Mirajul Schengen în ochii antreprenorilor ieşeni
Dimensiune font:
* oamenii de afaceri ieşeni oscilează între entuziasm şi circumspecţie în ceea ce priveşte intrarea României în spaţiul Schengen * şeful Camerei de Comerţ şi Industrie susţine că un mare beneficiu va fi reprezentat doar de posibilitatea de a opera transporturi mai uşor * conducerea Asociaţiei Oamenilor de Afaceri este de părere că aderarea la Schengen va fi „un câştig fantastic”, în special pentru companiile care au activităţi de export
Disputata intrare a României în spaţiul Schengen naşte controverse între membrii comunităţii de business din capitala Moldovei. Dacă unii dintre aceştia privesc cu entuziasm limitat această perspectivă, alţii se aşteaptă atât la beneficii de imagine, cât şi la creşteri economice.
„Dacă un om de afaceri din Iaşi vrea acum să semneze un contract cu firme din Germania, buletinul de România nu-l împiedică să facă acest lucru. Comerţul şi exporturile cu statele din Uniunea Europeană funcţionează independent de intrarea noastră în zona Schengen. Într-adevăr, această aderare ar însemna o fluidizare a transporturilor. În prezent, transporturile staţionează în vămi cu zilele. Dar, părerea mea este că din punctul de vedere al valorii şi al volumului nu va fi o creştere spectaculoasă”, este de părere Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.
Cu toate acestea, unul dintre beneficiile pe care le preconizează şeful oamenilor de afaceri este cel legat de imagine. „Este vorba, în fond, despre demnitatea noastră. Toate ţările îşi pun acum problema emigraţiei. Corupţia este doar un motiv, o mască pentru problemele despre care nu se doreşte să se discute”, a completat preşedintele CCI Iaşi.
„Am putea intra pe pieţe care ne sunt închise”
Oamenii de afaceri susţin că o eventuală acceptare în zona Schengen ar însemna schimbarea relaţiilor mediului de afaceri cu întreaga Europă. „Este mai uşor şi pentru partenerii noştri dacă vom face parte din Schengen, va fi mai simplu pentru ei să vină spre noi, la fel cum va fi mai simplu şi pentru noi. Oamenii vor putea circula altfel. Câştigul pe care l-am obţine mi se pare fantastic, deoarece afacerea este un domeniu în care este nevoie de încredere. Partenerii trebuie să aibă încredere unii în alţii, iar acest nou statut ne conferă mai multă încredere”, susţine Gheorghe Pleşu, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.
În opinia acestuia, sectoarele economiei care vor avea mai mult de câştigat sunt cele care se bazează pe exporturi. „Toate schimburile ar trebui să se facă mai uşor. Am putea intra pe pieţe care acum ne sunt închise”, este de părere Pleşu. (Dana Chiru)
Companiile care au cea mai mare pondere pe piaţa de exporturi a Iaşului sunt cele care produc maşini, aparate şi echipamente, confecţii şi medicamente.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau