” pentru ROMARNIA COM S.R.L.
18/05/2021 09:00

Începerea implementării proiectului finantat prin măsura “Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” pentru ROMARNIA COM S.R.L.  

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei