Pensiile cresc substantial in 2020. Impactul asupra economiei va fi puternic. Va fi un soc

bani  414822700

Dimensiune font:

| 02-01-2020 00:41

 Pensiile romanilor vor creste semnificativ in anul 2020, potrivit prevederilor Legii pensiilor, adoptata de Parlament in luna iunie si promulgata ulterior de presedintele Klaus Iohannis.

Si asta in ciuda numeroaselor semnale de alarma trase de analistii financiari, BNR, organisme financiare internationale, dar si de liberali, aflati in Opozitie in momentul adoptarii legii. Toti au spus ca impactul majorarii pensiilor asupra economiei va fi devastator, ca ne expunem unui risc semnificativ, iar tara ar putea fi "bagata in sant".

Totusi, ajuns la guvernare, PNL a anuntat ca majorarea pensiilor va fi aplicata, pentru ca este vorba despre o lege, iar ea trebuie respectata. "Nu modificam Legea pensiilor in ceea ce priveste majorarea punctului de pensie cu 40% din septembrie", a fost anuntul facut de Cabinetul Orban.

Iar seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, a precizat ca guvernul a identificat mai multe zone unde va aplica masuri severe de reducere a cheltuielilor bugetare, in asa fel incat sa poata implementa Legea pensiilor.

Impactul va fi puternic. Va fi un soc pentru economie

Asadar, potrivit legii, graficul majorarii pensiilor este urmatorul:

  • la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
  • la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
  • la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.Majorarea pensiilor va reprezenta insa un soc pentru economia Romaniei, avertizeaza Adrian Codirlasu, presedinte CFA Romania. El a declarat pentru Ziare.com ca in 2020 impactul nu va fi foarte mare, pentru ca aceasta crestere se va aplica pentru doar patru luni. Insa, in 2021, el va fi puternic. Practic, spune Adrian Codirlasu, economia va suferi un soc.

"Fiind o lege, ea trebuie aplicata. Insa impactul va fi puternic pe economie. E adevarat ca in 2020 impactul va fi mic, pentru ca se aplica doar pentru patru luni. Insa din 2021 va fi puternic si din estimarile FMI va fi un deficit de inca 3 puncte de PIB, iar un deficit de 5% sau 6% din PIB este extrem de greu de finantat. Va fi un soc puternic pentru economie. Insa este lege si trebuie aplicata", a declarat presedintele CFA Romania.

Potrivit acestuia, pentru ca economia Romaniei sa nu sufere acest soc, majorarea de 40% prevazuta pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie si decembrie 2020, ar fi trebuit impartita pe mai multi ani.

"Ideal ar fi ca aceasta crestere de 40%, care este extrem de mare, sa fie impartita pe mai multi ani. Si atunci economia are timp sa se ajusteze. Daca, de exemplu, cei 40% sunt impartiti in 4 ani, este timp pentru economie sa se ajusteze. Si, intre timp, sa mai creasca veniturile la buget ca sa poate fi platite aceste majorari", a subliniat Adrian Codirlasu.

In ceea ce priveste o noua lege a pensiilor, despre care premierul Ludovic Orban a spus recent ca este luata in calcul, presedintele CFA Romania nu crede ca va fi facuta anul viitor, fiind an electoral.

"Ma indoiesc. Fiind an electoral, avem doua randuri de alegeri, ma indoiesc", a spus Adrian Codirlasu.

Ce se intampla cu pensiile romanilor peste 5 ani

Daca in momentul de fata exista mari probleme in ceea ce priveste plata pensiilor romanilor, din cauza lipsei banilor la buget, peste cativa ani, cand generatia "decreteilor" se va pensiona, va fi mult mai grav, avertizeaza presedintele CFA Romania.

"Pentru urmatorii ani, 2025-2030, cand incep asa numitii decretei sa se pensioneze va fi un soc mare. Mai mult, pentru 2050, sunt diverse prognoze, una mai pesimista decat alta. Cea mai optimista e a Comisiei Europene, care vede undeva la 15-16 milioane de oameni, pe cand cea a Comsiei de Statistica undeva la 13 milioane de oameni.

Si este clar ca sistemul public de pensii, cel putin in forma actuala, nu va mai fi sustenabil. Din aceasta cauza, va fi mult efort propriu si va trebui de la generatia X in jos sa pornim de la premisa ca nu vom avea pensie publica si sa luam masuri in timpul vietii active ca sa avem o siguranta financiara la pensionare", a mai afirmat Adrian Codirlasu pentru Ziare.com.

Presedintele CFA Romania considera ca pensia privata reprezinta solutia evitarii problemelor cu plata pensiilor, astfel ca, spune el, ar trebui scazuta contributia pentru Pilonul I si majorata cea de la Pilonul II.

"Cred ca pensiile private sunt solutia, nu cea publica. Gradual, va trebui scazuta contributia la asigurari sociale pe Pilonul I si crescute la Pilon II, pentru ca Pilonul II da si randament, Pilonul I se recupereaza cam jumatate din banii contributati, fara a mai lua in considerare inflatia si dobanzile.

Deci extrem de putini bani se recupereaza din Pilonul I. Mult mai eficient este prin Pilonul II cu investire. Ceea ce este bine si pentru economia nationala, pentru ca acei bani merg in economia nationala ca si investitii", precizeaza presedintele CFA Romania.

Totusi, precizeaza Adrian Codirlasu, o astfel de modificare va dura zeci de ani.

"Insa o asemenea modificare va dura probabil zeci de ani, pentru ca trebuie sustinute pensiile actuale. Dar cu un program pe 20 de ani se poate ca in 2050 sa ajungem la un sistem sustenabil. Dar va fi public componenta de baza, privat componenta cea mai mare, bazata pe economie si investitii", a conchis presedintele CFA Romania.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
ANAF a identificat un prejudiciu de 17 milioane lei în domeniul deșeurilor reciclabile. Firme fantomă și raportări fictive
16/06/2021 13:13

Inspectorii Directiei generale antifraudă fiscală, din cadrul ANAF, au investigat o retea frauduloasă de sapte firme specializate in colectarea si reciclarea deseurilor, ai căror organizatori au fraudat cu ...

De ce va ajunge Brazilia să „inunde” piața mondială cu zahăr
16/06/2021 12:56

Piata mondială de zahăr va avea un surplus de productie in perioada următoare, in contextul tranzitiei globale spre automobilele electrice si a renuntării la biocombustibili produsi din trestie de zahăr ...

GALERIE FOTO - Cel mai mic zimbru din Rezervația Hațeg, Romică, a împlinit un an
16/06/2021 12:30

Cel mai nou membru al rezervatiei de zimbri din Hateg a implinit un an. Îl cheamă Romică si este al nouălea exemplar din rezervatia aflată in custodia Directiei Silvice Hunedoara. "Vi-l aminti ...

Foamete în Coreea de Nord. Kim Jong Un: Situația este sub tensiune!
16/06/2021 11:50

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a recunoscut că ţara sa se confruntă cu o „situaţie alimentară sub tensiune", au raportat miercuri media oficiale, preluate de AFP şi DPA. Coreea de Nord, a ...

Percheziții la Universitatea Titu Maiorescu. Polițiștii anchetează vânzarea ilegală a unor apartamente din cămine
16/06/2021 11:45

Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti se află in mijlocul unui scandal imens. Directiei de Investigare a Criminalitătii Economice efectuează mai multe perchezitii intr-un dosar de delapidare prin vanzar ...

 Leonardo Badea (BNR): Oportunități pentru reducerea decalajelor de dezvoltare industrială regională a României
16/06/2021 11:38

Viceguvernatorul BNR, domnul Leonardo Badea, a declarat:   "Dincolo de efectele negative, pandemia COVID-19 a evidentiat oportunităti pentru Romania, nu numai de a reconstrui economia, ci si ...

Tranzacţia anului 2020: Vânzarea “MOLDOMOBILA Iaşi”
16/06/2021 09:01

Activul „Moldomobila SA”, este o proprietate imobiliară situată intr-o zonă cu potential investitional al mediului iesean, respectiv in soseaua Bucium, nr. 34, langă activul achizitionat de Kauf ...

”Granturi pentru capital de lucru” – Anunt privind finalizarea proiectului  ”Sprijinirea activitatii MORANDI LOGISTIC SRL”
15/06/2021 17:10

 Comunicat de presă 15.06.2021 Anunt privind finalizarea proiectului  ”Sprijinirea activitatii MORANDI LOGISTIC SRL”  

Accident la Centrala Cernavodă. Un muncitor a ajuns la spital
15/06/2021 13:12

Un angajat al Centralei Nucelaroelectrice Cernavodă a ajuns marti, la spital, in urma unei defectiuni la un recipient de clor de pe platforma centralei. Potrivit unui comunicat al centralei, bărbatul este in ...

ULTIMĂ ORĂ: Comisia de Muncă a Camerei Deputaților a ELIMINAT indexarea alocațiilor copiilor cu 20% de la 1 iulie și 1 ianuarie
15/06/2021 13:09

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a decis marţi ca alocaţiile pentru copii să fie majorate de la 1 ianuarie 2022 cu rata inflaţiei.     Comisia pentru muncă a dat raport de adoptare i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei