"Naşul" Dan-Radu Ruşanu a fost arestat preventiv! Decizia este definitivă, şeful ASF urmează să fie încarcerat Citiţi mai mult: "Naşul" Dan-Radu Ruşanu a fost arestat preventiv! Decizia este definiti

default

Dimensiune font:

| 04-03-2014 14:17

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti iau astăzi în discuţie contestaţia DNA împotriva încheierii Tribunalului Bucureşti care a decis cercetarea în libertate a preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu.
Dan Radu Rușanu, președintele ASF, aștepta aseară verdictul judecătorilor privind arestarea sa pentru 30 de zile  
Update ora 13.55 Dan Radu Ruşanu a fost arestat preventiv de Curtea de Apel Bucureşti.
Minuta: Admite contestatia Parchetului de pe langa ICCJ. Admite propunerea de arestare a inculpatului Rusanu Dan Radu si dispune arestarea acestuia pentru o perioada de 30 de zile de la data incarcerarii. Definitiva.
Update Un echipaj medical de urgenţă s-a prezentat marţi la camera de consiliu a Curţii de Apel Bucureşti (CAB), unde era audiat, în şedinţă secretă, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, în dosarul Carpatica-ASF.


Acuzaţiile DNA
Preşedintele ASF, Dan Radu Ruşanu, a fost reţinut, săptămâna trecută, în dosarul "Carpatica", după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au extins urmărirea penală în cazul său, pentru favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor.
Caracatiţa din Asigurări. «Unchiu’» Ruşanu şi finul Chiţoiu au năşit un grup infracţional organizat
În urmă cu două săptămâni, procurorii DNA au început urmărirea penală a lui Dan Radu Ruşanu, în acest dosar, pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, fiind suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica.
"Evenimentul Zilei" prezintă cele mai interesante pasaje din motivarea Tribunalului Bucureşti, judecătorul Andi Malaliu, care a decis cercetarea în libertate a lui Dan Radu Ruşanu.
Propunerea de arestare preventivă a lui Ruşanu, RESPINSĂ de instanţă
Dan Radu Ruşanu a ieşit din arestul Poliţiei Capitalei după expirarea ordonanţei de reţinere
Despre "grupul infracţional organizat"

Cu privire la infracţiunea prev. de art. 367 alin. 1 Cod penal, judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine următoarele:
Potrivit art. 367 alin. 6 Cod penal, prin "grup infracţional organizat" se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.
Aşadar, pentru existenţa acestei infracţiuni trebuie să existe o conducere, o organizare structurată, o împărţire a rolurilor şi atribuţiilor în cadrul grupării, grupare care să acţioneze coordonat şi animată de un scop comun (săvârşirea uneia sau mai multor infracţiuni).
În cauză n-a fost demonstrată convingător nici existenţa structurii criminale, nici că aceasta este organizată şi acţionează coordonat, nici cine o conduce şi ce infracţiuni urmează să săvârşească.
Astfel, convorbirile şi SMS-urile de la dosar nu-i aparţin inculpatului Dan-Radu Ruşanu şi în niciun caz nu fac dovada că s-a constituit un grup criminal organizat şi cu atât mai mult că inculpatul ar face parte din acesta.
Faptul că se propune o ordonanţă de urgenţă nu are, în sine, nimic ilicit şi DNA-ul n-a demonstrat că respectiva ordonanţă ar fi contrară legii şi ordinii de drept, cu atât mai mult cu cât respectivul act normativ a fost însuşit de Guvernul României şi a fost publicat în Monitorul Oficial, dobândind astfel putere normativă.
În sinteză, Parchetul n-a reuşit să dovedească existenţa grupului infracţional, organizarea şi structurarea acestuia, nici că scopul grupului infracţional organizat ar fi săvârşirea unor infracţiuni şi care ar fi acestea.
În consecinţă, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că încă de la acest moment nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni, astfel că această acuzaţie nu poate constitui temei al arestării.
Oricum, n-au fost dovedite nici rolul şi atribuţiile inculpatului Dan-Radu Ruşanu în presupusul grup infracţional organizat.

Despre "complicitatea la abuzul în serviciu"

Inculpatul mai este acuzat şi de complicitate la abuz în serviciu în varianta calificată şi agravată prevăzută de dispoziţiile art. art. 132 din Legea nr. 78/2000.
În primul rând, este surprinzător că Parchetul nu precizează autorul infracţiunii (s-ar părea că este acuzat domnul Daniel Chiţoiu), ci ne indică doar presupusul complice, complice care ar fi inculpatul Dan-Radu Ruşanu.
Chiar şi aşa, trebuie subliniat că forma de participaţie a complicităţii presupune nu numai intenţia ca formă de vinovăţie, dar şi o înţelegere prealabilă între făptuitori.
Or, în cauză nu a fost dovedită înţelegerea prealabilă între făptuitori, n-a fost dovedit faptul că inculpatul Dan-Radu Ruşanu, de comun acord şi în înţelegere cu un alt inculpat (posibil Daniel Chiţoiu) i-a dat acestuia un ajutor deliberat şi conştient în săvârşirea unei infracţiuni.

Despre "folosul necuvenit"

Mai trebuie adăugat şi că, deşi Parchetul reţine în acuzare dispoziţiile art. art. 132 din Legea nr. 78/2000, din nicio probă nu rezultă că inculpatul Dan-Radu Ruşanu ar fi obţinut vreun "folos necuvenit" şi care ar fi acela.
Prin "folos" doctrina înţelege orice avantaj de natură patrimonială, nu orice altă împrejurare care i-ar fi, eventual, favorabilă inculpatului.
Aşa fiind, chiar dacă ar fi reale acuzaţiile ce i se aduc inculpatului, şi anume că acesta ar fi urmărit schimbarea din funcţia deţinută la A.S.F. a numitului Tudor Daniel George, această împrejurare nu constituie un "folos necuvenit" în înţelesul legii penale şi nu poate fi reţinută în acuzare.

Despre "favorizare a făptuitorului şi influenţarea declaraţiilor"

Ultimele două acuzaţii aduse inculpatului sunt de favorizare a făptuitorului şi de influenţare a declaraţiilor.
În concret, i se reproşează inculpatului că prin luarea angajamentelor de confidenţialitate unui număr de angajaţi ai A.S.F. ar fi săvârşit şi aceste infracţiuni.
De menţionat însă că aceste infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei se săvârşesc cu intenţie directă, ceea ce înseamnă că inculpatul este conştient că împiedică înfăptuirea justiţiei, şi urmăreşte să obţină tocmai acest scop.
În condiţiile în care angajamentele respective sunt prevăzute şi în contractul colectiv de muncă şi se pare că au fost luate şi anterior, în condiţiile în care ele sunt o practică obişnuită şi constantă în cadrul firmelor sau instituţiilor mari şi în condiţiile în care nu se interzice colaborarea cu organele de cercetare penală (cum rezultă din chiar conţinutul actului depus la dosar), judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că Parchetul n-a dovedit, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că inculpatul a acţionat cu intenţia cerută de lege pentru a împiedica înfăptuirea justiţiei şi că nu sunt întrunite elementele constitutive ale acestor fapte sub aspectul laturii subiective.
Luarea acestor angajamente de confidenţialitate nu are semnificaţia dată de Parchet, ci se justifică prin recenta reorganizare a instituţiei prin reducerea numărului de membri ai Consiliului A.S.F. şi a numărului de angajaţi.
În concluzie, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că probele administrate până acum nu creează o suspiciune rezonabilă că inculpatul a săvârşit o anumită sau mai multe infracţiuni.

"Lipsa unei suspiciuni rezonabile"

Lipsa unei suspiciuni rezonabile de comitere a unei infracţiuni împiedică luarea măsurii arestării preventive a inculpatului, după cum constituie un impediment şi pentru luarea celorlalte măsuri preventive mai blânde.
Pe lângă aceste considerente, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că privarea de libertate a inculpatului nu este nici necesară în condiţiile în care acesta nu va mai fi preşedinte al A.S.F. (nemaiputându-se susţine că ar influenţa negativ cercetarea penală) şi în condiţiile în care nu există riscul să fugă ori să se sustragă de la cercetarea penală.
Faptul că privarea de libertate a inculpatului Dan-Radu Ruşanu nu este necesară este dovedit şi de faptul că alte persoane din acest dosar sunt cercetate în stare de libertate, fără ca acest fapt să afecteze real şi semnificativ mersul anchetei penale.
Nu în ultimul rând, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că nu există nici starea de pericol pentru ordinea publică aptă să justifice luarea măsurii arestării preventive.
Pericolul pentru ordinea publică trebuie înţeles ca o stare de temere, de insecuritate care ar afecta o colectivitate, societatea civilă în cazul în care inculpaţi acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni grave ar fi cercetaţi în stare de libertate.

Caracterizare: Specialist financiar, fost parlamentar şi ministru, cu o familie organizată, cu o bună reputaţie
Or nu se vede cum ar fi în mod real zdruncinată, afectată, oripilată, înspăimântată etc. societatea civilă dacă inculpatul, profesor universitar, doctor în economie, specialist financiar, fost parlamentar şi ministru, cu o familie organizată, cu o bună reputaţie, fără antecedente penale, cu o vârstă înaintată (aproape 64 de ani), ar fi cercetat în stare de libertate, cu atât mai mult cu cât are şi o stare de sănătate precară (cardiac).
Prin urmare în cauză nu există nici starea de pericol pentru ordinea publică.
Parchetul a încercat să argumenteze starea de pericol pentru ordinea publică, făcând referire la acuzaţiile aduse inculpatului. Pericolul pentru ordinea publică nu se confundă (şi nici nu trebuie confundate) cu pericolul social al faptelor penale.
Or, în cauză, acuzaţiile aduse inculpatului pot constitui temei al răspunderii penale a acestuia în cazul în care va fi găsit vinovat (deocamdată el beneficiază de prezumţia de nevinovăţie), dar la acest moment, ţinând cont şi de datele personale ale inculpatului expuse mai sus, nu justifică, prin ele însele, arestarea inculpatului.

DNA: "Necesitatea privării de libertate şi starea de pericol pentru ordinea publică"

Parchetul a invocat drept caz al arestării pe cel prevăzut de art. 223 lit. b Cod procedură penală, numai că acest caz de arestare nu poate fi reţinut, în condiţiile în care nu sunt îndeplinite condiţiile generale prevăzute de art. 223 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală pentru luarea măsurii arestării (probe din care să rezulte suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune; necesitatea privării de libertate şi starea de pericol pentru ordinea publică).
Chiar şi trecând peste acest lucru, invocarea dispoziţiilor art. 223 lit. b Cod procedură penală este neîntemeiată.
Astfel cercetarea penală s-a desfăşurat şi în timpul când inculpatul îndeplinea funcţia de preşedinte al A.S.F., martorii au fost audiaţi de către organele de cercetare penală, iar inculpatul a colaborat cu organele de urmărire penală, punând la dispoziţia acestora toate documentele solicitate.
Or această atitudine a inculpatului, infirmă, o dată în plus, acuzaţiile de influenţare a martorilor, acuzaţii pe care Parchetul îşi fundamentează propunerea de arestare.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază, pentru toate aceste motive, că ne aflăm în situaţia prevăzută de art. 227 Cod procedură penală, drept pentru care va respinge propunerea de arestare preventivă ca neîntemeiată.
Dan Radu Ruşanu, şeful caracatiţei din Asigurări. Corupţia din ASF, legiferată prin Ordonanţă de Guvern - Asigurari si Pensii
Milionarul Carabulea a corupt Autoritatea de Supraveghere Financiară
Dan-Radu Ruşanu a fost reţinut de DNA. Se cere avizul Camerei Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Daniel Chiţoiu


 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei