Prețurile la case și apartamente vor exploda în 2022, cu sfânta susținere a românilor care se mulțumesc cu orice le dă dezvoltatorul

3D  Phoenix Trend

Dimensiune font:

| 14-12-2021 20:21

Prețurile la apartamente și case continuă să crească, iar specialiștii din domeniu anticipează că vor ”exploda” în 2022.


Anul acesta, prețurile la apartamentele și casele nou-construite au continuat să crească, odată cu creșterea prețurilor la materialele de construcții. Deși unele blocuri erau deja în picioare când s-au majorat prețurile la materiile prime, în toată lumea, nu doar în România, investitorii au crescut prețul cu ”piața”, profitând de avantajul financiar. Cererea este crescută chiar și-n aceste condiții, astfel că afacerile din imobiliare nu pot fi decât înfloritoare.

Necesar de 1 milion de locuințe în România, dar nu suntem în America aici
”BNR nu monitorizează piața imobiliară, nu o are în gestiune, dar e atentă ce se întâmplă pe această piață cu un rol important. Eu, personal, nu văd, la această oră, un pericol care să vină de pe piața imobiliară. Poate că multe prețuri sunt exagerate, dar se lucrează cu două prețuri, prețul afișat și prețul plătit, e o diferență între ele” explica Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, într-un interviu pentru DCNews. El mai spunea: ”Necesarul, la ora asta, de locuințe în România, e de peste un milion”, precizând însă că ”nu sunt bani pentru a le cumpăra, nu suntem în America aici”. Vezi aici mai mult

Odată cu creșterea prețurilor în marile orașe, dar și cu pandemia, s-a pus o frână ușoară dezvoltărilor imobiliare, în favoarea caselor din zonele rurale. Prețul unei case la țară, cu hectare de teren, este egal cu cel al unei garsoniere lângă București.

”Există o categorie tot mai numeroasă care alege să migreze către oraşele mai mici, mulţi angajaţi având încă avantajul muncii remote. Nu e un val foarte puternic, unii vin, alţii pleacă, dar e o migraţie cu dublu sens şi asta ne dă speranţa să repopulăm România rurală”, a spus Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz, pentru Adevărul.

 

România, săraca bogată
Și totuși, românii se ambiționează să susțină investitorii imobiliari în creșterea prețurilor la construcțiile noi, îndatorându-se pe zeci de ani. Specialiștii din imobiliare anticipează un 2022 dominat de maxime istorice ale prețurilor la apartamente, conform Adevărul. Una dintre cauzele principale este lipsa educației financiare în România, țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe din Uniunea Europeană. La acest aspect mai adăugăm un altul: puterea românilor de cumpărare este la jumătate față de media europeană.

 

Prețurile pe metru pătrat vor exploda în 2022
”Începând cu luna ianuarie 2022, trendul va fi din nou unul crescător şi, potrivit analizelor noastre, preţurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice, consideră Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz, conform sursei citate. ”Cauzele creşterii preţurilor sunt inflaţia şi banii din piaţă uşor de accesat. În plus, criza materiei prime a generat scumpirea materialelor de construcţie, ceea ce a dus, în cele din urmă, la creşterea costurilor dezvoltatorilor imobiliari.” susține el.

Prețurile sunt dictate de cerere și ofertă, iar oferta se pare că mai rămâne blocată în birocrație, după cum afirmă Cătălin Priscorniţă, ceea ce nu face decât să ridice prețul locuințelor deja construite. Bineînțeles, și scenariile alarmiste care anunță explozia prețurilor în imobiliare susțin aceste creșteri, ca în orice alt domeniu. ”Sunt mii de dosare depuse la primării, dar neautorizate, pe fondul birocraţiei autorităţilor şi al procesului îngreunat de actualizare a Planurilor Urbanistice Generale. Consecinţa este creşterea preţului per metru pătrat la vânzare.” a mai spus CEO Blitz, pentru sursa citată.

Cum plătesc românii să fie păcăliți
Materiale ieftine

Dezvoltatorii imobiliari nu recunosc, câteodată o fac agenții de vânzări, cu jumătate de gură, dar cele mai multe case și apartamente noi sunt construite din cele mai ieftine materiale. De multe ori, finisajele se fac la preț: 40 de lei/mp, în cel mai bun caz 50 lei/mp. Ce înseamnă asta? Un parchet subțire, de proastă calitate. Gresie, faianță, la fel. Aveți de ales, dar din ce? În prezent, în medie, cel mai ieftin parchet de pe piață este undeva la 45 de lei/mp. Și acesta este doar un exemplu.

Suprafețe ”umflate” din pix

Sunt prezentate case nou construite pe terenuri de peste 300 de metri pătrați, dar care, în realitate, abia depășesc 200 de metri pătrați sau suprafețele utile ale apartamentelor și caselor mult umflate, la care se adaugă, întotdeauna, și balconul sau terasa, care, în mod normal, n-ar trebui să facă parte din suprafața utilă. În plus, cei mai mulți dezvoltatori scriu: suprafață utilă 80 mp, suprafață construită 80 mp, ceea ce nu poate exista în realitate. Suprafața utilă, de care vă puteți bucura, este interiorul casei, între pereți, iar cea construită este măsura din exterior, este totalul.

Calitatea, lăsată la urmă

Geamurile, de multe ori, au trei camere, fiind cele mai slabe și mai ieftine de pe piață, când în prezent sunt geamuri termopan cu șapte camere, nu mai vorbim despre diferențele între companiile producătoare. La case, se face sageac din OSB, despre care toată lumea știe că se umflă de la umiditate, dar este dat cu vopsea texturată, să arate frumos. Blocurile sunt construite în câteva luni și date la gata, iar cumpărătorii sunt luați prin surprindere de mucegaiul care se formează în case și de faptul că mobila din lemn se umflă din cauza umidității. Dar, surpriză, nu e de vină mobila, ci este un proces absolut normal, nu s-au uscat pereții, materialele din construcția lor înainte de ”sigilare” cu polistiren și cu rigips, iar umiditatea intră în casă.

Acestea sunt doar câteva exemple. Bineînțeles, sunt și dezvoltatori imobiliari care pun accent pe calitate, de la fierul din stâlpi până la finisajele de calitate, dar sunt, din punctul meu de vedere, minoritari, iar, în fața concurenței, a pieței, sunt slabe șanse să reziste dacă nu se prezintă ca fiind ”de lux”.

Ar fi bine să fie America aici
Consilierul guvernatorului BNR spunea că nu suntem în America aici, dar măcar am putea încerca să fim? Visul american e spulberat rapid de realitatea românească, dar e prea absurd ca:

- agentul imobiliar să fie ”prietenul” cumpărătorului nu al dezvoltatorului imobiliar?

Într-o situație ideală, agentul imobiliar prezintă și plusurile, și minusurile cumpărătorului, răspunde sincer la întrebări și-l lasă pe acesta să aleagă proprietatea care-i îndeplinește cele mai multe cerințe, nu-l minte, în favoarea dezvoltatorului, doar, doar, semnează contractul și nu mai are ce face.

- livingul să nu mai fie numărat drept cameră?

În mod normal, un apartament cu două dormitoare și un living este un apartament cu două camere, dar, în frumoasă noastră țară este vândut ca un apartament cu trei camere, să părem opulenți. Unde mai pui că bucătăria e open space și astfel vei cumpăra un apartament cu trei camere, din care una este și bucătărie, și sufragerie. E frumos un living open space, dar să nu fie numărat de trei ori!

- dezvoltatorii imobiliari să includă în prețul apartamentelor locuri de parcare?

Prețul oricum crește continuu, după cum bine vedem, prin urmare, nu ar fi normal ca dezvoltatorul să fie obligat să creeze locuri de parcare și spații de relaxare, eventual verzi?

Dar nu suntem în America aici!  

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei MEGA EDILE IAȘI SRL – societate în faliment, dosar nr. 2517/99/2019 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele active : Nr. crt. Denumire activ Buc Preț de pornire 90% (lei-fără TVA) 1. Mobilier 1 2.507 2. Bena cu descarcare centrala 1 1.877 3. Masina de curatat panouri 1 4.981 4. Masina de taiat 1 2.864 5. Masina de taiat caramida 1 2.951 6. Masina de fasonat 1 9.470 7. Aparat suduraMAX 403 1 10.434 8. Compresor de aer AB 300/808F 1 3.667 9. Masina de sudat carcase tip PILEMASTER IIIDF200/1500/12 si accesoriile aferente 1 554.088 10. Masina de confectionat etrieri tip TWINMASTER 12S, Model 031 si accesoriile aferente 1 355.857 11. Masina de fasonat 1 9.743 12. Compresor trifazat stationar AB300/808F 1 3.574 13. Masina de legat fier RB441T 1 8.228 14. Pistol sudura MIG,DC-00020 1 4.393 15. Radiocomanda macara 1 5.401 16. Bos furca macara auto 1 4.066 17. Uscator de aer prin refrigerare QNOM=900 L/M 1 3.001 18. Bena 1000 l descarcare centrala cu tub 1 3.646 Licitațiiile vor avea loc în zilele de 03,17.06.2022 respectiv 01 și 15.07.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine :  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO25PIRB2400776062003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Cererile de participare se vor depune cu cel târziu cu 1 zi înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termen de 30 zile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel:0744520508,0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei RESIDENT EST COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 5539/99/2020 aflat pe rolul Tribunalului Iași–Faliment, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 85/2014, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Autoutilitară marca Ford, model Transit, fabricat în anul 2002, capacitate cilindrică 2.402 cmc, putere 66 kw, 90 CP, norma de poluare E3 - Preț de pornire 2.000 Euro reprezentând 100% din valoarea de piață/de lichidare stabilită prin raportul de evaluare. Licitațiile vor avea loc în zilele de 27.05.2022 respectiv 03, 10 și 17.06.2022 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, Str. Maior Popescu Eremia nr. 1, Birou nr. 1, Jud. Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine:  cerere de participare la licitaţie;  dovada achitării taxei de participare de 595 lei;  dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector RO54PIRB2400764684002000 deschis pe numele debitoarei la First Bank;  actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la: tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Primaria Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani, telefon 0231/561.946, fax 0231/561.936, e-mail: primariacotusca@ yahoo.com, cod fiscal 3372157. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: a) teren in suprafata de 7.900 mp, din Parcela Cadastrala 677, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; b) teren in suprafata de 680 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 2, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; c) teren in suprafata de 7.210 mp, din Parcela Cadastrala 682, lot 1, situat in comuna Cotusca, judetul Botosani, apartine domeniului public al Comunei Cotusca, conform caietului de sarcini; conform H.C.L. nr. 22/08.04.2022 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitarea scrisa, de la sediul Primariei Comunei Cotusca. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei, se achita numerar la Casieria institutiei sau in contul concedentului: RO60 TREZ 1195 006X XX00 0330, deschis la Trezoreria Saveni, cod fiscal al concedentului 3372157. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 20.05.2022, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 30.05.2022, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 30.05.2022, ora 12.00, la sediul Primariei Comunei Cotusca, Cotusca, Str. Principala nr. 116, judetul Botosani. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de contencios administrativ a Tribunalului Botosani, oras Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, e-mail: tr-botosani-reg@ just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.05.2022.
Auchan recrutează în județul tău: Hai în noua echipă Auchan Miroslava și bucură-te de nenumărate beneficii
26/05/2022 16:28

Cauti un loc de muncă stabil, care să te motiveze si să iti ofere noi provocări, sau pur si simplu iti doresti să faci o schimbare cu un job mai bun, mai aproape de casă? Noul supermarket Auchan Miroslava ...

VIDEO Podul peste Dunăre de la Brăila: A fost montat mai bine de jumătate din tablier. Cum arată acum
26/05/2022 16:12

 Podul peste Dunăre de la Brăila ar trebui să fie deschis la finalul anului, iar in această perioadă constructorul lucrează in prezent la montarea elementelor tablierului metalic suspendat. La acest ...

Director de filială bancară, condamnat pentru că a furat din seif zeci de mii de euro
26/05/2022 12:03

Bogdan Cărăusu, fost director al unei filiale bancare din Bucuresti, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare, printr-o decizie definitivă a Curtii de Apel Bucuresti, fiind găsit vinovat pent ...

 4 soluții pentru a avea angajați mai fericiți, așadar, mai productivi
26/05/2022 11:30

Satisfactia in muncă este o măsură pe care niciun angajator nu isi poate permite să o ignore. Pe langă faptul că este (literalmente) contagioasă, fericirea angajatilor a fost strans legată de loialitate ...

Zeci de echipe Antifraudă, în control la „Dragonul Roşu”
26/05/2022 11:30

 60 de echipe de inspectori Antifraudă desfăşoară, joi, acţiuni de control in complexul Dragonul Roşu, a declarat şeful ANAF, Lucian Heiuş. "Joi dimineaţa, 60 de echipe din cadrul Direcţie ...

Înscrie-te în programul Made in Romania și oferă companiei tale oportunitatea de creștere de care are nevoie
26/05/2022 11:15

Lansat in urmă cu cinci ani si gandit pentru a venit in sprijinul antreprenorilor romani, programul „Made in Romania” este unul dintre proiectele Bursei de Valori Bucuresti dedicat companiilor loca ...

Serviciul de transport FREE NOW pleacă din România
26/05/2022 10:15

Serviciul de transport persoane FREE NOW s-a declarat infrant. Cu peste 1.850 de angajati si 27 de birouri in intreaga Europă, grupul FREE NOW a decis să se concentreze pe dezvoltarea pe alte piete. &Icir ...

Lovitură cruntă pentru șoferi. Poliţele RCA s-ar putea scumpi semnificativ
26/05/2022 09:30

Piaţa asigurărilor auto ar putea avea parte de noi probleme in orice moment.  Euroins a fost acuzat de Confederatia Operatorilor si Transportatorilor din Romania că nu plăteşte daunele la timp, i ...

Comunicat incepere proiect cod SMIS 132184 Titlul proiectului: DEZVOLTAREA ACTIVITATII SC CREDITOP SRL Beneficiar: SC CREDITOP SRL
26/05/2022 09:00

Comunicat incepere proiect cod SMIS 132184 Titlul proiectului: DEZVOLTAREA ACTIVITATII SC CREDITOP SRL Beneficiar: SC CREDITOP SRL

Câți bani ai voie să-ți scoți din contul de la bancă, ce spune legea: detaliile pe care nu le știai
25/05/2022 14:48

E important să cunosti aceste prevederi, pentru a nu te trezi in situatia in care doresti să realizezi o anumită tranzactie, de o valoare mai ridicată, dar nu poti efectua plata. Totodată, trebuie să stii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei