Previziunile analistilor: Preturile apartamentelor s-ar putea scumpi cu pana la 25% anul acesta

000000   05500

Dimensiune font:

| 09-06-2021 08:27

Scumpirea materialelor de constructii va duce inevitabil si la majorarea preturilor apartamentelor puse in vanzare, iar analistii economici prevad cresteri care variaza intre 12 si 25 de procente pentru anul acesta. Cu toate acestea, totul depinde si de puterea noastra de cumparare, pentru ca niste locuinte mai scumpe nu vor putea fi achizitionate la preturi speculative.

"Ponderea valorica a materialelor in lucrarile de constructii este puternic variabila, dar in general, in constructiile civile, vorbim de o cota sensibil mai mica de jumatate din pretul final. Este probabil ca, in actualul context de piata, dezvoltatorii sa absoarba o parte din scumpirea materiilor prime in marjele lor de profit, insa nu este clar in ce masura. O ipoteza de lucru ar putea fi: cel mai probabil, nu mai mult de o treime", arata Claudiu Cazacu, Consulting Strategist.

Pentru sectorul constructiilor, se poate vorbi de o atmosfera generala de scumpire a "intrarilor", materialele utilizate in constructie. Multe dintre acestea sunt tranzactionate direct, pe burse lichide de tip futures (la termen), printre acestea: otel, cupru, aluminiu, cherestea. Altele, precum masele plastice, caramizile, sticla, resimt indirect variatii ale pretului energiei, altor materii prime si al petrolului.

In SUA, raportul "beige book" din 2 iunie al Rezervei Federale mentioneaza direct cresterea rapida a pretului materialelor de constructii. In Marea Britanie, indicele PMI al preturilor in sector a ajuns la 90, fata de un nivel neutru de 50, aici, adaugandu-se si efectul Brexit, cu intarzieri suplimentare ale livrarilor de materiale. Tot in Regatul Unit, comenzile noi in constructii se afla la cel mai inalt nivel din ultimii 24 de ani.

Scumpirile au venit si peste Romania


Scumpirile se resimt si in Romania. Materiale folosite pentru izolare, precum polistirenul sau vata minerala, au cunoscut o dublare anul acesta. Cum multe dintre materiale au preturi legate de cotatiile globale, efectele aprecierilor se resimt, in cele din urma, si pe piata locala.

"Pentru metale industriale precum cuprul sau aluminiul, scumpirile pe pietele internationale sunt de aproximativ 80%, respectiv 56% in ultimul an (pana pe 7 iunie), si e de retinut ca valorile ar fi fost si mai mari, daca preturile nu s-ar fi corectat fata de nivelurile maxime. Otelul a fost in centrul unor cresteri istorice in China, in special pentru bobinele laminate la cald (hot rolled coil, HRC), ale caror preturi sunt mai mult decat duble fata de minimele din mai anul trecut", a declarat Cazacu.

Barele de otel armat, tot pe bursa din Shanghai, sunt acum cu aproximativ 50% peste nivelul de anul trecut, dupa corectii de peste 20% din varful atins in mai.

"Vedeta" scumpirilor ar fi cheresteaua, la niveluri aproape triple intr-un an, pe bursa futures din SUA.

"Pe piata interna indicatorii de pret oficiali pot oferi ocazional o imagine imprecisa, potrivit unor voci din industrie. Ar fi de asteptat. In estimarea noastra, o crestere medie a costului materialelor in cazul constructiilor rezidentiale noi ar fi de cel putin 35-40% in raport cu anul trecut. Acesta nu este cel mai pesimist scenariu imaginabil (din perspectiva cumparatorilor) si ia in calcul o temperare a scumpirilor in lunile urmatoare, pe seama echilibrarii partiale a raportului cerere/oferta, a diminuarii unor frane logistice si a unor masuri de relaxare a unor restrictii specifice in China", mai spune analistul financiar.

Scumpiri cu 12-13 procente mai mari fata de anul trecut


Potrivit lui Cazacu, merita observat, totusi, ca o scumpire a materiilor prime nu se traduce 1 la 1 in procentajul scumpirii produsului final, fie el un apartament, o casa sau o constructie cu scop comercial.

"Ponderea valorica a materialelor in lucrarile de constructii este puternic variabila, dar in general, in constructiile civile, vorbim de o cota sensibil mai mica de jumatate din pretul final. Astfel, in estimare generala, si fara a lua in calcul alte aspecte (pastrand celelalte variabile precum forta de munca, utilitatile sau impozitele neschimbate) am putea vorbi de un impuls de crestere a preturilor pe segmentul rezidential de aproximativ 12-13% in raport cu media anului trecut", a declarat analistul financiar.

Efectul final in preturi va depinde de multi alti factori printre care: cererea solvabila, costul cu forta de munca, increderea consumatorilor, conditiile generale de piata, dinamica ratelor de dobanda.

"Astfel, e de vazut in ce masura piata imobiliara va gasi echilibrul intre un cost mai mare de constructie (care ar putea deveni, in unele cazuri, un argument pentru ancorarea unor preturi ridicate din partea vanzatorilor) si disponibilitatea cumparatorilor de a il accepta. E probabil ca, in actualul context de piata, dezvoltatorii vor absorbi o parte din scumpirea materiilor prime in marjele de profit, insa nu este clar in ce masura. O ipoteza de lucru ar putea fi: cel mai probabil, nu mai mult de o treime", a mai spus acesta.

Scumpiri peste scumpiri


Pe de alta parte, analistul economic Adrian Negrescu, spune ca majorarea preturilor materialelor de constructii genereaza, deja, scumpiri ale locuintelor, mai ales in zonele in care cererea depaseste oferta, precum sunt Capitala, Clujul sau zona litoralului.

"Constructorii au anuntat deja ca scumpirea cimentului, prefabricatelor, a fierului beton etc. va influenta in mod semnificativ preturile din 2022, atunci cand vom vedea un numar record de locuinte finalizate. Asta pentru majoritatea dezvoltatorilor va transfera in costul final toate scumpirile inregistrate in acest an, un an in care inflatia creste de la o zi la alta. Cat va costa un apartament obisnuit, cu 2 camere? Va depinde tot mai mult de locul in care se afla si de modul in care va evolua creditarea", ne-a declarat Negrescu.

Acesta inainteaza o estimare de scumpiri ceva mai sumbra decat a lui Cazacu.

"In Bucuresti nu este exclus sa vedem scumpiri de pana la 25%, in ton cu cresterea economica si cresterea costurilor de constructie, in timp ce in orasele mici vom vedea cresteri de preturi ceva mai temperate, in ton cu dinamica redusa a cererii. Un lucru este insa sigur. Urmeaza o scumpire a creditelor, BNR fiind aproape obligata sa creasca dobanda cheie in tentativa de a stavili inflatia. Altfel spus, daca vreti sa va cumparati o locuinta, faceti-o acum, pentru ca in 2022, preturile vor fi mai mari iar conditiile de creditare mai aspre", a mai afirmat el.

Analistul va sfatuieste sa nu uitati insa sa luati in calcul veniturile si sa evaluati corect daca pretul cerut pentru locuinta respectiva este unul corect, avand in vedere locatia, prezenta sau absenta mijloacelor de transport in comun, calitatea constructiei etc.

"Ganditi-va, de exemplu daca in cazul revanzarii, veti primi macar banii investiti. Si mai e un lucru important. Luati in calcul spatiul de care aveti nevoie ca sa nu va treziti, peste o vreme, ca apartamentul cu 2 camere e prea mic si ca puteati cumpara unul cu 3-4 camere cu o diferenta de pret suportabila", a conchis Negrescu. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Lichidatorul judiciar desemnat prin Ȋncheierea nr. 40/18 noiembrie 2022, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secţia Civilă, în dosarul nr. 2183/89/2022, privind debitoarea S.C. PADINCOM S.R.L. Vaslui, având C.U.I. 16445021, sediul social în mun. Vaslui, str. Căpitan Filote Claudiu, bl. 448, sc. A, et. 3, ap. 15, jud. Vaslui, număr de ordine în registrul comerţului J37/358/2004, notifică deschiderea procedurii simplificate de faliment, conform Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este de 23.12.2022. În temeiul art. 114 din Legea privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, nedepunerea cererii de admitere a creanţei până la termenul menţionat atrage decăderea din drepturi privind creanţa/creanţele deţinute împotriva debitoarei. Termenul limită pentru verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor este 19.01.2023. Termenul pentru soluţionarea eventualelor contestaţii şi pentru afişarea tabelului definitiv al creanţelor este 03.02.2023. Se convoacǎ prima Adunare a creditorilor în data de 23.01.2023, ora 1200 la sediul lichidatorului judiciar situat în mun. Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, jud. Vaslui, având următoarea ordine de zi: 1. desemnarea comitetului creditorilor şi a preşedintelui acestuia; 2. confirmarea lichidatorului judiciar şi a onorariului, 3. probleme diverse. Relaţii la lichidatorul judiciar ESTCONSULT I.P.U.R.L. Huşi, tel. 0335/566.035, 0727/850.575.
Pensiile care s-ar putea să nu fie impozitate. PNL: Raport favorabil din partea Comisiei pentru Buget-Finanțe
08/12/2022 16:44

Pensiile sub 3.000 de lei s-ar putea să nu fie impozitate. Initiativa a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru Buget-Finante din Senatul Romaniei. "Initiativa parlamentarilor PNL a primit raport f ...

Românii, cei mai importanți investitori în România: frații noștri din diaspora au trimis în țară peste 65 de miliarde de euro în 15 ani
08/12/2022 16:37

Romanii care lucrează in străinătate au trimis peste 65 de miliarde de euro in tară din 2007 şi pană in prezent. Cele mai importante sume vin dinspre Germania si Marea Britanie, si asta pentru că multi ...

Sporurile pentru angajații din ministere depășesc orice imaginație: Liste incredibile, pe fiecare minister!
08/12/2022 16:35

Angajatii de la stat se pot plange de orice numai de lipsa banilor nu. Munca la birou pare să fi ajuns mai periculoasă ca lupta in transee. Angajatii de la stat cumulează spor după de spor pentru conditii ...

Klaus Iohannis a făcut anunțul despre prețurile carburanților, după plafonarea petrolului rusesc
08/12/2022 16:34

Presedintele Klaus Iohannis spune că guvernul va veni cu solutii pentru ca pretul carburantilor să fie tinut sub control. De ieri, a intrat in vigoare plafonarea pretului petrolului rusesc, lucru care ar pu ...

PROFISALE NETWORK SRL – Comunicat de presa lansare proiect  Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD
08/12/2022 14:41

 Comunicat de presă  08.12.2022 Comunicat de presa lansare proiect  Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD  in cadrul PROFISALE NETWORK SRL  

ANUNȚ DE SELECȚIE A PARTICIPANȚILOR ÎN CADRUL  INCUBATORULUI DE AFACERI  NEO  IDEAS CONNECTED
08/12/2022 12:31

 Data: 08.12.2022 ANUNT DE SELECTIE A PARTICIPANTILOR ÎN CADRUL INCUBATORULUI DE AFACERI NEO IDEAS CONNECTED  

Creează-ţi cont la Baumbet pentru a avea parte de cele mai bune experienţe de joc
08/12/2022 11:09

  Baumbet este un cazino online 100% romanesc, care de-a lungul anilor de-a activitate a reuşit să caştige increderea unui număr impresionant de jucători din ţară. Nu eşti hotărat incă in ceea ...

Grant capital de lucru AGRI-FOOD pentru ALFA-BERKUT SRL
08/12/2022 09:00

 Grant capital de lucru AGRI-FOOD pentru ALFA-BERKUT SRL

Anunț privind lansarea proiectului „CAPITAL DE LUCRU” –   S.C. FOOD COM S.R.L.
08/12/2022 09:00

 Anunt privind lansarea proiectului „CAPITAL DE LUCRU” –   S.C. FOOD COM S.R.L.

Comunicat de presă demarare proiect ”RESTAURARE MONUMENT ISTORIC BISERICA DE LEMN „SF. NICOLAE”, SAT FEDELEȘENI, COM. STRUNGA
08/12/2022 09:00

 Comunicat de presă demarare proiect ”RESTAURARE MONUMENT ISTORIC BISERICA DE LEMN „SF. NICOLAE”, SAT FEDELESENI, COM. STRUNGA

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei