default

Dimensiune font:

Primul Hackerspace din Iaşi: „Locul unde ideile năstruşnice prind viaţă” FOTO

| 09-03-2015 12:00

Primul proiect de tip Hackerspace a luat fiinţă la Iaşi * iniţiatorii acestuia susţin că nu este o idee de business, ci un loc unde se poate forma o comunitate de oameni pasionaţi care doresc să îşi pună în practică ideile neconvenţionale * pe lângă programatori şi pasionaţi de IT, în Hackerspace se poate înscrie oricine doreşte, indiferent de vârstă sau activitatea profesională pe care o desfăşoară.

 

Antonio Caciuc, unul dintre cei patru iniţiatori ai primului proiect Hackerspace din Iaşi, a povestit pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“ care sunt motivele pentru care era necesară înfiinţarea unui astfel de loc în municipiu, dar şi care sunt activităţile care urmează să se desfăşoare în cadrul acestuia. „Proiectul este în curs de dezvoltare, nu este o idee neapărat originală, dar se simţea nevoia în Iaşi de o astfel de comunitate. Aici nu există, în momentul acesta, un spaţiu în care dacă vii cu o idee nebună, să fie pusă imediat în aplicare“, a spus acesta. Astfel, Hackerspace se doreşte a fi perceput în mintea oamenilor ca fiind un spaţiu de folosire creativă a tehnologiei. Acesta este un concept care a devenit fenomen la nivel global şi este adresat pasionaţilor de IT, dar şi tuturor oamenilor creativi care doresc să îşi vadă proiectele puse în aplicare. „Noi nu inovăm conceptul în sine, ci aducem ceva nou pentru Iaşi. Comunităţile de IT şi de artişti au evoluat aici. Lumea a început să se maturizeze într-un fel, să fie mai conştientă de ceea ce poate să facă, iar priorităţile economice s-au schimbat. Lumea nu mai este atât de interesată de ziua de mâine şi atunci este timp şi pentru ceva în plus, pentru idealuri şi hobby-uri. Este un concept prea interesant ca să nu se întâmple şi în Iaşi“, a adăugat acesta.

Prima academie de IT a fost lansată oficial la Iaşi

Cu toate astea, dificultăţile principale cu care s-au întâlnit fondatorii spaţiului au fost legate de mentalitatea oamenilor. „A trebuit să ne adaptăm la psihologia românului, care are un fel de teamă de colaborare. Toată lumea care a venit aici s-a îngrijorat de faptul că uneltele ar putea fi furate. Nu cred că este primul lucru la care ar trebui să se gândească“, a precizat Antonio Caciuc. În ceea ce priveşte numele spaţiului, acesta susţine că termenul „hacker“ este utilizat greşit şi că doreşte să fie readus la semnificaţiile iniţiale. „Hacker înseamnă cineva căruia nu îi este frică să folosească tehnologia în moduri creative, inventive. Cum ar fi să realizezi din aparate de spălat maşina, tunuri de zăpadă. Aşa îţi faci propria zăpadă în curte, dacă vrei“, a explicat Caciuc.

 

Pasiunea cere investiţii proprii

În momentul de faţă, în cadrul spaţiului este amenajată o singură cameră unde se poate lucra, urmând ca în cel mai scurt timp să fie finalizate şi celelalte cinci. Spaţiul pune la dispoziţie câteva calculatoare şi unelte, care au fost aduse de acasă de fondatori. Astfel, membrii înscrişi pot beneficia de acestea oricând doresc, pentru a lucra liber, atât individual, cât şi în echipă.

Până în prezent investiţiile au depăşit suma de 3.000 de euro, banii provenind în cea mai mare parte din buzunarele proprii ale fondatorilor, dar şi din partea unor donatori. „Am investit destul de mulţi bani până în prezent, aproximativ 2000-3000 de euro. Sunt oameni care au donat cam 1000 de euro. Noi ne-am asumat şi chiria până în toamnă, din banii proprii. Alţi bani au mai venit de la prieteni sau de la alţi oameni interesaţi de comunitate, care ştiau conceptul şi voiau ca el să existe“, a povestit fondatorul spaţiului. În ciuda investiţiilor mari, reprezentanţii Hackerspace susţin că acesta nu este o afacere. „Nu suntem o firmă, niciun proiect al unei asociaţii. Nu căutăm contracte de sponsorizare, dacă cineva vrea să ne sponsorizeze benevol o poate face, dar nu vrem să ne ceară ceva în schimb. De aceea, ne bazăm ca finanţare pe contribuţiile membrilor şi pe donaţiile particulare. Nu am vrut să devină un furnizor de servicii sau de birouri, pentru asta sunt alte organizaţii“, a adăugat acesta.

 

Cine poate face parte din Hackerspace

În prezent sunt înscrise 15 persoane, acestea provenind din companiile de IT din Iaşi. Cu toate astea, datorită spectrul larg de activităţi care se pot face într-un astfel de spaţiu, oricine doreşte poate deveni membru. „Vrem să fie un loc, care nu este acasă, unde ai unelte potrivite şi oameni dispuşi să încerce lucruri noi. De la elevi, probabil însoţiţi de părinţi, la studenţi, pensionari, artişti, barmani, avocaţi sau programatori. Pentru că nu suntem un business, avem nevoie de membri, nu de clienţi“, a subliniat Antonio Caciuc, unul dintre cei patru iniţiatori ai primului proiect Hackerspace din Iaşi. Cu toate că locul este încă în dezvoltare şi nu a fost pornit niciun proiect, fondatorii spun că pe parcurs vor fi foarte multe implementate, printre care construirea de drone sau roboţi. „Nu este o listă de proiecte la care trebuie să lucrăm sau un comitet care le aprobă. Fiecare lucrează la ce vrea. Eu aş vrea, de exemplu, să realizez nişte roboţi care să livreze pachete. Un artist ar putea face o structură din piese de calculator. Multe lucruri artistice trebuie să le programezi ca să funcţioneze, de aceea avem nevoie şi de artişti“, a adăugat acesta.

Pentru a face parte din Hackerspace, doritorii trebuie să achite o cotizaţie în valoare de 100 de lei, preţul fiind redus cu 50% pentru elevi, studenţi sau persoane care nu deţin venituri foarte mari. Banii strânşi urmează să fie folosiţi pentru a dezvolta spaţiul şi a achiziţiona materialele necesare acestuia, dar şi pentru chirie sau întreţinere. „Sperăm ca oamenii să înţeleagă că tariful este de fapt o contribuţie. Dacă nu contribui suficient, locul nu va exista. Sunt nişte relaţii şi beneficii pe care le ai, dar ai nevoie de infrastructură şi trebuie să contribui la asta. Ce obţii devenind membru este accesul la spaţiu şi unelte. De asemenea, dacă reuşeşti să îi convingi, ai acces şi la consultanţă sau la proiectele celorlalţi membri“, a mai spus acesta. Pentru a putea fi acoperite aceste cheltuieli, fondatorii şi-au propus ca până în toamnă să adune 60 de membri. Andra PETRARIU


„Nu este exclus ca firmele să aibă un avantaj prin faptul că oamenii lor cresc din diferite puncte de vedere. Poate că învaţă să lucreze mai bine în echipă, învaţă tehnologii noi sau să aibă idei noi. Ca să nu mai mergi cu tehnologia pe care nu o cunoşti la vrăjitor, devii tu propriul vrăjitor sau magician. Scopul este să schimb cumva mentalitatea despre tehnologie“ - Antonio Caciuc, iniţiatorul primului proiect Hackerspace din Iaşi.

Conceptul de Hackerspace este unul foarte vechi, acesta a apărut pentru prima oară în Germania, în anii '80, fiind un punct de lucru pentru programatori. Din anul 2007, americanii au preluat ideea şi au reuşit să facă acest concept mai vizibil, în prezent fiind înfiinţate peste 1.800 de astfel de spaţii în întreaga lume. Aceştia au fondat o organizaţie care să popularizeze ideea, punând la dispoziţie celor interesaţi un site unde se găsesc informaţii despre cum poate fi realizat de la zero un astfel de spaţiu.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE S.C. VARA MR S.R.L. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, str.7 Oameni, nr.23, jud. Iaşi, C.U.I. RO4615947, O.R.C.J22/1478/1993, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iaşi, conform Sentinței civile nr. 698/18.04.2012, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, în dosarul nr. 4938/99/2010, anunţă scoaterea la vânzare în data de 17.12.2018, ora 11.00, prin licitaţie publică cu strigare a următoarelor active: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Preț de pornire a licitației (lei, fără T.V.A. ) Activ 1 – Clădire hală producție țevi (Corp C1) cu sc. 866,61 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1971mp înscrise în CF61393/Rediu, nr.cad.1690, nr. parcelă 1(42/13), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi – echipament tehnologic producere ţevi ce include linia de producţie (include linie de calibrare, sudare şi linie de formare) – Bunuri mobile: Unitate centrala Forte Quattro, Generator LX 3000, Instalație de redresare – 1.196.900,00 lei – 718.140,00 lei Activ 2 – Clădire hală (Corp C1) cu sc. 862,37 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1952mp înscrise în (CF61394/Rediu, nr.cad.1691, nr.parcelă 1(42/14), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi; - Clădire hală (Corp C1) cu sc. 883,57 mp și st. utilă de 798mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1970 mp înscrise în (CF61396/Rediu, nr.cad.1962, nr.parcelă 1(42/15), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iasi. – 425.200,00 lei – 223.500,00 lei Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 14.12.2018, ora 11.00, la sediul Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele necesare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud.Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 14.12.2018, ora 11.00 (după o programare prealabilă, de 24 de ore) sau pe site-ul www.insolventa.ro secțiunea Portofoliu. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. 0232/243864, 0758049901, 0755132474.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitorului SC BART LIV COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 3157/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamț – Secția II Civilă, în temeiul dispozițiilor Legii 85/2006, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raportului de evaluare al bunurilor mobile – stoc de marfă compus din echipamente electrice, echipamente sanitare, instalații electrice, feronerie etc., situate în mun. Roman, jud. Neamț, astfel: a. Preț de pornire 75% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 52.019 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 04, 11, 18 și 25.01.2019, ora 12.00; b. Preț de pornire 65% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 45.083 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.02.2019, ora 12.00; c. Preț de pornire 55% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 38.147 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.03.2019, ora 12.00. Licitațiile vor avea loc la data și ora stabilită, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector nr.RO26PIRB2900710925003000 deschis pe numele debitorului la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul: RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în preziua licitaţei, ora 16.00. Lista completă a bunurilor mobile precum și alte informaţii suplimentare pot fi oferite la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, sau tel: 0744520508,0744994490, fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Samyx Forest S.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 20.12.2018, ora 12.00, a următorului activ: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară situată în sat Calafindești, com. Calafindești, jud. Suceava, inscrisă în Cartea Funciară nr.30010/Calafindesti, cu nr. cad. 30010, ce include: teren intravilan cu categoria de folosință Curți Construcții cu suprafața de 982 mp pe care sunt amplasate corp C1 – Clădire Brutărie cu suprafața construită de 216 mp, regim înălțime P și corp C2 – Clădire Magazie cu suprafața construită de 46 mp, regim înălțime P. Proprietatea dispune de utilități și are deschidere frontală la drumul comunal DC39, asfaltat. Terenul este dobândit în baza CVC nr. 3138/2008. Clădirile Corp C1 și C2 au fost dobândite în baza Sentinței civile nr. 2818/16 iunie 2008. – 85.910,00 lei – 85.910,00 lei Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, până la data de 19.12.2018, ora 12.00, documentele aferente. Bunurile se vând libere de sarcini. Tel: 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Loto. Loto 6/49, numerele câștigătoare de duminică, 20 ianuarie, 2019
20/01/2019 19:13

 Numerele castigătoare de duminică, 20 ianuarie, 2019 Loto 6/49 35   15   26   17   46   21   Joker 11   33   10  ...

NEMAIVĂZUT! Război între ALDE și BNR - Replică FULGER după anunțul privind audierea lui Mugur Isărescu în Parlament
20/01/2019 15:47

Senatorul Daniel Zamfir aruncă un lung sir de confuzii, nu cunoaste legea după care functionează BNR si nu intelege nici piata, a declarat pentru MEDIAFAX Dan Suciu, purtătorul de cuvant al BNR, ca reactie ...

SONDAJ: Un angajat din cinci crede că lucrează în domeniul nepotrivit şi îşi doreşte o reconversie profesională
20/01/2019 12:27

 Dintre aceştia, puţin peste 10% se gandesc să işi caute de lucru in afara ţării. Cel mai important motiv pentru care romanii şi-ar schimba jobul sau chiar cariera rămane salariul, pentru mai mult ...

LOCURI DE MUNCĂ STRĂINĂTATE -  20 ianuarie 2019
20/01/2019 09:44

  Dacă reprezinţi o agenţie de recrutare, poţi obţine mai multe informaţii despre publicarea anunţurilor contactand Departamentul de Publicitate al Ziarului EVENIMENTUL REGIONAL ...

Protest la ANPC, OTP Bank și BNR: Clienții cu credite în franci elvețieni au ieşit în stradă
20/01/2019 00:16

Aproximativ 100 de persoane, membrii ai Grupului Clienţilor cu Credite in CHF (GCCC) au protestat, sambătă, in faţa sediului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) din Capitală pe ...

Lovitură pentru românii cu credite în euro. Leul se prăbuşeşte
19/01/2019 18:25

Moneda naţională creşte de la o zi la alta cu rapiditate iar BNR a anunţat azi un curs 4,69 lei pentru un euro. Încă de la inceputul anului moneda europeană a inceput să bată record după record. ...

Rovana Plumb apără rata de absorbţie a României pentru fondurile europene: La nivelul UE aceasta e de 27%
19/01/2019 13:19

 Observăm că la nivelul UE, după cinci de intrare in actualul exerciţiu financiar, rata de absorbţie este de 27%, Romania fiind in media Uniunii Europene. Despre Romania, ca stat membru, din punct de ...

O nouă taxă intră în vigoare duminică. Ce contribuabili vor trebui să o plătească
19/01/2019 11:11

 Concret, caştigurile din transferuri de criptomonede vor fi considerate venituri din alte surse, care, dacă depăşesc o anumită limită anuală, vor fi impozitate incepand din 2019, se arată in actul ...

Duminică intră în vigoare! ANAF face o SCHIMBARE RADICALĂ - Mii de români, vizați!
19/01/2019 07:06

ANAF a făcut anuntul! Din acest an, listele datornicilor la Fisc nu vor mai include persoanele fizice, asa cum se intamplă in momentul de fată, prevede un act normativ care se va aplica de duminică. Î ...

Taxa de poluare pentru românii cu centrale. Ce spune ANRE
19/01/2019 00:26

 ANRE publică o reactie după afirmatiile făcute de directorul institutiei, Viorel Alicus, care a invocat o creştere importantă a numărului de centrale individuale, ceea ce ar fi dus la o creşte ...