Prețurile la case și apartamente vor exploda în 2022, cu sfânta susținere a românilor care se mulțumesc cu orice le dă dezvoltatorul

3D  Phoenix Trend

Dimensiune font:

| 14-12-2021 20:21

Prețurile la apartamente și case continuă să crească, iar specialiștii din domeniu anticipează că vor ”exploda” în 2022.


Anul acesta, prețurile la apartamentele și casele nou-construite au continuat să crească, odată cu creșterea prețurilor la materialele de construcții. Deși unele blocuri erau deja în picioare când s-au majorat prețurile la materiile prime, în toată lumea, nu doar în România, investitorii au crescut prețul cu ”piața”, profitând de avantajul financiar. Cererea este crescută chiar și-n aceste condiții, astfel că afacerile din imobiliare nu pot fi decât înfloritoare.

Necesar de 1 milion de locuințe în România, dar nu suntem în America aici
”BNR nu monitorizează piața imobiliară, nu o are în gestiune, dar e atentă ce se întâmplă pe această piață cu un rol important. Eu, personal, nu văd, la această oră, un pericol care să vină de pe piața imobiliară. Poate că multe prețuri sunt exagerate, dar se lucrează cu două prețuri, prețul afișat și prețul plătit, e o diferență între ele” explica Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, într-un interviu pentru DCNews. El mai spunea: ”Necesarul, la ora asta, de locuințe în România, e de peste un milion”, precizând însă că ”nu sunt bani pentru a le cumpăra, nu suntem în America aici”. Vezi aici mai mult

Odată cu creșterea prețurilor în marile orașe, dar și cu pandemia, s-a pus o frână ușoară dezvoltărilor imobiliare, în favoarea caselor din zonele rurale. Prețul unei case la țară, cu hectare de teren, este egal cu cel al unei garsoniere lângă București.

”Există o categorie tot mai numeroasă care alege să migreze către oraşele mai mici, mulţi angajaţi având încă avantajul muncii remote. Nu e un val foarte puternic, unii vin, alţii pleacă, dar e o migraţie cu dublu sens şi asta ne dă speranţa să repopulăm România rurală”, a spus Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz, pentru Adevărul.

 

România, săraca bogată
Și totuși, românii se ambiționează să susțină investitorii imobiliari în creșterea prețurilor la construcțiile noi, îndatorându-se pe zeci de ani. Specialiștii din imobiliare anticipează un 2022 dominat de maxime istorice ale prețurilor la apartamente, conform Adevărul. Una dintre cauzele principale este lipsa educației financiare în România, țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe din Uniunea Europeană. La acest aspect mai adăugăm un altul: puterea românilor de cumpărare este la jumătate față de media europeană.

 

Prețurile pe metru pătrat vor exploda în 2022
”Începând cu luna ianuarie 2022, trendul va fi din nou unul crescător şi, potrivit analizelor noastre, preţurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice, consideră Cătălin Priscorniţă, CEO Blitz, conform sursei citate. ”Cauzele creşterii preţurilor sunt inflaţia şi banii din piaţă uşor de accesat. În plus, criza materiei prime a generat scumpirea materialelor de construcţie, ceea ce a dus, în cele din urmă, la creşterea costurilor dezvoltatorilor imobiliari.” susține el.

Prețurile sunt dictate de cerere și ofertă, iar oferta se pare că mai rămâne blocată în birocrație, după cum afirmă Cătălin Priscorniţă, ceea ce nu face decât să ridice prețul locuințelor deja construite. Bineînțeles, și scenariile alarmiste care anunță explozia prețurilor în imobiliare susțin aceste creșteri, ca în orice alt domeniu. ”Sunt mii de dosare depuse la primării, dar neautorizate, pe fondul birocraţiei autorităţilor şi al procesului îngreunat de actualizare a Planurilor Urbanistice Generale. Consecinţa este creşterea preţului per metru pătrat la vânzare.” a mai spus CEO Blitz, pentru sursa citată.

Cum plătesc românii să fie păcăliți
Materiale ieftine

Dezvoltatorii imobiliari nu recunosc, câteodată o fac agenții de vânzări, cu jumătate de gură, dar cele mai multe case și apartamente noi sunt construite din cele mai ieftine materiale. De multe ori, finisajele se fac la preț: 40 de lei/mp, în cel mai bun caz 50 lei/mp. Ce înseamnă asta? Un parchet subțire, de proastă calitate. Gresie, faianță, la fel. Aveți de ales, dar din ce? În prezent, în medie, cel mai ieftin parchet de pe piață este undeva la 45 de lei/mp. Și acesta este doar un exemplu.

Suprafețe ”umflate” din pix

Sunt prezentate case nou construite pe terenuri de peste 300 de metri pătrați, dar care, în realitate, abia depășesc 200 de metri pătrați sau suprafețele utile ale apartamentelor și caselor mult umflate, la care se adaugă, întotdeauna, și balconul sau terasa, care, în mod normal, n-ar trebui să facă parte din suprafața utilă. În plus, cei mai mulți dezvoltatori scriu: suprafață utilă 80 mp, suprafață construită 80 mp, ceea ce nu poate exista în realitate. Suprafața utilă, de care vă puteți bucura, este interiorul casei, între pereți, iar cea construită este măsura din exterior, este totalul.

Calitatea, lăsată la urmă

Geamurile, de multe ori, au trei camere, fiind cele mai slabe și mai ieftine de pe piață, când în prezent sunt geamuri termopan cu șapte camere, nu mai vorbim despre diferențele între companiile producătoare. La case, se face sageac din OSB, despre care toată lumea știe că se umflă de la umiditate, dar este dat cu vopsea texturată, să arate frumos. Blocurile sunt construite în câteva luni și date la gata, iar cumpărătorii sunt luați prin surprindere de mucegaiul care se formează în case și de faptul că mobila din lemn se umflă din cauza umidității. Dar, surpriză, nu e de vină mobila, ci este un proces absolut normal, nu s-au uscat pereții, materialele din construcția lor înainte de ”sigilare” cu polistiren și cu rigips, iar umiditatea intră în casă.

Acestea sunt doar câteva exemple. Bineînțeles, sunt și dezvoltatori imobiliari care pun accent pe calitate, de la fierul din stâlpi până la finisajele de calitate, dar sunt, din punctul meu de vedere, minoritari, iar, în fața concurenței, a pieței, sunt slabe șanse să reziste dacă nu se prezintă ca fiind ”de lux”.

Ar fi bine să fie America aici
Consilierul guvernatorului BNR spunea că nu suntem în America aici, dar măcar am putea încerca să fim? Visul american e spulberat rapid de realitatea românească, dar e prea absurd ca:

- agentul imobiliar să fie ”prietenul” cumpărătorului nu al dezvoltatorului imobiliar?

Într-o situație ideală, agentul imobiliar prezintă și plusurile, și minusurile cumpărătorului, răspunde sincer la întrebări și-l lasă pe acesta să aleagă proprietatea care-i îndeplinește cele mai multe cerințe, nu-l minte, în favoarea dezvoltatorului, doar, doar, semnează contractul și nu mai are ce face.

- livingul să nu mai fie numărat drept cameră?

În mod normal, un apartament cu două dormitoare și un living este un apartament cu două camere, dar, în frumoasă noastră țară este vândut ca un apartament cu trei camere, să părem opulenți. Unde mai pui că bucătăria e open space și astfel vei cumpăra un apartament cu trei camere, din care una este și bucătărie, și sufragerie. E frumos un living open space, dar să nu fie numărat de trei ori!

- dezvoltatorii imobiliari să includă în prețul apartamentelor locuri de parcare?

Prețul oricum crește continuu, după cum bine vedem, prin urmare, nu ar fi normal ca dezvoltatorul să fie obligat să creeze locuri de parcare și spații de relaxare, eventual verzi?

Dar nu suntem în America aici!  

 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
Dezastru în agricultură! Importurile de cereale din Ucraina falimentează fermierii vasluieni care făceau producție
31/05/2023 16:56

Importul cerealelor din Ucraina este pe cale să pună sectorul agricol din judetul Vaslui pe butuci. Multi fermieri au tinut pe stoc putinele cereale pe care le aveau in speranta unor preturi mai bune. Cum pre ...

Rami Ghaziri, „regele puilor
31/05/2023 13:33

Tribunalul Damboviţa a dispus miercuri incetarea procesului penal impotriva omului de afaceri libanez Rami Ghaziri, cunoscut ca "regele puilor", intr-un dosar in care acesta a fost judecat pentru fra ...

INFORMARE privind lansarea proiectului de investiții cu titlul: Renovare energetica a clădirilor rezidențiale multifamiliale din Municipiul  Iasi, Județul Iasi
31/05/2023 09:30

INFORMARE privind lansarea proiectului de investitii cu titlul: Renovare energetica a clădirilor rezidentiale multifamiliale din Municipiul Iasi, Judetul Iasi    

Legumele şi verdețuri sunt pline de pesticide
30/05/2023 12:25

Cele mai consumate legume şi verdeturi sunt şi cele care contin multe pesticide. Potrivit unui raport, se constată că sunt folosite cantităti tot mari de chimicale. Mai exact, aproape tot ceea ce cumpără ...

INFORMARE privind lansarea proiectului de investiții cu titlul: Renovare energetică: Camin situat în Bd. Tudor Vladimirescu nr. 79 A, camin situat în Str. Decebal nr. 1, camin situat în Str. Bularga nr. 14A, camin situat în Str. Canta nr. 60 B
30/05/2023 12:00

 INFORMARE privind lansarea proiectului de investitii cu titlul: Renovare energetică: Camin situat in Bd. Tudor Vladimirescu nr. 79 A, camin situat in Str. Decebal nr. 1, camin situat in Str. Bularga nr. ...

INFORMARE privind lansarea proiectului de investiții cu titlul: Renovare energetica a clădirilor rezidențiale multifamiliale din Municipiul  Iasi, Județul Iasi
30/05/2023 12:00

INFORMARE privind lansarea proiectului de investitii cu titlul: Renovare energetica a clădirilor rezidentiale multifamiliale din Municipiul Iasi, Judetul Iasi

Magistrații și militarii vor ieși la pensie la 65 de ani
30/05/2023 10:14

Legea pensiilor speciale a ajuns la forma finală. Textul care va ajunge pe masa deputatilor prevede cresterea varstei de pensionare, de la 60 la 65 de ani pentru magistrati, militari si alte categorii. Î ...

Moldovenii au epuizat, în câteva minute, bugetul Programului „Casa Verde Fotovoltaice”
30/05/2023 09:42

* pentru Regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), bugetul a fost de 279.480.000 de lei * pe platformă s-au inscris 13.974 de persoane fizice * finanţarea acordată f ...

Un celebru meteorolog a murit. În 1986, a prezentat, la TVR, primul buletin meteo după accidentul nuclear de la Cernobîl
26/05/2023 14:25

S-a stins din viată celebrul meteorolog Dumitru Baltă! Totul a survenit după probleme medicale pe care le-a avut in luna aprilie, atunci cand s-a infectat cu coronavirus si a suferit un AVC. În ur ...

Fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, va ajunge la pușcărie. El a primit o pedeapsă de 7 ani și 4 luni pentru dosarul de cale ferată  Bucureşti - Constanţa
26/05/2023 14:22

Fostul ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, condamnat definitiv la 7 ani şi 4 luni de inchisoare, in dosarul legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti - Constanţa Fostul mi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei